PROTESTE VIOLENTE LA ATENA

23-02-2011 1 minut Sublinieri

Manifestaţii violente în Grecia. Peste 30.000 de oameni protestează pe străzile Atenei şi aruncă diverse proiectile în poliţişti, forţele de ordine fiind nevoite să acţioneze în forţă, informează BBC News. Forţele de ordine au format un cordon în faţa Ministerului de Finanţe din Atena şi au lansat gaze lacrimogene. Oamenii protestează faţă de măsurile de austeritate care au fost luate de autorităţi.

În Grecia are loc o grevă generală a sindicatelor împotriva mãsurilor de austeritate. Transporturile sunt perturbate, cele maritime şi feroviare fiind deja întrerupte pentru 24 de ore, informează AFP. Difuzarea buletinelor de ştiri la radio sau televiziune a fost întreruptã, după ce Uniunea jurnaliştilor, care protesteazã faţã de concedieri şi reduceri salariale, s-a raliat la grevă.

Peste cinci mii de poliţişti au fost mobilizaţi la Atena, pentru a face faţă protestatarilor. Ministerul Afacerilor Externe i-a sfătuit pe români să evite călătoriile în Grecia în această perioadă.

Principalele sindicate elene au organizat astăzi o grevă generală de 24 de ore care a paralizat ţara, în contextul neînţelegerilor dintre sindicate şi guvern pe tema politicii de austeritate ce vizează reducerea uriaşei datorii a ţării. Peste 30.000 de persoane participă la demonstraţia de miercuri. Greva generală din ţară a condus la blocarea transportului public şi la anularea a peste 100 de zboruri pe aeroportul internaţional din Atena.

Forţele de securitate greceşti şi protestatarii s-au întâlnit în faţa Parlamentului grec, în timpul grevei generale de 24 de ore. Greviştii spun că nu mai pot îndura încă un an de reduceri, iar nemulţimirea lor se reflectă în popularitatea tot mai scăzută a partidului socialist aflat la putere. La protest participă medici, avocaţi, farmacişti, profesori, şoferi şi marinari. Concomitent, greva generală a paralizat aproape toate domeniile de activitate. Acţiunile de protest afectează transportul terestru, naval (legatură cu insulele) şi feroviar, de călători şi marfă. Magazinele sunt închise astăzi, ca semn al scăderii drastice a puterii de cumpărare a grecilor.

Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene atunci când demonstranţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în piaţa Syntagma, informează Associated Press.

Ministerul român de Externe a informat cetăţenii care doresc să călătorească în perioada următoare în Grecia că Sindicatul General al Angajaţilor din Sectorul Privat (GSEE) a anunţat organizarea unei greve generale, de 24 de ore, miercuri, 23 februarie 2011. MAE (Ministerul Afacerilor Externe) recomandă cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze în Republica Elenă să evite zonele în care au loc demonstraţii.

Prin protestele de azi, sindicatele vor să transmită guvernului “mesajul că poporul nu mai poate suporta reducerea veniturilor, şomajul, creşterea impozitelor”, a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt al Uniunii Funcţionarilor Civili, Vasilis Xenakis, citat de Agerpres.

Măsurile de austeritate, absolut necesare pentru îndeplinirea criteriilor cerute de Fondul Monetar şi Uniunea Europeană, includ tăieri de salarii şi restructurarea unor sectoare ca transporturile şi sănătatea. (Gabriela Codău)


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PROTESTE VIOLENTE LA ATENA

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tentative de creare a unei miscari protestatare si in China
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare