PROTESTE VIOLENTE la Hamburg si Istanbul: gaze lacrimogene si tunuri cu apa folosite impotriva MANIFESTANTILOR ANTI-ERDOGAN

23-12-2013 1 minut Sublinieri

hamburg

sursa foto: dw.de

Proteste violente în oraşul german Hamburg, unde aproximativ 120 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în confruntări cu un grup de manifestanţi. Oamenii sunt nemulţumiţi de închiderea unui cămin cultural. Autorităţile locale spun că peste 300 de oameni au fost arestaţi în urma manifestaţiilor.

Aproximativ 10.000 de oameni au ieşit în stradă la Hamburg, nemulţumiţi de decizia autorităţilor de a închide un cămin cultural local. Manifestanţii au început să arunce cu sticle, pietre şi torţe către forţele de ordine. Jandarmii au intervenit la rândul lor cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe maniestanţi. 

Peste 100 de poliţişti au suferit răni uşoare, iar câţiva au fost transportaţi la spital în stare gravă, în urma confruntărilor. Câteva sute de oameni au fost arestaţi. Manifestanţii şi-au îndreptat apoi furia către o secţie de poliţie din Hamburg, unde se aflau o parte dintre protestatarii reţinuţi. Mulţimea a aruncat cu pietre în clădire şi în maşinile de poliţie.

Acestea au fost cele mai violente proteste din Germania din ultimii ani, spun autorităţile locale.

Forţele de ordine turce au lansat gaze lacrimogene şi au folosit tunuri cu apă la Istanbul împotriva manifestanţilor care denunţau proiectele imobiliare ale Guvernului şi acuzaţiile de corupţie care îl vizează.

Circa 10.000 de manifestanţi s-au reunit în piaţa Kadikoy în partea asiatică a oraşului, pentru a cere demisia Guvernului condus de Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), a constatat un fotograf al AFP.

O vastă afacere de corupţie a fost dezvăluită săptămâna trecută, aceasta implicând numeroase persoane între care fii de ministru în exerciţiu, oameni de afaceri şi preşedintele director general al băncii publice Halbank.

Poliţia a confiscat 4,5 milioane de dolari ascunşi în cutii de pantofi la domiciliul preşedintelui Halbank, Suleyman Aslan, a anunţat săptămâna trecută presa turcă.

Unii manifestanţi agitau cutii de pantofi.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a calificat ancheta privind suspiciunile de corupţie drept o operaţiune calomnioasă ce urmăreşte să descalifice partidul său, aflat la putere din 2002, în apropierea alegerilor municipale decisive din martie.

Proiecte de urbanism ambiţioase, demarate la iniţiativa lui Erdogan, fost primar al Istanbulului, au fost la originea unei vaste mişcări de protest antiguvernamental în iunie, când poliţia a dispersat manifestanţii care ocupau un parc vizat de proiecte de urbanism.

Cel puţin şase persoane au murit şi alte 8.000 au fost rănite în cursul celor trei săptămâni de manifestaţii şi confruntări cu poliţia.

istanbul

 


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PROTESTE VIOLENTE la Hamburg si Istanbul: gaze lacrimogene si tunuri cu apa folosite impotriva MANIFESTANTILOR ANTI-ERDOGAN

  1. Pingback: REVOLTA SOCIALA SI HAOS in Bosnia-Hertegovina [VIDEO]. Privatizarile, somajul si saracia au dus la MANIFESTATII VIOLENTE si la ASEDIEREA institutiei presedintelui - Recomandari
  2. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare