SCADE INCREDEREA IN BISERICA?

15-02-2013 7 minute Sublinieri

pf daniel

Increderea in Biserica Ortodoxa Romana a atins in februarie 2013 cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. Cel mai recent sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) arata ca 66% dintre respondenti au “foarte multa” si “destul de multa” incredere in biserica, fiind pentru prima data cand indicatorul scade sub 70%. “A fost acum un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetara si probabil ca si asta a avut un efect”, a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB. Acesta a precizat insa ca o posibila explicatie tine si de “o schimbare generationala”, “de un efect de laicizare care, din experienta altor state, stim ca s-a intamplat odata cu modernizarea si care este destul de probabil sa se intample si in Romania”.

Datele fac parte din sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc in perioada 7-12 februarie 2013, pe un esantion de 1.004 persoane. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95%, este de +/- 3.1%.

UPDATE 2 Directorul CCSB: Isarescu, Oprescu si Ponta sunt inaintea Patriarhului Daniel in ce priveste increderea romanilor in personalitatile publice

Mirel Palada precizeaza intr-o noua postare pe blogul sau ca majoritatea institutiilor “sunt pe crestere” in ce priveste increderea, fata de situatia de acum cativa ani. In replica la declaratiile purtatorului de cuvant al Patriarhiei (“cred ca in toate institutiile incluse in chestionarul celor care au facut aceasta cercetare increderea este in scadere” – parintele Constantin Stoica), directorul CCSB scrie: “Gresit din nou inca o data. Din contra. (…) Dupa doi ani de criza si un an de criza si campanie electorala, cum ar veni adicatelea furtuna de sucar perfecta, acuma incet-incet romanii nu mai sint asa de suparati pe lume si viata”.

“Mai mult. Altele nu ca scad, ci cresc sau macar stau pe loc. Armata bunaoara prezinta o revenire, dupa ce acum trei-patru ani era un pic inghesuita de dezvaluiri incomode. Si Guvernul creste. Pina si Presedintia creste. Mai toate, Parinte, numa’ biserica nu”, continua directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding.

“Spre deosebire de PreaFericitul Teoctist, care pe vremea cind traia era una din figurile publice cele mai apreciate si respectate din Romania, acumPreaFericitul Daniel nu prea sta bine la grafic. I-a luat-o demult Mugur Isarescu inainte, si Sorin Oprescu, tot numa figuri laice mai credibile decit dinsul. Ca sa nu spun ca si Victor Ponta sta mai bine decit dinsul“, sustine Mirel Palada.

Referitor la afirmatia parintelui Stoica: “In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luati aceasta afirmatie ca un proces de intentie”, Mirel Palada scrie: “Deci sa inteleg ca atunci cind acelasi blestemat institut CCSB dadea biserica de bine, la 80%, si atunci erau rezultatele discutabile?”

UPDATE 1 Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: Rezultatele sunt relative, o sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%

Contactat de HotNews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat ca “rezultatele sunt relative, aceleasi tendinte au fost si anul trecut. O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%. Trecem printr-o perioada in care exista o neincredere generala in institutii, cred ca in toate institutiile incluse in chestionarul celor care au facut aceasta cercetare increderea este in scadere. In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luati aceasta afirmatie ca un proces de intentie“.

Intrebat care sunt cifrele pe care le detine BOR, parintele Constantin Stoica a afirmat: “Sondarea noastra se face in biserici, iar atat timp cat bisericile sunt pline astea sunt rezultatele. Sunt cifre relative care tin in primul rand de cei care fac sondarea, pentru ca nu intotdeauna datele sunt cu foarte mare acuratete preluate“.

La un moment dat s-a facut un sondaj in care biserica era pusa pe acelasi prag cu pompierii, ori nu poti sa compari biserica cu o categorie socio-profesionala. Se incearca sa se speculeze, dar nu are nicio relevanta ce se intampla luna aceasta fata de lunile trecute. Legatura cu poporul se face direct in biserica. De ce credeti ca biserica este de 23 de ani constant prima in increderea romanilor? E legatura directa cu poporul in biserica. Asta nu inseamna ca incercam sa ducem in derizoriu aceste rezultate. Veti vedea ca daca un alt institut face un sondaj, altele vor fi rezultatele“, a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Rezultatele sondajului CCSB

Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), a publicat miercuri, 13 februarie, pe blogul sau un grafic al “increderii” in institutia Biserica. Contactat de HotNews.ro, Mirel Palada a declarat ca este vorba despre evolutia increderii in institutia Biserica masurata de CCSB lunar, inca din februarie 2009.Lucrand ieri la analiza primara a datelor mi-a sarit chestia asta in ochi: uite ce s-a intamplat cu biserica. Da, este prima data cand scade sub 70% din februarie 2009 de cand avem masurarea asta“, a afirmat directorul CCSB. 

“Cand ne referim la biserica noi punem intrebarea in general, ‘biserica’, si evident ca unele persoane se pot gandi la institutia de care apartin. Dar dat fiind faptul ca 89% din populatie este ortodoxa, atunci cand se gandeste la biserica nu se gandeste la Biserica Penticostala sau la musulmani sau la alte institutii, ci la Biserica Ortodoxa Romana. In consecinta, putem sa aproximam destul de bine acest grafic cu soarta increderii in Biserica Ortodoxa Romana, principala institutie religioasa din Romania”, a explicat Mirel Palada.

Incredere in biserica (% foarte multa + destul de multa)

Feb 2009 84
Mar 2010 83
Sep 2010 80
Dec 2010 79
Feb 2011 77
May 2011 84
Feb 2012 79
Mar 2012 79
Apr 2012 75
Jun 2012 76
Jul 2012    76
Aug 2012 73
Sep 2012 74
Oct 2012 74
Nov 2012 73
Dec 2012 77
Jan 2013 66

Posibile cauze al scaderii increderii

Potrivit acestuia, rezultatul sondajului “este posibil sa fie un accident de parcurs, urmeaza sa vedem daca este doar un ‘zvac’ in grafic. Dar este mult mai probabil sa fie in legatura si cu subiectele discutate la adresa responsabilitatii sociale a bisericii. Stim foarte bine ca au fost niste subiecte la adresa felului in care dansii gestioneaza banii, sunt foarte interesati de bani. A fost acum relativ recent un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetara si probabil ca si asta a avut un efect“.

“Din experienta masurarii increderii in alte institutii, politice predominant, sau in lideri politici stim foarte bine, un lucru elementar din teoria sociologica, ca un subiect poate sa afecteze momentan evolutia acestui indicator si avem un efect pe moment, care poate sa fie un efect puternic, dar care are o elasticitate – se poate intoarce inapoi la nivelul anterior. Dar de asemenea pe principiul picaturii chinezesti poate sa erodeze sau din contra sa creasca pe termen mediu si lung sa modifice valoarea acestui indicator”, a explicat Palada.

Directorul CCSB este de parere caeste destul de probabil sa fim martorii exact unei asemenea combinatii de efect pe termen scurt si efect pe durata medie si lunga. Avem subiecte critice la adresa institutiei: iata ce bani primesc, iata cum ii gestioneaza, iata ca nu platesc taxe – tot soiul de asemenea picaturi chinezesti, asta fiind mai vizibila pentru ca s-a discutat. Si avem un efect pe termen scurt: a scazut pentru prima data sub 70% – si este foarte probabil sa contribuie si la scaderea increderii in aceasta institutie, insa aceasta scadere tinand si de o schimbare generationala sa spunem asa, de un efect de laicizare care, din experienta altor state, stim ca s-a intamplat odata cu modernizarea si care este destul de probabil sa se intample si in Romania, nu in aceeasi masura ca in state puternic laice cum ar fi Cehia sau tarile scandinave”

“Experienta unor tari profund religioase pana acum doua generatii (cum ar fi Franta sau Spania, mai ales Spania care pana acum doua-trei generatii era foarte religioasa si au avut si ei un asemenea curent critic) arata ca practicile religioase, cat si atitudinea fata de institutii a religiei au cunoscut o erodare”, a continuat Mirel Palada. Estimam ca acest proces se va intampla intr-o perioada de timp comparabila cu schimbarile generationale. Aceasta modificare sociala are si ea mai multe componente: are o componenta punctuala – care este data de subiecte punctuale cum a fost subiectul critic la adresa primirii banilor de la buget, o componenta pe termen mediu 2-3-5 ani unde incepe sa se vada si pe urma o componenta pe termen 10-15-20 de ani care deja incepe sa fie comparabila cu fenomenele lente sociale ce tin de schimbarile generationale. Iar estimarea mea este ca intr-adevar e destul de posibil sa fie un prim semn – de aia si spuneam in titlu de maniera ironica ‘Elvis is about to leave the building“, a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB. Cel mai recent subiect legat de BOR: Cati bani primeste Biserica Ortodoxa Romana de la stat? 

Cea mai recenta dezbatere legata de Biserica Ortodoxa Romana s-a declansat la inceputul lunii februarie, cand in Parlament se discuta proiectul de buget pe 2013. Pe 5 februarie, 23 de ONG-uri le-au cerut parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si sa redirectioneze sumele astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea. “Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Pentru comparatie, reamintim ca nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB”, se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor societatii civile.

Vezi aici scrisoarea deschisa prin care 23 de ONG-uri au cerut Parlamentului sa opreasca finantarea bisericilor de catre Stat si sa redirectioneze banii publici catre Educatie, Cercetare si Sanatate

In aceeasi zi, Patriarhia Romana a publicat un comunicat de presa cu numele“Raspunsul Patriarhiei Romane la dezinformarile ASUR” in care a argumentat ca “anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4% din buget, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate”.

Pe 7 februarie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) raspunde Patriarhiei printr-un alt comunicat de presa, in care sustine ca Biserica primeste fonduri pentru plata profesorilor de religie, a preotilor din sistemul de sanatate, penitenciare, armata si interne, pentru personalul neclerical, din “donatiile” administratiei locale de stat si din “sponsorizari” ale companiilor de stat. Totodata, ASUR arata ca in comunicarile de pana acum BOR a spus ca alocarile de la buget sunt de 0,4% din PIB, nu din buget.

Un alt subiect dezbatut pe larg a fost decesul regizorului Sergiu Nicolaescu si decizia familiei de a respecta dorinta acestuia de a fi incinerat dupa moarte. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a anuntat atunci ca nu va exista o slujba de inmormantare intrucat incinerarea nu este o practica crestina si este implicit respinsa de catre Biserica Ortodoxa. Arhiepiscopia Bucurestilor “a facut apel la familia” lui Sergiu Nicolaescu “sa-l inmormanteze crestineste”, “pentru a pastra renumele marelui regizor in constiinta poporului roman in majoritate ortodox”.

Referitor la rezultatele sondajului Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) privind scăderea încrederii românilor în Biserică, facem următoarele precizări:

Este suspect faptul că explicaţiile conducerii CCSB sunt inspirate din discursul public al reprezentanţilor organizaţiei nonguvernamentale ASUR, care încearcă permanent să influenţeze negativ opinia publică prin dezinformare în ceea ce priveşte sprijinul acordat cultelor de la bugetul de Stat şi activitatea Bisericii în societate.

Faptul că sondajul a fost făcut aproape simultan cu dezbaterile media pe acest subiect pe un „eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată” (SIC – n.n.), probabil tineri care cunosc mai puţin rolul Bisericii în istoria poporului român, indică natura unui sondaj „aranjat”.  

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

patriarhia-ortodoxa-romana

Nota noastra:

Mai intai, contextul:

– Antenele (si nu doar ele) incep o campanie agresiva pe tema “averii Bisericii, prin manipulari de manual;

– ONG-urile ateiste ataca si ele, la baioneta, Biserica, pe tema finantarilor de buget. Atat doar ca inmultesc cu 10 (!) cifra reala de care Biserica beneficiaza de la bugetul public. Falsificarea grosolana pe care o fac ONG-urile ateiste (printre care si ONG-urile LGBT) trece aproape neobservata in mass-media, in ciuda dezmintirilor publice ale Patriarhiei sau ale unor reprezentanti ai ONG-urilor crestine;

– CCSB, adica Mirel Palada, adica un sociolog ateist “frate” cu ASUR, da rezultatele unei cercetari sociologice conformSeful-CCSB careia increderea in Biserica ar fi scazut la un nivel “istoric”. Singura intrebare, ne spune Mirel, este daca nu cumva acest moment este strict provizoriu sau, dimpotriva, daca ar tine de o tendinta. Mirel Palada, pe langa faptul ca este ateist, mai are o calitate – este principalul colaborator, in materie de sondaje si cercetari sociologice (de obicei electorale) al trustului Antenelor. Hm…, cam multe coincidente, nu? Sa fie oare ceva concertat la mijloc? Antenele toaca mediatic, ONG-urile dau apa la moara, iar sociologul vine si masoara impactul. 

In ceea ce priveste credibilitatea cifrelor, aici nu prea se pot face contestari decat prin masurari comparative, adica prin alte cercetari sociologice. In orice caz, Palada visa, odinioara, ca ar fi vreo 70-80 000 de ateisti in tara, iar recensamantul i-a “confirmat” din estimare doar… 45.000. Cam jumate, adica. Sa fie oare la mijloc o eroare de 50% si la increderea estimata de CCSB? Nu stim, ca probabil Catedrala costa prea mult ca Patriarhia sa-si plateasca o cercetare sociologica pentru a lamuri lucrurile.

In ceea ce priveste problema de fond, totusi, daca scaderea increderii se confirma, nu ar fi de mirare. Nu doar din cauza implicarii trusturilor mediatice in atacuri impotriva Bisericii, nu doar in cauza ONG-urilor ateiste, ci inclusiv din cauza structurilor administrative si ale dezastruosului “management” efectuat de cel laudat, nu stim de ce, tocmai pentru capacitatile sale manageriale – PF Daniel.

Patriarhia, in fata scandalului provocat, prefera parca sa-si astupe urechile si sa se mentina intr-o postura autista si auto-suficienta. Este nu doar indiferenta, ci chiar OSTILA asociatiilor crestine, este absenta din societate in privinta unor probleme acute (vezi luna istoriei LGBT) si si-a facut trust mediatic nu ca sa comunice, ci ca sa aiba trust mediatic.  Lipsind charisma personala, macar la nivelul PF Teoctist, ursuzenia din dealul Patriarhiei se transfera si in spatiul public. Asa ca nu ar fi chiar de mirare daca, totusi, estimarea CCSB se confirma.

In ceea ce priveste chestiunea asociatiilor crestine, este absolut sugestiv faptul ca, pentru intaia oara, Basilica (agentia de stiri patriarhala) a preluat un comunicat al acestora pentru ca era pe tema… finantarii bugetare! In rest, nimic, nicio preluare a memoriilor sau comunicatelor pe tema supravegherii electronice sau a problemei homosexualitatii! Este inadmisibil acest comportament obtuz, defazat, arogant si …sinucigas. Strategia Patriarhiei este falimentara si anunta dezastrul. Obsesia catedralei face ca administratia sa fie complet opaca la provocarile demografice si culturale ale Romaniei: depopularea satelor, socializarea tinerilor prin TV si internet, schimbarea mentalitatilor. Apropo de schimbarea mentalitatilor, tocmai de aceea ORA DE RELIGIE se afla sub asediul infocat al asociatiilor militant-ateiste, pentru a scoate orice sansa a copiilor de a avea acces la o invatatura alternativa, la credinta, la o conceptie crestina asupra vietii. Si ce face Patriarhia in fata acestor provocari? NIMIC, pare-se! Pariaza pe alianta pe care o are cu politicienii, pe importanta sa institutionala, mai degraba decat sa-si intensifice lucrarea pastorala…

Nu isi da seama ca are nevoie sa-si sustina propria retea de asociatii, ONG-uri, ca are nevoie de parteneri mediatici care sa nu fie acelasi trust prafuit care are un rating minim, sau nu vrea sa stie. Nu vrea sa stie ca principalul sau suport va fi in populatia urbana, nu in cea imbatranita sau complet instrainata de la sate, ca trebuie sa faca si sa miste ceva, ca pur si simplu e IMPOSIBIL sa isi pastreze statutul sau in societatea romaneasca daca nu 1) constientizeaza aceste provocari si 2) le pune la inima Bisericii si la lucrarea sa. 

PS: Remarca Agentiei Basilica despre “populatia adulta neinstitutionalizata” este o gafa impardonabila

news_img_137893_106555


Categorii

Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “SCADE INCREDEREA IN BISERICA?

  1. Offf….
    -buna nota voastra – are cine s-o vada de-acolo, din deal de la Patriarhie?!

    Aud si eu RAR pe la serviciu – in rarele momente in care oamenii mai vorbesc – ca sunt revoltati pe averea Bisericii si pe megalomania construirii Catedralei Mantuirii Neamului (intre noi fie vorba – care NEAM?! Ca suntem din ce in ce mai putini; iar NEAM nu se potriveste ca termen – nici noi nu mai simtim ca ne apartinem ca neam…pentru ca populatia ne ”omoara”!
    De unde si pana unde a venit ideea asta cu iz catolic(am inteles ca de la vechiul patriarh) sa ridicam mega/para constructii?!
    Am ajuns si noi sa ridicam catedrale imense cu varful pana la Cer ca sa ajungem pana la EL?! Nu ne mai ajung Bisericutele din lemn in care IL coboram pe Dumnezeu la noi….

    – in rest…lumea nu prea vorbeste decat RAR si-atunci cu OBIDA….MULTA!
    – spun ca aud din ce in ce mai opinii, fiindca domneste o frica paralizanta peste toti (sau aproape…);
    – indraznesc sa spun ca este vorba de acea masca de care vorbeau sfintii Parinti cand anticipau manifestarile oamenilor din vremurile antihritice, obligandu-i (prin sugestie) si alte mijloace coercitive sa fie intr-un model (de gandire, de simtire) ascunzandu-si cu grija ceea ce simt/gandesc cu adevarat pentru a nu fi inlaturati din sistem
    Partea urata dar reuista a experimentului este ca auto-controlul functioneaza, datorita temerii ca celalalt de langa el, i-ar da raportul sefului (absent din grup).
    Dar m-am abatut de la subiect….exista o temere, exista si multa dezamagire, exista – in schimb – o ciuda aproape dusmanoasa pe tot ce inseamna Cler!

  2. E un subiect prea delicat. Spinos. Trebuie sa recunoastem ca suntem intr-o fundatura. Nu mai avem credinta, ci institutie care cocheteaza cu religia. Foarte rare si marunte exceptii de la regula negativa. Biserica este decapitata. Atat de Capul, cat si capii ei.
    Dar noi avem taria sa ne asumam o astfel de realitate? Ca suntem datori sa infruntam necredinta din interior? Altfel, ce pretentii sa avem de la altii aflati in pozitii mai sensibile?

  3. Aoleou Exegeticus!

    Capul Bisericii – in general – nu are cum sa fie decapitat, fiindca este Hristos!

    Conducatorul Bisericii asteia vazute (luptatoare) este Patriarhul; dar el se simte bine-merci!

    In privinta ”necredintei din interior” as cataloga-o mai degraba ca indoiala in credinta;
    -ea poate fi acuta (datorata unei crize existentiale in care te simti depasit/a) sau poate fi cronica (pentru cei care n-au auzit si nu vor sa auda de Biserica);
    -ca suntem varza ala Cluj la capitolul tarie in credinta este si datorita auto-sufiecientei de pe timp de pace, nu acum…cand este ”criza” si vedem cum se ingroasa gluma!

  4. Bravo si multe multumiri autorilor acestui site.
    Ma bucur mult de munca voastra cred ca ne ajuta pe multi sa vedem mai clar lucrurile. E mare nevoie de acesta rezistenta ortodoxa in tara noastra atat de asaltata de dusmani.
    Pana la urma Biserica suntem noi toti si de fiecare din noi depinde soarta Ei , iar de acesti dusmani vazuti nu trebuie sa ne temem dar demascati da si e meritul vostru ca o faceti aici in mod public pe acesta pagina.

  5. Ma duc de multa vreme la biserica, dar ma duceam rar, de cateva ori pe an.O colega de-a mea, care fusese si ea la biserica, mi-a zis a doua zi.Ca de ce ma duc la biserică, ca ce gasesc baieţi aici?Adică eu nu eram căsătorită.M-a durut lucrul acesta, dar am mers mai departe.Azi ma duc mai des.Eu am senzaţia ca parcă se duc mai mulţi oameni acum la biserică şi asta pentru că i-a lovit să zicem, criza asta economică.Oamenii sunt răi asta e concluzia la care am ajuns.Va spun că înainte era gălăgie în timpul slujbei, mai peste tot, acum parcă este linişte, cei prezenţi vor să asculte slujba.E un lucru bun.

  6. Mai intai ca Mirel Palada vorbeste numai despre ce masoara el. Dar in Biserica sunt lucruri care nu se pot masura. Mirel Palada ar fi in stare sa puna oamenii sa rapunda cat de mult cred ei in Dumnezeu pe o scala de la 1 la 10. Or, asa ceva este un non-sens, dar nu si pentru Mirel Palada care este prins de febra sociologismului.
    Dar si masuratorile acelea ale lui Palada spun ceva, caci – ca orice lucru existent pe pamant – si Biserica are o parte masurabila. Numai Constantin Stoica si Patriahia nu vor sa vada ca masuratorile acelea sunt exacte si se refera tocmai la ei, cei care nu le vad. Desigur ca sunt biserici pline, dar Constantin Stoica nu le vede decat pe cele pline care se umplu cand le viziteaza el. Pe cele goale de prin satele depopulate nu le vede. De asemenea, Constantin Stoica nu le vede pe cele pline de credinciosi furiosi ca li se alunga duhovnicii ca sa se faca loc la fini, nepoti si spagi. Si pentru ca tot ce nu vad cei din Deal trebuie sa aiba o cifra data de Mirel Palada, aceasta a fost 66… brrrrr!

  7. @ Mirela:

    Nu avem niciun merit si nici nu cautam felicitari, nu facem mare lucru.

    V-am ruga sa folositi alt nickname, pentru ca exista deja alta comentatoare care semneaza Mirela.

    Multumim!

  8. Evident ca era de asteptat un astfel de atac. Da, bisericile sunt pline in zi de dumineca, la hramuri, la diferite slujbe, etc., insa exista si un fenomen care a inceput in mod real sa erodeze imaginea Bisericii! Pe de-o parte apar din ce in ce mai multe cazuri de preoti care calca pe de laturi si nu in sensul in care cazuri izolate sunt exploatate de mass-media intr-un mod premeditat exagerat; pe de alta parte este nelamurirea oamenilor privind interzicerea Moliftelor Sf Vasile in intreaga tara…Nici un patriarh nu a facut-o pana acum; a facut-o Preafericitul Daniel…Personal consider ca-i o mare greseala, caci aveam o scoala a moliftelor – oamenii se foloseau, stiau care sunt conditiile de participare la astfel de slujbe, se pregateau spiritual, etc… Tot Sfintia Sa a facut cei mai cutezatori pasi – a infintat un post de radio, un post tv si ziare/reviste, iar impactul acestora este deosebit de pozitiv in aceasta lumea anarhizata deliberat.
    Este criza, iar pe timp de criza omul fara Dumnezeu cauta vrajmasi acolo unde nu-s. Este firesc ca toata partea comericala a BOR sa atraga atentia. Cred ca si aici mai trebuie lucrat, in sensul unei transparente de genul : “Da, producem, comercializam, dar toti acesti bani se duc catre intemeierea si intretinerea de locasuri de cult, catre orfani, batrani, catre propovaduire; noi nu ne imbogatim”

  9. DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE!
    Stim cu toti ca putinii mari duhovnici,ai Romaniei,nu au incetat sa critice actuala stare care domneste la virful biserici.Nu e treaba noastra ce se intimpla in Patriarhia Romaniei,este acolo cu binecuvintarea DOMNULUI HRISTOS,ptr. ca nimic nu se face fara voia Domnului si ei vor plati cu mantuirea lor ceia ce fac”,numai a Domnului e judecata”,noi suntem aceeia care ne departam de biserica si implicit de Hristos prin viata noastra petrecuta in desfriu,avorturi,inselaciuni,perversitate,minciuna,ura,egoism,nu ne mai controlam copii(ptr.ca nu mai putem),generatia care urmeaza, o sa duca sondajele ptr.increderea in biserica la cote alarmante de 10-15%.Nu mai executa nimeni cerintele elementare,obligatorii ale unui bun crestin ortodox,(chiar cand merg la biserica se gandesc cu totul la altceva),o parte din vina o poarta si preotii prin comportamentul lor.Ar fi mult mai mult de scris dar nu stiu daCA CITESTE CINEVA SAU SE SCHIMBA IN BINE.DOAMNE AJUTA!

  10. “Sfintii plang si lumea rada;ei sunt tristi si lumea se veseleste;ei postesc si lumea se desfata.
    Ei trudesc ziua si noaptea,se indeamna la nevointe in stamtorare si osteneli.
    Unii dintre ei in necazuri de buna voie,altii chinuiti de patimile lor;si iarasi altii prigoniti de oameni,iar altii in primejdiile patimilor,ale dracilor si ale altora.
    Astfel se deosebesc fii lui Dumnezeu de ceilalti:ca ei sa vietuiasca in necazuri,iar lumea sa luceasca in desfatari si in odihna.
    Caci n-a binevoit Dumnezeu sa se odihneasca cei iubiti ai Lui cat sunt inca in trup,ci a voit mai degraba ca ei,cat sunt in lume,sa fie in necaz,in povara,in osteneli,in lipsuri,in golatate si singuratate,in nevoi,in boli si in stare dispretuita!”
    -SF.ISAAC SIRUL-

  11. Increderea in Biserica a disparut de mult, iar Patriarhia are un rol important in asta. As spune chiar, ca oamenii sunt ostili Bisericii. Caci asta s-a urmarit sa ne intoarca pe unii impotriva altora. Si s-a reusi! Intrati pe orice editie electronica a unui cotidian in care se publica vreun articol despre Biserica sau preoti- doctorii sufletului si uitati-va ce gen de comentarii sunt in proportie de 90%. Identic cu atitudinea oamenilor fata de medici- doctorii trupului.

  12. “Mintea despartita de Dumnezeu devine fie demonica,fie animalica.”-spune Sf.Antonie cel Mare.
    Polarizarea societatii in procent crescator de necredinciosi s-a datorat unei profunde pervertiri a mintii si a sufletului omenesc.
    “Si,precum n-au incercat sa aiba pe Dumnezeu in constiinta,asa si Dumnezeu i-a lasat la mintea lor fara judecata,sa faca ce nu se cuvine.
    Plini fiind de toata nedreptatea,de desfranare,de viclenie,de lacomie,de rautate;plini de pizma,de ucidere,(de ucidere de prunci),de cearta,de inselaciune,de purtari rele….”,spune Sf.Apostol Pavel(Rom.1,28-29)

  13. DOAMNE AJUTA TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI !. Oameni buni sa nu ne lasam inselati niciodata de orice barometru -statistica ,care o fac oamenii .In aceste timpuri cand minciuna este in floare ca ,niciodata din istoria omenirii ,si mai este placuta pt. f. multi ,care ei se folosesc din EA ,pt. a traii bine . Noi sa nadajduim tot timpul in castigarea vietii vesnice .Sa ne rugam cat mai mult pt. noi si tot norodul -poporul . Sa postim si sa luptam pana la sfarsitul vietii ,sa nu oprim lucrarea DOMNULUI si sa nu parasim campul de lupta ,caci biruinta este a celui ce lupta cu HRISTOS impreuna si pt. HRISTOS .Atentie ! Tot in acest fel aceleasi radacini ,ne-au furat REVOLUTIA SI INSELAT PE TOTI CEILALTI . Sa nu fim pacaliti ,sa fim treji cu mintea si sa cerem lui bunul DUMNEZEU sa-i lumineze si pe ei si pe noi toti .AMIN !

  14. ‘Iar oamenii care Il pazeau, pe Iisus, il batjocoreau, batandu-L: unii Il scuipau in fata si-L loveau cu pumnii peste cap; iar altii ii acopereau fata, Il loveau peste obraz, si-I ziceau: “Prooroceste acum, Hristoase, cine este cel ce Te-a lovit?” (Lc. 22, 63-65).
    ……………………………
    “Atunci I-a zis Pilat: “Nu auzi cate marturisesc ei impotriva Ta?” Si nu i-a raspuns lui nici un cuvant, incat dregatorul se mira foarte’ (In. 18, 28-38).

  15. @ Magda

    ‘De unde si pana unde a venit ideea asta cu iz catolic(am inteles ca de la vechiul patriarh) sa ridicam mega/para constructii?!”

    “vechiul” Patriarh a tinut Biserica Ortodoxa Romana in sufletul credinciosilor pe timpurile comuniste, cand multi care astazi se dau mari credinciosi, nu calcau in biserica de frica securitatii ! Nu mai loviti, cei tineri, in “vechiul” Patriarh, caci daca nu ar fi fost Preafericitul Teoctist, astazi nu ar mai fi credinciosi pastratori ai traditiei ortodoxe in Romania….

  16. Pentru admini!
    Sper ca o sa-mi publicati raspunsul pentru Hrisanti…

  17. @ Pavel:

    Totusi, explicatia rezida si in instigarile antibisericesti ale mass-media si in infiltrarea masiva a neo-securistilor postaci pe orice fel de “forum”, ca sa poata da anumite directii si sa poata influenta opinia publica. Sigur ca asta nu disculpa Patriarhia…

  18. @ Magda:

    Sa ne ierti ca totusi, nici de asta data, nu putem publica atacurile astea la adresa PF Teoctist, mai ales ca sunt destul de… viscerale, ti-o spunem cu toata dragostea. Gandeste-te mai bine la ce spunea pr. Calciu despre el… Si cine poate sa aiba o mai mare legitimitate sa vorbeasca in numele celor prigoniti sub comunism? Si sa nu uitam ca pe lume mai exista si pocainta si iertare. Sa nu ne grabim sa osandim asa de usor!

  19. Stiti ce ma socheaza pe mine? Cum de n-a observat nimeni sintagma ” populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei”.

    Marturisesc ca pana si in sondajele Soros( adevarate opere de magie sociologica – http://foaienationala.ro/romnii-cred-dumnezeu-biserica-chiar-dac-unii-se-chinuie-se-demonstreze-contrariul.html) n-am intalnit asa ceva.

    Ce reprezinta, “populatia adulta neinstitutionalizata”?

  20. @Codrul Batran:

    Din pacate aici Agentia Basilica a gafat impardonabil, ca si ei au “remarcat” asta. Daca taceau, de rusine nu se faceau, macar. Insa asa si-au dat masura incompetentei si stupizeniei obtuze. Termenul respectiv e termen sociologic standard si inseamna populatia la care se poate ajunge, din care se exclud cei care sunt in armata sau in puscarii, eventual cei din spitale etc. Nu e nimic abscons aici, e doar zgarcenia Administratiei Patriarhale care nu a fost in stare sa-si faca un propriu centru de cercetari sociale, sau macar sa aiba un sociolog cat de cat calificat care sa le lamureasca nelamuritilor de la Basilica cum se citeste un sondaj.

    Profanilor li se poate “ierta” greseala, insa comunicatorilor geniali si sefului lor, nu prea! Ar trebui canonisiti aspru! 🙂

  21. Magda, draga sora, nu stiu ce ai fi vrut tu sa-mi raspunzi, dar de la suflet la suflet vreau sa-ti spun ca si eu am avut, in tineretea mea, 🙂 o atitudine ostila fata de PF Teoctist…Si duhovnicul meu din Romania mi-a povestit viata lui…mi-a povestit cat a indurat pentru ca BIserica sa nu fie distrusa de comunisti…
    In afara de asta si eu eram foarte agresiva fata de daramarea Bisericilor, dar dupa ce am citit Sfintii Pareinti, mi-am dat seama ca daca eu nu m-am dus sa ma asez in fata buldozerului, nu am cum sa am tupeul de a-i critica pe altii pentru acest sacrilegiu…
    Draga mea, am cunoscut in exil credinciosi rusi care mi-au povestit ca nici Botezul, nici Cununia la Biserica nu mai era acceptata la ei, nici coliva si parastusul pentru morti nu se mai facea. La noi, in Romania, inca se puteau face toate acestea. Numai cei care nu vroiau, de frica securitatii, sau pentru ca baveau nu stiu ce functii, nu o faceau.
    Iarta-ma sora, daca te-am suparat, dar mesajul meu nu era impotriva ta, ci impotriva unei idei gresite.

  22. Pingback: In deplina mutenie a Patriarhiei: CAMPANIE IMPOTRIVA OREI DE RELIGIE si program PRO-"DIVERSITATE" in 64 de scoli - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: BisericadelaTV. Pr. Constantin Sturzu, Pr. Eugen Tanasescu, Radu Preda si altii pe tema CAMPANIILOR ANTIRELIGIOASE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Sinodul Mitropolitan al Moldovei cere autoritatilor CONSTITUTIE CRESTINA prin mentionarea BISERICII, a FAMILIEI si GARANTAREA OREI DE RELIGIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Un articol foarte interesant si adevarat, referitor la felul in care se fac aceste sondaje, primit de la parintele Iulian Nistea :

    http://medievalia.ro/increderea-in-biserica-sau-despre-cum-fiecare-intelege-ce-vrea/

  26. Pingback: Remus Cernea pregateste INITIATIVA LEGISLATIVA pentru STOPAREA FINANTARII Bisericii de la STAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Raspunsul Patriarhiei la initiativa ANTI-BOR a ateistului militant REMUS CERNEA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: AVEREA BISERICII. Demontarea atacurilor mediatice la adresa BISERICII in emisiunea Jocuri de Putere de Rares Bogdan, cu participarea lui Dan Dungaciu si a trei mitropoliti: IPS TEOFAN, IPS LAURENTIU si IPS ANDREI [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  29. Pingback: ANTENA 3 promoveaza secta orgiastica MISA si favorizeaza pe homosexuali? Cat de "conservator" mai este trustul lui VOICULESCU? Crede ca poate rezista prigoanei regimului neo-securistic LUPTAND IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU? - Razboi întru Cuvânt - Re
  30. Pingback: REEDUCARE REUSITA SAU SONDAJ DISCUTABIL? Romanii ar avea mai putina incredere in BISERICA si mai multa in SERVICIILE SECRETE si DNA… - Recomandari
  31. Pingback: Cum se intoarce inapoi cererea adresata de Patriarhul Daniel consiliilor judetene pentru finantarea Catedralei Mantuirii: REFUZURI PE BANDA RULANTA PE PLAN LOCAL, EXPLOATAREA TEMEI IN MASS-MEDIA - Recomandari
  32. Pingback: ASUR vrea sa puna CURTEA DE CONTURI pe BISERICA/ RELIGIE SAU ETICA?/ Scade increderea in BOR? - Recomandari
  33. Pingback: REEDUCAREA. Biserica scade in sondaje, DNA SI UE cresc “spectaculos”. OPERATIUNEA “BUGET PENTRU DNA” – pentru ca astea sunt prioritatile… - Recomandari
  34. Pingback: EFECTUL CAMPANIEI COLECTIV SI MODELARE A PERCEPTIILOR. Sondaj INSCOP – ADEVĂRUL: increderea in Presedintie ar creste, pe cand cea in BISERICA ar fi in scadere | Cuvântul Ortodox
  35. Pingback: Sondaj INSCOP – ADEVĂRUL: increderea in Presedintie ar creste, pe cand cea in BISERICA ar fi in scadere. EFECTUL CAMPANIEI COLECTIV SI MODELAREA PERCEPTIILOR | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare