“Reforma” sanatatii continua! In timp ce bolnavii RAMAN FARA MEDICAMENTE, Basescu vrea “ORDINE” DRASTICA, “EFICIENTA” SI CONTROL… ELECTRONIC AL FONDURILOR, iar ministrul Cseke face ce stie mai bine: prezinta FMI noi “masuri de reforma“. PANA UNDE?

27-07-2011 5 minute Sublinieri

Cseke Atilla Ministrul "sanatatii"

În mai multe judeţe din țară, precum Cluj, Harghita, Hunedoara sau Vâlcea sunt mari probleme în a mai asigura bolnavilor medicamentele necesare din cauza restanţelor către farmacişti.

La Cluj e nevoie de o suplimentare a fondurilor

Farmaciile din judeţul Cluj eliberează, în prezent, medicamente prin reţetele compensate şi gratuite, dar fondurile alocate pentru decontarea lor sunt pe punctul de a se epuiza, pentru prevenirea unei sistări în tratamentul pacienţilor fiind deja întreprinse toate demersurile pentru suplimentarea plafonului actual, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele director-general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Emilia Groza.

Fondul pentru medicamentele acordate prin reţete compensate şi gratuite se va suplimenta, din fondul de rezervă de 10% al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a cerut, deja, Ministerului de Finanţe, deblocarea sumelor din acest fond. Avem încrederea că, în următoarele zile, CNAS ne va aloca bani din cota de 10%. În fiecare an, au avut loc suplimentări de acest fel, menite să asigure furnizarea medicamentelor pentru persoanele suferinde”, a arătat preşedintele CJAS Cluj.

Hunedoara, fondurile pe iulie s-au epuizat

Şi în judeţul Hunedoara ar putea exista probleme în eliberarea reţetelor compensate şi gratuite. Farmaciile din judeţ nu mai eliberează astfel de reţete, după ce fondurile alocate pentru luna iulie au fost epuizate, a declarat, marţi, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor (CJF) Hunedoara, Constantin Cărăuşu.

Plafonul pe luna iulie a fost consumat şi nu se mai eliberează reţete gratuite sau compensate. Aşteptăm să vedem cum va evolua situaţia din luna august, când ar trebui să fie alocate noi fonduri pentru farmacii. Noi sperăm că se intră în normalitate”, a spus şeful CJF Hunedoara.

Iar la Deva, farmaciile au afişat, la loc vizibil, anunţuri potrivit cărora facturile pentru medicamentele compensate livrate bolnavilor nu au mai fost plătite de peste 300 de zile.

Vâlcea, aceeaşi situaţie

În judeţul Vâlcea, plafonul pentru eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, pentru toate tipurile de programe, a fost epuizat, potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor vâlceni, Samoil Vâlcu. Nu facem excepţie la nivel naţional, şi la Vâlcea plafonul a fost epuizat, pentru toate tipurile de programe, din păcate sunt aici şi diabetici şi alte tipuri de bolnavi care beneficiază de reţete compensate şi gratuite”, a precizat Vâlcu.

Directorul Casei de Sănătate Vâlcea, Rodica Mărginean, speră într-o suplimentare a bugetului la sfârşitul acestei luni.  “Nouă ne rămăseseră pentru luna iulie puţin peste 2 milioane lei, dar care s-a terminat. Sper că farmaciştii înţeleg situaţia, noi la sfârşitul lunii am înţeles că va interveni o suplimentare de fonduri. Tot până la sfârşitul lunii vom achita parţial facturile depuse în octombrie 2010”, a declarat Mărgineanu.

Harghita: nu mai sunt bani, dar se dau medicamente compensate

În Harghita, farmaciile continuă să elibereze medicamente compensate şi gratuite sau din cadrul programelor naţionale de sănătate, chiar dacă fondurile alocate în acest sens s-au terminat sau sunt pe cale să se epuizeze.

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamer, a declarat, pentru Agerpres, că plafonul destinat eliberării medicamentelor compensate sau gratuite se epuizează în această lună. De asemenea, s-au terminat banii pentru programul naţional HIV-SIDA, pentru cel de diabet sau pentru pensionari cu pensii mai mici de 700 de lei. Pentru programele naţionale de transplant de organe şi urologie fondurile se vor epuiza în august, respectiv septembrie. În ciuda acestor aspecte, farmaciile din judeţ continuă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.

Situaţie neclară

Şeful Colegiului Farmaciştilor, Vuap Rozalia, a spus că nu are cunoştinţă ca vreuna dintre farmaciile din judeţ să fi sistat eliberarea medicamentelor, dar urmează să aibă consultări cu reprezentanţii lanţurilor farmaceutice pentru a stabili ce decizii se iau. Surse din rândul farmaciştilor spun că au mai existat situaţii în care fondurile s-au epuizat, dar s-a continuat eliberarea de medicamente ştiut fiind faptul că se alocă fonduri la rectificările bugetare.

Ministrul Sănătăţii a declarat că a prezentat, marţi, delegaţiei FMI măsurile de reducere a cheltuielilor la medicamente dar şi măsurile de reformă realizate în mandatul de un an şi şapte luni, precizând că pentru implementarea acestora este nevoie de o suplimentare financiară de 4 miliarde de lei.

A fost o discuţie bună (cu delegaţia FMI, n.r.), am prezentat măsurile de reformă din acest an şi şapte luni de mandat. Aceste măsuri propuse de foarte mulţi miniştri, dar care nu au fost implementate până acum. Dar pentru implementarea măsurilor de reformă este nevoie de o suplimentare financiară de patru miliarde de lei. Am declarat încă din decembrie 2010 că bugetul CNAS trebuie rectificat“, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la finalul întâlnirii cu delegaţia FMI.

Cseke Attila a mai spus că a prezentat delegaţiei FMI cele două proiecte ale Ministerului Sănătăţii supuse dezbaterii publice privind reducerea preţului de decontare a medicamentelor şi clawback.

Întrebat dacă există neînţelegeri între el şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrul Cseke Attila a spus că nu are nicio problemă cu “persoana Lucian Duţă”.

Nu am nicio problemă cu persoana, cu Lucian Duţă. Am o problemă de conducere a sistemului sanitar.Cred că, mai ales acum în perioadă de criză, ar fi bine să fie o singură comandă. Orice soluţie este posibilă, chiar şi trecerea Ministerului Sănătăţii în subordinea CNAS. Problema mea este una de management a sistemului“, a spus ministrul Sănătăţii.

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că întâlnirea cu ministrul Sănătăţii a fost “bună, constructivă” şi că “s-au făcut multe progrese“.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a spus că discuţia de la Ministerul Sănătăţii cu delegaţia FMI a fost bună şi că trebuie să se găsească o soluţie pentru finanţarea sistemului în următoarele şase luni ale anului.

Întrebat dacă există risipă în sistem, Lucian Duţă a răspuns că a vorbit de multe ori despre această problemă, iar până nu va fi finalizată informatizarea, pachetul bazal de servicii, această situaţie va continua să existe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS “ori se înţeleg” şi “pun ordine în cheltuieli“, ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie “foarte rapid”.

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. “S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate“, a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nu întâmplător am lansat mesajul (n.r. – legat de plata arieratelor), înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului la Bucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii de investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze, a continuat el.

Întrebat cum ar trebui să se manifeste responsabilitatea ministrului şi a preşedintelui Casei, Băsescu a răspuns: “Ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţie medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cui şi verificat din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete – la fiecare trei zile câte o reţetă-, responsabilitatea medicilor de familie … şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului“.

Situatia sistemului de sanatate

  • Stiam ca sistemul de achizitii era printre preocuparile majore ale expertilor FMI, UE si Banca Mondiala.
  • Guvernul a luat din alte domenii si a dat pentru stingerea arieratelor din sanatate. In ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a dat 2,5 miliarde de lei, in mod deosebit achizitiile de medicamente se platesc prin farmacii direct de populatie sau prin spitale. Astazi avem din nou aproape 2 miliarde arierate, pe facturi venite dupa ce s-au platit cele de anul trecut. Acest lucru nu mai poate continua.
  • Este pentru prima data cand pe tema platii la arierate la medicamente ajungem la o intelegere cu FMI si UE. Nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii din investitii si sa-i ducem intr-un sistem care nu vrea sa se reformeze.
  • Reforma in sanatate a inceput, s-au inchis doar niste spitale care consumau si nu aveau performante.
  • Insa marea problema este controlul costurilor – am ajuns aparent sa consumam cantitati uriase de medicamente, plus simpozioanele organizate de fabricile de medicamente intra in costul platit de Guvern.
  • Am vazut si ticalosia manifestata de unele mijloace mass media: “vor fi lasati sa moara bolnavii de cancer”. Nu, vom avea grija de programele pe boli cronice sa se poata derula rezonabil.
  • Dar nici nu ne mai putem permite sa luam tot timpul banii de la investitii si sa fim intr-o zona in care responsabilii si directorul casei de sanatate si ministrul care nu vor sa puna ordine in cheltuirea banilor din sistem. Vorbim si de responsabilitatea directorilor de spitale, care, cand ii cauti, depasesc bugetul. Sa intre si ei pe legea finantelor publice si sa raspunda de acest buget.
  • Asta nu inseamna ca sistemul este suficient finantat. Intai sa inchidem robinetele risipei, si sunt convins ca am reduce cel putin jumatate din datoriile la medicamente, apoi vine Guvernul sa completeze, cat trebuie, nu discretionar
  • Am stabilit astazi cu FMI – le vom da bani pe masura ce implementeaza cate un pas in punerea in control a cheltuielilor. Nu ni se poate cere la nesfarsit sa luam banii de la crearea de locuri de munca. Una este sa folosesti un miliard de lei noi investitii – se intoarce TVA, CAS, taxe ale unui om care munceste, si alta este sa dai la niste multinationale bani de medicamente. Nu ne putem sacrifica la nesfasit, facem lucrul asta de 10 ani. Guvernul trebuie sa puna cheltuielile sub control.
  • Responsabilitatea ar trebui sa se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achizitii in medicamente. Sa vedem licitatiile facute, sa vedem sistemul informatic la fiecare farmacie si sa se stie in fiecare moment ce retete si in ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente si cum si verificat, din cand in cand, prin sondaj, cat de bolnav este beneficiarul de retete la fiecare trei zile, responsabilitatea medicilor de familie si totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate in numele statului.
  • Se vorbeste de foarte mult timp, dar nu se intelege casa cu ministrul. Si aici au doua variante: ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi, adica demisioneaza si sa vina cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor in Sanatate.
  • Sunt doi oameni responsabili aici: ministrul Sanatatii si seful Casei de Asigurari, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul sa ia o decizie, sa le spuna: asta faceti. Vor sa faca bine, nu, usa Guvernului, usa casei de sanatate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine in cheltuieli, ori isi vad amandoi de drum, pleaca de la cele doua institutii.
  • A convenit si Guvernul – vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administrate de spitale in functie de prioritati si acolo unde trebuie, dar nu acolo unde directorii au iesit din buget fara sa intrebe pe nimeni, crezand ca este bugetul familiei.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la ““Reforma” sanatatii continua! In timp ce bolnavii RAMAN FARA MEDICAMENTE, Basescu vrea “ORDINE” DRASTICA, “EFICIENTA” SI CONTROL… ELECTRONIC AL FONDURILOR, iar ministrul Cseke face ce stie mai bine: prezinta FMI noi “masuri de reforma“. PANA UNDE?

  1. http://www.realitatea.net/peste-40-de-farmacii-din-capitala-nu-mai-elibereaza-retete-compensate-si-gratuite_856832.html

    Peste 40 de farmacii din Capitală nu mai eliberează reţete compensate şi gratuite, iar multe dintre ele riscă să se închidă la 1 august, din cauza facturilor neîncasate, a declarat, miercuri, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), prof. dr. Dumitru Lupuliasa.

  2. Pingback: OBSESIA VANATORII DE FRAUDE SOCIALE: un batran de 64 ani, cu semipareza si dementa, declarat de autoritati APT PENTRU MUNCA
  3. mai sa fie ! ungurul asta de unde a mai aterizat ?mai! mai! chiar suntem la mana strainilor ? cei pasa lui nenea asta strain de sanatatea noastra ? ma intreb , nu sa gasit un roman deal nostru pentru macar pentru asa ceva … fara cuvinte .fara cuvinte.

  4. @ armaghedon:

    Si romanii de la putere credeti ca sunt mai breji? Sau ca vreun ministru (fie el chiar prim…) face ceva de capul lui in tara lui Basescu si Udrea sau, si mai corect, in tara FMi-BM-UE? Nu de la etnie li se trage, ci de la ticalosie.

  5. Când ”domnii” noștri guvernanți, parlamentari, politicieni, ne învață pe noi ”lipsiții și neinstruiții” părinți să ne corectăm copiii ”prin dialog” lipsindu-ne de autoritatea părintească, când este clar că uneori nu ai alternativă tocmai pentru că unui copil îi lipsește capacitatea de a înțelege pericolele vieții iar singura lui protecție este ascultarea, să le amintim atitudidea lor la adresa nu unor copiii ci oameni mari asemenea lor: cadre medicale, profesori, oameni cu carte: ”se vor lua măsuri dure”, ”nedisciplinații vor fi aspru sancționați”, ”nu vom mai permite frauda” – cu referire directă la părerea lor despre popor, este ipocrizie. Ei, ”aleșii” care au pretenții să disciplineze și gospodărească un popor și o țară, nu sunt în stare să-și educe propriile odrasle – vezi scandalurile din presă.

    Totul este un circ care se va sfârși ca orice spectacol ieftin: luminile se sting, lumea pleacă acasă iar îngrijitorii rămân să facă curat în urmă.

    Lipsa de dragoste și ne-frica de Dumnezeu îi face să creadă că pot schimba ceva cu sila (de parcă nu asta au încercat toți tiranii înaintea lor). Haosul din societate și economie este consecința directă a tuturor legilor și acțiunilor anticreștinești în dispreț față de om. Iar Dumnezeu le stă împotrivă, asta îi face să turbeze.

    Copiii nu învață pentru că nu au motiv să învețe. Văd destul cam cât valorează cartea când intri în viață. Și văd și ce ”valori” sunt ”la modă” în societate: sodomia, desfrâul, vânzarea aproapelui, cumpărarea ”job”-ului, minciuna generalizată. Școala e un moft iar profesorii devin neputincioși într-un astfel de mediu. Nu putem despărți sănătatea morală a unei generații de rezultatele la școală sau criminalitatea juvenilă. Camerele video de supraveghere nu previn agresiunile ci doar le înregistrează, așa cum pedepsele grele nu previn crimele. E stupid… Un om copleșit psihic nu mai gândește firesc. Dar ”domnii” parlamentari se consultă cu psihologi neduși la biserică. Câți dintre ei întreabă un duhovnic?

    Seară de seară inunzi un popor întreg cu mizerii sufletești prin TV și apoi te miri nevinovat ce e în neregulă cu acest popor?

    Ei sunt biciul lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.

  6. Am încercat să îmi formez cât de cât o idee despre discursul politicianist pe acestă problemă.. şi am ajuns, oarecum întâmplător, la acest document:
    http://whqlibdoc.who.int/whr/2010/9789242564020_fre.pdf
    Reforma sănătăţii noastre este preluată mi se pare 100% după acest document; mai ales discursul public corespunde în totalitate conţinutului capitolului 4 (pag 68 a lucrării, pag.91/144 din pdf, vezi: Les dix principales causes de l’inefficience: 1. sous-utilisation de génériques et prix plus élevés que
    les prix nécessaires des médicaments, 2. utilisation de médicaments de qualité
    inférieure et contrefaits, 3. Médicaments – utilisation incorrecte et inefficace, 4. Produits et services de santé: emploi excessif ou fourniture de matériel, enquêtes et procédures, 5. Personnel soignant: combinaison de personnel inappropriée ou chère, travailleurs non motivés, 6. Services de santé: admissions en milieu hospitalier et durée de séjour peu appropriées, 7. Services de santé: taille de l’hôpital peu appropriée (faible utilisation de
    l’infrastructure), 8. Services de santé: erreurs médicales et qualité sous
    optimale des soins, 9. Pertes du système de santé: gaspillage, corruption
    et fraude, 10. Interventions de santé: combinaison inefficiente/ niveaux de stratégies inappropriés, Nu-i aşa că sună cunoscut??!!!?? Din soluţiile propuse, ghici pe care au reţinut-o ai noştri: Surveillance de la couverture universelle de protection contre le risque financier). Nu că raportul nu ar avea în vedere probleme reale ale acestui sistem, dar ca întotdeauna, transpunerea în practică sau reformularea, atât a problemelor cât şi a soluţiilor identificate, este pur mioritică. Oricum, eu speram ca cel puţin la măsurile absurde să fim originali.. se pare că doar implementarea..

    Dintr-un reflex comparativ, am căutat şi raportul pe 2000. Ghici care a fost considerată problema de importanţă “vitală” a sistemelor de sănătate, în acel moment? Iaca fix resursele umane (pag.102/248 din raport: http://www.who.int/whr/2000/en/whr00_fr.pdf). “Un grand nombre de pays souffrent d’une pénurie générale de médecins. D’autres, engagés dans une entreprise à long terme de réorientation des ressources au profit des soins de santé primaires, constatent qu’ils ont trop de spécialistes et pas assez de généralistes. Beaucoup règlent ces problèmes par une redistribution des diverses catégories d’agents de santé.” Corect, doar că redistribuirea a vizat resursele altor state!!!
    “Réorientation des médecins spécialistes. Si, à long terme, a limitation du nombre d’étudiants admis à suivre une spécialisation et la modification des programmes d’internat constituent un bon moyen de rééquilibrer les catégories de médecins, la reconversion de spécialistes en médecins de famille est une stratégie à court terme pratiquée, par exemple, en Europe centrale et orientale.” Cum vizau soluţiile lor pe termen scurt, politica resurselor umane din Europa centrală. Între timp se pare că şi-au mai rezolvat problemele de efective şi au trecut la altele..

    Cred că mai degrabă, politicienii noştri începeau cu raportul pe 2000 şi după aia continuau reforma cu problemele indicate în raportul pe 2010. Asta dacă tot se încăpăţânează să preia pe nemestecate tot ce zboară prin instituţiile şi organismele internaţionale. Iertaţi-mi diletantismul! Doamne, ajută!

  7. e o ironie “a sortii”, daca ii pot zice asa, in ceea ce priveste ministerele conduse de cei de origine maghiara. ceva ma face sa crez ca nu intamplator s-a ajuns aci.

  8. Pur întâmplător, zic eu. Trebuie totuşi să ne exprimăm recunoştinţa pentru viziunea lor reformatoare a sistemului de sănătate, aşa cum se pare că şi ei şi-o exprimă mai departe: Nous exprimons notre profonde reconnaissance pour son soutien financier à la Fondation Rockefeller, à l’Agence pour le développement international (USAID) et au ministère de la Santé de l’Allemagne.

    Pur întâmplătoare viziunea politicienilor noştri în STRICTĂ CONCORDANŢĂ cu cele cuprinse în acest raport (LE FINANCEMENT DES SYSTÈMES DE SANTÉ – Le chemin vers une couverture universelle), pe care între timp l-am parcurs mai în detaliu. Doamne, ajută!

  9. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DINTRE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare