Sarkozy anunta grad MAXIM de alerta TERORISTA la Toulouse. Pistele: extrema dreapta sau islamismul fundamentalist

20-03-2012 5 minute Sublinieri

 • Hotnews:

Nicolas Sarkozy isi suspenda campania si anunta gradul maxim de alerta terorista la Toulouse

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a confirmat, luni seara, ca o singura persoana este la originea atacurilor asupra unei scoli evreiesti si unor militari din doua orase din sud-vestul Frantei si a anuntat instaurarea nivelului maxim de alerta terorista in aceasta regiune, relateaza AFP. “Stim ca este aceeasi persoana, aceeasi arma care a ucis militari, copii si un profesor”, a declarat Sarkozy, la finalul unei reuniuni la Palatul Elysee in prezenta premierului Francois Fillon, citeaza Mediafax.

“Nu cunoastem motivatiile acestui criminal”, “atacand copii si un profesor evrei, motivatia antisemita pare evidenta“, a adaugat presedintele francez, precizand ca ii va primi pe reprezentantii comunitatii evreiesti marti. “Acest act este odios, nu poate ramane nepedepsit. Toate mijloacele, absolut toate mijloacele disponibile, vor fi angajate pentru ca acest criminal sa nu mai poata face rau”, a continuat seful statului.

Aceeasi arma si acelasi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai tarziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban si luni in atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morti, au declarat anterior surse apropiate anchetei. “Fiind vorba despre soldatii nostri, stim ca doi erau de confesiune musulmana, un al treilea era din Antile, dar nu cunoastem motivatiile, chiar daca ne putem imagina ca rasismul si nebunia criminala sunt legate”, a adaugat Sarkozy.

Presedintele a anuntat “masuri de protectie exceptionale in regiunea” sud-vest. “Am decis ca va fi activat planul Vigipirate, culoarea stacojie”, a afirmat el. Aceasta este prima data cand nivelul maxim al planului Vigipirate, care evalueaza amenintarea terorista, este activat in Franta, unde nivelul rosu este in vigoare de la atentatele din Londra, din iulie 2005.

Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, a precizat ca isi suspenda campania electorala “cel putin pana miercuri”. “Imi suspend participarea la campania electorala cel putin pana miercuri”, data funeraliilor militare ale soldatilor ucisi, citeaza Mediafax. Asemanarea intre aceste crime a determinat Parchetul din Paris sa centralizeze, in baza competentelor sale antiteroriste, cele trei anchete, care sunt “efectuate pentru fapte calificate drept asasinat si tentative de asasinat in legatura cu o actiune terorista”.

Atacul armat din Toulouse, Franta: Atacatorul a actionat rapid, metodic, cu sange rece, dand dovada de o eficienta ingrijoratoare, potrivit martorilor

Un atac cu focuri de arma a izbucnit luni dimineata in fata unei scoli evreiesti la Toulouse (sud-vestul Frantei), provocand moartea a cel putin 4 persoane, intre care 3 copii si ranirea grava a altor doua, potrivit politiei si martorilor, relateaza AFP. Autorul a fugit ulterior pe un scuter.

In jurul orei 8:00 dimineata, intr-un cartier linistit din Toulouse, un barbat isi parcheaza scuterul si se apropie de o scoala evreiasca. Barbatul se pregateste sa comita un masacru in fata liceului Ozar-Hatorah.

“A tras”, “un profesor de religie si doi copii au cazut“, povesteste Nicole Yardeni, responsabilul regional al Consiliului Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta. “A intrat apoi in curtea liceului si a prins o fetita de opt ani, fiica directorului, pentru a o impusca direct in cap. Apoi a fugit cu motocicleta sa”, a mai spus Nicole Yardeni.

Potrivit martorilor, autorul crimelor a avut “curajul” sa actioneze intr-un moment in care straduta din fata liceului era aglomerata cu masinile parintilor care isi aduceau copiii la cursuri.  Rabinul si directorul institutiei, Yaacov Monsonego, se ruga in sinagoga in momentul in care un elev i-a adus trupul neinsufletit al fiicei sale, in varsta de numai 8 ani si avand rani grave la nivelul capului. Martorii nu au putut vedea chipul criminalului din cauza ca acesta purta o casca. Curios este faptul ca autorul a folosit acelasi scuter si aceeasi arma precum in cazul atacului armat de saptamana trecuta, cand un motociclist a deschis focul asupra unor militari la Toulouse si Montauban, atac soldat cu trei morti si un ranit.

Inca o data, atacul se dovedeste rapid si metodic, un masacru realizat cu sange rece si cu o eficienta ingrijoratoare. Misteriosul autor nu a lasat sa-i scape nimic. Desi pistolul automat de calibrul 11,43 de mm a ramas fara gloante, barbatul avea o arma de schimb, de 9 mm, cu care a si incheiat masacrul.  Kevin, un fost elev, se afla in incinta institutiei, deoarece mergea in fiecare dimineata sa se roage in sinagoga colegiului. “Am auzit focurile de arma in jurul orei 8:02. S-a creat o panica generala. Nu stiam unde se afla agresorul. Personalul scolii a incercuit perimetrul din jurul scolii in asteptarea politiei, la zece minute dupa”, a declarat Kevin.

Un alt martor, Baroukh, in varsta de 29 de ani, crede ca l-a vazut pe criminal. “Am iesit la ora 8:00 pentru a merge sa ma rog la sinagoga. (…) L-am vazut pe prietenul meu si cei doi copii ai sai asteptand, ca de obicei, masina care sa duca copiii la gradinita”, isi aminteste Baroukh. Este vorba de profesorul de religie care a fost ucis impreuna cu cei doi copii ai sai.

“L-am salutat si am mers mai departe. Imediat am auzit focurile de arma in spatele meu, am fugit sa ma ascund inauntru si nu m-am mai intors. Daca as fi facut-o, m-ar fi ucis si pe mine”, a precizat tanarul.

Poliţiştii responsabili cu ancheta în cazul crimelor comise luni dimineaţă la o şcoală evreiască din Toulouse privilegiază ipoteza islamistă sau a extremei-drepte, fără a exclude însă altele, a declarat o sursă apropiată anchetei, citată de AFP şi Mediafax.

“Suntem pe două piste principale evidente: pista islamistă şi extrema-dreaptă“, a declarat sursa citată.

În total, 130 de ofiţeri ai poliţiei judiciare îl caută pe atacatorul care se deplasa cu un scuter, a precizat sursa. Ei sunt ajutaţi de realizatorii de profiluri ai Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI), care avea elemente la faţa locului încăde duminică, pentru a ancheta asasinarea a trei paraşutişti în zilele precedente.

Ministrul de Interne, Claude Gueant, va rămâne la rândul său la Toulouse. El este secondat de directorul central al poliţiei judiciare, căruia urmează să i se alăture omologul său din serviciile de informaţii interne.

La finalul unei reuniuni de aproximativ o oră cu oficialii din poliţie la prefectură, Gueant a promis o “mobilizare a tuturor serviciilor pentru găsirea asasinului şi pentru protejarea instituţiilor evreieşti (…) şi a tuturor instituţiilor de învăţământ”.

Franţa este în stare de şoc după asasinarea la Toulouse a patru persoane, dintre care trei copii, în faţa unei şcoli evreieşti. Un act cu caracter antisemit evident, o dramă ce pune brusc între paranteze campania electorală din Franţa. Asistăm într-adevăr la un moment de stupefacţie şi suntem în faţa unei forme de violenţă care îi surprinde total pe francezi. Preşedintele Nicolas Sarkozy s-a deplasat imediat la Toulouse şi a declarat următoarele: “Astăzi este o zi de tragedie naţională. I-am cerut ministrului educaţiei să  fie păstrat mâine un minut de reculegere pentru aceşti copii martirizaţi“.

Nicolas Sarkozy a mai spus că Franţa nu va ceda în faţa terorii. “Barbaria, sălbăticia, cruzimea nu pot câştiga, ura nu poate câştiga, Republica este mai puternică decât toate acestea” a mai subliniat şeful statului francez.

Întreaga clasă politică denunţă de altfel acest act oribil şi asistăm parcă la un fel de trezire la realitate. În ultimele zile, campania pentru prezidenţiale a luat o turnură destul de violentă la nivel verbal, dar acum, opinia publică descoperă adevărata violenţă, cea în faţa căreia trebuie să se unească absolut toţi reprezentanţii vieţii politice din Franţa. Ceea ce ei au şi făcut imediat, de fapt.

Candidatul socialist la prezidenţiale, François Hollande, şi-a întrerupt şi el programul de mitinguri şi întâlniri, pentru a pleca la Toulouse. “Caracterul antisemit al acestei crime este pe cât de evident, pe atât de abject“, a declarat François Hollande într-un comunicat. Liderul centriştilor, François Bayrou, a decis şi el să se ducă la Toulouse şi să asiste în marea sinagogă a oraşului la o ceremonie de reculegere în memoria victimelor. Avem de-a face cu “o oroare premeditată“, a spus François Bayrou, cerând din partea clasei politice gesturi mai puternice de “unitate naţională“.

Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a condamnat şi ea cu aceeaşi fermitate actul terorist de la Toulouse. Marine Le Pen şi-a anulat luni seară o intervenţie în jurnalul televizat de pe canalul public France 2 “în semn de compasiune şi solidaritate“.

Reacţiile sunt nenumărate şi în străinătate. Uniunea Europeană, Israelul şi Statele Unite de exemplu au condamnat crima şi au cerut prinderea vinovatului.

La acest capitol, prinderea vinovatului, sunt mai multe scenarii evocate. Pentru că există o anumită similitudine cu altă acţiune criminală, săptămâna trecută au fost ucişi în localitatea Montauban trei paraşutişti, iar un al patrulea a fost grav rănit. Nu este exclus ca asasinul să fie unul şi acelaşi individ, care operează singur de pe un scuter.

Să reamintim că victimele de la Toulouse sunt un profesor de religie de 30 de ani, copiii săi care aveau 3 şi 6 ani, precum şi o fetiţă de 10 ani, fiica directorului de şcoală. Iar un tânăr de 17 ani a fost rănit foarte grav. Si nu este prima dată când în Franţa comunitatea evreiască devine ţinta unor astfel de atacuri.

Au mai existat atacuri sângeroase în trecut, cel mai grav fiind cel de pe 9 august 1982, când un comando de cinci oameni a deschis focul într-un restaurant din cartierul evreiesc al Parisului, ucigând şase persoane şi rănind alte 22. Acesta este considerat cel mai grav atentat antisemit comis în Franta de la al doilea Război Mondial încoace. În 1978, au fost ucise patru persoane care aşteptau la aeroportul de la Orly să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Israel. Acel atentat a fost la acea oră revendicat de o organziaţie libaneză necunoscută. Există însă şi o lungă serie de incedii de sinagogi în Franţa, de agresiuni împotriva unor membri ai comunităţii evreieşti sau împotriva unor şcoli.

Comunitatea evreiască din Franţa numără între 530 de mii şi 550 de mii de persoane, dar unele estimări sunt mai mari, de 700 de mii de persoane. În regiunea oraşului Toulouse, comunitatea evreiască numără între 20 de mii şi 25 de mii de membri. În Franţa există în jur de 300 de sinagogi şi peste 300 de şcoli private ale comunităţii evreieşti, unde învaţă în jur de 30 de mii de elevi.

Întreaga campanie electorală din Franţa va lua cu siguranţă o altă turnură în perioada imediat următoare. Dacă până acum temele principale erau cele legate de şomaj, de economie, de imigraţie sau de Europa, tema securităţii va reveni mai mult ca sigur în centrul dezbaterii. Unii comentatori îşi amintesc de exemplu de faptul că în 2002, premierul socialist de atunci, Lionel Jospin, a pierdut alegerile prezidenţiale, pentru că nu pusese destul de mare accent pe această temă. Iar cu câteva zile înainte de scrutin, imaginile unui pensionar agresat de nişte răufăcători au fost atât de pregnante, încât multă lume a votat cu extrema dreaptă, ceea ce a provocat eliminarea lui Lionel Jospin la primul tur.

 


Categorii

1. DIVERSE, Alerte

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Sarkozy anunta grad MAXIM de alerta TERORISTA la Toulouse. Pistele: extrema dreapta sau islamismul fundamentalist

 1. Ma gandesc ca s-ar putea sa fie un atac “simbolic” ca protest pentru anuntul facut de Israel si SUA ca vor ataca Iranul.
  Oricum este oribil sa ucizi copii numai pentru ca apartin unei etnii sau alteia. Ce vina au ei ?

  Dumnezeu sa apere toate tarile si toate popoarele de asemenea atentate, si sa lumineze mintile conducatorilor iubitori de razboi, ca sa renunte !

 2. Un nou pretext la scara mica similar cu WTC pentru o noua interventie, de data asta in Iran?

  Hrisanti, de acord cu ceea ce ati scris…

 3. @Anonyma:

  Se pare ca e mai degraba un fel de alt Breivik, chiar mai complicat decat originalul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/trei-fosti-militari-cu-inclinatii-neonaziste-suspectati-in-atacul-armat-din-toulouse-972466.html

  Printre victimele primei serii de atentate se numarau si soldati francezi straini si, in plus, musulmani.

 4. Este un cerc vicios. Neo-nezisti, musulmani, evrei trag unii in altii ca disperatii, de parca asa se pot rezolva lucrurile !
  Autorul atentatelor, daca este aceeasi persoana, nu stiu daca avea cum sa stie exact originea etnica a soldatilor.
  Cand vad soldati din trupe Nato pentru ei nu mai conteaza de ce etnie sunt, ci faptul ca lupta sub aceasta egida. In Irak sau alte tari preponderent musulmane, talibanii fac atacuri teroriste in care de multe ori mor si co-etnici de-ai lor ! Atata vreme cat acestia colaboreaza cu occidentul sunt considerati de ei la fel de inamici, chiar daca sunt musulmani.
  Pe de alta parte este adevarat ca extrema dreapta este din ce in ce mai vizibila si puternica in Europa din pricina inaspririi vietii si chiar a existentei UE.
  Breivik este de asemeni “victima” unei indoctrinari de extrema dreapta, chiar daca unii vor sa-l scoata doar un simplu psihopat.
  Nu, chiar exista asemenea oameni, care gandesc asa, pentru care rasismul si xenofobia sunt “religia” lor, insa nu este neaparat vina lor.
  Sa ne gandim cat de mult, in toate tarile, politicienii folosesc aceste inamicitii etnice construite pe parcursul istoriei omenirii, si le invenineaza in scopuri electorale, economico-financiare sau social-administrative ?
  Si atunci vom vedea adevaratii vinovati, care ridica etniile unele impotriva altora, si care inflameaza aceasta omenire atat de usor manevrabila, in scopuri care nu au nimic de-a face cu interesele oamenilor de rand !

 5. As mai adauga doar, in legatura cu musulmanii ca lupta intre siiti si suniti este cunoascuta, si chiar moschei ale sunitilor sunt atacate de siiti, asa ca ideea ca unii din soldatii morti erau musulmani nu exclude a priori posibilitatea ca atacatorul sa fi vizat interventia in Iran…Intre musulmani insisi exista conflicte inter-religioase !

 6. @Hrisanti:

  Autorul atentatelor, daca este aceeasi persoana, nu stiu daca avea cum sa stie exact originea etnica a soldatilor.

  Daca e vorba de ceea ce suspecteaza autoritatile, anume fosti soldati din aceeasi trupa (de elita, nu trupe NATO, de altfel), atunci ii cunostea chiar personal. In plus, victimele erau din fostele colonii franceze, deci probabil de culoare.

  Pe cazul Breivik am tratat mult si nu suntem de acord cu varianta “normalizarii” sale (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tag/breivik/ ). E un psihopat, aiurelile doctrinare de care a facut caz sunt, de fapt, pretexte pentru idei delirante. Chiar nu trebuie sa fii expert in psihologie sa iti dai seama de asta. In plus, s-a speculat intens pentru a se acuza tocmai ideile conservatoare, citate printre multe alte bizarerii de Breivik, care nu au cum sa aiba vreun rol in astfel de carnagii.

 7. ca e un psihopat, e clar pentru majoritatea dintre noi. Dar la fel de clar e ca se folosesc de asemenea cazuri clinice relativ izolate pentru a impune restrangeri de drepturi cu caracter general ceea ce e disproportionat si te face sa te gandesti daca nu cumva incidente de genul… nu sunt provocate tocmai pentru instituirea unor restrangeri de drepturi la scara mare? Nu afirm ca sunt provocate, doar ma duc cu gandul la asta… 😀

 8. @Anonyma:

  Da, asta e de fapt esenta problemelor de acest gen, provocate sau nu:

  se folosesc de asemenea cazuri clinice relativ izolate pentru a impune restrangeri de drepturi cu caracter general ceea ce e disproportionat

 9. @admin

  Ma mir ca nu observati cat de mult au inceput sa se reinflameze extremele, de dreapta sau de stanga, pe mapamond si mai ales in Europa, renascand atitudini si acte de trista amintire, cu girul unor politicieni fie si numai tacit.
  In plus mediatizarea excesiva a acestor acte da idei potentialilor faptuitori.
  Desigur, este alegerea fiecaruia ce vrea sa vada si ce nu, din pacate realitatea este prea evidenta ca sa poata fi negata.

  Domnul sa ne pazeasca pe toti !

 10. @Hrisanti:

  Pai am comentat ceva legat de fenomenul extremismului?

  Nu, ci despre cazul Breivik. Poate iti faci putin timp sa te uiti peste asta, apropo de caz:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/29/uniunea-europeana-intra-pe-firul-polemicilor-legate-de-actele-teroriste-din-norvegia-transformandu-le-in-fenomen-al-intolerantei/
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/29/cand-judecata-bunului-simt-se-aplica-si-realitatilor-monstruoase-despre-aberatia-politizarii-atentatelor-sociopatului-norvegian-si-lumea-celor-cu-idei-fixe/

  Cat priveste extremismul, aici sunt necesare doua observatii. In primul rand, ce facem cu miscarile politice care sunt etichetate drept extremiste dar care nu au o ideologie rasista? Este Viktor Orban un extremist? Este miscarea lepenista din Franta extremista? In al doilea rand, curentele REALE extremiste, cele care sunt periculoase si care nu sunt reprezentate neaparat in partidele politice existente, deseori sunt in evidenta serviciilor secrete, infiltrate de acestea si chiar… folosite de acestea.

  Asadar, nu negam nici existenta gruparilor extremiste, nici a curentelor sociale de acest tip. Dar nici nu “cumparam” propaganda mainstream despre ele, pentru ca e ipocrita. De cele mai multe ori, e vorba despre politica si despre manipulare.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/27/ce-mai-zic-expertii-in-terorismul-%e2%80%9dalb%e2%80%9d-de-extrema-dreapta-statul-ar-trebui-sa-intervina-daca-influenta-ideologica-a-parintilor-ameninta-bunastarea-copiilor/

  Nota noastra:

  Asadar, avem asa: extremismul nu mai este legat doar de persoane izolate, psihopate, ca norvegianul ”templier”, sau de grupuscule radicale si marginale ci este, deja, alipit existentelor colective primare ale societatii: familia si comunitatea. Asa se face ca in materialul de mai sus se vorbeste, fara nuanta, de FAMILII extremiste si de COMUNITATI extremiste.

  Mai departe se vorbeste despre tendinta acestor comunitati/familii de a se izola (in mod relativ, fireste, nu de a se rupe de societate si stat), de a incerca sa protejeze copii de influenta mediului social majoritar, de incercarea de a le furniza o educatie in afara sistemului public de educatie si de influenta ideologica care ar putea afecta bunastarea copiilor.

  ”Necazul” cu toate aceste trasaturi sociale schitate este ca se potrivesc unor situatii dintre cele mai diverse si probabil intr-o foarte mica masura fenomenului incriminat – extremismul de dreapta. Sunt curente intregi, in societatea occidentala si nu numai, de oameni care vor sa isi regaseasca un alt mod de viata, de a-si proteja familia de ”paradisul nebunilor” care a ajuns lumea astazi, de a incerca sa-si protejeze copii de ”educatia” sexuala care li se baga fortat pe gat in scolile publice, de a forma comunitati ”izolate”, adica ferite de zgomotul marilor orase. De aceea exista dezbaterile legate de homeschooling, de exemplu, sau despre abuzurile statului german care, tocmai in virtutea unei legi din perioada nazista, interzice si pedepseste cu inchisoarea parintii care isi retrag copii de la scolile publice pentru a ii educa pe cont propriu, si alte multe abuzuri de acest gen. Mai exista si curentul downshifting, care se bazeaza tocmai pe o respingere destul de radicala a societatii consumeriste mainstream din zilele noastre, care face apel la retragere, la regasirea spiritului comunitar si a “vietii la tara.”

  Iata, asadar, ca exista o serie de curente absolut normale, unele de sorginte traditionala, care inglobeaza familii si comunitati, care se pun de-a curmezisul cu trendul majoritar. Cum vor fi ele protejate de psihozele declansate pe tema familiilor extremiste si cum anume vor proceda autoritatile astfel incat sa aiba criterii clare de delimitare intre gruparile care sunt cu adevarat neonaziste, sau extremiste, de genul sectelor radicale Penza, si curentele de rezistenta culturala pasnice si normale?

  E evident faptul ca exista astfel de comunitati/grupari/curente, de genul neonaziste (mai ales in Germania, unde exista probleme istorice si unde fondul este cu totul altul decat in alte regiuni), sau secte religioase, care chiar se perpetueaza pe baza indoctrinarii copiilor si a “spalarii creierului” membrilor lor. Nu stim cum se face insa ca aceste grupuscule prolifereaza nestingherit, pe cand crestinismul se afla, deja, sub o prigoana “europeana” tot mai insistenta.

  In privinta familiilor neonaziste, este demn de amintit un detaliu istoric: lucrurile au ajuns atat de departe in al treilea Reich, incat copiii familiilor din unele landuri germane erau invatati sa inlocuiasca numele Mantuitorului din rugaciunile de dimineata si de la masa cu numele Fuhrerului (Hitler)! Ei da, asta indoctrinare, si inca una in mod declarat antihristica. Fata de astfel de abuzuri, intr-adevar, interventia autoritatilor ar fi cat se poate de legitima.

  Bomboana de pe tort este oferita insa de ideea ca statul ar trebui sa intervina in astfel de cazuri precum si acolo unde educatia ideologica a copiilor ar afecta, chipurile, bunastarea lor. Si care va fi aceasta ideologie? Va fi oare dupa modelul pe care Europol a promis ca il va face pornind de la cazul Breivik, cazul celui care a umplut mii de pagini cu idei dintre cele mai eclectice din care s-au retinut insa, selectiv, mai ales cele despre multiculturalism, de pilda? Va fi oare aceasta ideologie orice viziune asupra vietii care contrazice mainstream-ul, valorile tolerantei europene, ale dreptului la avort sau ale casatoriilor gay?

  In realitate, printr-o astfel de logica se poate justifica interventia statului in zone care in mod obiectiv nu au cum sa fie delimitate clar, in acele zone care, fara sa aiba vreo legatura cu ”extremismul”, au legatura cu cei care vor sa scape din sodoma si gomora contemporane intr-un mod pasnic.

  Si inca ceva: este profund pervers trucul ideologic de a sugera ca familia, comunitatea, izolarea relativa si protejarea copiilor ar fi trasaturi ce tin de extremismul de dreapta. In mod istoric, nazismul si tot ce e inrudit cu asa ceva nu a pus niciodata accentul pe familie sau comunitate, ci pe STATUL TARE si pe politicile eugenice, selective, pe politicile de inginerie sociala carora le cadeau victime in primul rand familia si comunitatea. Dupa cum spuneam mai sus, legea germana care interzice retragerea copiilor din scolile publice dateaza din perioada nazista. Asadar, unde e, de fapt, localizat monstrul nazist? Ah, dar, stati, am uitat, nu-i asa, doar si monstrul din Norvegia era ”anti-nazist”, deci… degeaba sunteti anti-nazisti, ca tot extremisti va numiti si tot teroristi o sa ajungeti – cam asta e directia?

 11. @admin

  Da, frate, miscarea lepenista este o miscare extremista.

 12. Desigur unele lucruri de bun simt, pe care le subliniati si voi mai sus, nu pot fi tratate ca extremiste, dar in acelasi timp nici nu putem nega ca ideile extremiste pot naste montstrii.
  E clar ca cei care ajung la crima sunt labili psihic, dar faptul ca ei gasesc in societate idei si miscari finantate, care sa le alimenteze delirul este trist si grav.
  Daca nu esti in extreme, nu inseamna ca esti de partea scenariilor anti-hristice.
  Extremele nu sunt crestine. Cum zic sfintii parinti, nici prea la stanga, nici prea la dreapta, ci pe Calea Imparateasca !

  Iertati-ma

 13. Cred ca nimeni nu poate fi de acord cu crimele care s-au facut. Fara indoiala orice crima este condamnabila. In schimb mi se pare halucinant amploarea pe care a luat-o fenomenul. Adica acest caz ajunge asa de repede la urechile presedintelui, incat acesta lasa totul si la ora 11.30 este la locul faptei (adica in maxim 3 ore, fara sa mai tinem cont de distanta Paris-Toulouse). Mai departe vedem cum Sarkozy isi suspenda campania electorala cateva zile bune si in seara aceleiasi zile se duce la sinagoga din Paris sa asiste la o ceremonie religioasa in memoria victimelor. In plus vine si Carla (cred ca fara copil) si o cohorta de ministri. Si nu numai presedintele este atat de implicat in toata lucrarea asta, ci si intreg aparatul politic. Daca pana si Marie Le Pen, ultranationalista ajunge sa se retraga din campanie, ca si ceilalti candidati, in semn de “solidaritate”. Pai daca era vorba de vreo 10 magrebins, nu 4, mai crede cineva ca faceau acelasi lucru? Si in plus sunt angajati 120-130 de anchetatori ai cazului, s-a declansat planul vigipirat de nivel maxim, si bineinteles ca lucrurile nu se vor opri aici….

 14. @Hrisanti:

  Evident, da. Totul e ca acele idei sa fie chiar extremiste, si nu considerate nejustificat extremiste, asa cum procedeaza ideologia corectitudinii politice.

 15. – da exact atacul e planificat de altcineva si nu de musulmani (acu nu le iau apararea musulmanilor ) ,dar e prea deochiata treaba ca se intample tocmai acum cand unii se pregatesc de razboi miselesc ,adevarul e ca daca musulmanii din Franta si-ar pune mintea cu francezii s-ar putea sa-i extermine din propria tara ,la fel si in Germania 🙂 🙂 !!!

 16. Sa nu uitam totusi, ca Sarkozy si-a declarat simpatia fata de Israel, alaturi de Obama; de altfel, din cate am citit in presa, comunitatea evreiasca va vota pentru Sarkozy.

 17. Intre timp cei trei fosti soldati neo-nazisti au fost scosi din cauza :

  http://fr.news.yahoo.com/les-ex-paras-radi%C3%A9s-pour-n%C3%A9o-nazime-mis-120842971.html

  Asa ca orice varianta ramane in continuare deschisa…

 18. @carmen, basil, moi:

  Asta nu e foarte relevant, simpatia diplomatica fata de o tara. Ceea ce a fost exagerat si chiar caraghios la Sarkozy a fost altceva: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/02/16/anticrestinii-si-ateii-militanti-de-la-asur-navalesc-cu-bocancii-murdari-in-ora-de-religie-de-la-multiculturalismul-ideologic-la-neo-iluminismul-nivelator-reversul-unei-tendinte-nicolas-sarkozy-co/

  Insa asta nu are legatura cu atentatele de la Toulouse. Si, in general, este prea devreme pentru a ne pronunta categoric (ca e provocat sau nu, ca e vorba islamisti sau de altceva, ca e vorba de neonazisti sau cine stie cine etc.) cu privire la orice, exceptand faptul – deja previzibil, indiferent de autor si victime – al folosirii acestor crime pentru a justifica edificarea societatii Big Brother.

  Totusi nu e problematizanta reactia de a intrerupe campania electorala… E chiar un gest de normalitate, totusi.

 19. @ Admin

  Totusi e de remarcat impactul pe care acest eveniment il are asupra campaniei electorale. Pana si un politolog francez Dominique Reynié face remarca ca aceasta campanie va fi “profund afectata”, ducand probabil la o schimbare politica, si mai apoi dand si exemplul lui Breivik, precum si a altor cazuri similare.

 20. Si eu am aceeasi impresie. Este doar o parere, fireste. Insa ceea ce-mi atrage mie atentia este orientarea spre traditii, spre nationalism. Si nu doar in plan politic – Serbia, Rusia, Ungaria, ci si in plan spiritual – reintoarcerea la traditii, in plan social – exemplul Greciei, cercetarea stiintifica – medicina moderna se apropie de sfarsit (?) si probabil multe alte exemple. Ramane insa de vazut spre care traditii ne indreptam si cum vor arata ele, ca eu una ma indoiesc ca e vorba de o schimbare din temelii a lumii, in sens pozitiv vorbind.

 21. Iar crizele financiare generoase din care nu mai izbutim sa iesim odata la liman sunt cadrul perfect al schimbarilor ce se vor a fi baza unei noi oranduiri.

 22. Vad ca ati pomenit de pericolul la care se expun familiile si comunitatile care
  doresc sa se opuna curentului.Da,s-au facut jaloane de directionare si lumea merge voioasa si increzatoare pe calea facuta de altii,dar acesta nu este argumentul ca toti trebuie sa imite exemplul majoritatii.
  Argumentul de normalitate pentru aceste familii si comunitati ar fi de exemplu,comunitatea mozaica care are in toate tarile scoli proprii si-si educa copiii conform traditiilor si principiilor lor si nimeni nu se scandalizeaza ca
  ar fi extremisti si ca se izoleaza.Cei care vor sa iasa din nebunia lumii actuale trebuie sa ia exemplu de la aceste comunitati si sa le dea ca exemplu in caz ca s-ar produce presiuni or imixtiuni asupra organizarii lor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare