IPS TEOFAN ar fi confirmat unor pelerini ucraineni ca NU RECUNOAȘTE DECÂT structura condusă de PRIMATUL ONUFRIE/ Mai mulți ierarhi greci cer SINOD PAN-ORTODOX/ Inițiativă de dialog pentru unitate a PATRIARHULUI IERUSALIMULUI/ Patriarhia Moscovei OPRESTE POMENIREA PATRIARHULUI ALEXANDRIEI, pentru recunoasterea ex-schismaticilor

30-11-2019 1 minut Sublinieri

Sursa foto: spzh.news

Mai mulți credincioși și clerici, precum și un ierarh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (afiliată Patriarhiei Moscovei) s-au aflat în pelerinaj în România, vizitând Suceava și Iași, unde au fost primiți de Mitropolitul Teofan, relatează orthochristian preluând siteul Union of Orthodox Journalists.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc pe 24 noiembrie, ierarhul român i-ar fi asigurat pe ucraineni că nu recunoaște decât Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică ce este condusă de Mitropolitul Onufrie, încurajându-i pe aceștia să păstreze unitatea cu primatul lor.

Sursa citată readuce aminte că Sinodul BOR nici nu a recunoscut, nici nu a respins structura ecleziastică creată de Fanar și condusă de primatul ex-schismatic Epifanie, arătând, totodată, încercările acestuia din urmă de a obține sprijinul BOR prin crearea unui vicariat ortodox român. Cu toate acestea, nu există date privind trecerea parohiilor românești din BOU (afiliată Moscova) la noul vicariat instituit de Epifanie.

*

Patru ierarhi greci au trimis împreună o scrisoare Patriarhului Bartolomeu cerându-i convocarea unui Sinod Pan-Ortodox. Mitropoliții Serafim de Pireu, Serafim de Khitire, Cosma al Etoliei și Andrei al Konitsei au cerut Patriarhului Bartolomeu, dar și celorlalți 13 primați ai bisericilor ortodoxe, întrunirea într-un Sinod Pan-Ortodox pentru a discuta chestiunea ucraineană.

Inițiativa mitropoliților vine după ce Patriarhul Teofil al Ierusalimului a lansat o invitație către toți primații bisericilor ortodoxe de a se întruni pentru a discuta păstrarea comuniunii euharistice. El a făcut acest demers pe când se afla la Moscova, unde s-a întâlnit cu Patriarhul Kirill. Arhiepiscopul Ieronim, primatul Greciei, a reacționat la această invitație spunând că doar patriarhul ecumenic are prerogativa de a convoca un Sinod Pan-Ortodox. Primatul grec a făcut această afirmație după ce s-a întâlnit cu ambasadorul SUA în Grecia, G. Pyatt, cu care a discutat timp de o oră chestiunea ucraineană.

*

Anterior, Patriarhul Theodor al Alexandriei a recunoscut structura ecleziastică a ex-schismaticilor ucraineni, lucru ce a atras reacția Patriarhiei Moscovei, care a anunțat ca va înceta pomenirea acestuia în diptice.

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, IPS Teofan, Mitropolitul Serafim de Kithire, Mitropolitul Serafim de Pireu, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “IPS TEOFAN ar fi confirmat unor pelerini ucraineni ca NU RECUNOAȘTE DECÂT structura condusă de PRIMATUL ONUFRIE/ Mai mulți ierarhi greci cer SINOD PAN-ORTODOX/ Inițiativă de dialog pentru unitate a PATRIARHULUI IERUSALIMULUI/ Patriarhia Moscovei OPRESTE POMENIREA PATRIARHULUI ALEXANDRIEI, pentru recunoasterea ex-schismaticilor

  1. https://orthochristian.com/126059.html

    La cata dorinta are patriarhul Bartolomeu sa se uneasca cu papa, va calca in picioare canoanele.

  2. Bun, atunci pentru cine vrea sa se uneasca cu papa (si cu schismaticii ucrainieni), nu putem decat sa ii spuem in latineste: amicus Plato, sed magis amica veritas.

  3. Pingback: Ciudatele afirmații ale primatului ex-schismatic Epifanie: „Dacă o biserică locală pune în discuție decizia Patriarhiei Ecumenice, își periclitează propria autcefalie”
  4. Pingback: RASPUNSURILE MITROPOLITULUI NEOFIT din Morfou (Cipru) despre RECUNOASTEREA BISERICII SCHISMATICE UCRAINENE si ce sa faca credinciosii din Bisericile care au legitimat pe EPIFANIE al KIEVULUI. “Ce v-a spus Efrem, aceasta sa faceti! SA ASTEPTATI, SA NU VA
  5. Pingback: Criză puternică în MUNTENEGRU, unde guvernul a decis „naționalizarea” bunurilor BISERICII ORTODOXE locale, dependente de Serbia/ Patriarhul Ecumenic Bartolomeu susține Patriarhia Serbiei. Cum vede „ecumenicul” dialogul ortodox-catolic
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare