DUPĂ CARANTINĂ. Țările supuse regimului ÎNCHIDERII TOTALE, amenințate de foamete, disperare și frică. Cei mai afectați – lucrătorii deja săraci/ La orizont, spectrul TULBURĂRILOR SOCIALE

13-04-2020 7 minute Sublinieri

Sursa imagine: https://www.theguardian.com/world/2020/apr/01/singing-stops-italy-fear-social-unrest-mount-coronavirus-lockdown

Seful ONU avertizeaza despre Coronavirus ca reprezinta o amenintare pentru pacea si stabilitatea globala

theguardian.com

Antonio Guterres spune că Covid-19 reprezintă „lupta unei generații”, pe măsură ce China intervine intre OMS și Taiwan

Seful Organizatiei Natiunilor Unite a numit pandemia coronavirusului „lupta unei generații” si o amenințare la adresa pacii si securitătii mondiale.

Secretarul general, Antonio Guterres, a avertizat consiliul de securitate al ONU ca pandemia are potentialul de a intensifica tulburarile sociale si violenta, ceea ce ar submina mult capacitatea lumii de a combate boala.

Acesta a fost, a spus el, cel mai serios test al ONU de cand a fost fondat acum 75 de ani si deja a impiedicat eforturile de solutionare a conflictelor internationale, regionale si nationale.

„Aceasta este lupta unei generatii si insasi ratiunea de a fi a Națiunilor Unite”, a spus el.

Peste 95.000 de oameni au murit pana vineri dimineata, dupa ce au contractat Covid-19, potrivit Universitătii Johns Hopkins, care urmareste cifrele. Peste 1,6 milioane au fost diagnosticati, in timp ce impactul economic a continuat sa crească. Unul din 10 americani si-a pierdut locul de munca ca urmare a virusului, iar seful FMI a spus ca lumea este pe cale să aiba cel mai mare declin de la Marea Depresiune.

Guterres a spus ca lumea vede deja „impactul social și economic dezastruos. Dar pandemia reprezinta, de asemenea, o amenințare semnificativa si pentru mentinerea pacii si securitatii internationale. “

El a avertizat ca pandemia ar putea duce la atacuri teroriste oportuniste, eroziunea increderii in institutiile publice, la instabilitate economica, tensiuni politice din cauza amanarii alegerilor sau a referendumurilor și astfel Covid-19 ar putea „declansa sau exacerba diverse provocari la drepturile omului”.

El a spus ca implicarea consiliului de securitate ar fi „esentiala pentru atenuarea implicatiilor asupra pacii si securitatii” și „un semnal de unitate și de implicare din partea consiliului va conta mult pentru acest moment nelinistit”.

Dupa intalnirea de joi cu Guterres, care a avut loc intr-o sesiune video privata, consiliul de securitate a emis prima declaratie de la începutul focarului. Acesta si-a exprimat „sustinerea pentru toate eforturile secretarului general cu privire la impactul potential al pandemiei Covid-19 asupra tarilor afectate de conflict si a reamintit nevoia de unitate si solidaritate cu toti cei afectati.”

Pe fondul apelului la unitate, China a intervenit in discutie dintre Organizația Mondială a Sănătății și Taiwan.

Joi, Ministerul Relatiilor Externe cu Taiwan din China, a acuzat guvernul Taiwanului că „a folosit fara scrupule virusul pentru a obtine independenta, atacand violent OMS si persoanele responsabile, in pentru raspandirea in coniventa cu armata verde de pe internet, in mod inetntinat comentarii rasiste … Condamnam cu tarie acest lucru.”

A urmat un schimb de acuzatii intre OMS și Taiwan in ultimele zile, cauzat mai ales de interzicerea continua a Taiwanului de a aderara la OMS si a contribui la activitatile acesteia din cauza lobby-ului guvernului comunist din China, care pretinde ca Taiwan este teritoriu chinez. Taiwanul a reușit să prevină un focar în masă, dar s-a plans in mod repetat ca a fost lasat in afara raspunsului global coordonat, punand astfel in pericol vietile taiwanezilor.(….)

Cantatul se opreste in Italia in timp ce frica si tulburarile sociale escaladeaza

theguardian.com

La trei saptamani de la inceperea izolarii, italienii incep sa vada ca nu este totul in regula

La cateva zile după inchiderea Italiei, oamenii din toata tara au cantat cu vocea si la instrumente, muzics de pe balcoanele lor, in timp ce se reuneau pentru a spune „Totul va fi bine” (Andrà totul bene). Cu trei saptamani in urma, cantecele s-au oprit si tulburarile sociale incep sa apara pe masura de o parte semnificativa a populației, in special in sudul mai sarac, realizeaza ca nu este totul în regula.

„Nu se mai canta sau dansează pe balcoane”, a spus Salvatore Melluso, un preot la Caritas Diocesana di Napoli, o institutie de caritate condusa de biserică din Napoli. „Acum oamenii se tem mai mult – nu atât de virus, cat mai ales de saracie. Multi ar uamas fara munca si sunt flamanzi. Acum sunt cozi lungi la bancile de produse alimentare.”

Au fost mult mai putine decese prin coronavirus in sudul Italiei, comparativ cu regiunile nordice cele mai afectate, dar pandemia are un impact grav asupra mijloacelor de trai.

Tensiunile se dezvoltă in cele mai sarace regiuni din sud, in Campania, Calabria, Sicilia si Puglia, deoarece oamenii răman fara hrana ai bani. Au fost relatari ca micii proprietari de magazine au fost presati sa dea mancare gratuit, in timp ce politia patruleaza supermarketurile din unele zone pentru a opri furturile. Angajatii independenti sau cei care lucrau pe contracte ce nu garantau asigurari sociale si-au pierdut salariile si multe companii mici s-ar putea sa nu se mai redeschida niciodata.

Paride Ezzine, ospatar in Palermo, Sicilia, nu-si mai primeste salariul. „Evident, din cauza blocarii, restaurantul s-a inchis”, a spus el. „Am o sotie si doi copii si traim din economii. Dar nu stiu cat vor dura. Am cerut bancii mele sa amane platile – au spus ca nu o vor face. Aceasta situatie ne aduce în genunchi. ”

Urmarile blocajului, care se pregateste sa fie prelungit până cel putin dupa Paste, afecteaza, de asemenea, aproximativ 3,3 milioane de persoane din Italia care lucrau fara contract, dintre care peste 1 milion locuiesc în Campania, Sicilia, Puglia si Calabria, conform celor mai recente cifre ale CGIA Mestre, o asociatie a micilor antreprenori, cu sediul în Veneția.

In realitate, nu stim cati lucrează la negru, deoarece aceste cifre sunt doar estimari”, a spus Giovanni Orsina, profesor de stiinte politice la Universitatea Luiss din Roma. „Cu toate acestea, un numar semnificativ de oameni traiesc de pe o zi pe alte, facand joburi ocazionale. Exista, de asemenea, multi proprietari de mici magazine sau profesionisti care lucreaza pe cont propriu, care pot avea rezerve moderate, dar care se vor termina cu cat vor ramane mai mult timp inchise. “

In contextul tulburarilor sociale, premierul, Giuseppe Conte, a declarat ca vor fi directionate 4,3 miliarde de euro (3,8 miliarde de lire sterline) dintr-un fond de solidaritate catre toate municipalitatile si o sumă suplimentară de 400 de milioane de euro va fi folosita pentru conversia în cupoane alimentare. Dar primarii au protestat spunand ca fondurile, în special cele 400 de milioane de euro pentru tichete alimentare, sunt insuficiente.

„Nu este absolut deloc suficient”, a spus Salvo Pogliese, primarul orasului Catania. „Ne așteptam la mai mult si sper ca guvernul va gasi o cale. Situatia este extrem de delicata, deoarece o parte semnificativa a populatiei are venituri zero. Cei care înainte traiau decent, acum se gasesc in dificultate. ”

Una dintre probleme este că 4,3 miliarde de euro trebuiau sa fie acordate primarilor în luna mai si o mare parte din finantare a fost deja directionata pentru a fi cheltuita in alte domenii.

„Daca guvernul se asteaptă ca acesti bani sa fie folositi pentru a hrani oamenii, atunci municipalitătile nu vor avea bani pentru alte lucruri”, a spus Orsina. „Si noua transă de 400 de milioane de euro, daca o împărtiti intre toate municipalitatile, este total insuficienta. Problema a fost lasata pe umerii primarilor – italienii vor merge acum sa le ceara bani pe care nu acestia nu ii pot da. S-au creat asteptari care nu pot fi satisfacute. ”

Există, de asemenea, semne ca organizatiile criminale exploatează situatia. Investigatiile sunt in curs de desfasurare pentru activitatile unui grup Facebook numit „Revolutia Nationala” care a incitat oamenii sa jefuiasca supermarketurile.

Oamenii [din spatele acestui grup] sunt cei care, inainte de instituirea restrictiilor, au trait din din jafuri si furturi din magazine”, a declarat o sursa din unitatea siciliană Digos, echipa de politie antiterorista din Italia. „Dar unele dintre anchete ale activitatii infractionale sunt amanate din cauza blocajului, singurele magazine deschise pentru a fi jefuite sunt supermarketurile si farmaciile. Este vorba despre oameni care, din cauza saraciei foarte raspandita din sud, supravietuiesc de obicei din activităti criminale, dar care acum nu se descurca atat de bine.”

Leoluca Orlando, primarul din Palermo, a solicitat guvernului sa stabilească un „venit de supravietuire” pentru cei mai saraci cetateni, din cauza temerilor ca „grupurile criminale ar putea promova acte de violenta”.

De asemenea, oficialii isi fac griji ca mafia va profita de saracia în crestere, incepand sa recruteze oameni in organizatia sa. „Organizatiile criminale au o gramada de bani, iar oamenii ar putea incepe sa sa lucreze pentru ei si, odata ce vor incepe, nu-si vor mai reveni”, a spus Orsina.

Intre timp, impozitele pentru intreprinderile mici au fost doar suspendate, nu eliminate, ceea ce inseamna ca proprietarii vor trebui sa gaseasca bani pentru taxe intr-o etapa ulterioara, in ciuda pierderii veniturilor in timpul blocajului. Iar cei care ar putea apela la sprijin financiar se lovesc de birocratia inabusitoare.

Birocratia este adevaratul dusman al acestei tari si intr-o situatie de criza este imposibil de rezolvat aceasta problema”, a spus Massimiliano Panarari, profesor la Universitatea Luiss. „Este posibil ca oamenii sa fi încercat sa-si mentina optimismul la inceputul blocajului, dar acum gandurile lor se intorc spre realitatea amara a unei tari teribil de fragile.”

Italia trimite o noua avertizare

Asa arata o tara cu o luna inchisa: disperata, flamanda si speriata

nytimes.com

De Bethan Jones si Fabio Montale, 7 aprilie 2020

NAPOLI, Italia – „Disperarea isi pune amprenta.”

Asta ne-a spus Armando Gallinari, un tata a cinci copii care are un mic magazin de flori in nordul orasului Napoli. Magazinul sau este inchis de aproape o luna.

“De atunci nu am avut nici un venit,” a spus el. „Pana acum nu am primit niciun ajutor de la guvern. Nu avem nicaieri unde sa ne indreptam. ”

Toata lumea stie povestea Italiei pana acum. Prima natiune europeana care a fost lovita cu tarie de coronavirus, a devenit un semn prevestitor pentru restul Europei si Americii. In primul rand, au fost restrictiile. Apoi, imaginea unui sistem de asistenta medicala suprasolicitate pana la prabușirea sa si apoi teroarea numarului de morti in crestere.

Acum, la aproape o luna de la intrarea tarii in carantina, Italia trimite un nou avertisment. Economia ei se confruntă cu probleme grave, indreptandu-se spre o contractie majora. Iar lucratorii aflati în condiții precare – angajați independenți, sezonieri, fara contract – sufera cel mai mult. Nu este clar cat mai pot supravietui.

In timp ce victimele coronavirusului se concentreaza in nordul tarii, în special in regiunile Lombardiei și Emilia-Romagna, efectele economice sunt cele mai severe in sudul mai sarac, mai putin industrializat.

In Campania, regiunea careia Napoli ii este capitala, 41 la suta dintre oameni risca saracia. Munca este o problema: anul trecut, șomajul a fost în jur de 20% si aproximativ aceiasi proportie din forta de munca din regiune a fost sub-ocupata. Iar pentru cei care au de munca, este ceva adesea informal, nesigur – și deosebit de vulnerabil la criza.

Bruno Esposito, de exemplu, a lucrat timp de mai mulți ani ca instalator pentru o afacere de familie locala – dar, cum este parte din numarul estimat la peste două milioane al peroanelor din sud ce nu au contract formal. „Nu am avut contributii sociale si nu sunt in nicio baza de date la stat”, a explicat el, „asa ca nu pot accesa nicio forma de ajutor de stat”. De obicei, domnul Esposito, tata a trei copii, reuseste sa puna mancare pe masa. „Dar aceasta situatie schimba totul”, a spus el. „Nici nu stim cand lucrurile vor reveni la normal.”

Muncitorii informali (fara forme legale)- ingrijitori, lucratori menajeri, lucratori in constructii, chelneri, curieri, soferi, lucratori in agricultura si multe altele – sunt de doua ori vulnerabili. In primul rand, deoarece locul de munca de care depind a disparut. In al doilea rand, deoarece masurile puse in aplicare de guvernul italian pentru a ameliora cele mai grave efecte ale crizei – un moratoriu asupra creditelor ipotecare, amanarea rambursarii creditelor pentru intreprinderi si sustinerea salariatilor – nu il ajuta.

Ramane neschimbata logica de baza a sistemului de asistenta din Italia, care ofera putin sprijin pentru cei fara contributii fiscale. Așadar, domnul Esposito si familia sa se bazează pe coletele alimentare saptamanale dintr-un centru comunitar. „Fără ajutorul lor”, a spus el, „pur si simplu nu am avea ce manca.”

Chiar si lucrătorii care sunt in sistem pot ave de suferit. Lucia Vitale lucreaza pe aeroportul din Napoli de aproximativ jumatate de an, asigurand mancare pentru sute de mii de turisti care ajung in Italia incepand cu luna martie. Pentru cealalta jumatate a anului, ea si lucrătorii sezonieri ca ea pot solicita ajutoare de somaj. Dar aceste beneficii au expirat acum. Si nu pot primi ajutor din partea guvernului, deoarece, a spus doamna Vitale, „nu ne încadrăm in categoriile corespunzatoare”.

Guvernul a acordat o singură plata de 600 de euro pentru lucrătorii independenti si lucratorilor sezonieri din sectorul turistic. Dar doamna Vitale lucreaza practic in sectorul transporturilor, asa ca nu poate solicita sprijinul. Deocamdata, si ea se descruca cu ce primeste de la organizații de voluntari.

Pentru multi, situatia este sumbra. „Toata lumea are probleme acum”, spune domnul Gallinari, florarul. „Exista o multime de oameni carora le este foame. Puteti vedea cum comportamentul lor incepe sa se schimbe.” Informatii referitoare la diferite tulburari sociale in intreaga regiune – vanzatori obligați sa ofere gratis mancare, furturi – au distrus o comunitate de obicei strânsă. „Este a doua noapte cand am prins niste copii care încearcau sa intre în garajul meu”, a spus domnul Gallinari. „Este o noutate pentru noi.”

Chiar si asa, astfel de incidente sunt rare. Mai frapant – si mai reprezentativ pentru viața de cartier din Napoli – a fost fundamentul inițiativelor comunitare, pentru a umple golul suportului inexistent al statului. Unii au stabilit o initiativa de ajutor reciproc, astfel incat voluntarii sa poata oferi mancare si asistenta. Si anumite magazine au inceput sa incurajeze clientii sa acopere o factura de cumparaturi pentru cineva care nu poate plati, în traditia napolitană numita „caffè sospeso”.

Muncitorii vulnerabili din Napoli si in general din sud au nevoie de mai mult ajutor. Cele 400 de milioane de euro, aproape de 432 de milioane de dolari, pe care guvernul le-a pus deoparte pentru tichete alimentare nu sunt suficienti. Acum se vorbeste despre faptul ca urmatorul buget al guvernului ar putea include un „venit de urgență”, care sa ii sustina persoanele care pana acum au fost trecute cu vederea.

Dar bugetul nu se aproba decat pe final de luna. Pentru lucratorii care nu beneficiaza de sprijinul statului, dependenti de asistența comunitatii si din ce în ce mai disperati, acest lucru nu va fi suficient de curand.

Si pentru lucratorii vulnerabili din intreaga lume, sirena suna.

Criza foamei afecteaza Marea Britanie aflata in lockdown, în condițiile în care 1,5 milioane de oameni spun ca stau fara sa manance toata ziua din cauza saraciei provocate de pandemia coronavirusului

dailymail.co.uk

Milioane de britanici nu pot sa manance, pe fondul unei crize alimentare in crestere si al restrictiilor provocate de coronavirus, potrivit unei organizatii de caritate.

Aproximativ 1,5 milioane de oameni au spus ca stau toata ziua fara sa manance de cand au fost introduse masurile draconice in urma cu trei saptamani, pentru ca nu aveau suficiente alimente in dulapurile si frigiderele lor.

Cifrele, dintr-un sondaj YouGov comandat de Food Foundation și FFCC (Food, Farming and Countryside Commission), arata, de asemenea, ca sase la sută din populatie – mai mult de trei milioane de oameni – au avut pe cineva in gospodaria proprie care a fost nevoit sa sara peste cina.


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “DUPĂ CARANTINĂ. Țările supuse regimului ÎNCHIDERII TOTALE, amenințate de foamete, disperare și frică. Cei mai afectați – lucrătorii deja săraci/ La orizont, spectrul TULBURĂRILOR SOCIALE

  1. Asta este una dintre cele mai mizerabile incercari de manipulare, in spatele careia incearca sa se ascunda toti decidentii actuali, aceea virusul este cauza urgiilor ce vor urma, de la criza economica pana la, cine stie, chiar un razboi. Or, pentru tot ce urmeaza, cauza NU este virusul, ci masurile aberante luate! Nu se poate pretinde ca nu sunt cunoscute consecintele. A spune ca salvezi vieti, condamnand constient la moarte pe altii, chiar cu mult mai multi, nu poate fi o scuza.

  2. sunt curios…ce behemoth de organizatie mondiala suprastatala va iesi din apa tulbure a pandemiei?!

  3. @ Arizona:

    Pai un soi de guvern mondial, da. Pana atunci poate se vor ceda atributii de suveranitate OMS-ului, ca oricum ei fac politicile peste tot lunile astea. Adica nenea Bill satanistul, din spatele lor.

  4. @admin
    asa ma gandeam si eu..ca vor incepe cu sanatatea

    mechanism politico-sttintific :)..poti scrie un roman politico-stiintific?
    “”În același timp, trebuie să sprijinim un mecanism politico-științific pan-african care să coroboreze expertiza africană cu răspunsul global condus de Organizația Mondială a Sănății și care să asigure o alocare corectă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor, atunci când acestea vor fi disponibile. ”
    https://www.caleaeuropeana.ro/covid-19-ursula-von-der-leyen-charles-michel-sefi-de-stat-sau-de-guvern-europeni-si-africani-pledeaza-pentru-un-moratoriu-asupra-datoriei-tarilor-africane-pe-durata-pandemiei-daca-nu-vom-infrange/
    Governele au lansat un ID4D:
    https://www.caleaeuropeana.ro/banca-mondiala-la-nivel-mondial-exista-11-miliarde-de-persoane-invizibile/
    atat doar ca nu au inca internet:
    “întrucât se estimează că 1,1 miliarde de persoane din întreaga lume nu își pot dovedi în mod oficial identitatea, inclusiv înregistrarea nașterii, potrivit actualizării din 2017 a setului global de date de identificare pentru dezvoltare (ID4D), Banca Mondială, dintre care 78 % locuiesc în Africa Subsahariană și în Asia; întrucât acest lucru constituie un obstacol major în calea atingerii țintei de 16,9 prevăzute de ODD și în calea părților interesate și a beneficiilor din mediul digital;”
    ” întrucât mai mult de jumătate din populația lumii nu este conectată la internet, iar progresele înregistrate în direcția realizării ODD 9 de a crește în mod semnificativ accesul la TIC și de a depune eforturi pentru a asigura accesul universal și convenabil la internet în țările cel mai puțin dezvoltate până în 2020 sunt lente; “..etc

    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2018-0338_RO.pdf

    Din cate vaz internetul e sangele si sistemul nervos al sistemului antihristic. Pana nu rezolva cu internetul in Africa si pana nu ne inventariaza digital pe toti…zic ca mai dureaza
    In programul ID4D lansat de Banca Mondial, termenul limita pentru inventarierea digitala (probabil fiecare dintre noi va primi o identitate digitala fara de care nu va mai putea functiona social in viitor) era anul 2030.
    Identitate digitala pe care o vor uploada pe telefonul mobil (e friendly, are acces la internet, iti tine mana dreapta cu care faci cruce ocupata, are NFC pentru cipuri, etc..)
    am vazut ca sunbt in voga electric skinurile si tatuajele electronice care iti permit sa interactionezi cu telefonul direct de pe piele.
    Gordon Brown si altii au niste niste pasi mai expliciti:
    https://www.project-syndicate.org/commentary/a-letter-to-g20-governments-by-erik-berglof-et-al-2020-04?a_la=english&a_d=5e8b8c269aa95a7e4012fe42&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=homepage&a_li=a-letter-to-g20-governments-by-erik-berglof-et-al-2020-04&a_pa=spotlight&a_ps=&a_ms=&a_r=
    https://www.project-syndicate.org/commentary/european-union-covid-reconstruction-fund-by-guy-verhofstadt-and-luis-garicano-2020-04?a_la=english&a_d=5e972cbb6c445d2b1c852cf0&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=homepage&a_li=european-union-covid-reconstruction-fund-by-guy-verhofstadt-and-luis-garicano-2020-04&a_pa=curated&a_ps=&a_ms=&a_r=
    https://id4d.worldbank.org/research

  5. Pingback: PSIHOLOGIA PANDEMIEI. Profesorul MIRCEA MICLEA despre "NOUA RELIGIE A SIGURANȚEI" în contextul combaterii coronavirusului. "Să ne uităm și în alte părți, SĂ INTEGRĂM PERSPECTIVELE, informațiile. Prin GÂNDIRE CRITICĂ și integra
  6. Pingback: SECETĂ CA ÎN 1947? Ministrul Agriculturii vorbește despre o secetă „CUMPLITĂ, EXTREMĂ”/ Rugăciuni pentru izbăvire de secetă în Moldova/ Pălmașii românii pleacă în continuare la muncile agricole ale altora.../ PIERDEM, în continuare, LO
  7. Pingback: NOUA NORMALITATE PANDEMICA. Cum arata planurile de „relaxare” a principalelor tari europene?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare