Rogozin AMENINTA Republica Moldova. Basescu despre “OFENSIVA TERIBILA” a Bisericii Ruse in Basarabia si CATEDRALA Patriarhului Daniel

2-09-2013 4 minute Sublinieri

Dmitri-Rogozin

  • Timpul:

(ÎNCOTRO?) Rogozin AMENINȚĂ MOLDOVA și se implică în treburile interne ale statului. Cum vor reacționa oficialii RM?

O decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene (UE) va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia şi va complica soluţionarea conflictului din Transnistria, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin pentru postul Rosia-24.

Chişinăul se pregăteşte pentru Summitul de la Vilnius, unde este aşteptată adoptarea deciziei de asociere a Republici Moldova şi Ucrainei la UE.

“Dacă adoptă această cale, este necesar să ia în considerare că acest lucru nu înseamnă că aderă la UE”, a subliniat Rogozin. “Este vorba despre o antecameră unde pot fi ţinuţi destul de mult timp, iar în acelaşi timp (…) îşi întrerup mai întâi relaţiile cu Federaţia Rusă”, a continuat Rogozin. Multe dintre relaţiile existente în prezent vor fi revizuite, în mod “inevitabil”, a avertizat vicepremierul rus.

În cazul Republicii Moldova, acest lucru va avea “consecinţe importante” în soluţionarea conflictului transnistrean, a continuat Rogozin, potrivit agenţiei. Moldovenii se înşală “grav” în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede că poate lua o decizie fără să se uite înapoi, fără să consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relaţii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piaţă a produselor şi forţei de muncă moldovene, potrivit aceleiaşi surse.

Această problemă urmează să fie abordată luni, în cadrul vizitei lui Rogozin la Chişinău, precizează Itar-Tass .

Timpul.md via Mediafax.ro

AMENINȚĂRI. ROGOZIN își bate joc cetățenii și politicienii din RM: “Urmează o iarnă grea și o toamnă rece, sperăm să nu ÎNGHEȚAȚI DE FRIG”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat, luni, 2 septembrie, la Chişinău, Republica Moldova ”să nu-şi piardă vagoanele” în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

,,Sperăm să nu îngheţaţi la iarnă”, i-a ironizat Rogozin atât pe cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pe politicienii de la Chişinău. (min 26:30 în video)

El s-a referit în acest sens la regiunea transnistreană, menţionând că partea moldovenească trebuie nu doar să informeze Tiraspolul despre procesul de integrare europeană.

”În virajele sale europene abrupte şi serioase, partea moldovenească n-ar trebui să desprindă de la locomotivă unele vagoane. Am convingerea că în privinţa regiunii transnistrene Chişinăul n-ar trebui să se limiteze doar la informarea colegilor ce se va întâmpla la toamnă la Vilnus şi încotro se îndreaptă Republica Moldova” a declarat Rogozin.

În acelaşi timp, el a revenit la solicitarea Rusiei privind deschiderea unui consulat rus în stânga Nistrulu, spunând că această chestiune este tărăgănată din motive subiective.

La finalul briefingului suținut împreună cu vicepremierul Valeriu Lazăr, Dmitri Rogozin s-a referit la relaţiile energetice dintre cele două state, încheindu-şi discursul cu fraza: ”Sper că nu veţi îngheţa”.

Ministrul economiei Valeriu Lazăr a vorbit despre relaţiile economice dintre cele două state. El a anunţat că în scurt timp va fi creat un grup de lucru care va discuta cu partea transnsitreană despre acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, dând asigurări că Republica Moldova nu doreşte să piardă relaţiile economice cu Federaţia Rusă.

(RĂZBOI CONTRA MOLDOVEI) Teroriștii transnistreni ÎȘI DAU ARAMA PE FAȚĂ și recunosc public că vor să intre în COMPONENȚA Federației Ruse

Președintele Comisiei pentru securitate, apărare și menținere a păcii, Andrei Sipcenko, și-a exprimat încrederea că cooperarea Transnistriei cu Rusia ”va duce la faptul că vom deveni una din regiunile Federației Ruse”.

”Atunci când cetățenii noștri solicită sau cer insistent ajutor de la Rusia, trebuie să înțelegeți că acest lucru nu se face din motive de dependență, ci pentru că avem convingerea că suntem împreună cu Rusia şi facem parte din Federația Rusă”, a spus el.

„În cazul în care pe teritoriul nostru vor fi deschise bănci ruseşti, atunci problema conversiei şi a pierderilor financiare va fi soluţionată. În cadrul comisiei parlamentare, a grupurilor comune de lucru, mai avem ce discuta şi sper că împreună vom rezolva toate problemele” – a spus el.

Vicepreședintele Comitetului culturii al Dumei de Stat, Alexandru Balberov, a remarcat că ”interacționează în mod constant cu țări precum Taiwan, Macedonia, Nagorno-Karabah, Transnistria …”

”Peste tot există aceleași probleme – comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea atunci când oamenii îşi doresc independența. Eu nu înțeleg acest lucru şi nu îl accept”– a subliniat el.

Preşedintele Sovietului Suprem, Mihail Burla, a reiterat că „unica direcție de dezvoltare a Transnistriei este integrarea în spaţiul euroasiatic, în primul rând – cu Rusia”.

”Pentru aceasta, există mai multe premise – istorice, culturale, economice … Putem spune deja că parțial suntem integraţi: mai mult de 35% din populaţia RMN sunt cetățeni ai Federației Ruse, mai mult de 90% din spaţiul informațional pe care le obținem sunt în limba rusă, aproape 98% din populație este ortodoxă”- a spus el.

Sursa: infotag.md

Președintele României, Traian Băsescu, a comentat politica promovată de Federația Rusă prin intermediul Bisericii. Șeful satului vecin a menționat că Biserica Ortodoxă Rusă duce o ofensivă teribilă pentru nerecunoașterea Bisericii Ortodoxe Române din Moldova, transmite UNIMEDIA.

În cadrul unui interviu, jurnalista Valentina Basiul de la „Adevărul Moldova” l-a rugat pe președintele Traian Băsescu să comenteze preconizata vizita la Chișinău și Tiraspol a Înalt Preafericitului Patriarh Kirill, dar și conotația acestei vizite.

„Gândiți-vă la răspunsul anterior pe care vi le-am dat și veți înțelege că nu poți cere altora să facă ceea ce tu faci. Dar, asta nu înseamnă că depunem armele. Sunt convins că Mitropolitul de peste Prut Petru va avea capacitatea să organizare la rându-i evenimente dedicate bisericii ortodoxe dedicate creștinilor români. Faptul că Patriarhul României nu a trecut Prutul cred că nu are nimic legat de lipsa de voință – probabil este o chestiune de calendar. Patriarhul Daniel nu are nicio reținere să treacă Prutul, dacă timpul îi permite. Acum timpul e foarte concentrat cu Catedrala Mântuirii Neamului”, a menționat Băsescu.

Liderul de la București a căzut de acord cu formula că Rusia joacă tare și România nu prea. „Dar, vă asigur că noi nu suntem indiferenți la ce se întâmplă în Republica Moldova. Nu aș vrea să desfășor mai mult subiectul. În orice caz, este clar că Patriarhul Kirill este un partener al Guvernului în ceea ce privește Republica Moldova. De aceea, și mitropolitul Petru ar trebui să fie un părinte mai activ în ceea ce privește ortodoxia românească”, a punctat Traian Băsescu.

UNIMEDIA evidențiază că Preafericitul Patriarh Kiri va vizita Republica Moldova în perioada 7-9 septembrie 2013, pentru a participa la festivitățile prilejuite de aniversarea a două sute de ani de la crearea Eparhiei de Chișinău. Avionul va ateriza pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 15.00. Patriarhul se va afla pentru a doua oară la Chișinău în trei ani. Totodată, Patriarhul va vizita Tiraspolul și se va întâlni cu liderul de acolo, Evgheni Șevciuk.

De cealaltă parte, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române nu a venit niciodată în Republica Moldova.

Nota noastra:

Chestiunea implicarii Bisericii in Basarabia nu tine de o problema “sectoriala”, ci este fundamentala. Deci nu ajunge “sa nu fii indiferent”, ci sa-ti asumi vina ca ai neglijat asa ceva. Mitropolitul Petru nu poate face mare lucru in conditiile actuale, iar Patriarhul Daniel nu este Patriarhul Kirill in ceea ce priveste sustinerea statului (nu ne referim la sustinere financiara, ci la relatia strategica dintre cele doua autoritati). In plus, Patriarhul Daniel e deja foarte ocupat nu doar de… Catedrala, ci si de pararea numeroaselor lovituri pe plan intern date ortodoxiei, de la “constructia de biserici” la legislatia pro-homosexuala.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Petru Paduraru, Patriarhul Daniel, Patriarhul Kirill, SUA versus Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Rogozin AMENINTA Republica Moldova. Basescu despre “OFENSIVA TERIBILA” a Bisericii Ruse in Basarabia si CATEDRALA Patriarhului Daniel

  1. Foarte bine punctat la Nota noastra!!

  2. Acuma, facand abstractie de idalurile noastre nationale: pentru ce sa vrea transnistrenii sa se integreze in UE ? Daca un om normal este pusa sa aleaga, sa traiasca in Federatia Rusa, sau in Uniunea Europeana anticrestina, sodomita si satanizata, unde ar fi normal sa opteze ?
    Pentru neamul romanesc, rusii au fost de 300 de ani incoace un pericol, dar acum marele pericol este cel antihristic si el vine din Occident. As prefera sa ma integrez in CSI sau in Rusia daca mi-ar cere cineva parerea, decat sa raman in UE care este inceputul statului mondial antihristic.

  3. @Vranceanu Eu as prefera sa ma integrez in imparatia cerurilor, UE sau CSI sunt irelevante si nu reprezinta nimic pentru credinciosul Ortodox. Dar ca deobicei privim in exterior, in loc sa privim in interioriorul nostru. Astfel facem comparatii dintre UE si CSI si pierdem cel mai important lucru de care ar trebui sa tinem seama. Uitand de fapt ca credinta Crestina sa consolitat si a fost maxima in timpurile de persecutie romana cand a dat atatia mucenici.

    Chiar daca UE este anticrestina asta nu inseamna ca trebuie sa fugim in alta parte, aceasta este soarta noastra data de Dumnezeu si pe care trebuie sa mergem, altfel devenim caldicei pe plajele CSI la soare. Rolul statelor Ortodoxe din Europa este sa contribuim la adevarul Crestin intr-o Europa distrusa duhovniceste, daca noi nu atunci cine?. Cei ca tine care fug in CSI si se pregatesc sa schimbe o robie cu alta, doar pe motiv ca ultima suna mai bine?

  4. Problema este puţin mai adâncă. Aici nu este vorba că merge patriarhul Rusiei acolo iar al nostru nu, ci că mitropolitul Basarabiei, păr Petru, are o activitate mai degrabă slabă în cuprinsul Basarabiei. Deci acolo este nevoie de activitate pastorală, culturală şi patriotică intensă, bineînţeles şi cu sprijinul statului român, şi nu neapărat de vizite pastorale patriarhale. Iar această activitate n-o pot iniţia şi organiza decât mitropolitul, preoţii, credincioşii de acolo, iar noi cei de aici îi putem şi trebuie ca să-i ajutăm. Dar încă o dată, iniţiativa (hotărâtă şi persistentă) tb să pornească din Basarabia. Cât de grele ar fi condiţiile! Şi nu este uşor.

  5. Sf. Pasie Velicikovschi nu a vrut sa traiasca in Ucraina eretica (greco-catolica), de aceea a venit in final in Romania. Nu e rea alegerea unui tinut drept-slavitor.
    Pe de alta parte, Dumnezeu a creat Bizantul. L-a intors la credinta pe imparatul Constantin printr-o vedenie. Astfel a aparut o imparatie crestina. Noi dorim aceeasi lume, pastrata in tara noastra de- a lungul timpului, dar uitam ca imperiul crestin s-a instaurat direct prin interventia lui Dumnezeu. Ideea este ca ne lispeste credinta care sa face pe Hristos sa lucreze. Macar prin exemplul nostru. Nu avem credinta aceasta.
    Eu nu cred ca Rusia chiar este ortodoxa, ca este o alegere. Nu si-au cerut niciodata iertare pentru toate cate au facut in ultimii ani, dimpotriva, merg pe aceeasi linie expansionista si dominatoare. Ca se folosesc de credinta, nu prea conteaza. Poate e mult sa cerem de la politica iertare si omenie. DAR… noi parca asta cautam, dragoste, intelegere, credinta. Nu vrem sa fim egali cu Rusia pt ca nu suntem, dar nici a fi sclavi nu e o solutie prea crestina.

  6. UE, CSI = doua imperii, doua puteri. Ce sa alegi, ca sa nu dai o robie pe alta? Si in ce trebuie sa nadajduim noi, crestinii – asta fara sa insemne ca trebuie sa fim pasivi? Care salvare o asteptam si de unde sa vina aceasta – de la rasarit, sau de la apus?

  7. @Florin M

    Salvarea o asteptam sa vina dela Iisus Hristos, nici rasaritul nici apusul nu trebuie sa ne influenteze. Eu cel putin prefer sa fiu inconjurat de atei din apus, decat de zeloti rusi din rasarit. Cel putin in cazul primilor mai am o sansa dupa voia lui Dumnezeu sa le vorbesc despre credinta si poate sa-i aduc pe drumul drept. In cazul zelotilor nici o sansa, la ei trebuie doar sa ii slujesti ca stiu ei mai bine ca oricine problema cu ortodoxia si restul.

  8. Da, in Hristos trebuie sa nadajduim, dar nu putem face o alegere rationala intre un imperiu si altul, fiecare cu deficientele lui fata de noi. Ci pur si simplu suntem deja intr-o conjunctura, nu merita sa o schimbam. Nu stim daca ar fi mai rai rusii, dar nu avem nici o garantie ca ar fi mai buni.

  9. Pingback: VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare