RELIGIA LUI MAMONA: REAL MADRID RENUNTA LA CRUCE PENTRU A NU LEZA SPONSORUL MUSULMAN

30-11-2014 3 minute Sublinieri

picmonkey-collage

Emblema lui Real Madrid nu va avea în componenţă crucea pe produsele şi serviciile care vor avea legătură cu Banca Naţională a Emiratelor Arabe Unite.

  • Crucea a apărut pentru prima dată pe emblema lui Real Madrid în anul 1920, atunci când regele Alfonso al XIII-lea a început să susţină clubul.
  • Cotat de publicaţia Forbes la circa 2,75 de miliarde de euro, Real Madrid este cel mai valoros club de fotbal din lume.
  • Barcelona, Inter Milano şi Steaua au trebuit să-şi elimine crucea de pe emblemă sau tricouri pentru a evita problemele.

Pe 12 septembrie, Florentino Perez, preşedintele lui Real Madrid, a anunţat un parteneriat pe o perioadă de trei ani cu Banca Naţională din Abu Dhabi, cea mai mare bancă din Emiratele Arabe Unite. Oficialul clubului spaniol a denumit înţelegerea o “alianţă strategică cu una dintre cele mai prestigioase instituţii ale lumii”.

Şi poate avea dreptate. Însă cert este că astfel de alianţe cer sacrificii. Cel puţin asta se înţelege din faptul că Real Madrid şi-a modificat sigla pe care o va utiliza în toate produsele şi serviciile care au legătură cu banca din Emirate. În mod normal, emblema clubului Real Madrid are o cruce în vârful coroanei regelui.

Dar, după cum se poate vedea din imaginea de mai jos, stema clubului de pe cardul personalizat al băncii din Emirate nu are în componenţă simbolul religios. Oficialii clubului au declarat că simbolul creştin a fost eliminat de pe coroană pentru a evita provocarea unor ofense sau motive de discomfort printre clienţii musulmani.

Însă un astfel de compromis nu reprezintă o noutate pentru fotbalul din Spania. În anul 2010, Barcelona a semnat un contract de sponsorizare pe o perioadă de 5 ani  cu Qatar Foundation, o organizaţie cu sediul în Doha, capitala statului arab Qatar. În schimbul a 150 de milioane de euro, fundaţia caritabilă îşi asigura prezenţa logo-ului pe tricourile catalanilor.

În urma acestui parteneriat, Barcelona nu a profitat doar din punct de vedere financiar, ci şi din punct de vedere al expunerii pe piaţa din Orientul Mijlociu. Doar că, în mod asemănător lui Real Madrid, catalanii aveau o cruce pe emblema clubului. Astfel s-a produs inevitabilul. Au existat foarte multe plângeri pe motivul că simbolul religios era ofensiv la adresa Islamului, deoarece invoca amintiri despre cruciadele din Evul Mediu. Care a fost soluţia? Emblema utilizată pe tricourile comercializate de Barcelona în Orientul Mijlociu a fost modificată prin ştergerea liniei orizontale a crucii.

Inter Milano şi cavalerii templieri

La finalul anului 2007, Inter Milano a avut o problemă similară cu cea întâmpinată de Barcelona. Formaţia italiană s-a confruntat cu o situaţie ieşită din comun după ce Baris Kaska, suporter al lui Fenerbahce şi avocat, s-a simţit ofensat de tricourile pe care jucătorii lui Inter Milano le-au purtat pe San Siro în victoria cu 3-0 în faţa grupării din Istanbul. Avocatul a depus o plângere la UEFA, susţinând că simbolul le-a amintit turcilor de crucea roşie pe care Ordinul creştin al Cavalerilor Templieri a utilizat-o în cruciade.

“Acea cruce îţi aduce aminte de un singur lucru: simbolul cavalerilor templieri”, a declarat Kaska pentru publicaţia spaniolă La Vanguardia. “M-a făcut să mă gândesc imediat la vremurile sângeroase din trecut. În timp ce mă uitam la meci, am simţit o profundă durere în suflet”. Suporterul lui Fenerbahce a mai adăugat că Inter Milan “a ţinut să manifeste superioritatea unei religii în faţa alteia”, declaraţii care au fost susţinute chiar şi de presa din Turcia la acea vreme.

Desigur, încercarea avocatului Baris Kaska de a anula victoria obţinută de Inter nu a avut sorţi de izbândă. Italienii chiar au şi demonstrat că simbolul (crucea Sfântului Gheorghe) de pe tricourile în care au sărbătorit centenarul era, de fapt, simbolul oraşului Milano.

“Războinicul luminii”

Pentru a beneficia de un plus de ajutor divin, Gigi Becali a solicitat ca tricourile utilizate de Steaua Bucureşti în sezonul 2008-09 să aibă în componenţă simbolul crucii. Însemnul religios a fost plasat în interiorul gulerului tricourilor de la acea vreme, iar decizia a stârnit controverse. Problema pentru Steaua a fost că existenţa crucii expunea clubul la riscuri din partea FIFA şi UEFA, care interzic cu desăvîrşire prezenţa pe tricouri sau pe şorturi a însemnelor politice sau religioase de orice fel. Din următorul sezon, tricourile nu au mai avut în componenţă simbolul religios.

Nota noastra:

Este de notat, totusi, ca renuntarea la vechile embleme cu insemnul crucii este o practica doar pentru produsele cluburilor mentionate care sunt comercializate in Orientul Mijlociu, in tarile musulmane de unde provin sponsorii. Oficial, emblemele au ramas la fel, cu cruce, dupa cum se poate constata vizitand siteurile echipelor de fotbal respective sau chiar si unele reclame ale sponsorului musulman. Renuntarea la cruce este o combinatie intre globalizare si corectitudine politica si este, fireste, simptomatica pentru stergerea identitatii crestine la nivelul simbolurilor si al istoriei (caci respectivele cluburi nu erau oricum tocmai centre de iradiere crestina). Rezultatul acestei combinatii este noua veche religie a lui mamona, in care primeaza interesul financiar, profitul, puterea.

Schimbăm logo-uri, poate chiar religii, de dragul banilor. Globalizarea începe să însemne interdicții. La început ni se promisese altceva

“Cum, dumneavoastră, investitorii de la Banca Națională din Abu Dhabi, aveți o mică sensibilitate la cruci? Nu, nu e nici o problemă, noi la contracte de sponsorizare nu sîntem deloc alergici. V-ar plăcea mai mult să ștergem crucea de pe coroana care stă cu mîndrie pe logo-ul nostru din 1941 încoace? Să punem semiluna în loc? Altceva v-ar coafa mai tare? Cum, ce ziceți, s-o lăsam așa, neutră? Desigur, neutră o lăsăm. Neutrul e bun!”

Așa ar putea suna un discurs imaginar al vreunui reprezentant al Realului din Madrid, regina Europei în materie de cupe europene supreme, de-a lungul istoriei. Clubul din capitala Spaniei – grădină frumos cultivată și îngrijită a catolicismului – este sinonim cu puterea, cu constanța – atît cît își are aceasta locul în fotbal – și cu absența compromisului.

Desigur, poate că argumentul religios nu ar trebui să conteze și nici să fie adus în discuție acum, cînd și din secolul XXI au început să treacă foarte repede anii. Nu e nicidecum vorba despre vreun conflict între biserici sau între enoriașii lor. Este vorba despre ușurința cu care renunțarea la simboluri, la lucrurile care ne definesc și ne caracterizează, se infiltrează din ce în ce mai tentacular în rădăcinile și florile noastre. Lumea ar trebui să-și păstreze culorile, nu să le amestece între ele, pînă va bate totul într-un cenușiu sinucigaș. Globalizarea mult-lăudată ar trebui să însemne acceptare, nu jumulire. Egalitate, nu supunere pe criterii financiare.

Vestea zilei vine, oricum, din China. Libertatea de exprimare reprezintă o piatră de moară atît de dureroasă pentru regimul de acolo, oricare ar fi el, la orice moment al istoriei, încît oamenii nu mai au voie să facă jocuri de cuvinte. Gluma prin metode subtile lingvstice va dispărea de pe meleagurile lui Chang și Wong, pe motiv că astfel se va instaura haosul în vorbire și scriere. Toate astea în ciuda faptului că limba chineză și mintea chinezului sînt, ambele, foarte predispuse la jocuri de cuvinte.

Aceste schimbări, de dragul banului sau de dragul controlului – în fond, banii înseamnă tot control, cel mai nebunesc dintre toate, dar și cel mai explicabil zilele acestea –, fac posibile niște rostogoliri în timp din care oamenii vor mai ieși cu greu. Un logo al unui mare club sau interzicerea calambururilor nu înseamnă, în sine, mare lucru. Dar exact așa se sting spirite și suflete, prin ștergere și sufocare, mai ales cînd se pornește de la jocuri – cum e și fotbalul – și se ajunge la lucruri mai mult decît serioase.


Categorii

1. DIVERSE, Corectitudine politica/ Marxism cultural, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “RELIGIA LUI MAMONA: REAL MADRID RENUNTA LA CRUCE PENTRU A NU LEZA SPONSORUL MUSULMAN

  1. Ma intreb daca elimnarea insemnelor musulmane in Spania pe motive ca ofenseaza ar fi privita cu aceeasi intelegere de musulmanii in cauza. Dar poate in Spania nu s-ar deranja lumea pentru asa ceva. De fapt, aceasta ultra-sensibilitate nu dovedeste decat o lipsa de maturitate a musulmanilor. Ma rog, nici blegeala spaniolilor nu e de ignorat.

    Dar pana la urma sa fim sinceri ca totul se reduce la bani si putere in ziua de azi. Numai cine le poseda va avea dreptul la aceasta ultra-sensibilitate care nu este decat o fina unealta de dominare.

  2. Uite ce inseamna sa te “unesti” cu cei de alta credinta (apropo de catolici si ortodocsi), incet, incet, renunti la ale tale pt. buna convietuire.

  3. Pai ce si-au zis fotbalistii aceia, o dam jos ca si-asa pentru noi nu mai inseamna nimic, dar facand gestul avem de castigat banetul concret palpabil, ceva in care baietii toti cred:banul

  4. Real Madrid si F C Barcelona au dintre cele mai mari salarii acordate fotbalistilor, desi rezultatele sportive din ultimul timp arata ca au fost aruncati multi babi pe fereastra.
    Competitia interna/internationala intre Madrid si Barcelona, este o competitie intre separatisii ctalani si port drapelul natiunii spaniole – Barcelona este imaginea internationala a etnicilor catalani cu tot ce decurge de aici…
    Statul spaniol in pofida normelor europene, a sponsorizat ilegal aceste mari echipe, cu sute de milioande de euro ceea ce a atras critici din partea forurilor europene.

    Cursa pentru imagine a celor doua cluburi, necesta tot mai multi bani, care in conditii de criza incep sa vina si de la arabi – fenomenul se face simtit si in Franta (PSG), Anglia (Mancister City).

    Cele doua cluburi aveau sute de milioane de euro datorii la banci acun cativa ani…

    Din pacte, fanii spanioli par sa fie interesati mai mult de rezultate, decat de crucea lui Hristos; echipa Real Madrid in repetate randuri a facut vizita la papa, a luat binecuvantare cu mediatizare mondiala.

    Asa vad eu lucrurile care au generat aceasta situatie… Posibil sa si gresesc.

  5. Masura de a scate crucea din motive de ofensare a musulmanilor este discriminatoorie. In imaginea urmatoare, tricol pe care il poarta Gica Hagi la echipa Galatasarai contine pe tricou semiluna, simbol religios al islamului (crucea musulmanilor).

    http://www.timpul.md/articol/gica-hagi-noul-antrenor-al-turcilor-de-la-galatasaray-16803.html

    Popoarele balcanice ar putea invoca cei 500 de ani de stapanire turceasca din Balcani, cu atrocitati cel putin la fel de mari ca ale musulmanilor.

    Ambulanele musulmanilor nu folosesc crucea ci semiluna; de nde crucea rosie si ‘semiluna rosie’.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare