SEFUL BANCII EUROPENE JEAN-CLAUDE TRICHET A FORTAT PORTUGALIA SA CEARA AJUTOR FINANCIAR EXTERN

8-04-2011 1 minut Sublinieri

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a manipulat discret Portugalia pentru a o face să ceară ajutorul financiar al UE şi FMI, printr-o “demonstraţie de forţă în spatele scenei”, potrivit Reuters.

Trichet a transmis băncilor portugheze îndemnul de a-şi reduce expunerea faţă de datoriile guvernului de la Lisabona, conform şefulului asociaţiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.

Din cauza presiunilor din partea BCE, băncile au ameninţat, luni, cu oprirea achiziţiilor de obligaţiuni de stat dacă Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern. Acest ultimatum ar fi fost decisiv în decizia premierului Jose Socrates de a cere ajutor din partea Uniunii Europene.

Preşedintele Băncii Centrale Europene a negat, vineri, că a împins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, după ce cu o zi înainte a admis că banca centrală a încurajat Lisabona să ceară sprijin.

“În ultimele luni, Trichet a devenit o figură importantă în încercarea de a rezolva ceea ce pare o criză fără soluţie. Trichet a intrat în administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face aşa ceva”, a declarat preşedintele companiei de consultanţă SCCO International, David Marsh.

Ajutorul de urgenţă pentru Portugalia deschide ceea ce oficialii europeni speră să fie ultimul capitol al crizei datoriilor, izbucnită anul trecut în Grecia şi care s-a extins în Irlanda, declanşând speculaţiile că zona euro nu va supravieţui în forma sa actuală, comentează Bloomberg. Ţările bogate ale Europei forţează Portugalia să facă reduceri bugetare mai mari decât cele planificate, în schimbul acordării ajutorului financiar care s-ar putea ridica la 90 de miliarde de euro, relatează Bloomberg.

Ministrul finlandez de Finanţe, Jyrki Katainen, a cărui ţară se numără printre cele şase state din zona euro cu rating AAA, a declarat că măsurile pentru reducerea deficitului Portugaliei trebuie să fie mai radicale decât cele conţinute în planul care a fost respins de Parlamentul de la Lisabona. “Pachetul de măsuri trebuie să fie foarte strict, altfel nu are rost. Trebuie să fie mai dur şi mai complet decât cel împotriva căruia a votat Parlamentul”, a precizat Katainen înainte de întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro, care are loc vineri la Godollo, Ungaria.

Ajutorul de urgenţă pentru Portugalia deschide ceea ce oficialii europeni speră să fie ultimul capitol al crizei datoriilor, izbucnită anul trecut în Grecia şi care s-a extins în Irlanda, declanşând speculaţiile că zona euro nu va supravieţui în forma sa actuală, comentează Bloomberg. O cifră situată între 80 şi 90 de miliarde de euro ar fi “rezonabilă” pentru Portugalia, a spus ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders, iar comisarul european pentru economie Olli Rehn a adăugat că întâlnirea din Ungaria va marca acordul pentru începerea negocierilor asupra ajutorului oferit Lisabonei.

“Este în interesul nostru ca negocierile să decurgă rapid, ţinând cont de situaţia politică din Portugalia”, a spus ministrul portughez de finanţe, Teixeira dos Santos.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SEFUL BANCII EUROPENE JEAN-CLAUDE TRICHET A FORTAT PORTUGALIA SA CEARA AJUTOR FINANCIAR EXTERN

  1. Cred că titlul din link “Portugalia se dă prinsă” este cel mai inspirat. Aşa ca o glumă, v-aş putea spune că ceea ce a făcut trichet e infracţiune în toate statele europei, pentru n legi speciale. Spun asta doar aşa ca să vă determin să vi-l imaginati pe procurorul şef Marius Iacob, procurorul Elodia, urmărindu-l penal pe acest nelegiuit. Pentru unele precizări foarte interesante despre o mare problemă a Portugaliei: http://inliniedreapta.net/o-natiune-de-repetenti-zguduie-europa/ Doamne ajută!

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GUVERNANTA ECONOMICA EUROPEANA: Parlamentul European vrea sa acorde un rol mai important Comisiei Europene in controlarea statelor membre
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Inca o virala economica: PORTUGALIA AR INTRA IN DEFAULT MAINE. Tiriac ne prevesteste apocalipsa economica. SUA STA MAI PROST DECAT GRECIA LA DATORII
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ce deznodamant ar avea scenariul Armaghedon in cazul Greciei?
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » J-C Trichet (seful BCE) indeamna liderii politici sa revitalizeze viziunea Europei integrate… in austeritate, insistand pentru Ministerul de Finante European
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PORTUGALIA LA GUNOI: a fost degradata la categoria ”junk” de la agentia de rating Moody’s
  7. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
  8. Pingback: Presedintele Traian Basescu, sef de stat national care asuma "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare