Romania, singura din regiune care mai vrea MONEDA EURO. Grecia, pusa pe butuci de AUSTERITATE

21-04-2012 4 minute Sublinieri

 

România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în anul 2015 şi intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb II în perioada 2013-2014, deşi state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Polonia au anunţat că îngheaţă orice astfel de plan până când uniunea monetară nu-şi va rezolva problemele structurale. De asemenea, România îşi propune reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut până în anul 2014, potrivit Programului de convergenţă 2012, aprobat, miercuri, de Guvern, printr-un memorandum.

În timp ce tensiunile din cadrul uniunii monetare cresc pe fondul unor dezechilibre sistemice atât în interiorul cât şi între statele membre, Guvernul a anunţat că România este hotărâtă să respecte termenul impus pentru aderarea la zona euro, respectiv de la 1 ianuarie 2015. „Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014. În acest fel, se poate ilustra capacitatea României de a se încadra începând din anul 2013 în obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. (…) De asemenea, se menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în 2015 prin intrarea în mecanismul ERM II în 2013-2014“, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

În contextul presiunilor externe asupra zonei euro, mai multe state şi-au amânat planurile de aderare la uniunea monetară.

Ungaria şi-a exprimat reticenţa în acest sens. Ministrul Economiei de la Budapesta, Gyorgy Matolcsy, declara că ,,dacă eşti puternic, este bine să fii în interiorul zonei euro. Dacă eşti slab, este un pericol“.

Polonia, singurul stat comunitar care a evitat recesiunea, ezită şi ea să adopte moneda unică. Ministrul de Finanţe, Jan Vincent-Rostowski, a declarat că, în contextul „problemelor structurale foarte adânc înrădăcinate, va dura câţiva ani până când Polonia va şti dacă zona euro este bine construită şi sigură pentru a adera“.

Similar, nici Bulgaria nu se grăbeşte să adopte moneda euro. „Vom adera la zona euro atunci când vom vedea reguli clare acolo. Altfel, se transformă dintr-un stâlp de stabilitate într-un loc în care dai bani pentru a-i susţine pe cei care au probleme, iar scopul său este, de fapt, complet diferit“, a declarat recent premierul de la Sofia, Boiko Borisov. „Bulgaria nu se va grăbi să adere la zona euro până când nu poate şti cu siguranţă în ce anume intră”, a declarat şi Simeon Djankov, ministrul Bulgariei.

Aceeaşi atitudine par să aibă şi liderii din Cehia. Premierul Petr Neças a declarat că „o intrare în viitorul apropiat în zona euro este o absurditate. Uniunea monetară a devenit o uniune de datorii şi nu văd de ce aş plăti datoriile altuia“.

Aflat într-o vizită oficială în Germania, în noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, că aderarea României la zona euro până în 2015 este realistă, în contextul măsurilor luate în ultimii doi ani la Bucureşti. Intrarea statului român în uniunea monetară este o idee benefică, întrucât „nimănui nu-i strică să-şi stabilească obiective ambiţioase“, a adăugat acesta.

Condiţiile necesare intrării în zona euro presupun ca rata inflaţiei din statul candidat să fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale mai mare decât media celor mai performante state din UE, deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB, ­cursul euro în raport cu moneda naţională să fie fix timp de doi ani, iar dobânzile nominale pe termen lung să fie cu cel mult două puncte procentuale mai mari decât cele aplicate de cele trei state din UE cu cea mai mică inflaţie. Totodată, criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht prevăd şi că datoria publică a statului-candidat nu poate depăşi 60% din PIB. Deocamdată, acesta este singurul criteriu pe care România îl îndeplineşte.

Primele sase luni ale anului 2012 s-ar putea incheia cu un bilant sumbru pentru economia Greciei: aproximativ o mie de intreprinderi mici inchise in fiecare saptamana, pe fondul gravei recesiuni care domina tara elena, a anuntat vineri Comisia Europeana, fiind citata de AFP.

“Grecia infrunta o criza economica si sociala fara precedent care se reflecta in situatia intreprinderilor mici si mijlocii: sase intreprinderi din 10 au avut o scadere a veniturilor in 2011 si 150.000 de angajati au fost concediati“, a precizat Comisia Europeana, in marja vizitei pe care comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, a facut-o vineri la Atena. Potrivit comunicatului, “se estimeaza ca in timpul primului semestru din 2012 pana la 1.000 de intreprinderi mici se vor inchide in fiecare saptamana”, fara a oferi insa o prognoza si pentru numarul intreprinderilor care vor fi create in aceasta perioada.

(…)

Centrul capitalei Praga a devenit neîncăpător sâmbătă pentru cele aproximativ 85.000 de persoane adunate, la apelul sindicatelor, să protesteze faţă de programul de austeritate lansat de Guvernul de centru-dreapta al lui Petr Necas, informează AFP, sursă preluată de Mediafax.  Protestatarii au cerut demisia Guvernului aflat la putere din 2010, fiind nemulţumiţi de creşterea TVA-ului, scăderea pensiilor şi reducerile bugetare din sectorul public.

“Nici nu se pune problema să susţinem aceste reforme, trebuie să acţionăm pentru abolirea lor”, a declarat Jaroslav Zavadil, liderul principalei centrale sindicale din ţară, CMKOS, în faţa unei mulţimi impresionante în piaţa Venceslas. Acesta a adăugat că la miting au participat 120.000 de persoane.

Guvernul de centru-dreapta se confruntă în prezent cu o criză care ar putea duce la alegeri anticipate.

În vremuri de creştere a şomajului şi a sărăciei în Europa, preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso le cere statelor membre să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea financiară, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. În acest sens, Comisia a prezentat două noi proiecte: “ocuparea forţei de muncă” şi “creştere economică pentru Grecia”. Eurostat a prezentat, în ultimul său raport, că şomajul în Europa a atins din nou un nivel record, în special în ţările sud-europene. Extrem de îngrijorătoare este creşterea continuă a şomajului în rândul tinerilor. Numai în Spania rata şomajului în rândul tinerilor este de 50,5 la sută.

Aceste cifre dezvăluie şi partea negativă a măsurilor actuale de austeritate, Portugalia fiind cel mai bun exemplu: în ciuda faptului că Troica (UE, FMI şi BCE) a evaluat pozitiv programul portughez de reforme, situaţia economică a ţării este alarmantă.

PIB-ul real al Portugaliei s-a contractat cu 1,5 la sută în 2011 şi este aşteptat să scadă în continuare cu 3,3 la sută în anul 2012. Rata şomajului a fost de aproape 14 la sută în 2011 şi este de aşteptat să crească în continuare în acest an. Rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit, în februarie 2012, 35%, iar semne evidente de redresare economică nu există.

Un impact mai negativ decât măsurile de austeritate, asupra economiilor deja afectate de încetinirea economică, este greu de imaginat, scrie publicaţia EuObserver. Activităţile economice fiind oprite, nici forţa de muncă nu este ocupată şi nici nu sunt generate venituri la stat, reducerea cheltuielilor publice dovedindu-se ineficientă.

În acest context, apar tot mai multe voci care susţin o revigorare a măsurilor de stimulare. La ultimul Summit European s-a admis faptul că Uniunea Europeană are nevoie trebuie să depăşească măsurile de austeritate. Consiliul European a lăudat măsurile recent luate de Banca Centrală Europeană în ceea ce priveşte împrumuturile pe termen lung acordate bancilor. Experţii sunt de părere că vor mai avea loc şi alte intervenţii din partea BCE în viitorul apropiat. Astfel de scenarii, însă, dau naştere unor îngrijorări că zona euro se îndreaptă spre inflaţie.

“Cu toate acestea, care sunt alternative atunci când devine evident că, în afară de consecinţele economice, impactul socio-politic al măsurilor de austeritate ar putea fi devastator? Ce rămâne, de fapt, dintr-un stat atunci când cetăţenii săi nu au locuri de muncă, atunci când trezoreriile publice sunt goale şi productivitatea este la pământ?“, se întreabă Klaus Heeger, secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor Independente.

De cele mai multe ori, când se întâmplă acest lucru, cetăţenii se răscoală, ducând la creşterea extremismului şi totalitarismului, spune Heeger. “Măsurile actuale de austeritate, menite, iniţial, să salveze Europa (“Dacă euro cade, cade şi Europa”), ar putea avea efectul opus: să ducă la creşterea anti-europenismului. Austeritatea nu numai că nu ajută la reducerea deficitului, dar mai şi pune în pericol structura statelor şi a întregii Uniuni Europene”, crede Heeger.


Categorii

1. DIVERSE, Adoptarea Euro, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Romania, singura din regiune care mai vrea MONEDA EURO. Grecia, pusa pe butuci de AUSTERITATE

  1. NU trebuie ca Romania sa treaca la Euro, Romania nu are nivelul economic necesar pentru a trece la moneda europeana !
    Daca Romania trece la Euro, va avea soarta Greciei !!!
    Politicienii romani sunt chiar prosti, iertati-ma, daca sunt pentru trecerea la euro !!
    Nici Polonia, care a intrat inaintea noastra in UE, nu a trecut la moneda euro !

    Eu eram deja in Franta cand s-a trecut aici la Euro, si nivelul de trai a scazut ! Dar nu putem compara nivelul de trai din Franta in 2002 cand s-a trecut aici la euro, cu nivelul de trai din Romania de astazi !!!

    Trecerea la moneda euro va distruge Romania, nu va lasati !!!

  2. Hrisanti, draga, un mic amendament: politicienii romani nu sunt prosti, sunt vanduti. Daca nu sunt vanduti, sunt santajabili.

  3. li s-a poruncit sa distruga tara.atat. cu orice pret.

    La raul Babilonului, acolo o sa sedem si o sa plangem …sa speram ca nu zadarnic

  4. Ca de fiecare data, venim si noi ca prostii la spargerea targului. Altii regreta ca nu au moneda proprie ca sa faca devaluare interna si noi ne dorim euro ca prostii. Pentru ce? In primul rand daca vrem sa trecem, euro trebuie sa creasca foarte mult ceea ce va pune presiune imensa pe sistemul bancar din cauza neplatii creditelor si totodata va face importurile foarte scumpe, ceea ce va taia si mai mult din nivelul de trai.

    In plus nu vom avea nici un beneficiu daca intram de vreme ce nu vom mai putea obtine creditare la dobanzi rezonabile: s-a terminat destrabalarea, acum toti au probleme cu creditarea (Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia).

    In timp ce Grecii trec la moneda locala si urmeaza sa iese din zona euro ca sa poata o data si o data sa inceapa de la zero si sa iese din criza, noi le calcam pe urme cu un defazaj de aproape 6-7 ani, desi in ritmul actual ajungem rapid la indatorare de 60-70% peste care trebuie sa invitam Troica pe la noi

    http://www.pri.org/stories/business/economic-security/small-greek-community-turns-to-local-currency-as-economy-struggles-9442.html

  5. Nu romanii isi doresc moneda euro ci conducerea tradatoare a Romaniei. Nici macar in Timisoara nu aud pe nimeni sa doreasca aceasta schimbare de moneda si doar e un oras destul de indoctrinat

  6. ‘Nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase’ le spune d-l Basescu nemtilor, cu binecunoscutul sau aer “doct”….Se poate, cu conditia ca acele obiective sa priveasca strict persoana in cauza. Daca ele aduc atingere insusi existentei populatiei unei tari, atunci aceste obiective raman “ambitioase” doar pentru mintea bolnava a emitentului.Ambitioase si criminale. Acesta sa fie nivelul la care a ajuns “inteleptul” nostru conducator? Chiar nu se uita ,macar in treacat,la ce fac si spun omologii sai de prin tarile vecine, referitor la aceasta gingasa problema a aderarii sau neaderarii la moneda euro?…Pacat.

  7. Cand o sa intelegem ca deciziile care se iau in carca Romaniei, nu sunt luate de Romania, ci, precum a spus Timisorean1, de o hoarda de venetici si in cel mai bun caz tradatori?

    Ne sfasie astia ca pe vanat!!!!!

    Fratilor, nu mai asteptati nimic de la hienele astea, doar raul!

  8. Problema e cat se poate de ampla. Insasi felul in care exista tara noastra este unic in lume. Adica nu ca in alte parti nu e mai rau, dar la noi e o situatie iesita din comun in ea insasi.

    Tara nu e condusa. La carma se afla un amestec de bisnitari, profitori, tradatori, cel mult oameni care isi fac datoria 8 ore pe zi ca sa scape de la “serviciu”, etc. O fi si unul care vrea bine, mai mult nu cred.

    Poporul. Un amestec de oameni relativ neorganizati, dezbinati, fara simt civic sau cine stie ce implicare politica. Multi sunt oameni f. simpli care nici nu prea inteleg ce se intampla la nivel economic/social/politic, si altii cu totul ignoranti. Nu vreau sa dau vreo vina pe cineva, dar nu de un sondaj “cine vrea modena euro” e nevoie, ci de unul “cine intelege despre ce e vorba” – macar in general, ca nici eu nu inteleg profund ce e cu moneda euro. 🙂 Dar nu ma intereseaza in mod absolut, pentru ca:

    CREDINTA. Cel mai important aspect al vietii omului. Faci ce spune Dumnezeu, faci bine. Vrei sa faci dupa mintea ta, iese ce se vede de la inceputul istoriei pana acum. Solutie: te pocaiesti de pacate, si Dumnezeu mai inceteaza sa toarne cu galeata blesteme, doar doar s-o trezi omul. Dumnezeu ar putea de fapt sa ajute mult mai mult, la El nu e limitatie sau cauzalitate fara doar de opozitia omului pe care El o ia in serios intr-un anume fel si pana la un punct. Prognoza: e prea tarziu pentru lumea aceasta, bomba cu ceas a fost demult declansata, doar Mantuirea sufletului mai e posibila, si ce mai decurge in mod tangetial.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare