Lelia Munteanu (Gandul) despre ECONOMIA DE PEDEAPSA SI LECTIA EXPERIMENTULUI GORILEI INVIZIBILE

26-09-2013 1 minut Sublinieri

acpe

Ce titlu tâmpit! ar zice premierul (după exasperarea cu Reuters-ul). Şi asta încă nu-i nimic – i-aş replica – urmează textul.

Cifrele abţiguite ale nemuritorului Gherghina nu mă vor convinge că am ieşit din criza economică. Cu atât mai puţin că ne aşteaptă un reviriment de ţ la sută.

Mai inventiv decât debilii săi predecesori, guvernul Ponta a transformat economia României în economie de pedeapsă. Cum vine asta: modelul de creştere economică constă exclusiv din amenzi, taxe şi impozite. Imaginaţia Executivului n-are bariere (proiectul Codului Rutier, bine împachetat etic, nu e decât o nouă sursă bugetară de venit, ca şi scumpirea rovignetei, într-o ţară cu câteva sute de kilometri de autostradă).

Apropo, guvernanţii erau foarte decişi să încerce şi cu cianură: până au ieşit indignaţii în stradă (speriindu-l rău pe Crin Antonescu şi făcându-l pe Victor Ponta să dea în dedublare),  ”Roşia Montană” era prinsă în documente ca ”investiţie prioritară”.

Înainte de a trece la subiect, vreau să lipesc pe gardul Cotrocenilor această frază a lui Milton Friedman (Dumnezeu să-l ierte): “Trimiteţi orice guvern în deşertul Sahara şi în cinci ani va rezulta o penurie de nisip”.

Subiectul e foamea. Furaţi de scandalurile din USL, ocupaţi cu maidanezii, concentraţi să zăriţi Opoziţia pe scena politică, s-ar putea să nu băgaţi de seamă că ne dă târcoale.

E ca în vechiul experiment (1999) cu gorila invizibilă, povestit de marele psiholog Daniel Kahneman (Nobelul pentru Economie în 2002):

”Daniel Simons şi Christopher Chabris au turnat un scurt film, cu două echipe care făceau schimburi de pase cu mingi de baschet, o echipă purtând tricouri albe, cealaltă – tricouri negre. Cei care urmăreau filmul au fost instruiţi să numere pasele efectuate de către echipa în alb, ignorând jucătorii în negru. Sarcina e dificilă şi te absoarbe cu totul. Pe la jumătatea filmului, o femeie costumată în gorilă apare în imagine, traversează terenul de joc, se loveşte cu pumnii în piept şi pleacă. Gorila este vizibilă timp de 9 secunde.

Multe mii de oameni au văzut filmul şi cam jumătate dintre ei nu au remarcat nimic neobişnuit. Sarcina continuă – şi mai ales instrucţiunea de a ignora una dintre echipe – provoacă orbirea (…) Privitorii care nu au perceput gorila, siguri că aceasta nu a existat în film, nu-şi pot imagina cum ar fi putut să le scape un eveniment atât de şocant.

Studiul cu gorila ilustrează două fapte importante legate de minţile noastre: putem fi orbi în faţa evidenţei şi suntem, de asemenea, orbi faţă de propria noastră orbire.

Un video in care experimentul descris in editorial este explicat pe larg de Dan Simons, profesor la Department of Psychology at the University of Illinois and the Human Perception and Performance group of the Beckman Institute for Advanced Science and Technology.

Experimentul a fost reluat, ulterior, folosindu-se trackers pentru privirile participantilor. S-a descoperit, astfel, ca o parte dintre cei care nu vazusera gorila au fixat-o, totusi, cu ochii, cel putin o secunda. Ceea ce inseamna ca nu ajunge sa ne uitam la ceva pentru a si vedea sau a deveni constienti de ce privim.

 


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Lelia Munteanu (Gandul) despre ECONOMIA DE PEDEAPSA SI LECTIA EXPERIMENTULUI GORILEI INVIZIBILE

  1. L Munteanu (si Gandul in general) tocmai pe efectul “gorila” se si bazeaza. De ceva vreme,in toate neczzurile prin care trece Romania,din perspectiva “Gandul” Basescu NU se vede absolut deloc.

    In neurologie exista un corespondend=Hemi_negligence (ex; bolnavul mananca numai 1/2 dreapta din farfurie, se incalta numai cu pantoful Dr…partea stanga pentru el nu exista, si traieste cu “normalitatea asta”).

    Gandul, B1TV and Co, cu care normalitatea au ales sa (con)vietuiasca ?

  2. @ c2:

    Corect. Dar este o gorila inca si mai mare si mai oribila care il tine de maini pe Basescu si pe care se fac ca nu o vad, in frunte cu “geniul” CTP.

  3. “Oamenii sunt mai usor de pacalit, decat de convins ca au fost pacaliti.” Citat aproximativ din Marc Twain (parca).

  4. Pingback: HORROR-COMEDIA REPETENTILOR SI MITOMANILOR de la Cotroceni: CAS-ul, MTO-ul si HARVARD-ul – un “film” emblematic despre RAZBOIUL DINTRE PENIBILII SI SARLATANII care ne conduc si ne prostesc (VIDEO) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare