SEMNATURA ELECTRONICA: se pregateste eliberarea certificatelor digitale pentru raportarile catre CNAS si declaratiile fiscale
- Cotidianul: Atenţie, se apropie semnătura electronică! Certificatul digital, pe ultima sută de metri
De la 1 iunie, medicii şi farmaciştii vor transmite raportările către CNAS exclusiv în format electronic, iar de la 1 iulie declaraţia 112 se va depune, de către toate firmele, numai prin internet.
Cu toate că depunerea declaraţiilor fiscale şi a raportărilor către CNAS în format electronic este pe utima sută de metri, doar 60% din necesarul de certificate digitale au fost emise până în prezent, potrivit specialiştilor companiei certSIGN. Se estimează că în 2011 vor fi emise aproximativ 100.000 de certificate digitale clasificate pentru a se asigura conformitatea cu cerinţele legislative actuale. În acest moment există în piaţă 55.000-60.000 de certificate digitale, majoritatea emise în ultimele nouă luni. În următoarele şapte săptămâni se vor emite aproximativ 40.000 de certificate digitale clasificate, un volum fără precedent pentru România.
Specialiştii certSIGN recomandă potenţialilor clienţi obţinerea certificatului digital cu cel puţin 10 zile înainte de termenul limită prevăzut de lege. “Emiterea certificatelor digitale presupune un efort mare pentru furnizor: administrarea unui sistem informatic sigur din punct de vedere al protecţiei datelor pe care le procesează, în conformitate cu politica de certificate, dezvoltarea unei reţele de distribuţie la nivel naţional, verificarea riguroasă a identităţii fiecărui client, asigurarea suportului tehnic“, a declarat Adrian Floarea, directorul departamentului Dezvoltare Afaceri în cadrul certSIGN.
La certSIGN pachetul pentru ANAF este la 47 de euro fără TVA şi include şi aplicaţie pentru crearea semnăturilor electronice, iar pachetul pentru medici şi farmacişti are valoarea de 45,5 euro fără TVA şi include toate elementele necesare realizării raportării prin intermediul SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) al CNAS.
Reprezentantul certSIGN a amintit că pentru crearea semnăturii electronice se utilizează un certificat digital, iar achiziţia unui astfel de certificat permite realizarea unui număr nelimitat de semnături electronice cu valoare legală, aşa cum este definit de Legea 455/2001 privind semnătura electronică. “Certificatul digital este livrat şi utilizat întotdeauna pe un dispozitiv criptografic securizat, protejat cu un PIN de acces. Legea semnăturii electronice este foarte strictă din acest punct de vedere: certificatul calificat trebuie păstrat în siguranţă, sub controlul exclusiv al titularului certificatului. Acest lucru este posibil numai utilizând un dispozitiv criptografic de tip smart card sau token USB“, a precizat acesta.
Normele de aplicare a legii privind semnătura electronică definesc perioada de valabilitate a unui certificat digital. Conform acestor norme, valabilitatea certificatului calificat este de un an.
Semnătura electronică este un instrument simplu pentru asigurarea celor trei cerinţe de securitate a unui document electronic: autenticitate, integritate şi nerepudiere (persoana care a semnat nu poate nega ulterior această acţiune n.r.). “Certificatul digital utilizat pentru crearea semnăturii electronice este, la rândul său, un mecanism simplu, dar sigur de asigurare a identităţii unei persoane în mediul electronic”, a mai declarat Adrian Floarea, directorul departamentului Dezvoltare Afaceri în cadrul certSIGN.
Ordinul ANAF 2520/2010 a fost catalizatorul care a determinat un număr mare de întreprinderi mijlocii să depună declaraţiile fiscale în format electronic. Au urmat Declaraţia unică 112 şi Ordinul CNAS 28/2011 privind realizarea raportărilor de către medici şi farmacişti în format electronic, susţin reprezentanţii companiei. Depunerea prin internet a declaraţiei unice devine obligatorie. Astfel, conducerea ANAF a decis stabilirea unei perioade de tranziţie de şase luni în care administraţia fiscală să preia declaraţiile şi în formă fizică.
Până la 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghişeu. Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi precum certSIGN şi înrolarea acestuia la organele fiscale. După 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie.
Ce-i de facut in privinta acestor ingradiri?
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/05/14/duminica-slabanogului-de-la-vitezda-de-ce-suferinta-de-ce-boala-cum-sa-il-ajutam-pe-cel-care-sufera-ne-raspunde-parintele-arsenie-muscalu-audio/
Ce nu se spune este ca semnatura tb sa aiba marca temporala; si pca pt fiecare marcaj temporal, platesti; in plus, verificarea autenticitatii prin certificat se poate face doar tip de 10 ani; dupa aia, firma nu mai e obligata sa pastreze certificatul. eee? Curat biznis, nu?