Proiectul totalitar al LEGII DEFAIMARII – votat in comisiile Camerei Deputatilor. “O SA AVEM O POLITIE A DEMNITATII UMANE”

9-02-2016 4 minute Sublinieri

Cei care “defaimeaza social” o persoana sau un grup de oamen risca amenzi pana la 100.000 lei, potrivit ultimei versiuni a legii sustinuta de PSD si initiata de liderul acestui partid.

Membrii Comisiilor juridica si pentru drepturile omului din Camera Deputatilor au dat marti, in sedinta comuna, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, adoptand si un amendament care vizeaza aplicarea unor sanctiuni contraventionale pentru cei care discrimineaza persoane fizice intre 1.000 si 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale intre 2.000 lei si 100.000 de lei.

Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputatilor PSD, fara sustinerea UDMR si PNL.

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Liviu Dragnea, initiator al proiectului de lege, care a invocat OUG 137/2000, republicata in 2014, potrivit careia constituie contraventie, “daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia”.

Se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate, prevede modificarea adoptata de cele doua comisii.

In forma adoptata de Senat, amenda pentru discriminarea unui grup social se incadra intre 2.000 lei si 60.000 lei.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat ca aceasta propunere legislativa este o reglementare excesiva.

“Exista prevederi in vigoare, mai ales in Codul civil, care dau posibilitatea mai ales celui care se considera lezat in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta. Nu era necesara o astfel de suprareglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata o reglementare a cenzurii pe facebook, de asemenea un pumn in gura dat ziaristilor din Romania. Daca PSD isi asuma o astfel de reglementare, este dreptul acestui partid si sa-si asume toate consecintele de rigoare”, a precizat Andronache.

Propunerea legislativa are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup. Sunt vizate trei domenii prin care pot fi promovate aceste mecanisme – educatia, mass-media si activitatea functionarilor din administratia publica centrala si locala. Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.

ONG-urile si opozitia se opun legii

Gabriel Andronache, deputat PNL: “Exista suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. O reglementare a cenzurii pe Facebook, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania.

Remus Cernea, deputat independent: “Acest proiect de lege este menit sa restranga libertatea de exprimare.

Si ONG-urile se opun legii.

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru JurnalismIndependent: Se poate ajunge oricand la abuzuri acolo unde legea lasa loc de interpretare. O sa avem o politie a demnitatii umane, iar noi, ca cetateni, suntem obligati sa colaboram cu acesti agenti constatatori.

Liviu Dragnea: E importanta ca sa nu apara curente impotriva unor minoritati

In conditiile in care in multe parti ale lumii cresc tensiunile fata de minoritati de orice fel, Romania a ramas o insula de stabilitate, de toleranta si de respectabilitate, a declarat marti presedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit caruia actul normativ privind defaimarea, al carui initiator este, va avea sustinere pentru ca romanii sunt toleranti. […]/ integral pe stirileprotv.ro

Liviu Dragnea a mutat România mult spre Est, in Extremul Orient, în apropierea  Coreei de nord lingă statele care aplică cenzura pe online si restricționează accesul pe rețelele de socializare. București ajunge să semene de azi cu Kabul, cu Teheran , Islamabad și Beijing sub acest aspect. Grație marelui conducător al poporului român numit Liviu Dragnea care are metehne de dictator in partidul lui și aiurea. Dragnea vrea să pună cu botul pe labe pe cei care activează online. I se pare că este prea multă libertate în țara asta. Eu credeam că nu. E prea multă corupție, prea multă mafie și clientelism. Dar nu libertate.

Dragnea a făcut asta f simplu impingind asa zisa lege a defăimării sociale in Parlament. Ea  mărește dramatic cuantumul amenzilor pentru „defăimare” și nici nu mai e nevoie de o instanță pentru a fi sancționat.  Se deschide nelimitat calea spre abuzuri. Dragnea s-a folosit pentru a-și atinge scopul de un concept „defăimare socială”.  Asta vrea să spună că nu ai voie sa critici diferite entitați sau persoane. Aparent e vorba de minoritati etnice de exemplu. De fapt e vorba de partide si liderii lor, de PSD mi ales de Dragnea și oamenii lui. Dragnea ne ia drept proști. Nu  cred că știe ce înseamnă defăimare. Nu a absolvit Dreptul, nu e om de bibliotecă, nici de presă, nici un moralist. Să îi dea cineva un DEX si să-l scoată la tablă să il examineze, ca să vadă dacă a invățat.

[…]

În fața reporterilor Dragnea a spus că ține f mult la legea defăimării !!! Normal. Vrea să bage pumnul în gură libertatii de exprimare, sub pretextul străveziu că ne apăra de defăimare. Ca apără diverse minorități de atacurile  extremiști. Că păzește țara  de pericolul extern…

[…]/ integral pe stelian-tanase.ro

Persoanele care defăimează prin intermediul rețelelor de socializare ar putea plăti o amendă de 30.000 de lei, dacă victima este o persoană fizică. Cei care defăimează un grup ar putea plăti până la 100.000 de lei.

Acestea sunt câteva prevederi din Legea Defăimării, propusă de Liviu Dragnea, act normativ ce tocmai a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice și Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, informează PoliticScan.

Potrivit actului normativ, amenzile se vor aplica de un departament special înființat în cadrul Consiliului Național de Combatere a Discriminării.Proiectul de lege va fi supus miercuri, 10 februarie, votului plenului Camerei Deputaților, care este forul decizional, arată sursa citată.

Legea propusă de Liviu Dranea a fost criticată dur de către președintele Asociației Pro-Vita București, Bogdan Stanciu, care afirma că președintele PSD dorește înființarea unui “Minister al Adevărului”.

“Recent am recitit „1984” și în special această frază mi-a reapărut în minte, obsesiv: „Dacă vrei o imagine a viitorului, închipuie-ți o cizmă zdrobind mutra unui om — și asta pentru vecie”, îi spune un funcționar al Partidului unui deținut vinovat de Crimăgândit. 

Nu sunt un conspiraționist; dimpotrivă, îmi place să mă cred condus în decizii și acțiuni de fapte și rațiune. Dar chiar și așa, fără să am dovezi, îmi pare evident că nu Dragnea a creat acest proiect. Am simțit imediat duhoarea caracteristică a neomarxismului și pun prinsoare că la redactarea proiectului de act normativ lui au participat niscaiva ONG-uri „prietene” ale unor anumite minorități – sexuale și ateiste. E stilul lor: dacă nu poți silui realitatea care refuză să transforme în normal o anomalie, bagă-le pumnul în gură celor care o afirmă.

La ce avem nevoie de o nouă lege antidiscriminare când deja le-am adoptat pe toate cele impuse înainte de aderarea la UE, plus încă altele, opționale; la ce avem nevoie de un nou departament al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu nume orwellian („Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței” – de ce nu-i spune direct „Ministerul Adevărului”?) cu noi cheltuieli bugetare și alți birocrați angajați să frece menta; la ce avem nevoie de noi restricții, când și-așa oamenii sunt tot mai timorați și mai năuciți de cotidianul unei existențe în care se simt străini? 

Vă semnalez trei situații, deloc ipotetice:
– citirea anumitor pasaje biblice, precum cele care afirmă că homosexualii nu ajung în Rai dacă nu se pocăiesc (Corinteni 6:9-10);
– semnalarea faptului că anumite grupuri sociale sau etnice au rată ridicată a infracționalității; 
– apariția unor cărți precum „Fața nevăzută a homosexualității”, în care se scrie (motivat prin date statistice!) că homosexualii prezintă o probabilitate de cel puțin 160 de ori (cu 15.900%) mai mare de contaminare cu HIV decât heterosexualii.
TOATE aceste situații vor fi sancționate de „Ministerul Adevărului”, creat de dl. Dragnea, cu amenzi ruinătoare”, scria el atunci.

Articolul integral și argumentele împotriva acestei legi, AICI.


Categorii

1. DIVERSE, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Proiectul totalitar al LEGII DEFAIMARII – votat in comisiile Camerei Deputatilor. “O SA AVEM O POLITIE A DEMNITATII UMANE”

  1. Pingback: LEGEA ANTI-DEFAIMARE A LUI DRAGNEA, LEGEA TOTALITARISMULUI “CORECTITUDINII POLITICE” – pumnul in gura pus adevarurilor incomode anumitor “grupuri sociale” influente? Legea este produsul LOBBYULUI UNUI ONG condus de un oligarh
  2. Dragnea a primit compasul, dar nu este clar daca a primit si echerul, sau il avea mai dinainte.

  3. @M

    Ar vrea el.Sau ?

  4. Pingback: DRAGNEA RENUNTA LA SANCTIUNILE DIN LEGEA DEFAIMARII, DE FRICA “LICURICIULUI”, DAR NU SI LA PROGRAMELE “EDUCATIONALE”. Cum isi aduce aminte Ambasada SUA, oportun si selectiv, de “libertatea de exprimare” | Cuvântul Orto
  5. Pingback: DRAGNEA RENUNTA LA SANCTIUNILE DIN LEGEA DEFAIMARII. De ce ramane proiectul o AMENINTARE? Cenzura si controlul educatiei in sens CORECT POLITIC – aspectul ignorat al legii. Cum isi aduce aminte Ambasada SUA, oportun si selectiv, de “libertatea
  6. Pingback: DRAGNEA RENUNTA LA SANCTIUNILE DIN LEGEA DEFAIMARII. De ce ramane proiectul o AMENINTARE? CONTROLUL EDUCATIEI in sens “CORECT POLITIC” – aspectul ignorat al legii. Cum isi aduce aminte Ambasada SUA, oportun si selectiv, de “liberta
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare