PROPAGANDA AGRESIVA A RMGC PUNE IN PERICOL LIBERTATEA DE OPINIE. Cazul jurnalistei Miruna Munteanu
O jurnalista a fost concediata dupa ce a anuntat public ca un editorial despre Rosia Montana nu i-a fost publicat in ziar. Simple neintelegeri in redactie sau presiuni din partea RMGC, compania care intentioneaza sa dezvolte proiectul de exploatare miniera? Vezi articolul si opiniile partilor implicate.
Jurnalista Miruna Munteanu (foto) a scris un editorial pe tema proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. Editorialul nu a fost publicat in ziar.
In ziua de 12 septembrie, jurnalista a postat pe contul ei de Facebook: “Inca un editorial nepublicabil… Poate ca nu mai scriu eu destul de bine pentru JN”. In acel moment, ea se afla inca sub contract cu publicatia.
Imediat, pe retelele de socializare, pe site-uri si bloguri, multi utilizatori si-au exprimat solidaritatea cu Miruna Munteanu, care fusese, in opinia lor, “cenzurata”. Alti useri s-au pozitionat insa, in comentariile lor, de partea conducerii ziarului, pe motiv ca jurnalista a facut public un conflict intern, ceea ce nu este deontologic.
Cateva ore mai tarziu, colaborarea dintre cele doua parti luase sfarsit.
“In mailul prin care mi se anunta, foarte informal, concedierea, motivul invocat este ‘prejudiciul de imagine’ pe care l-as fi adus Jurnalului National. Deci, nu faptul ca am postat doua editoriale pe FB a suparat conducerea redactiei, ci precizarea mea ca acele texte fusesera scrise pentru JN si nu aparusera. Contractul meu de colaborare nu era exclusiv si, de-a lungul ultimilor ani, am scris si pentru alte publicatii”, a declarat Miruna Munteanu, pentru DailyBusiness.ro.
Nu am avut niciun fel de diferend cu conducerea ziarului si continui sa-i respect pe multi dintre cei care lucreaza acolo Miruna Munteanu, jurnalista.
“Mi-as dori sa pot crede teoria coincidentelor nefericite care ar fi “intarziat” publicarea editorialelor in chestiune. Din pacate, nu pot. Cele doua texte au fost scrise la interval de o saptamana – timp suficient ca cineva din redactie sa ma avertizeze daca prima data trasesem concluzii pripite”, a adaugat jurnalista.
Ea banuia ca editorialele privind Rosia Montana nu ii vor fi publicate.
“In februarie 2010, fusesem avertizata ca opiniile mele despre proiectul RMGC nu coincid cu politica editoriala a ziarului. Ba chiar mi se sugerase sa tin cont de acest lucru daca sunt invitata sa ma pronunt cu privire la subiect in vreun talk show televizat. Evident ca am refuzat transant o asemenea pretentie absurda, explicand ca opiniile mele nu sunt proprietatea ziarului”, a spus Munteanu.
“Trebuie, insa, sa precizez ca aceasta conversatie a avut loc dupa publicarea unui editorial foarte critic la adresa proiectului minier, intitulat ‘Pretul aurului de la Rosia Montana‘. Mai trebuie sa precizez ca nimeni de la JN nu mi-a mai facut vreodata vreo sugestie de natura editoriala”, a mentionat aceasta.
Ea s-a declarat “convinsa ca numai criza economica profunda a vulnerabilizat redactia in fata unor presiuni comerciale”.
“Cand nu ai bani sa platesti salariile timp de 6 luni, e greu sa refuzi pretentiile unui mare furnizor de publicitate. Inteleg dilema si compromisul. Sper ca si fostii mei colegi imi inteleg decizia de vorbi despre un fenomen care nu afecteaza doar Jurnalul National ci ameninta serios credibilitatea intregii prese romanesti”, a afirmat Miruna Munteanu.
Ce spun Jurnalul National si RMGC
Marina Constantinoiu, redactor sef la Jurnalul National, considera ca Miruna Munteanu s-ar fi grabit sa publice pe Facebook primul editorial si ar fi acuzat ziarul de cenzura pe nedrept, lucru care s-ar fi intamplat si o saptamana mai tarziu.
Constantinoiu a precizat ca motivul pentru care Jurnalul National a incheiat colaborarea cu Miruna Munteanu este acela ca jurnalista ar fi facut acuzatii nefondate la adresa publicatiei, potrivit ActiveWatch.
Foarte recent, intr-o emisiune Adevarul Live, CEO-ul RMGC, Dragos Tanase, a fost intrebat daca in contractele de publicitate dintre RMGC si canalele media apare vreo clauza care nu permite materiale jurnalistice critice la adresa proiectului minier si a companiei. Raspunsul a fost negativ.
Ce cred analistii media
“In sine, nu e nimic in neregula in a lua bani de la RMGC, pentru campanii publicitare. Problema e daca iti modifici sumarul in functie de acesti bani si, e adevarat, unele medii au facut-o”, a scris analistul media Iulian Comanescu pe site-ul propriu, intr-o analiza asupra protestelor privind Rosia Montana.
E imoral sa faci reclama pentru RMGC?
„Sunt voci care sustin ca nu e nimic imoral in a face din RMGC un client de publicitate. Gresit, pentru situatia de fata, cand proiectul este atat de controversat si implica riscuri de sanatate pentru populatie, mediu, identitate si relatii externe. Gresit, cand tonul reclamei este dominant. Gresit, cand banii de reclama (auto)cenzureaza jurnalistii”, scrie specialistul in comunicare Larisa Ghitulescu pe blogul sau.
Unde duce propaganda RMGC, pentru exploatarea la Rosia Montana? Catre o situatie extrem de periculoasa pentru libertatea presei, implicit pentru formarea opiniei publice si a influentei politice, sustine Ghitulescu. Este situatia in care o companie preia fraiele de la jurnalisti si dicteaza functia de agenda setting a mass-media.
“Efectul acestui fenomen? Presa zice ce spune compania, oamenii – majoritatea lor narcotizati de mass-media si neinformati – ajung sa gandeasca dupa modul cum dicteaza compania, politicienii vorbesc si actioneaza pentru interesele companiei”, mai spune specialistul.
Iata articolul in cauza, postat de Miruna Munteanu pe contul sau de Facebook.
Rosia Montana, cacealmaua finala
Cica Gabriel Resources o sa ceara Romaniei despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari, daca Parlamentul nu aproba urgent inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana.
Anuntul, facut de la Londra de Jonathan Henry, directorul executiv al companiei canadiene, are ca prim scop linistirea propriilor investitori. Fiindca bursa le da deja mari semne de panica. Al doilea scop este lansarea unei noi linii de atac pentru propagandistii proiectului minier. Daca nu ne-au convins promisiunile, poate reactionam la amenintari. Amandoua sunt, insa, la fel de jignitoare pentru inteligenta opiniei publice romanesti.
Opinia publica a ramas ultimul obstacol in calea controversatului proiect. Clasa politica ajunsese la un uimitor consens, in contradictie flagranta cu virulenta dezbaterilor pe aceasta tema din timpul campaniei electorale. Doar protestele de strada i-au determinat pe liderii USL sa faca pasul inapoi si sa revina la o pozitie mai sceptica fata de binefacerile mineritului cu cianuri in Muntii Apuseni.
Altfel, entuziasmul lor brusc pentru “locurile de munca” promise la Rosia Montana ar fi continuat la fel de naucitor ca si tacerea presei, care – orbita de reclamele Gold Corporation – n-a vazut zile intregi ca sunt demonstratii in toata tara. Nu ma indoiesc ca toate aceastea au costat la greu. La greu de decontat.
Potrivit directorului de la Gabriel Resources, compania canadiana a investit deja in Romania circa 550 milioane dolari. Sper ca a pastrat cu grija toate chitantele. Cred ca ne-ar face un mare serviciu daca le-ar prezenta in fata unei instante. Dar s-ar putea sa nu fie nevoit sa o faca, daca Guvernul de la Bucuresti se ofera singur sa plateasca…
Nu amenintarile lui Jonathan Henry ma ingrijoreaza, ci faptul ca Victor Ponta s-a grabit sa le preia nemestecate. Avansand si o suma care reprezinta de aproape patru ori investitia estimata de canadieni (dar numai jumatate din cat zic ei ca vor cere).
In general, nu caut conspiratii acolo unde prostia poate fi o explicatie plauzibila. E totusi straniu ca, in aceeasi zi, un alt membru al Guvernului, ministrul Rovana Plumb, da generos munitie adversarului intr-un eventual proces cu statul roman. Declarand candida ca, desi nu a primit niciodata aviz de mediu, compania canadiana indeplineste toate conditiile necesare. Imi amintesc iar de contractul cu Bechtel. Ne pregatim din nou sa dam doua miliarde pentru nimic?
- Miruna MUNTEANU: Guvernul Gold Corporation (de pe Facebook: primul articol refuzat spre publicare de Jurnalul National)
- “Terorismul ecologic” si disperarea mercenarilor de presa cumparati de GOLD
- Propaganda iliesciano-minereasca a premierului PONTA
- PROTESTE fata de proiectul ROSIA MONTANA [VIDEO, FOTO]. Cum au reflectat televiziunile de stiri
Bravo ei! Pentru curaj si pentru sinceritate!
De ar fi un om din zece asa ca ea, am trai intr-o alta tara.
iata un roman plin de curaj. felicitari doamnei Miruna Munteanu!
Rara avis – Lectie de asumare ce ar trebui urmata de fiecare dintre noi. In fiecare zi. Chapeau!