SCOLILE ROMANESTI DIN TRANSNISTRIA – “pazite” de KGB-ul local si in pericol de a fi desfiintate

2-06-2014 3 minute Sublinieri

lucian-blaga

Şcolile româneşti din Transnistria au fost supuse unei adevărate stări de asediu cu ocazia ceremoniilor legate de încheierea actualului an de învăţământ, care au avut loc vineri, 30 mai. Directorii acestor instituţii au fost avertizaţi de structurile de forţă ale regimului separatist să nu se intoneze imnul de stat al Republicii Moldova şi nici să fie arborat tricolorul. Serbarea copiilor a fost flancată de numeroase detaşamente ale miliţiei şi KBG-ului din stânga Nistrului.

Primul semnal asupra a ceea ce urma să se întâmple pe 30 mai l-am primit de la Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, încă de la mijlocul săptămânii trecute, când domnia-sa mi-a spus că a primit vizita unor ofiţeri ai securităţii nistrene care i-au spus clar că la ceremonia de închidere a anului şcolar de la acest liceu sunt interzise atât intonarea imnului de stat, cât şi drapelul Republicii Moldova. Şi asta în condiţiile în care, pe de-o parte, Transnistria este parte integrantă a teritoriului Republicii Moldova, iar pe de altă parte cele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Directorului adjunct i s-a reamintit că există o aşa-numită lege din regiunea separatistă care interzice intonarea imnului unor ţări străine. La fel şi arborarea unui drapel aparţinând altui stat. Ulterior am aflat că şi alţi directori ai unor instituţii de învăţământ româneşti din stânga Nistrului au primit o vizită asemănătoare, cum este cazul Mariei Roibu, cea care conduce Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina. La fel a fost şi în cazul lui Constantin Sucitu, director al şcolii gimnaziale din satul Corjova. Nu mai spun de doamna Eugenia Halus, directorul Liceului „Evrika” din Râbniţa. Nici pomeneală de nişte dialoguri de curtoazie, pentru că securiştii veniseră nu doar cu ameninţări, ci şi cu angajamentele în scris, cum că directorii şcolilor româneşti vor respecta „legile” separatiste. Hârtii pe care însă responsabilii şcolilor nu au vrut cu niciun chip să le semneze, mergând pe ideea că instituţiile pe care le conduc se află sub autoritatea Chişinăului, nu a Tiraspolului.

Curentul electric oprit

Ce s-a întâmplat în ziua de 30 mai la Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, de pildă, întrece orice imaginaţie. Elevii şcolii erau adunaţi în careu, alături de profesorii şi părinţiilor lor. Cei mai buni copii urmau să fie premiaţi. A fost pusă la punct o instalaţie de sonorizare, au fost aduse şi difuzoare. Mai era puţin timp până când ar fi trebuit să înceapă ceremonia, în primul rând cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova. Când, ce să vezi, pe nepusă masă, se întrerupe curentul electric. La doi paşi de curtea şcolii, pe străzi, numeroase maşini ale miliţiei păzeau şcoala românească. Directoarea instituţiei vorbeşte despre zeci de miliţieni şi securişti îmbrăcaţi în civil care, din maşinile lor sau postaţi în puncte strategice pentru observaţie, au asistat la tot ce au făcut copiii în careul şcolii. Ce să mai spui de ceea ce a fost la Râbniţa, unde drumul spre clădirea liceului era flancat de maşini ale miliţiei, de parcă zona ar fi trebuit păzită împotriva unui iminent „pericol”. Ei bine, unicul pericol era reprezentat de elevii şi părinţii lor, români, care treceau pe acolo, îmbrăcaţi de sărbătoare, cu flori în braţe. Fără să ia în seamă forţele de descurajare care-i înconjurau, elevii, strânşi în careu, chiar şi fără melodia din difuzoare, au intonat, alături de profesori şi părinţi, imnul de stat al Republicii Moldova. Şi chiar dacă nu au avut voie să arboreze drapelul, ei tot au găsit o cale de a se afişa cu el, pentru că au purat eşarfe tricolore. Situaţia a fost mai tensionată la Tighina, unde la un moment dat s-a aflat ministrul adjunct de Interne de la Tiraspol, după cum povesteşte directoarea şcolii, Maria Roibu. Aşa-zisul oficial nistrean s-a arătat ofensat de faptul că “legile” nistrene fuseseră încălcate.

Stop pentru oficialii de la Chişinău

De departe totuşi, cel mai grav incident a fost legat de faptul că vice-ministrului Educaţiei de la Chişinău, Liliana Nicolăescu-Onofrei, nu a reuşit să ajungă la ceremonia de la Liceul „Evrika” din Râbniţa, oficialul fiind oprit de grăniceri la aşa zisa vamă de la intrarea în Transnistria. Cea mai gravă întrebare care se pune acum este dacă nu cumva acesta a fost ultimul clopoţel de închidere a cursurilor pentru cele opt şcoli cu grafia latină din stânga Nistrului. Pentru că, în ultimul timp, tot mai multe declaraţii ale unor lideri separatişti de la Tiraspol au mers pe ideea că, din taomnă, aceste şcoli ar putea să-şi înceteze definitiv activitatea. Chestionată pe această temă, vice-ministrul Educaţiei de la Chişinău a declarat pentru „Europa liberă” că se depun toate eforturile ca un asemenea scenariu să nu fie pus în practică. Cu această ocazie, ministrul a spus că se aşteaptă ca şi instituţiile internaţionale să conlcureze, alături de autorităţile Republicii Moldova, în favoarea ultimelor opt şcoli româneşti din Transnistria.

Ce urmează?

Miliţienii au vrut să dea buzna şi în incinta Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. Ceremonia nu s-a desfăşurat totuşi în curtea şcolii, ca să nu atragă atenţia separatişilor, ci în sala de festivităţi. Securiştilor li s-a spus că nu trebuie să deranjeze orele de curs, astfel că au fost convinşi să plece. Elevii au vorbit, în cadrul ceremoniei, despre anii de şcoală petrecuţi aici, cu toate problemele iscate din cauza separatiştilor. Se ştie foarte bine prin ce presiuni a trecut această şcoală în ultimele luni. Legat însă de felul în care au vorbit elevii, directorul instituţiei, profesorul Ion Iovcev, a spus că că „aceste clipe parcă îţi vorbesc că toată jertfa noastră este justificată. Numai un lucru nu înţeleg, cum de mai sunt oameni care vor să distrugă corola de minuni a lumii. Oare nu înţeleg ei că lumea e frumoasă prin unitatea şi diversitatea ei?”. Este mai degrabă o retorică întrebare pe care românii din Transnistria şi-o pun, an de an. Dar parcă în acest an, spun ei, şcolile româneşti au fost, mai mult ca niciodată, înconjurate de forţele de securitate nistrene. Ceea ce-i face pe profesori să se gândească, cu groază, la ce urmează…


Categorii

1. DIVERSE, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SCOLILE ROMANESTI DIN TRANSNISTRIA – “pazite” de KGB-ul local si in pericol de a fi desfiintate

 1. Woooooow ! Ce de comentarii pe aici ca nu stiu cu care sa-ncep.
  Admin….pot sa-mi exprim si eu o opinie?

 2. @Marian..

  exact asta am remarcat si eu. Iar acolo e o adevarata drama. :I

 3. Dorotheea !
  Chiar si tu ai remarcat ? si eu credeam ca sunt singurul :))
  Pai imi voi exprima opinia respectand oarecum linia trasata de ‘fratii’ intru Domnul.
  So….cred ca articolul de fata e un fake, nu are cum sa fie adevarat. Adica ce vrea sa spuna ? ca prin kgb Rusia ne da la gioale in Transnistria ? ce sa aibe rusii cu fratii lor romani de la acele scoli ? asta e o manipulare din partea agenturilor occidentale :)) ca sa puna zazanie intre noi si fratiorii nostrii de la rasarit.
  Si daca privim lucrurile pe partea dorsala, pina la urma ce vor acele scoli romanesti ? pai eu nu stiu ce pretentie are Romania cand Transnistria e pamint rusesc. Ce vor pina la urma acei profesori, sa vorbeasca romaneste in Transnistria ? pai nu vedeti cata provocare din partea Romaniei prin gura acelor profesori ?…..Romania provoaca Rusia pe pamintul ei si nu e bine deloc, asa cum zicea si sora Dorotheea, lasa ursul sa doarma :))….nu stiu ce tot au astia cu Rusia.
  Transnistria nu este sub influenta Rusiei si ea, ca si Ucraina, se face varza singura :)) :)). Statele din jurul Rusiei se agita aiurea si se faulteaza singure. Doar Romania ramine capoasa si nu vrea sa inteleaga dom-le odata : Rusia vrea sa ne mintuiasca…..evident, prin limba rusa, ca ci altfel nu avem bilet de voie in Rai :)).
  Ma gandesc cu groaza cand va incepe si acolo nebunia pro-rusi contra-rusi……valeeeu. Veti spune si atunci ca Rusia e de vina ? haideti domnilor fiti seriosi. Rusia a vrut dintotdeauna binele suratei moldovence ortodoxe. Moldova a fost dintotdeauna independenta republica. Este totusi straniu cum de atitia moldoveni impreuna cu tot cu limba s-au rusificat atit de repede. Pesemne ca dragostea dom-le…..dragostea de Rusia ortodoxa. Servicii kgb-iste in Rep. Moldova ? agitatori si manipulatori ordinari ? da de unde dom-le……nu mai credeti toate prostiile. Jurnalistii aia moldoveni care se lupta de ani de zile impotriva panslavismului si a bolsevismului riscandu-si vietile lor si ale familiilor lor, aparand din rasputeri romanismul, aia sunt niste tampiti dom-le. Sunt mai mult ca sigur platiti de satanicul occident.
  Apropo……aveti cumva impresia ca atunci cand cititi propaganda rusa cu privire la satanizarea occidentului (marele monstru)….se deruleaza un film mai vechi ? unii dintre voi aveti impresia ca priviti iarasi la programul tv din perioada comunista cand ni se aratau binefacerile societatii s.m.dezv. ? si bineinteles decaderea jalnica a occidentului ? doar vi se pare. Acuma ca istoria se repeta fiindca noi suntem niste mari ignoranti, asta nu mai trebuie sa vi se para. Sau poate ca si asta e tot SF.
  Deci….’Jeg håper at du har forstått og ha en fin kveld’
  PS : scuze, am obs ca slavitorii Rusiei folosesc des limba engleza pe aici (parca vad atmosfera din Domnul Goe)in loc sa foloseasca, zic eu, limba rusa.
  Cautand sa ma incadrez si eu in grila, am folosit limba norwegiana , pentru ca nu cunosc limba monstrilor de americani. Fiecare cu limba lui :)). Pacat totusi….ma asteptam ca macar la noi in casa sa vorbim in sfarsit limba romana. Spasiba !

 4. @Marian…:

  Cand leul cel mare si rau (dar cu cornite de miel) din padurea vecina vine in padurea ta ca sa provoace in propriul barlog pe ursul cel mare si rau – iti pui niste intrebari: oare de ce o face? oare din lupta dintre cei doi nu o sa iesim si noi, bietii iepurasi, jumuliti?

  Cand insa iepurasii din barlogul ursului – frati de-ai tai – incearca sa se elibereze, da, iti cam plange inima.

  ‘Slavitorii Rusiei’?? Cine sunt aia?

  Da, cred ca in lumea in care ‘americanii = BUNI’ si ‘rusii = RAI’ iar popoarele sunt confundate cu stapanirile, lucrurile sunt inyr-adevar un pic mai simple, mai clare…dar nu mai putin false.

  La Fontaine

 5. Dorotheea

  1)Pai daca bietii iepuroi ca noi risca sa iasa jumuliti din lupta leului si a ursului , atunci hai sa gandim din punctul de vedere al iepuroiului ci nu al leului sau al ursului. Ca de cele mai multe ori aici s-au emis enormitati de te doare capul……iepuroiul sta sa se gandeasca de ce leul il provoaca pe bietul urs……sau mai bine zis cum sa-l linguseasca pe ursache.
  2) sunt multi iepuroi prin barlogul ursului. Daca iti plinge inima de iepuroii-fratiori si le dai dreptate dar in celalalt sens nu-i intelegi si pe ceilalti iepuroi (ucrainieni,georgieni,baltici etc.) si ti partea ursului in ce-i priveste pe ei, atunci asta se numeste pur egoism…….in plus daca mai numesti asta si ortodoxie atunci se cheama ipocrizie.
  3)Cine sunt slavitorii Rusiei ? ha ha….,cred ca niste himere.
  4)Da,si eu cred ca in lumea in care ‘americanii = RAI’ si ‘rusii = BUNI’ iar popoarele sunt confundate cu stapanirile, lucrurile sunt inyr-adevar un pic mai simple, mai clare…dar nu mai putin false

  La F……pardon, Marian :))

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare