Marea Britanie, societate ORWELLIANA: mini-camere video ASCUNSE in emblemele agentilor de circulatie

20-03-2012 2 minute Sublinieri

Mini camera video ascunsa in uniforma unui agent de circulatie britanic
sursa foto: Daily Mail

Arata ca o insigna de identitate standard, oferind numarul de identificare al agentului, confirmand ca acesta este un ofiter al consiliului local. Dar o examinare mai atenta a cardului fixat de jacheta agentului dezvaluie ceva mult mai sinistru – contine o lentila mica si este de fapt o camera foto/video pentru filmarea automobilistilor.

Este atat de discreta ca soferii nici nu si-ar da seama ca sunt inregistrati.

Gardienii publici sau agentii pentru mentinerea ordinii, asa cum sunt acum cunoscuti – nu au obligatia de a informa conducatorii auto care sunt filmati. Singura notificare o reprezinta o banda de mici dimensiuni, din partea de sus a insignei, pe care scrie “CCTV în functiune“. În cazul în care exista un litigiu, imaginile pot fi folosite ca probe în instanta.

Consiliile locale, care le-au dat agentilor aceste camere in valoare de 500 de lire sterline fiecare, spun ca acestea protejeaza personalul de comportamentul abuziv si, de asemenea, ajuta la solutionarea litigiilor.Agent de circulatie (gardian public) purtand o mini camera de supraveghere integrata in uniforma

Dar, organismele ce apara confidentialitatea spun ca aparatul de inregistrat este un instrument sub acoperire, care va pune cetatenii obisnuiti sub un nivel inca si mai mare de supraveghere.

Nick Pickles, directorul grupului de aparare a libertatilor civile Big Brother Watch, a declarat: “O notificare abia vizibila de pe o insigna cu greu se poate constitui in comunicarea catre cineva a faptului ca este înregistrat video.

La un nivel minimal, ar trebui sa fie o cerinta legala ca agentul sa informeze acele persoane care sunt înregistrate, dar în realitate este doar un alt atac la intimitatea noastra si trateaza fiecare membru al publicului ca fiind un suspect de serviciu.

Nu exista absolut nici o piedica pentru a opri un functionar al Consiliului sau pe altcineva cu acces la inregostrarile video sa puna on-line imaginile sau sa le dea mai departe catre o terta parte. Poate ca mai rau, nu exista nici o piedica in a a opri activarea camerelor de luat vederi în situatii nepotrivite si in a preveni abuzul de acestea”.

Daca persoana care utilizeaza aparatul este, de asemenea, responsabila pentru încarcarea filmulului in sistem atunci cum se poate stabili ca este vorba de un sistem utilizat în mod responsabil?

Un alt critic, militantul Barrie Segal, a declarat: “Acesta pare a fi un nou dispozitiv pentru a intimida soferii.

Multi agenti sunt deja dotati cu mini camerele respective, pentru cazul în care un proprietar de masina contesta pozitia unui vehicul pentru care s-a eliberat o amenda. Dar insigna de supraveghere video duce supravegherea participantilor la trafic la un cu totul alt nivel.

Aceasta poate capta pana la opt ore de video si audio de înalta calitate înainte de a fi nevoie sa fie reîncarcata.

Atunci când nu este utilizat, aparatul este plasat într-un suport care permite ca datele sa fie descarcate la un computer. În conformitate cu legislatia privind protectia datelor, informatiile ar trebui sa fie sterse dupa 60 de zile.

Aparatul de filmat/fotografiat, care este la fel de eficient în întuneric ca si la lumina zilei, a fost cumparat de o serie de autoritati locale, inclusiv Consiliul Thurrock în Essex si Barrow-in-Furness din Cumbria. Agentii au fost instruiti sa activeze camerele lor numai în cazul în care ei cred ca o confruntare cu un automobilist este probabila.

Caren Hindle, manager de servicii de parcare pentru Consiliul Local din Barrow-in-Furness, a declarat: “Incidentele de abuz fata de personalul nostru au fost practic inexistente de cand am început sa folosim insigna video.

Edesix, compania software din Edinburgh care comercializeaza dispozitivul, spune insigna este proiectata in acest fel astfel incat sa faca mai usoara integrarea in uniformele agentilor si neaga exista un element de subterfugiu.

Andy Burke, Business Development Manager la Edesix, a declarat: “Daca cineva spune,”agentul mi-a dat permisiunea de a parca în acest spatiu”, se poate verifica daca într-adevar asa a fost”.

Datele sunt criptate si o parola este necesara pentru a obtine acces la calculator. Nu exista nici o cale care sa ii permita unui agent sa poata vedea filmul. Nu este nimic ascuns in ceea ce priveste acest dispozitiv”. “Am vrut sa venim cu ceva care sa fie mai usor de utilizat si mai usor de purtat decât un aparat de fotografiat/camera video normal(a). Eu cred ca exista controale suficiente [in cadrul sistemului] astfel incat aceasta sa devina o forta a binelui.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Panopticon, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Marea Britanie, societate ORWELLIANA: mini-camere video ASCUNSE in emblemele agentilor de circulatie

  1. Pingback: Inca un proiect Big Brother in Marea Britanie: BAZA DE DATE CU ADN-ul asiguratilor sistemului sanitar national - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Marea Britanie face mai dur REGIMUL ORWELLIAN de SUPRAVEGHERE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare