Raspunsul Ministerului Sanatatii IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: SE ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA LUNI, 31 IANUARIE. Ultima sansa, macar teoretica…

27-01-2011 2 minute Sublinieri

In urma propunerilor ce au fost trimise Ministerului Sanatatii pe marginea Hotararii de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, oficialitatile au raspuns astfel:

From: Propuneri <propuneri@ms.ro>
Sent: Thu, January 27, 2011 10:35:58 AM
Subject: Re: cardul de sanatate

În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Sănătăţii organizează, luni, 31 ianuarie 2011, orele 11.00 la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, sala Amfiteatru, str.dr. Leonte, nr.1-3, sector 5, Bucureşti, o dezbatere publică având ca temă proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoana de contact: dr. Mihaela Oancea – telefon: 021.3072.639.

Menţionăm că proiectul de act normativ poate fi vizualizat la adresa de web: www.ms.ro, rubrica Legislaţie – Transparenţă decizională.

Este vorba despre: HG norme card 11 ian 2011

***

Reamintim promisiunea incalcata a autoritatilor:

Va amintim promisiunea facuta de a oferi alternativa celor care nu doresc sa primeasca cardul de sanatate cu cip (in conformitate cu intrebarile si raspunsurile) consemnata in documentul intitulat „Minuta 18.11.2010_8678_6520.doc”, urmare a dezbaterii publice având ca temă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii din 18 noiembrie 2010.

Adresa documentului: http://www.ms.ro/documente/Minuta%2018.11.2010_8678_6520.doc

Citam din documentul mai sus amintit:

Întrebare:

– Cum se va respecta dreptul la alegere, respectiv dacă sunt persoane care din diverse motive, din convingeri religioase nu doresc cardul cu cip? Nu ne interesează detaliile tehnice ci doar ce alternativă ne veţi oferi?

Cristian Anton Irimie:

– Vom respecta dreptul la alegere al cetăţeanului şi vom căuta o formulă de înlocuire a cipului. […]

Întrebare:

– Ce variante avem dacă refuzăm cardul?

Cristian Anton Irimie:

– Vom oferi varianta dovedirii calităţii de asigurat şi făra acest card, vom găsi o cale de mijloc”

*

Cei care vor dori sa participe la dezbatere au la dispozitie, in linkurile de mai jos, o serie de contra-argumente formulate de diferite personalitati sau asociatii care se opun cardului de sanatate, care pot fi printate si folosite in dezbatere.

Legaturi:

conform acestui comunicat oficial, nu exista alternativa pentru asiguratii care nu doresc cardul electronic de sanatate. Lucru grav, deoarece inseamna, pur si simplu, ca autoritatile au mintit in dezbaterea publica de pe 18 noiembrie, unde insusi secretarul de stat a promis ca autoritatile vor respecta drepturile cetatenilor de a avea o alternativa la acest card! (…) Reamintim faptul ca, in raspunsul oficial dat de Ministerul de Interne FORului, autoritatile au recunoscut, practic, ca un astfel de card incalca drepturile la protejarea datelor personale si la libertatea de constiinta, si ca doar existenta unei alternative le mai protejeaza. Pe langa aceasta incalcare a drepturilor cetatenilor, sistemul informatic este o bataie de joc din cele mai josnice la adresa asiguratilor, deoarece nu doar ca nu va rezolva nicio problema reala a sistemului sanitar (lipsa medicilor, a medicamentelor, micsorarea bugetelor) dar le va amplifica, prin costurile imense implicate si prin haosul generat de implementarea unui mod total nou de gestiune. Evident, fraudele vor fi departe de a fi eliminate…


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Comunicate, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Raspunsul Ministerului Sanatatii IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: SE ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA LUNI, 31 IANUARIE. Ultima sansa, macar teoretica…

 1. Off topic: Ajutoare pt sinistratii din Haiti de la Soros:

  Magnatul George Soros ajută sportul haitian: 7 milioane de dolari! » Fotbal după cutremur

  Miliardarul american, care a investit şi în România, va finanţa o Academie de fotbal la Port-au-Prince. Pentru ca tinerii să-şi revină după catastrofa din 2010

  La un an după devastatorul cutremur ce a culcat Haiti la pămînt, miliardarul american George Soros, care a ajutat statul caraibian în 2010 cu 4 milioane de dolari, sprijină şi sportul haitian pentru a depăşi situaţia critică.

  http://www.gsp.ro/international/inedit/magnatul-george-soros-ajuta-sportul-haitian-7-milioane-de-dolari-fotbal-dupa-cutremur-226055.html

 2. si bineinteles ca iar este aleasa o ora favorabila – 11:00 intr-o luni dimineata, in conditiile in care in intervalele orare 8-17 sau 9-18 90% dintre cei vizati se afla la munca…

 3. Doamne ajuta ,
  La raspunsul primit de la MS , prin care ne informeaza cam tarziu de dezbaterea publica de luni , ora 11.00 , 31.01.2011 , intrucat nu pot participa , le-am raspuns pe mail astfel :
  ” Buna ziua ,
  Luni , la ora 11.00 , nu pot participa !
  La momentul primirii mail-ului dvs. aveam deja programul facut .
  Legat de ora , chiar nu vedeti ca ora este IMPOSIBILA pentru cei care au majoritatea slujbe la stat sau la privat ? Puteati alege o ora cat mai spre 16.00 – 17,00 daca va pasa intr-adevar !
  In alta ordine de idei , ce ar mai trebui discutat ?
  Nu ati primit / citit suficiente argumente ale celor care ne pronuntam impotriva ?….
  Sigur ca , aveti tot dreptul sa nu intelegeti – Dumnezeu nu ne sileste voia proprie ; si cand a venit pe pamant acum 2000 de ani , multi oameni l-au privit si l-au auzit , dar nu l-au crezut si inteles – si sa renuntati la cardul electronic .
  Totusi , macar straduiti-va sa GASITI o alternativa la acesta , astfel incat sa rezolvati problema democratic si fara viitoare , cel putin , mustrari de constiinta .
  Cu stima si durere in suflet ,
  NUME PRENUME , 41 ani , economist .

  P.S. Daca sunteti ortodoxi si aveti duhovnici pe care-i cercetati , n-ar fi bine sa-i intrebati si pe ei daca este bine sa oferiti macar o alternativa ?”

 4. @Ioan:

  cred ca ar trebui oarecum sa ne straduim sa-i intelegem mai in amanunt si pe cei cu care discutam, sau carora ne adresam, sau cu care ne asezam la masa “negocierilor”. altfel, mesajele pe care le transmitem nu vor avea nicidecum efectul scontat. sau poate chiar vor avea un efect exact in directia opusa.
  Sa intelegem ca de partea cealalta se afla tot niste oameni (poate unii servesc niste interese, poate unii suporta anumite presiuni sau poate nici nu reusesc sa inteleaga de ce altii nu isi doresc asemenea legi).

  Daca e sa ne uitam obiectiv la situatie – ei bine, era de asteptat ca va avea loc o noua runda de discutii in cadrul acesta al “transparentei decizionale”; si tot asa era de asteptat ca si aceasta runda de discutii se va desfasura in conditii nu foarte convenabile pentru majoritatea participantilor. Pareti foarte indignat si surprins (de timpul scurt, de ora aleasa etc) insa aceasta propagare a indignarii si a neplacerilor catre partenerul de discutie nu va/ne ajuta cu nimic. Cu atat mai mult nu ajuta tonul imperativ al mesajului dumneavoastra si modul in care il incepeti.

  Spuneti ca daca le pasa ar fi ales o alta ora…oare? Pana una alta aci nu se pune problema de a le pasa pentru ca daca le-ar fi pasat dintru inceput atunci altfel s-ar fi desfasurat intregul proces. Aici discutam despre urmarea unor reglementari legale (cele legate de transparenta decizionala, de respectarea legilor ce tin de drepturile persoanei, de respectarea aspectelor ce tin de constitutionalitate) si despre un cadru de desfasurare legal. Acestea sunt aspectele catre care trebuie sa ne concentram.

  Mai spuneti de asemenea: “In alta ordine de idei, ce ar mai trebui discutat ?”; cu alte cuvinte spuneti ca aceasta deschidere a lor catre o noua runda de discutii este inutila dintru inceput. Pana una alta, oare nu va grabiti cu concluziile? Vi se da ocazia – daca nu de altceva atunci macar de a va sustine inca o data pozitia. Iar dumneavoastra o refuzati cu superioritate caci “in alta ordine de idei, ce ar mai trebui discutat ?”

  Eu zic, inca o data, sa ne pastram calmul, sangele rece si mintea limpede. Asemenea procese de negociere cer rabdare, calm, nervi tari si urmarirea cu perseverenta a propriilor obiective. Nu sa ne pierdem in lamentari inutile care nu fac decat sa tradeze o pozitie plina de slabiciune, a unuia invins inca inainte de a se da lupta.

  Inchei spunandu-va ca P.S.-ul mesajului dumneavoastra este de-a dreptul amuzant (pana si pentru mine darmite pentru ei) si complet redundant. Nici nu mai explic de ce (dar sa stiti ca unii dintre ei este posibil sa aiba duhovnici asa ca lasati-i sa-si faca treaba si nu ii puneti in pozitii complicate cu asemenea mesaje).

 5. @Alin-7:

  Pe de alta parte, sunt de inteles si astfel de reactii de indignare sincera si de bun simt. Nu toti sunt foarte exersati in arta negocierii si a formularilor diplomatice, nu toti stiu ca exista, de fapt, niste obligatii legale pe care MS, de voie, de nevoie, le bifeaza… Problema e atunci cand se ajunge la urlete sau la isterisme, sau la “argumente” care nu servesc la altceva decat la propria ridiculizare si luare in ras.
  E drept ca ar trebui sa se constientizeze mai mult ca noi, amarastenii, avem de-a face cu niste simplii executanti, drept dovada faptul ca nici macar cuvantul lor nu are greutate, de vreme ce nu a fost respectat. Dar noi sa ne facem datoria…

 6. Cum sa ne ferim de acest card ? Eu sunt salariat deci asigurat si nu m-a intrebat nimeni daca vreau sau nu acest card, am auzit astazi pe Realitatea ca aceste carduri vor veni prin posta la asigurati. Deci eu ce trebuie sa fac? Nu vreau acest card repet cu cip.Si atunci noua crestinilor ortodosi ce variante ne raman ? Ei nu ne dau nici o varianta doar ca vor veni prin posta ?Ce facem ?Ne obliga?

 7. Imi inchipui ca nu esti singura in aceasta situatie, Tina. Nu stiu daca ne obliga dar cu siguranta incearca – ce au de pierdut?
  Dara noi sa dam dara Cezarului ce-i al cezarului…cum ar veni, sa-i dam un val de procese in instante.
  Cum zicea si admin mai sus…noi sa ne facem datoria.

 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicat al Forului Ortodox Roman cuprinzand relatarea ultimei (FALSE) dezbateri de la Ministerul Sanatatii pe tema cardurilor de sanatate. Concluzie: SE MINTE, SE SFIDEAZA SI SE APLICA POLITICA “FAPTULUI IMPLINIT̶
 9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dr. Vasile Astarastoae avertizeaza din nou in legatura cu pericolul cardurilor de sanatate
 10. Pingback: COLEGIUL MEDICILOR cere Ministerului Sanatatii si CNAS sa renunte la ”EXPERIMENTUL” PRESCRIPTIILOR ELECTRONICE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare