ROMANIA da 25 MILIOANE EURO pentru SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE TERESTRA AL NATO

17-02-2012 2 minute Sublinieri

drona

România participă la Sistemul de supraveghere terestră al NATO, alături de alte 12 state membre, având o contribuţie de 2% din costul total, respectiv de 25,28 milioane de euro, a informat, vineri, MAE răspunzând unei solicitări MEDIAFAX. 

Sistemul de supraveghere terestră al NATO (Allied Ground Surveillance/AGS) este destinat să monitorizeze suprafaţa terestră cu ajutorul unor sisteme radar, ce vor fi instalate pe un număr de platforme aeriene. La proiect participă în prezent 13 state NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia şi SUA. Acestea contribuie cu 1,2 miliarde Euro la achiziţia sistemului, potrivit MAE.

“Aderarea României la program a fost aprobată prin H.G. nr. 1498 din 2 decembrie 2009. Contribuţia ţării noaste este de circa 2% din costul total, adică 25.28 milioane Euro, aceasta urmând să fie plătită eşalonat până în anul 2016″, a precizat sursa citată.

Ministerul aminteşte că sistemul “face parte din pachetul de capabilităţi prioritare pe care Alianţa Nord-Atlantică a decis să le dezvolte cu prilejul Summit-ului de la Lisabona”.Având în vedere capacităţile sale tehnice deosebit de avansate, această capabilitate este considerată la nivelul NATO un instrument vital pentru desfăşurarea operaţiilor aliate, experienţa militară din Libia demonstrând necesitatea acestui sistem pentru a impune în termen cât mai scurt superioritatea strategică a NATO în teatrul de operaţii. Semnarea contractului de achiziţie este aşteptată în cursul anului 2012, iar sistemul urmează să devină pe deplin operaţional în anul 2017″, mai spune MAE.

Ministerul consideră că, prin participarea la proiect, România devine direct implicată în îndeplinirea obiectivelor NATO şi este în măsură să integreze elementele naţionale de apărare în sistemul AGS. În plus, calitatea de participant la AGS asigură ţării noastre accesul la date şi informaţii deosebit de relevante.

“În egală măsură, România dobândeşte astfel acces la tehnologie de ultimă generaţie şi se poate implica inclusiv în comenzi destinate realizării anumitor elemente si subsisteme ale proiectului”, mai spune MAE.

Ministerul a făcut aceste precizări, după ce AFP a relatat, citând un oficial NATO, că România şi alte 12 state membre ale Alianţei vor cheltui două miliarde de euro pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestră Aliată), timp de două decenii, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia (Italia).

AFP a mai relatat şi despre faptul că cele 13 state vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achiziţiona şi a opera în comun cinci avioane fără pilot concepute de americani, în cadrul unui ambiţios program de supraveghere aeriană în Europa. Treisprezece state NATO, între care Germania, Italia, România şi Statele Unite, vor investi un miliard de euro în achiziţionarea unor avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americană Northrop Grumman.

Operaţiunea recentă din Libia a ilustrat importanţa unor asemenea echipamente”, a explicat oficialul citat de AFP. Avioanele europene au realizat majoritatea zborurilor deasupra Libiei, dar s-au bazat în esenţă pe informaţiile colectate datorită avioanelor fără pilot ale armatei americane.

Lansarea AGS, aflată în discuţie din 1992, a fost oficializată la începutul lui februarie de miniştrii Apărării din cele 28 de state membre NATO. Franţa şi Marea Britanie au decis să se asocieze programului, dar fără a-l finanţa, deoarece ele dezvoltă capacităţi similare. Armatele franceză şi britanică vor contribui astfel cu avionul britanic fără pilot Sentinel şi cu viitorul sistem francez Heron, care se bazează pe o tehnologie israeliană.

AGS intră în cadrul programelor dezvoltate de NATO pentru a folosi în comun mijloacele, ceea ce permite statelor să facă faţă reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

Avioanele fără pilot vor fi achiziţionate de 13 state: Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite.

NATO va cheltui 3 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune în comun a cinci drone de fabricaţie americană, în cadrul unui program de supraveghere aeriană în Europa, a anunţat miercuri un responsabil al Alianţei Nord-Atlantice.

Treisprezece state membre ale Alianţei – România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia – vor investi 1 miliard de euro în achiziţia de avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman, conform Agerpres.

Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia. “Recenta operaţiune în Libia a demonstrat importanţa unor astfel de echipamente”, a subliniat responsabilul citat.

Lansarea AGS, discutată din 1992, a fost oficializată la începutul lunii februarie de miniştrii apărării din cele 28 de state ale Alianţei. Franţa şi Marea Britanie au decis să i se alăture, fără însă a o finanţa, întrucât ele dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană. AGS se numără printre programele dezvoltate de NATO pentru “punerea în comun a mijloacelor”, în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

Nota noastra:

13 state cheltuie 3 miliarde euro pe… 5 (cinci) drone care vor fi, chipurile, folosite “in comun”? Nu suna cam ciudat? Cel mai probabil, inca o afacere facuta de americani (sau de complexul militaro-industrial) prin care capata o gramada de bani ca sa desfasoare un sistem de supraveghere controlat de americani

La astfel de lucruri, se pare, Romania nu se afla in criza, ci e buna de plata.

In acelasi timp, Uniunea Europeana are propriul proiect de supraveghere terestra prin drone (menit monitorizarii terenurilor agricole): BIG BROTHER PENTRU FERMIERI! Uniunea Europeana va supraveghea cu DRONE si din SATELIT fermierii subventionati


Categorii

1. DIVERSE, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ROMANIA da 25 MILIOANE EURO pentru SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE TERESTRA AL NATO

  1. „Prin participarea la proiect, România devine direct implicată în îndeplinirea obiectivelor NATO şi este în măsură să integreze elementele naţionale de apărare în sistemul AGS”.
    Am putea să le punem la dipoziţie şi arcurile cu care trăgeau dacii în nori?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare