ROADELE BOGATE ALE DUHULUI: Manastirea Banceni si Parintele Mihail Jar – Calugarul cu 200 [intre timp 400] de copii si minunile credintei (Articole si DOCUMENTAR VIDEO)

12-06-2011 4 minute Sublinieri

Un roman uimeste Ucraina. Parintele Mihail Jar, staretul manastirii Banceni, situata la o aruncatura de bat de granita cu Romania a intemeiat un adevarat sat al orfanilor si copiilor care sufera de boli incurabile. Circa 200 de copii abandonati sunt crescuti in manastire si toti il considera si il stiga pe staret „tata”. Desi infiintata de nici doua decenii, manastirea si-a dobandit renumele de „lavra”, loc in care mila si minunile lui Dumnezeu pogoara mereu. Recent, un caz incredibil petrecut aici a socat Ucraina: o fetita de un an si jumatate a inviat practic din morti. Pentru minunea pe care le-a daruit-o orfanilor, staretul a primit titlul de erou al Ucrainei.

La 7 kilometri de granita cu Romania si la vreo 20 de kilometri de Cernauti, intr-o asezare romaneasca pitoreasca se inalta o Manastire tanara, cu nume bland, ca de copil: Banceni. „Cocotata” pe un Deal, ca un zid de aparare intre hotare ori lumi, „farpost”, cum spun ucrainenii, manastirea, asta si este, de fapt, o poarta spre o alta lume. O lume ireala, in care nu conteaza nimic decat credinta si dragostea.

Imediat ce treci de zidurile inalte si robuste din piatra, ai impresia ca intri intr-o „manastire a copiilor”. Printre calugari si calugarite se plimba tanci de cativa anisori, care se joaca cu rozaluri in loc de masinute si ii spun tata unui calugar inalt, cu infatisare ascetica: staretul manastirii, Mihail Jar.

In 1994, staretul, impreuna cu o mana de frati, au decis sa infiinteze aceasta manastire. Toti sunt romani, proveniti fie din zona Cernauti, fie de dincoace de granita, din Moldova. Au inceput de la zero. Aveau la ei doar niste cartofi si urzici culese, din care au fiert prima supa din istoria manastirii. Dar in 10 ani au reusit sa ridice 5 biserici si chilii. Si, in plus, case pentru aproape 200 de prunci. Calugarii de aici se declara romani, vorbesc romaneste si oficiaza Sfanta Liturghie in limba romana. Credinta este unica. La fel ca Neamul si Tara lor. La fel ca educatia pe care o dau micutilor. „Satul copiilor” se afla aproape de manastire, la Molnita. Iar povestea care a socat intreaga Ucraina a inceput in 2002. Atunci, calugarii au inceput sa ridice aici case si o biserica in care pruncii sa poata inalta rugaciuni catre Bunul Dumnezeu si sa-i multumeasca ca le-a daruit o familie. Cei mai multi sufera de boli grave si incurabile, ca SIDA. Tocmai de aceea au fost abandonati de parinti. Si nu i-a mai dorit nimeni. Au gasit insa mangaiere in manastirea parintelui Mihail. De atunci, din 2002, staretul a devenit „tata” pentru circa 200 de prunci. Toti il striga astfel. Si toti se bucura si de o „mama”. Parintele a compartimentat imobilul in asa fel incat doi-trei-patru copii locuiesc impreuna cu o calugarita care ii educa, ii indruma si ii iubeste.

Copiii invata, se roaga si vorbesc in romaneste, indiferent daca sunt romani, ucraineni, rusi sau maghiari. Au conditii de trai excelente, calugarii au amenajat inclusiv o mini-gradina zoologica si o ferma de vaci, pentru ca micutii sa aiba lapte proaspat.

Parintele vrea insa sa le ramana toata viata tata copiilor. Dupa insuratoare spune ca le va cauta slujbe si ii va ajuta sa-si construiasca o casa.
Pentru a intretine „orfelinatul”, parintele apeleaza la mireni, dar si la oameni cu potential financiar care sunt invitati sa boteze copiii. Devenindu-le nasi, ii sprijina si pe ei, dar si orfelinatul. Parintele povesteste adesea ca unii il intreaba ingrijorati ce vor face acesti copii in viitor. Dar el raspunde calm de fiecare data ca nadajduieste in Bunul Dumnezeu si Bunul Dumnezeu stie ca acesti copii trebuie hraniti, adapostiti, educati.

Parintele este extrem de atasat de copii pentru ca, la randul sau, si el a fost orfan. Si spune cu sinceritate ca de multe ori s-a intrebat „de ce a trebuit sa-mi fie atat de greu”. Abia dupa ce a devenit tatal a 200 de prunci a inteles de ce: altfel nu ii putea intelege si ajuta pe acesti micuti.

Manastirea este un loc in care s-a simtit din plin si deopotriva mila lui Dumnezeu, dar si rautatea oamenilor. „Intamplator” aici aveau loc chiar si 5 incendii pe an. In unele cazuri a luat foc chiar si casa copiilor. Se spune ca unora nu le place ca slujba se tine si in limba romana. Si ca micutii invata limba romana la scoala, desi stiu foarte bine si ucraineana, rusa, engleza etc.

Insa minunile au avut intotdeauna o putere mai mare. De fapt, intreg locul este o minune.

Parintele Mihail Jar colaboreaza cu liderii comunitatii romanesti din Ucraina si mai toate delegatiile care ajung in zona Cernauti sunt duse in vizita la masastire. Dintr-o asftfel de delagatie a facut parte si directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean.

Aurica Bojescu, secretarul executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, spune ca manastirea Banceni este cea mai importanta din zona Cernauti: „pentru grija pe care le-o poarta copiilor si pentru ce a realizat acolo, parintelui i s-a conferit titlul de erou al Ucrainei. Acolo se vorbeste romaneste. Copiii stiu insa foarte bine si limba ucraineana. Si slujba se tine in limba romana”.

Banceni, minunea romaneasca din Ucraina

Localitatea Banceni a facut parte, inca de la infiintare, din Principatul Moldovei. Dupa Unirea Principatelor Romane, la 24 ianuarie 1859, a intrat in componenta statului roman.

Acest teritoriu nu a facut parte niciodata din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscuta astazi sub denumirea de Tinutul Herta si care a apartinut Moldovei si apoi Romaniei, pana la cel de-al doilea razboi mondial.

In perioada interbelica satul Banceni a facut parte din componenta Romaniei, in Plasa Herta a judetului Dorohoi. Pe atunci, populatia era formata aproape in totalitate din romani. Incepand din anul 1991, satul Banceni face parte din raionul Herta al regiunii Cernauti din cadrul Ucrainei independente. La recensamantul din 1989, numarul locuitorilor care s-au declarat romani, plus moldoveni era de 675, reprezentand 95,61% din populatia localitatii. In prezent, satul are 847 locuitori, preponderent romani.

Moastele sfintilor

In biserica manastirii se afla moaste ale Sfintei Mari Mucenite Varvara, iar paraclisul manastirii este inchinat Sfantului Serafim de Sarov, unul dintre cei mai mari sfinti ai Rusiei din secolul al XVIII-lea, iar aici se afla si particele din moastele sfantului, dar si o particica din piatra pe care s-a rugat sfantul o mie de zile si de nopti. Tot aici, intr-o racla, se afla particele de Sfinte Moaste ale altor peste o suta de sfinti.

Minunile de la Banceni

Manastirea a devenit celebra in intreaga Ucraina dupa un fapt petrecut recent, in Joia Mare. Un copil de 1 an si 8 luni, al unei familii care participa la Slujba la Manastirea Banceni din Ucraina, a fost gasit in apa, intr-o fantana arteziana din curtea Manastirii, dupa mai bine de 20 minute de cautari. A fost dus la cel mai apropiat centru medical, unde medicul a constatat decesul copilului. Parintele Mihail Jar se afla la Kiev, dar a insistat ca pruncul sa fie pus sub aparate. Dar medicul sustinea ca nu mai are rost, deoarece copilul e mort. La 6 ore de la petrecerea accidentului, Parintele a sosit la centrul medical impreuna cu o Cruce, in care sunt incorporate particele din Sfanta Cruce si moaste. Cand a atins pieptul copilului cu acea Cruce, inima copilului a inceput sa bata, dar nu se observa nici o activitate cerebrala. Copilul a fost dus la spitalul din Cernauti, unde Parintele Jar a venit cu o particica din moastele Maicii Serafima. Cand Parintele a atins fruntea copilului cu acele moaste, copilul a stranutat si a deschis ochii. Medicii au fost pusi in dificultate: cum sa anuleze certificatul de deces? Iar Mitropolitul Kievului cere imediat sa i se trimita toata documentatia cazului, pentru a ramane marturie.

De curand, tot aici, trei fetite bolnave de SIDA, in ultimul stadiu, s-au vindecat la rugaciunile obstii de aici catre Mantuitorul, Maica Domnului, a carei icoana de la Boian plange, si catre Sfintii ocrotitori ai acestui sfant locas.

Ioana LUCACEL
Mircea CRISAN
ioana@gazetademaramures.ro
mircea@gazetademaramures.ro

Data aparitiei: 2011-06-01

Legaturi:


Categorii

Articolele saptamanii, Documentare/ Reportaje, Episcopul Longhin (Parintele Mihail Jar), Pagini Ortodoxe, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “ROADELE BOGATE ALE DUHULUI: Manastirea Banceni si Parintele Mihail Jar – Calugarul cu 200 [intre timp 400] de copii si minunile credintei (Articole si DOCUMENTAR VIDEO)

  1. Ce frumos !!!

    Cum sa nu asculte Dumnezeu si Maica Domnului rugaciunile acestor copii nevinovati si ale acestor calugari, slujitori vrednici ai Sai.

    Vedeti sa nu dispretuiti pe vreunul din acestia mici, ca zic voua: Ca ingerii lor, in ceruri, pururea vad fata Tatalui Meu, Care este in ceruri. (Matei 18:10)

    “Caci adevarat graiesc voua: Daca veti avea credinta in voi cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta.” (Matei 14:20)

  2. Slava Lui Dumnezeu ca exista astfel de marturisitori!
    Faptele acestor oameni ai lui Dumnezeu sunt mai puternice decat orice minune si pentru noi toti sunt o dovada de credinta adevarata si un exemplu de urmat.

  3. Este un om minunat Parintele Staret MIHAIL si obstea sa de monahi are ceva “special” fata de alte obstii monahale, are ceva VIU si plin de putere in ea!
    Calugarii traiesc mai profund sensul si modul de viata calugareasca “din vechime” al calugariei!Arata maimulta drahoste frateasca unii fata de altii, si isi poarta mai cu adevarat unii, altora “sarcinile” nevazute ale neputintelor lor, si ale intrajutorarii lor pe calea deloc usoara pe care merg impreuna!

    Cand Ukraina a fost lovita acum cativa ani de puternice inundatii de s-au speriat chiar si guvernantii ei si nu stiau cum sa mai “gestioneze” criza creata de calamitati, Manastirea Banceni a sarit in ajutorul oamenilor si a HRANIT din propriile sale merinde si provizii, mii de oameni, junghiind in fiecare zi animale (vitei si oi) si facand TRAPEZE si MESE obstesti pentru sute si chiar mii de suflete de oameni, din alimentele proprii pe care le avea in camarile sale.

    Pentru ajutorul pe care l-a dat sinistratilor si pentru MESELE PUBLICE pe care le-a dat pe cheltuiala sa proprie, oamenilor loviti de inundatii, fostul presedinte al Ukrainei, Viktor Iuscenko, s-a deplasat personal in Zona Cernautiului si l-a felicitat pe Parintele Staret Mihail, si i-a multumit intr-un mod sincer si plin de admiratie pentru efortul si gestul de AJUTORARE al oamenilor pe care l-a facut aceasta Manastire!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  4. frate admin, daca crezi ca subiectul este “tardiv”, poti sa nu posetzi ceea ce am scris mai devreme…iar daca crezi ca merita postat as vrea o mica ROCADA, am facut niste mici adaugiri…
    ————-

    Cu privire la momentul nefast AL INNECARII fetitei (care a inviat apoi la spital dupa ce a fost atinsa de moastele aduse de Parintele Mihail), despre care aminteau fratii admini, intr-una din trimiterile la acest material pe care l-au postat, as vrea sa spun ceva…

    In anul 2008, am fost de Sfintele Pasti la Manastirea Banceni, impreuna cu sotia si cu doi dintre copii nostri ai am stat la Manastire aproape toata saptamana MARE din Postul Mare si tot Paraznicul Invierii Domnului, si pana in Joia din Sapatamana Luminata si am fost “oarecum” MARTOR la acest eveniment petrecut in ograda Manastirii Banceni!

    Fetita despre care se spune ca s-a innecat si apoi a inviat, am vazut-o cu ochii mei, dar nu cand a cazut in apa, ci imediat dupa ce a fost scoasa din apa, iar scena momentului imediat urmator scoaterii ei din apa dupa ce se innecas am trait-o si privit-o cu proprii ochi si pot spune ca a fost atat de socanta…!

    Fetita aceasta chiar s-a jucat cu copiii nostri in ograda Manastirii cu vreo jumatate de ora ca sa se intample acest fapt si a alergat cu multa vivacitate si cu neastamparare impreuna cu alti copii care se jucau si ei prin ograda Manastirii si care venisera impreuna cu parintii lor la Manastire.

    Eu eram la slujba in Biserica Manastirii, cand s-a petrecut acest moment, iar soltia mea mersese cu copii nostri la chilia unde fuseseram cazati de Parintele Staret Mihail.
    In Biserica Manastirii incepuse slujba de seara (daca nu ma insel evenimentul s-a petrecut in JOIA MARE), si in Biserica se afla si Mama fetitei care statea in partea din spate a Bisericii si alti copii mai mari ai lor, si tatal fetitei care statea mult mai in fata, langa calugari, si langa strana!

    Fetita ramasese afara si s-a jucat pe langa fantana arteziana care se vede chiar in filmultelul video, si probabil a alunecat si a cazut in apa. Adancitura fantanii arteziene (un mic bazinas) nu este foarte mare, maximum 20 de cm adancime, dar probabil fetita a cazut in apa, cand nu se afla nimeni, si a inghitit multa apa si dupa ce s-a zbatut o vreme, si-a pierdut cunostinta…Noroc ca a observat-o cineva care trecea pe langa fantana si a recunoscut-o a cui este si a venit repede in Biserica si i-a chemat pe Parinti afara din Biserica.

    Cand parintii au iesit din Biserica, vazand disperarea lor, au iesit mai multi oameni cu ei afara, si am iesit si eu, ca sa vedem ce se intampla, caci am inteles cu totii ca s-a petrecut ceva grav si rau, un mare necaz…!

    Cand am iesit in fata Bisericii am vazut cum tatal fetei se chinuia sa-i faca respiratie gura la gura, si o apasa pe piept pe o bancuta, dar fetita parea moarta, avea buzele vinete, si fata de om mort, asa cum au cei innecati si nu mai rasufla… Apoi Tatal fetitei a inceput s-o tina cu capul in jos (fiindca un om striga in graiul bucovinean: “capu-n gios, in gios…”), iar mama sa o scutura cu putere, si vazand ca-i ca si moarta in mainile lor, plangea innabusit disperata, dar tatal fetei isi stapanea totusi cu sange rece si cu multa greutate cumpatu’…!

    A fost o imprejurare asa de socanta si de zguduitoare ca nu doresc sa traiasca cineva si sa vada cineva asa ceva in viata lui, sa vezi cum un copil se stinge si moare in mainile parintilor lui! Cand i-am povestit sotiei meledupa ce am mers si eu la chilie, ce s-a intamplat, fetita noastra a inceput sa planga de mila fetei inecate, caci se imprietenise cu ea!

    Cand Parintii fetitei au vazutca fata nu poate fi resuscitata, u plecat cu masinile la spital cu fetita (cu o viteza naucitoare…), impreuna cu niste rude alelor, iar olamenii care iesiseram afara din Biserica ca sa vedem ce s-a intamplat, am reintrat in Biserica Manastirii si TOATA LUMEA a inceput sa se roage pentru salvarea fetitei!

    Fetita innecata era dintr-o familie numeroasa si fratii ei ramasesera la Manastire, in Biserica Manastirii, impreuna cu Bunica lor, si tot timpul slujbei au plans si se rugau atat de feirbinte ca Dumnezeu sa le salveze surioara, incat toata lumea de pe langa ei si chiar intreaga obste a Bisericii, si calugari si mireni si clerici, cu totii impreuna, plangea in hohote si se ruga fierbinte lui Hristos ca s-o salveze pe fetita!

    In viata mea nu am vazut asa ceva ca o Biserica Intreaga sa se roage cu lacrimi si cu atata foc si cu atata insistenta lui Dumnezeu pentru salvarea unui suflet de …copil…!

    Si la urma Domnul a facut o MINUNE si a scapat fetita!

    In zilele urmatoare a venit un politist ukrainian, la Manastire, ca sa ancheteze cazul innecarii fetei, a mers insotit de Parintele Staret Mihail, la fantana unde s-a petrecut evenimentul, s-a uitat la fantana indelung, si-a scos un carnetel si a notat ceva. Parintele Staret l-a lamurit ca fetita nu a murit ci este la spital.

    La cateva zile dupa acest eveniment, m-am reintalnit chiar cu tatal fetitei si l-am intrebat cum se simte fetita si a spus ca este in mainile medicilor, iar de la niste cunoscuti am auzit ca a ajuns la niste medici specialisti la un spital din Moscova.

    Totusi pot sa marturisesc cu toata responsabilitatea ca atunci cand am vazut-o pe fetita dupa ce a fost scoasa din apa, fetita NU ARATA nicidecum ca un om in care sa mai fie vreo urma cat de cat de mica, de… viata, ci parea moarta si inecata, avea o fata specifica de om mort, si chiar daca s-a incercat resuscitarea ei, nu si-a recapat cunostinta si nu inceput sa respire din nou…Parea pierduta pentru totdeauna…
    Si totusi cu ea s-a petrecut o minune si a revenit la viata…!

    SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

  5. Am privit cu lacrimi tot reportajul,cata bunatate si cata rabdare au acesti oameni.Dumnezeu sa-i ocroteasca!!!

  6. Cine este ca Tine intre dumnezei Doamne? Cine este ca Tine minunat in sfintenie,bogat in fapte de lauda, si facator de minuni? (Exodul 15.11) Fiti binecuvantati fiinte minunate care tineti sus flacara credintei prin fapte vrednice de Slava lui Dumnezeu!. …..As dori sa daruiesc si eu din ce m-a binecuvantat Dumnezeu….va rog trimiteti-mi un nr de cont(cod iban si bic,adresa),de e posibil de unicredit banc. Multumim pentru bucuria care ne-o faceti sufletelor noastre!

  7. Domnul sa va fie sprijin si ajutor in totul dragi luptatori pe fronturile razboiului impotriva vrajmasului satan. As dori sa trimit si eu ceva munitie pt nevoile luptei. Va rog sa-mi spuneti cum ar fi posibil…..pt ca pe acele meleaguri nu pot ajunge. as dori un nr de cont sau eventual o adresa….Dumnezeu sa va dea Harul sau tuturor!

  8. @maria:

    Dn pacate, nu cunoastem o adresa exacta a Manastirii Banceni, poate se va sesiza cineva sa o puna aici.

  9. Adresa exacta ar fi: Manastirea Bănceni, raionul Herţa, regiunea Cernăuţi. Punctul de trecere pt cei din rază de frontieră poate fi si pe la Racovăţ. Iar in general pt cei din tara se poate trece pe la vama Siret spre Cernauti. Din cernauti se ia iesirea spre Herţa. Se poate ocoli orasul pe o varianta: dupa ce treceti vama urmeaya cateva comune si apoi codrii Cosminuluiş dupa ce se iese din codrii cosminului urmeaya un sens giratoriu in dreptul unui LUKOIL; de aici, la dreapta incepe varianta care va scoate tocmai la iesirea din cernauti spre herţa. De aici mai sunt cca 25 km spre Molnita(care o sa apara pe stanga)si apoi Banceni. Practic distanta de la Siret pana la manastire e de cca 75 km. Merita cercetate aceste locuri binecuvantate de Dumnezeu.

  10. Hristos a inviat !
    Doamne ,ajuta !
    Mi-am dat seama ca cei de la Man. Banceni sunt pe stilul vechi pentru ca am citit ca ei serbeaza Schimbarea la Fata pe data de 19 august…
    Intr-adevar ,faptele Parintelui Mihail Jar sunt din cele mai bine placute Lui Dumnezeu …Atatea minuni …cum sa nu atraga lumea prin cuvant si prin credinta nestirbita … o corectitudine imbinata cu o dragoste fierbinte…
    Parintele Iustin Parvu spunea despre un alt parinte trecut la stilul vechi(Parintele Nichita de la Manastirea Brancoveni ) ca din cauza mandriei (a te crede buricul pamantului ) ,acest parinte a iesit din tagma Bisericii Ortodoxe ,s-a rupt de biserica – mama …Chiar de a indrumat unii credinciosi spre bine ,iar pe altii i-a dus spre pierzare ,din cauza cerbiciei de a se crede mai bun ca restul bisericii ortodoxe ,a cazut in aceasta mare inselare…
    Am citit ,cred ,in revista Lumea Monahilor ,ca Parintele Ilarion Argatu s-a rugat mult Lui Dumnezeu , sa-i descopere unde se duc cei de stil vechi dupa moartea trupeasca .A avut o vedenie , in care o femeie pe care el o spovedise pe stil vechi( la inceputurile slujirii lui ca preot), era in iadul suferintei si la vederea Parintelui Argatu ,aceasta se bucura ca este si el in iad pentru ca nu a indrumat-o cum trebuia.Dumnezeu il avertizeaza in acea vedenie ca acolo va ajunge si el daca se mai abate de la credinta cea dreapta a bisericii . Apoi , in vedenia sa ,vede cum rugaciunile stilistilor se inalta ,dar la un moment dat ele se intorc ca niste hartii roase de soareci, semn ca rugaciunile lor nu sunt primite .
    Mai citeam undeva ,in urma cu 1000 de ani ,ca un alt sfant parinte din Lavra Pecerska , tot Nichita il chema ,nu a facut ascultare ,si in cautarea sa religioasa, de dragul experientei , a cazut in inselare atat de mare , incat se dovedise ca acest parinte facea ce-i spunea demonul ;desi cunostea Noul Testament ,el nu-l mai suporta si mentiona numai fapte din Vechiul Testament, si chiar uitase si sa mai citeasca .A reusit sa se salveze cu ajutorul rugaciunilor calugarilor cuviosi si cu har din manastire, devenind chiar un adevarat fiu al lui Dumnezeu
    Staretii si monahii din Sf. Munte Athos slujesc cu preotii si episcopii de stil nou ,la fel si cei din Ierusalim .De ce nu fac si cei de stil vechi ca ei ?De ce nu slujesc si se impartasesc cu toti crestinii unde se tine stilul nou? Pe ei nu-i recunoaste nici Biserica Ortodoxa , nici Patriarhia Ecumenica din Constantinopol ,dupa cate am citit…Aceasta inseamna mandrie ,ura , razvratire , neascultare , inselare .Ei boteaza de 2 ori .
    Nu sunt considerati eretici ,ci schismatici .(dezbinati ).Ar putea reveni la biserica ortodoxa ,numai de-ar vrea ,de-ar fi ajutati precum Parintele Nichita din Lavra Pecerska -prin rugaciunea comuna a celor care i-au cunoscut si nu numai …Cine mai face asa ,sa se roage pentru un Mihail Jar si pentru ca toata slujirea dansului sa fie in adevar si numai in adevar ?Imi place tot ce am auzit ca a facut ,prin suferinta ,prin rugaciune ,cu dragoste … Sa se intoarca la stilul nou , pentru asta sa ne rugam .
    Reperele mele in acest sens sunt:Parintele Cleopa ,Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Iustin Parvu ,Parintele Serafim Rose si de ele nu ma indoiesc .
    Dumnezeu sa ne lumineze pe toti, sa ne ajute in stradania noastra continua de lepadare de omul cel vechi ,si cu puterea Lui sa ne dea curatie launtrica cu osteneala , pentru a afla limanul iertarii si al fericitei “intristari dupa Dumnezeu “.
    Si sa ne tinem de Biserica Ortodoxa !

  11. @Luisa I:

    Da, intr-adevar, sa ne tinem de Biserica ortodoxa.

    Dar parintele Mihail Jar nu e pe stil vechi din ”ravna pentru adevar” sau din decizie personala – pur si simplu el apartine, canonic, Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (care tine si ea de Patriarhia Moscovei), care biserica tine calendarul vechi si care se afla, desigur, in comuniune cu noi, care suntem pe stil nou. Deci nu e nevoie sa ne rugam pentru ca el sa se intoarca la stilul nou, pentru ca esentialul e altceva: sa apartina Bisericii Sobornicesti, Bisericii Universale, si asta se intampla deja. Suntem in comuniune cu parintele Jar, chiar daca el se afla intr-o biserica cu calendar iulian si noi pe una care tine calendarul nou, cu exceptia Pastilor. In Biserica Ortodoxa exista mai multe biserici locale care tin calendarul vechi (Rusia, Georgia, Serbia, Ierusalimul, Sfantul Munte) neindreptat, si bine fac. Era mult mai bine daca nu se realiza aceasta schimbare in Biserica (originea si intentia ei nu au fost unele bune!) si daca nu existau unii pe vechi si altii pe nou, insa… cu toate acestea nu este o problema dogmatica si care sa afecteze harul, comuniunea si unitatea Bisericii. Asadar Manastirea Banceni este o manastire ortodoxa canonica, nu schismatica, asa cum sunt toate cele care tin de Biserica Rusiei, si nimeni nu trebuie sa aiba despre asta nicio indoiala!

    Stilistii, la una din ramurile carora a trecut fostul parinte Nichita de la Brancoveni (Olt), sunt cu totul altceva, ei sunt rupti de Biserica si problema nu este ca respecta vechiul calendar, ci ca au iesit din comuniune cu intreaga Biserica, s-au sectarizat si continua sa se sparga in zeci de alte bucatele…

    Mai multe referinte in linkurile de aici:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/20/ips-petru-mitropolitul-basarabiei-despre-dezbinarea-pe-motiv-de-calendar-vechi-sau-nou/

  12. Multumesc pentru explicatii ,sper sa fie toate asa cum par…Voi cere si ajutorul Parintelui Iustin in acest sens .Cat despre calendar ,din ce am citit eu , inca de pe vremea Sfintilor Apostoli ,crestinii nu se mai tineau de calendarul iulian vechi .Chiar si Sfintii Parinti de la Niceea fac prima indreptare a calendarului iulian ,fara a se aduce vreo stirbire a dogmelor canoanelor Bisericii (adica fixeaza echinoctiul din martie, la 21 martie, pentru a nu mai ramane in urma cu 3 zile ).Deci in aceasta privinta ,ceea ce au indreptat Sf. Parinti , sub inspiratia si caldura Duhului, nu trebuie tagaduit.Apoi ,nu calendaru-i sfant.
    In rest , toata consideratia ,admiratia si profunda iubire duhovniceasca pentru Parintele Mihail Jar si slava Domnului ca nu e rupt de Biserica sa.Atunci sa-l invitam la noi din cand in cand , in Biserica noastra ortodoxa pentru exemplul de daruire totala pentru aproapele .
    Cu respect si iertare daca s-a inteles altceva .

  13. @ Luisa I.:

    Chiar asa este, nu pare, totul e cat se poate de limpede si de obiectiv, de verificabil. Iar modificarea din 1923 n-au facut-o, totusi, Sfintii Parinti, din pacate, ci s-a facut la presiunea masoneriei si de catre un patriarh (ecumenic) dovedit ca mason, insa nu s-a reusit dezbinarea si “papistasizarea” Bisericii, asa cum si-au dorit-o, pornind de la ceasta bresa. Pe de alta parte, au existat si mai exista si pe la noi persoane care fac(eau) agitatie si propaganda mare pentru stilisti, facand mare caz de calendar, drept pentru care si noi, la timpul respectiv, am luat atitudine ferma si repetata.

  14. ma bucur mult ca ati scris despre parintele Jar.insa as vrea sa fac o mica ,completare.intre timp,parintele are 400 de copii,nu doar 200.
    Doamne ajuta si multa bucurie!

  15. Foarte impresionant!
    Dar sfatuiesc jurnalistii sa-si “masoare” exprimarile cind formuleaza titluri, ele sint tendentioase si rau-voitoare, in loc sa fie valorizatoare a unei asemenea dedicari pentru copii.

  16. Pingback: Parintele Mihail Jar, hirotonit Episcop Vicar de Banceni [VIDEO]. Plus: DOCUMENTARUL TV “Tata pentru 400 de suflete” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: EPISCOPUL LONGHIN JAR (Banceni) vine la Constanta, duminica 10 februarie, pentru a sluji Liturghia si a sustine o conferinta: a „Copiii, calea spre Hristos“ Citeste intreg articolul pe site-ul RazbointruCuvant: EPISCOPUL LONGHIN JAR (Banceni) vine la
  18. Pingback: PS Longhin Jar (Banceni), conferinta COPIII, CALEA CATRE HRISTOS -video partea 1 | Asociatia "Salveaza o inima"
  19. Pingback: PS Longhin Jar (Banceni), conferinta COPIII, CALEA CATRE HRISTOS [video partea 1]: "Atunci cand alini durerea unui copil orfan, alini durerea lui Hristos. HRISTOS NU ESTE INDIFERENT CA NOI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Episcopul Longhin (Mihail Jar), partea a doua a conferintei de la Constanta: COPIII, CALEA CATRE HRISTOS [video si transcriere]. Despre MINUNILE DE LA BANCENI, ECUMENISM, AVORT, ORFANI, TIGANI s.a. - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. D-ne ajuta Preasf.voastra ma bucur f.mult sa vad atita dragoste si atita daruire care umple inimile acelor copiii ingeri pamintesti cit si a celor ce aud sau vad acestea.Este o dovada vie a dragostei lui D-zeu dar si pilda ptr.noi toti indiferent unde traim ca se poate dragii mei cu dragoste,daruire si credinta multe curati si indrepta.Sa invatam deci sa ducem aceasta dragoste mai departe nu sa ne scirbim cind vadem un copil cu handicap,sarac,tigan,urit s.a.m.d ci sa oferim dragoste neconditionata.Caci ce este mai frumos decit aceasta care este insusi Hristos.Cu dragoste ptr.toti ce-i de acolo si vin si eu tot din acea zona.Hristos a inviat!

  22. Pingback: Ecuaţia familiei: un părinte, doi părinţi, trei părinţi, mai mulţi părinţi | TOTB.ro - Think Outside the Box
  23. Pingback: PARINTELE EPISCOP LONGHIN JAR (fost Mihail) – INTERVIURI AUDIO cu “tatal” si “mama” orfanilor de la Banceni: COPIII PARASITI, PLANSUL DORULUI PARINTESC SI MINUNILE IUBIRII -
  24. Pingback: Predica puternica a Parintelui Longhin de la Banceni (2011, video): LUATI-L PE HRISTOS IN VIATA VOASTRA, IN FAMILIA VOASTRA, IN DUREREA VOASTRA! -
  25. Pingback: PREASFINTITUL LONGHIN LA CONSTANTA (IV). Cuvantul din biserica Sf. Haralambie (si audio) si povestea uimitoare a vietii episcopului de Banceni relatata de un ziar central - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: PREASFINTITUL LONGHIN LA CONSTANTA (IV). Cuvantul din biserica Sf. Haralambie (si audio) si povestea uimitoare a vietii episcopului de Banceni relatata de un ziar central. DATE DE CONTACT PENTRU A AJUTA ORFELINATELE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Va rog sa pune ti nr de cont ca vreau sa fac cateva donatii pentru copii.Va multumesc

  28. am vazut filmul realizat de carmen avram la tv inziua de 12 04 2015 si am ramas uimit , nu stiam ca asa aproape de romania se afla un asemenea locas de cult ,intro tara fosta comunista ucraina ! cu cata ravna acest slujitor al domnului ingrijeste atatia copii sarmani, e ceva fenomenal , cinste lui si celor care sunt cu el !!!

  29. Pingback: O GURA DE RAI (Video). Reportaj cutremurator “In Premiera” despre PARINTELE LONGHIN JAR de la BANCENI, tatal copiiilor parasiti. VLADICA AMENINTAT PENTRU CA SE OPUNE RAZBOIULUI: “Mi-au deschis dosar penal, mi-au cerut sa plec” | Cu
  30. As dori sa iau și eu legătura cu preasfintitul. ..
    Mă ajuta cineva?

  31. Ma numesc Emilia Grigore as dori sa iau legatura cu parintele ma poate ajuta cineva?am o nepotica pe nume Andreea Bianca Banciu are 1 an.De 6 luni se afla in spital MARIE CURIE din ROMANIA diagnosticata cu encefalita…a fost in coma,au declarat-o in moarte cerebrala,acum rade ,plange,nu se misca,nu respira singura,este conectata la aparat,doctorii au spus ca numai o minune o poate salva pe fetita noastra,…va rog ajutatine

  32. Din dorinta de a ajuta manastirea Banceni cu o mica suma de bani, am cautat peste tot o adresa postala, un cont, o modalitate. Se pot trimite bani prin posta, prin mandat postal? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In ce limba trebuie scris formularul respectiv? Astept un raspuns. O. Mihaila

  33. @ Mihaila Olga:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/longhin-jar-constanta-sfantul-haralambie-predica-moaste-inaltul-teodosie-cronica-adevarul-viata-parintelui-mihail-banceni-copii-orfani-minuni-ajutor-telefoane-date-contact/

    Aici sunt singurele telefoane de care aveam stiinta acum cativa ani, cand aparusera mai multe materiale despre Banceni. Alte date nu avem.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare