Siria: conflictul se extinde. ISRAEL a atacat pozitii ale artileriei armatei siriene/ NATO alaturi de Turcia

13-11-2012 2 minute Sublinieri

Luni a fost cea de-a doua zi consecutivă când Israelul a lansat obuze de artilerie către Siria, după ce armata acesteia a atacat duminică dimineaţă o zonă controlată de israelieni.

Schimbul de focuri dintre Israel şi Siria a continuat luni, după ce statul israelian a lansat duminică, pentru prima dată de la Războiul “Yom Kippur” din 1973, obuze de artilerie spre teritoriul sirian. Dacă proiectilele lansate duminică au reprezentat doar „un avertisment”, cele trimise luni de armata israeliană au lovit chiar mortierele siriene care au început atacul, potrivit cotidianului  „The Jerusalem Post”.

Duminică dimineaţă, Siria a lansat obuze de mortieră către Platoul Golan, însă mai mulţi oficiali ai armatei au declarat că a fost vorba doar de o manevră militară greşită. În replică, Israelul a lansat obuze către Siria, însă oficiali ai aparatului militar au precizat că focurile au reprezentat un avertisment şi că au fost evitate în mod voit poziţiile armatei siriene aflate de cealaltă parte a frontierei. „Considerăm că regimul de la Damasc este responsabil de ceea ce se întâmplă de-a lungul frontierei”, a atras atenţia vicepremierul israelian Moshe Ya’alon. „În cazul în care conflictul din Siria se va extinde în direcţia noastră, vom şti cum să apărăm cetăţenii statului Israel şi suveranitatea israeliană”, a adăugat oficialul israelian.

Israelul a anexat oficial Înălţimile Golan în anul 1981, deşi decizia nu este recunoscută la nivel internaţional. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul evreu. Deşi cele două state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări militare între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele opoziţiei. Bilanţul conflictului civil este de cel puţin 37.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.

Coaliţie împotriva lui Bashar al-Assad

Opoziţia siriană a anunţat înfiinţarea Coaliţiei Naţionale pentru Revoluţionarii şi Forţele de Opoziţie din Siria pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi a regimului său. Preşedintele noii alianţe este Moaz al-Khatib, fost imam la o moschee din Damasc, care a fugit din Siria anul trecut. Cei doi vicepreşedinţi sunt Riad Seif, un fost deputat, şi Souheir Atassi, o cofondatoare a mişcării de coordonare a revoltei.

Atacurile sirienilor au continuat luni şi către partea turcă, când un avion de luptă a atacat oraşul Ras al-Ain, aflat la doar câţiva metri de graniţa Siriei cu Turcia şi controlat de rebeli. Potrivit oficialilor locali, numărul total al morţilor se ridică la şase persoane, însă mai mulţi martori susţin că acesta a fost, în realitate, mai mare.

Israelienii, atacaţi pe două fronturi

Mai multe proiectile lansate din Fâşia Gaza au lovit luni teritoriul din sudul Israelului, fiind a patra zi consecutivă când au loc astfel de atacuri. Potrivit armatei israeliene, 11 proiectile au fost lansate de palestinieni. Astfel, numărul total al corpurilor explozive care au lovit statul israelian în ultimele patru zile depăşeşte 120. În replică, Israelul ameninţă că-şi va înăspri atacurile, după ce şase palestinieni – printre care patru civili – au fost ucişi şi 40 de persoane au fost rănite de proiectilele lansate către Fâşia Gaza. “Avem o cutie întreagă de unelte pe care încă nu le-am folosit. Vom fi nevoiţi să dăm un răspuns mai dur până când gruparea Hamas va înţelege că este suficient şi va sista focul”, a avertizat Moshe Ya’alon, vicepremierul israelian.

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să furnizeze o asistenţă Turciei, ţară membră a acestei organizaţii, în cazul în care conflictul din Siria se apropie de teritoriul său, a declarat luni, la Praga, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen.

“Turcia poate să conteze pe solidaritatea noastră. Dispunem de mai multe planuri pentru apărarea şi protejarea Turciei, aliatul nostru, dacă va fi necesar“, a declarat el într-o conferinţă de presă la Praga. Anders Fogh Rasmussen a refuzat, totuşi, să “intre în detalii”.

El a mai spus că NATO nu a primit încă o cerere din partea Turciei cu privire la o eventuală mobilizare de rachete Patriot pe teritoriul său. “Evident, dacă o asemenea cerere este transmisă Consiliului NATO, acesta va fi nevoit să ţină cont de ea“, a precizat el. Turcia a subliniat săptămâna trecută că se află în negocieri cu NATO cu privire la rachete Patriot, fără să prezinte, totuşi, o cerere oficială.

Preşedintele turc Abdullah Gül a declarat săptămâna trecută că ţara sa îşi rezervă dreptul să se doteze cu orice fel de armament, cu scopul de a asigura apărarea împotriva oricărei ameninţări siriene. Forţele siriene şi rebelii au fost implicaţi, săptămâna trecută, în confruntări armate intense şi sângeroase, în jurul unui oraş de la frontiera turco-siriană. Mii de sirieni s-au refugiat în Turcia, care şi-a consolidat apărarea de-a lungul acestei frontiere instabile.

Forţele turce au ripostat în mod sistematic fiecărui tir transfrontalier, imediat după uciderea a cinci civili turci la 3 noiembrie.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Israel, Siria

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Siria: conflictul se extinde. ISRAEL a atacat pozitii ale artileriei armatei siriene/ NATO alaturi de Turcia

  1. Alegerile din SUA au luat sfarsit,deci si campania electorala.Drumul e deschis pentru “eliberarea” altor popoare…

  2. Pingback: Putin in dezacord cu Erdogan pe tema SIRIEI/ Israel raspunde prin COLONIZARI initiativei ONU de a acorda PALESTINEI statut de ”stat observator” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata "REBELILOR" din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare