Ambasadorul Rusiei a fost chemat de TITUS CORLATEAN la “O DISCUTIE” dupa ce a afirmat ca SCUTUL de la DEVESELU poate deveni o TINTA pentru Moscova

18-04-2013 2 minute Sublinieri

OLEG SERGHEEVICI MALGHINOV - DUPA 20 DE ANI - PROTV

 • Hotnews:

Titus Corlatean, despre declaratiile ambasadorului rus privind baza de la Deveselu: Afirmatia a fost neinspirata, vom avea o discutie

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, la Romania TV, ca afirmatia ambasadorului Moscovei la Bucuresti, care a spus ca baza militara de la Deveselu poate deveni o tinta pentru Rusia, a fost “neinspirata” si ca partea romana va avea “o discutie” cu Oleg Maghinov.

Initial, Titus Corlatean a adoptat o atitudine prudenta in momentul in care a fost intrebat de moderatori cum comenteaza aceasta afirmatie, declarand ca pozitia Rusiei fata proiectul scutului american antiracheta este “cunoscuta” si nu constituie “o surpriza”. El a adaugat ca aceste declaratii au un “caracter defensiv”. La insistentele moderatorilor, Titus Corleatean a admis ca “afirmatia a fost neinspirata” si ca Oleg Malghinov “nu ar fi trebuit el sa o exprime public, ca ambasador aici, in Romania”.

“Vom discuta cu ambasadorul rus”, cu atat mai mult cu acesta este perceput ca un om “echilibrat”. Ministrul de Externe a subliniat ca “in general ambasadorii nu fac greseli”: “Presupun ca ambasadorul rus nu a deschis gura fara instructiuni”, a comentat acesta.

Titus Corlatean a reafirmat ca partea rusa nu are motive preocupare in ceea ce priveste acest proiect, care are un caracter “defensiv”. Esential este, a subliniat acesta, promovarea unei relatii echilibrate, care sa contribuie la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Rusia, cu atat mai mult cu cat tara noastra inregistreaza deficit comercial pe aceasta zona.

“Avem nevoie de un climat de normalitate, este adevarat ca trebuie sa fie de ambele parti”, a notat acesta. (…)

Cine spune adevarul? Vicepremierul Dmitri Rogozin spune ca Scutul american antiracheta este o “cacealma” americana, ambasadorul rus la Bucuresti ameninta ca Deveselu poate deveni “o tinta” pentru Rusia

Doi oficiali rusi de rang inalt au facut in ultimele zile declaratii contradictorii legate de scutul american antiracheta. Vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat ca scutul este “o cacealma”, iar Rusia “a rezolvat problema penetrarii scutului”. Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a spus ca “baza de la Deveselu poate deveni ţintă, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă”.

Vicepremierul Rogozin, un fidel al presedintelui Putin si sustinator vocal al aripii dure din politica rusa, a facut surprinzatoarele declaratii intr-un discurs la Ambasada rusa din Londra, potrivit Moscow Times. E pentru prima oara cind Rogozin minimalizeaza posibila amenintare a scutului american antiracheta. Am rezolvat problema strapungerii scutului antiracheta. Regretam ca Statele Unite risipesc banii pe sisteme de aparare si ne obliga sa facem acelasi lucru. Scutul antiracheta nu este nimic pentru noi, este o cacealma. Nu reprezinta nicio amenintare militara, dar ramane o problema politica si economica”, a spus Rogozin la Londra.

In contrast, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov
, a reiterat intr-un interviu publicat joi de Romania Libera teza amenintarii militare: “În actuala paradigmă, de neînţeles la Moscova şi de neacceptat pentru Federaţia Rusă, nu este pur şi simplu vorba de scut, ci şi de faptul că poate reprezenta o potenţială ameninţare pentru România. Este o provocare, pentru că baza de la Deveselu poate deveni ţintă, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă. Este un punct de vedere normal al fiecărui militar”.

Ambasadorul Oleg Malghinov a vorbit si despre garantiile legale cerute de Rusia de la SUA: “avem nevoie de unele garanţii. Am înţeles, baza de la Deveselu va fi construită, dar e nevoie de garanţii că nu ţinteşte arsenalul strategic al Rusiei. La nivel de discuţii, am primit asemenea asigurări de la toţi reprezentanţii politici ai României. Totuşi, trebuie dată o formă legală. Partenerul major în aceste negocieri îl reprezintă Statele Unite ale Americii“, a spus Oleg Malginov.

Baza de la Deveselu

Romania a semnat in septembrie 2013 la Washington acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite in vor inslata in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente. Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.

Adjunctul ministrului rus de Externe Sergei Riabkov, a spus, joi, că garanțiile oferite de Statele Unite prin reconfigurarea scutului antirachetă nu sunt suficiente pentru Rusia, adăugând că acest subiect rămâne o dispută între cele două țări, informează Mediafax.

“Încă există timp să căutăm o soluţie la această problemă, dar este nevoie de voinţă politică iar până acum aceasta nu pare să fi fost suficientă din partea Statelor Unite”, a spus oficialul rus, care a precizat că nu s-au înregistrat progrese majore în discuțiile dintre Rusia și SUA privind acest subiect.

Riabkov a reiterat solicitarea Rusiei privind necesitatea oferirii de către Statele Unite a unor “garanţii legale clare” că sistemul antirachetă, definitivat în 2020, nu va fi îndreptat împotriva Rusiei şi nu va avea capacitatea tehnică de a contracara dispozitivul militar rus.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Scutul antiracheta (Deveselu)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Ambasadorul Rusiei a fost chemat de TITUS CORLATEAN la “O DISCUTIE” dupa ce a afirmat ca SCUTUL de la DEVESELU poate deveni o TINTA pentru Moscova

 1. Eteeee…n-ar fi trebuit sa afirme sus si tare ambasadorul…CE?!
  Dar cand unchiul Sam iti ordona: STAI! PE BURTA, IN GENUNCHI sau PE COATE, de ce stai?!
  Ce ipocrit este Corlateanu asta!
  Uite-asa, de d-aia! Si Rusia este o putere inca, de care chiar SUA se teme, sa fim seriosi!
  Ursul (Rusia) chiar daca este greoi, e agil in miscari, se suie dupa tine pana si-n copac!
  Iar ghearele lui te pot sfasaia, una, doua…vrea sa stie pozitia scutului si POZITIA statutului roman, la o adica! in functie de razboiul care se prefigureaza din zi in zi!

 2. Pozitia sefului statului o stie, s-a laudat basescul cu pozitia mult ravnita fata de MareleLicurici. Si cum “Statul sunt EU”, rezulta si pozitia “statului” roman: aceeasi.
  Vizavi de Rusia suntem in pozitia de condusi de o marioneta lobotomiata, cu fire pana la joystick-ul MareluiLicurici. Daca ala apasa butonul “play as Kim Jong-un”, lobotomiatul o va juca si pe-aia.

  “L-a chemat LA O DISCUTIE” suna prea bine, de fapt “vom purta o discutie cu ambasadorul rus…”.

 3. “Ce ipocrit este Corlateanu asta !”

  Pentru un ministru de externe e o calitate. Si , ne place au ba, istoria Tarilor Romane s-a construit pe alternanta de hypocrisis si crisis. Nici nu vad, omeneste, alta solutie si m-as bucura daca inteligence-ul romanesc ar fi macar atat de inspirat.

 4. magda, atat de sigura esti tu ca sua se teme de rusia? cum se poate teme sua de rusia atata timp cat armatele, tehnica de lupta, bugetele, pozitia bazelor militare, totul este in favoarea sua???

 5. @sa.fim.vigilenti

  Da! Eu zic ca singurul stat de care ii este teama SUA, este Rusia, iar in plan secund – de subordonare (oculta) este plecat, fata de Israel!

  Nu m-as hazarda sa afirm ca sunt mai tari in arme nucleare decat rusii – s-avem pardon! Stiu ce vorbesc…in special, la submarine! Rusii da clasa la toti!

  Iar, pentru ca am vorbit de Israel – sunt atat de dotati d.p.d.v. nuclear, ca ar arunca Cosmosul in aer, nu alta! Dupa…vine India si altii…

  Nu vreau sa te ADUC IN TIMP decat in 2008 – Summit-ul de la Bucuresti – NATO! Iti aduci aminte? Cand si-a facut aparitia Putin?! Nici nu l-a bagat in seama pe pacaliciul nostru….si, colac peste pupaza – surprinsi (nu stiu cum…) intr-un dialog (presedintii celor 2 tari – SUA si Rusia) Putin (stand picior peste picior) tutuind pe american, l-a atentionat in privinta a ceea ce nu-i convenea…

  Exemplele sunt multe! Nu mai vorbim de sistemul mafiot dinlauntrul Rusiei, nici de puterea, influenta ”in afara” granitelor sale – care e de speriat!

  Slavii – am constatat eu – sunt duri, inflexibili si aprigi nevoie-mare!
  Chiar Pr.Mina Dobzeu spunea despre rusi ca merg ”la doua capete”: trufie – pana la nebunie dar si smerenie (din smerire) pana la umilire si ingenunchere cu capul in tarana!

 6. ca ne place sau nu, in prezent, armata sua nu are rival ( aici nu discutam de aliante si parteneriate militare ) ! cine afirma altfel, ar trebui sa se sustina cu niste cifre, altfel e amatorism. personal, cred ca rusii sunt superiori la capitolul tehnici neconventionale sau, cel putin, comparabili cu sua.

 7. un interviu profetic cu par. Ioanichie Balan.

  de la 11,40 incolo… incredibil. Cu 17 ani in urma!

  […]

 8. ma gandeam eu, a fost o ‘provocare’ (glumesc, am dat un search superficial la voi, nu l-am gasit si m-am grabit sa ma dau si eu mare! :))

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare