Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata “REBELILOR” din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI

15-12-2012 3 minute Sublinieri

Se înmulţesc semnele indicând o grabnică prăbuşire a regimului sirian. Clanul Assad nu pare să mai poată rezista mult, la Damasc, în faţa unei opoziţii tot mai puternice.  Că regimul stă să cadă reiese, între altele, din două recente luări de poziţie. Una aparţine secretarului general al NATO, Rasmussen. Cealaltă, poate încă şi mai semnificativă, oficialităţilor ruse.

Joi, şeful alianţei nordatlantice, Anders Fogh Rasmussen a estimat, după o convorbire cu premierul olandez, Mark Rutte, că „regimul preşedintelui Bashar el Assad este pe punctul de a se prăbuşi”. Nu mai e „decât o chestiune de timp” a spus Rasmussen, citat de AFP.

Secretarul general al NATO a mai condamnat recursul regimului de la Damasc, spre a-i combate pe insurgenţi, la rachetele ruseşti de tip Scud, de care sunt pline arsenalele clanului Assad . „Utilizarea acestor rachete e o nouă dovadă a dispreţului faţă de viaţa umanămanifestat de regimul sirian”, a spus el.

La rândul lor, în timp ce autorităţile de la Damasc dezminţeau informaţiile privind utilizarea Scudurilor, furnizorii de arme ai regimului sirian au luat şi ei poziţie. Şeful adjunct al diplomaţiei moscovite, Mihail Bogdanov a declarat că nu poate „exclude o victorie a opoziţiei” siriene.

Din nefericire”, a adăugat el textual, „trebuie privite lucrurile în faţă: regimul şi susţinătorii săi pierd tot mai mult controlul asupra ţării”.

Această declaraţie a unui înalt oficial rus e remarcabilă. Moscova n-a excelat niciodată în trecut în materie de rapiditate a predicţiilor cu privire la o înfrângere proprie de proporţii. Or, prăbuşirea regimului Assad, ultimul din Orientul Mijlociu pe care Kremlinul se putea bizui integral, aflat la cârma unei ţări adăpostind ultima baza militară rusă din regiune, va constitui cu siguranţă o înfrângere usturătoare pentru conducerea de la Moscova.  

Evident, căderea clanului Assad se va datora în bună măsură şi recentului demers al diplomaţiei americane, care, după francezi şi turci, a recunoscut coaliţia rebelilor din opoziţie ca reprezentantă a poporului sirian.

Rusia ar vrea să convingă opoziţia siriană să scurteze conflictul prin negocieri, făcând-o să creadă că încleştările armate ar mai putea fi foarte sângeroase şi ar mai putea dura luni de zile, dacă nu chiar şi un an şi jumătate. Fiindcă opoziţia afirmă că nu controlează în prezent decât 60 la sută din teritoriul sirian.

Până una alta, Moscova şi Beijingul au blocat toate tentativele de soluţionare, pe baza unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, a litigiului izbucnit la începutul anului trecut, în timpul „primăverii arabe”. Între timp, această aşa-zisă “primăvară” s-a transformat în iarna grea a vrajbei islamiste contra tuturor arabilor laici pronunţându-se în favoarea înlocuirii cu democraţii de tip occidental a vechilor dictaturi din Magreb şi restul Orientului Mijlociu.

În Egipt, Tunisia şi Libia au ajuns la putere islamişti mai mult sau mai puţin extremişti. Al Quaida a preluat controlul în Mali. Tot islamiştii vor veni probabil la putere şi în Siria, după prăbuşirea clanului Assad.   

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, a semnat ordinul de trimitere a două baterii de rachete de tip Patriot şi a 400 de militari în Turcia, pentru apărarea teritoriului acestui stat de eventuale atacuri cu rachete din Siria, informează Reuters, preluând o ştire difuzată vineri dimineaţă de cotidianul The New York Times (NYT).

În total, şase baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi trimise în Turcia – câte două de către SUA, Olanda şi Germania -, menţionează NYT. Toate se vor afla sub comanda NATO şi sunt programate să devină operaţionale până la sfârşitul lunii ianuarie, scrie aceeaşi publicaţie.

Miniştrii de externe din statele membre NATO au aprobat, la 4 decembrie, desfăşurarea de rachete sol-aer Patriot în sudul Turciei, după ce Ankara a prezentat o cerere oficială în acest sens. Scopul declarat al deciziei este de a proteja teritoriul turc de eventuale rachete lansate din Siria, unde au loc lupte între trupele guvernamentale fidele regimului Bashar al-Assad şi forţele rebele.AGERPRES

Rusia trebuie sa devina un factor de echilibru in contextul de turbulente globale si trebuie sa lupte impotriva amestecului extern in afacerile altor tari, se arata in strategia de politica externe a Federatiei Ruse a ministerului de externe, publicata de Kommersant si citata de Interfax.

Comparativ cu 2008, autorii documentului vad lumea ca fiind mai instabila si imprevizibila.

Intre factorii determinanti se numara criza globala, care este “un catalizator puternic al unor schimbari profunde in peisajul geopolitic”, interferenta occidentului in problemele altor tari, slabirea rolului ONU – ceea ce s-a manifestat in incercari de “regularizare a crizelor prin folosirea unor sanctiuni unilaterale si forta” trecand peste Consiliul de Securitate, “interpretare arbitrara a rezolutiilor”, “implementarea de politici indreptate inspre indepartarea unor regimuri legitime”.

Un alt factor este “tendinta catre re-ideologizarea relatiilor internationale”.

Rusia are “rolul unic de a fi un factor de echilibru in problemele internationale si in dezvoltarea lumii civilizate”. Rusia va construi politica externa in concordanta cu aceasta super-misiune, scrie Kommersant. Principalul obiectiv al Rusiei este de a salva economia lumii, iar pentru a face asta va promova formarea unui comertul si unei arhitecturi valutar-financiare corecte si democratice.

De asemenea, Rusia trebuie sa lupte impotriva amestecului in afacerile altor tari. Pentru a face acest lucru, Rusia “va urmari respectarea dreputilor si libertatilor omului onorand caracteristicile nationale, culturale si istorice a fiecare tari” si va preveni folosirea noilor tehnologii pe internet pentru aceste scopuri.  Al treilea rol al Rusiei este de a apara “rolul fara alternative al ONU”, pentru a preveni “interventii militare si alte forme de imixtiune”, cum s-a intampla in Libia.

Pentru a indeplini aceste roluri, Rusia intentioneaza sa foloseasca “forta usoara“.  In plus, accentul s-a mutat in sectiunea Prioritati Regionale. Documentul numeste integrarea in spatiul post-sovietic o prioritate absoluta. Rusia spera sa “implice Ucraina” in “procese de integrare mai profunda”.

Cea de-a doua prioritate de top este Uniunea Europeana – in principal introducerea unui regim fara vize. Documentul numeste Germania, Franta, Italia si Olanda, adica tarile cu care Rusia lucreaza in zona gazelor, partenerii majori in Europa. Documentul mentioneaza si cooperarea cu OSCE, NATO si tari din Europa de Nord, tarile Baltice si Balcanice.

A treia prioritate este SUA, de la care Rusia va cere “garantii legale ca sistemele de aparare anti-racheta nu vor fi indreptate impotriva capacitatii sale de disuasiune nucleara, si “observarea dreptului international, inclusiv principiul non-ingerintei in problemele interne ale altor tari”.

Documentul a fost trimis presedintelui Vladimir Putin, care urmeaza sa il semneze in decursul lunii.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata “REBELILOR” din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI

  1. Pingback: Iranul acuza tarile occidentale ca “URZESC PLANURI PENTRU UN RAZBOI MONDIAL” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Putin intareste ORIENTAREA CONSERVATOARE a Rusiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Flota rusa efectueaza exercitii de amploare in MAREA NEAGRA si Marea Mediterana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Siria: ASSAD s-ar fi refugiat pe o nava de razboi pazita de fortele navale rusesti - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Rusia pregateste FORTA DE INTERVENTIE NAVALA in Marea Mediterana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Rusia ordona MANEVRE MILITARE SURPRINZATOARE in Marea Neagra la ordinul lui Putin. Cu bataie la Turcia/ Pe Vocea Rusiei se fac SCENARII DE INVADARE A ROMANIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Sfarsitul pentru ASSAD? Premierul Rusiei Medvedev vorbeste despre "EROAREA FATALA" a liderului Siriei/ Israelul ameninta cu ATACURI PREVENTIVE si Iranul cu retorsiuni - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare