SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM SI IN 2012! (video)

14-04-2012 1 minut Sublinieri

Sfanta Lumina s-a coborat si astazi, la Biserica Invierii din Ierusalim, la ora 14.24, ora Romaniei

Patriarhul ortodox grec, Theophilos III, a impartit sambata, la Sfantul Mormant din Ierusalim, “focul sfant”, ce a trecut rapid de la o lumanare la alta, parcurgand Orasul Vechi al Ierusalimului, potrivit unei traditii ce dateaza din secolul al IV-lea, relateaza AFP.

Zece mii de credinciosi au participat la ceremonie, potrivit postului public de radio din Israel, o cifra in scadere in raport cu anii precedenti.

Patriarhul ortodox grec, Theophilos III, a iesit din bazilica cu o lumanare aprinsa, in strigatele in greaca “Axios” (El este demn).

Acest rit milenar, simbol al eternitatii, al pacii si invierii lui Hristos, este unul din momentele importante ale crestinismului oriental.

Delegatia Patriarhiei Romane condusa de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, va aduce Lumina Sfanta sambata de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, cu un avion special.

Detaliile cu privire la originea “focului sacru” sunt un secret pazit cu grija de ierarhia ortodoxa. [O imensa ineptie anticlericala, marca Hotnews, n.n.]

Traditia situeaza la Sfantul Mormant ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa in mormant si invierea.

Sfantul Mormant este condus de sase biserici crestine ortodoxe – grecii ortodocsi, catolicii de rit latin, armenii apostolici, coptii egipteni, siriacii ortodocsi si etiopienii ortodocsi. Fiecare dintre biserici controleaza o parte bine delimitata a cladirii.

[…]

Slujba de la Biserica Sântului Mormânt din Ierusalim, construită pe locul unde a fost crucificat şi îngropat Iisus Hristos, este condusă de Patriarhul Ortodox grec, Teofilos al 3-lea. Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare, Mormântul Domnului este închis, după ce au fost îndepărtate toate candelele şi lumânările şi a fost presărată vată.<

Sâmbătă la prânz, patriarhul intră în cămăruţa care adăposteşte mormântul lui Hristos, spune rugăciuni speciale şi primeşte Lumina Sfântă, o flacără albăstruie de la care se aprinde o lampă cu ulei de măsline. Din mâinile patriarhului, lumina ajunge la miile de pelerini, adunaţi în biserică, iar clopotele bisericii anunţă Învierea.

Flacăra torţelor aprinse acolo nu arde în primele 33 de minute, după vârsta Mântuitorului. Pelerinii mărturisesc că trăiesc emoţii greu de descris. ,,Nu te mai poţi controla, plângi de fericire”, spun cei care au asistat la miracol.

Este un dar de la Dumnezeu, pe care nimeni nu îl poate explica. Uneori Lumina vine din exterior, alteori se ridică întâi ca o ceaţă luminoasă deasupra Mormântului Sfânt şi se aprinde.

De la Ierusalim, Lumina Sfântă este dusă în Grecia, Rusia şi alte ţări ortodoxe. În România va ajunge la ora 18.30, la Aeroportul Henri Coandă.


Categorii

Lumina de la Ierusalim, Minuni, Pastile/ Invierea, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM SI IN 2012! (video)

 1. http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/viewprogram/6

  Aici poate fi ascultata la radio transmisie de la Ierusalim. Comentariu live la RRA (Remus Radulescu de la Ierusalim si Cristian Curte + Pr. Coman de la Bucuresti)

 2. Multumim din suflet! Dumnezeu sa va rasplateasca!

 3. Hristos Cel ce a biruit moartea sa reverse asupra voastra nespusa bucurie, sanatate, pace si, intru toate, buna sporire. Domnul sa va rasplateasca lucrarea voastra minunata. Va multumim cu sufletul pentru bucuriile duhovnicesti pe care ni le faceti zi de zi. Sarbatori binecuvantate!

 4. Mi-au dat lacrimile… Dumnezeu inca nu ne-a uitat! Mai avem o sansa. Multumesc din suflet! Si voua celor care ati pus pe site imaginile, Dumnezeu sa va binecuvanteze! Sa avem Sarbatori linistite!

 5. Multumim din suflet pentru tot. Bunul Dumnezeu sa va dea sanatate, pace si bucurie in suflet si sa va rasplateasca dupa cuviinta !
  Praznic luminos impreuna cu Hristos !

 6. Va multumim pentru nepretuitul dar! Domnul sa va bucure!Hristos a inviat!

 7. Hristos a înviat!
  Vă mulţumim pentru aceste imagini binecuvâântate!

 8. HRISTOS A ÎNVIAT, va multumim

 9. HRISTOS A INVIAT!

  Ascult in fiecare an, cu sufletul la gura, transmisiunea in direct a postului de radio Romania Actualitati de la Sfantul Mormant si retraiesc momente de mari emotii sufletesti. Ma bucur din suflet ca o regasesc transmisa si la dvs pe site de unde se pot impartasi multi de bucuria venirii Sfintei Lumini. Mare este mila lui Dumnezeu! Slava lui Dumnezeu pentru toate!

 10. Pingback: Sfanta Lumina de la Ierusalim: marturii, documentare, dovezi [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Vă invit să priviti Mormantul lui Iisus Hristos din Ierusalim,in 3D.

  Faceţi clic pe link-ul de mai jos:
  http://www.360tr.com/kudus/kiyamet_eng/index.html

  LASATI IMAGINILE SA SE ROTEASCA SINGURE, SE TRECE AUTOMAT DE LA UN CADRU LA ALTUL

 12. Pingback: SFANTA LUMINA S-A COBORAT SI IN ACEST AN (2013) LA IERUSALIM (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: SFANTA LUMINA A VENIT SI IN ACEST AN! (Video) Cum se petrece minunea si care sunt randuielile slujbei din Biserica Sfantului Mormant? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare