Putin in dezacord cu Erdogan pe tema SIRIEI/ Israel raspunde prin COLONIZARI initiativei ONU de a acorda PALESTINEI statut de ”stat observator”

4-12-2012 5 minute Sublinieri

  • Agerpress:

Turcia şi Rusia nu sunt de acord în legătură cu rezolvarea crizei siriene, afirmă preşedintele rus

Turcia şi Rusia nu au căzut de acord în legătură cu modalităţile de rezolvare a crizei siriene, a anunţat luni la Istanbul preşedintele rus, Vladimir Putin, conform Itar-Tass.

“Rusia şi Turcia nu pot stabili momentul unei abordări reciproce asupra modalităţilor de rezolvare a situaţiei în Siria”, a spus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Recep Tayyip Erdogan, citează AFP, EFE şi Associated Press.

Tensiunile între Rusia şi Turcia s-au accentuat după interceptarea în 11 octombrie de către forţele aeriene turce a unui avion de linie sirian care zbura dinspre Moscova spre Damasc şi era suspectat de Ankara că transportă o încărcătură militară destinată Ministerului sirian al Apărării, conform agenţiilor de presă internaţionale.

Rusia a afirmat că avionul transporta echipamente radar care nu sunt interzise prin convenţiile internaţionale.

Turcia a luat poziţie în favoarea rebelilor sirieni, în timp ce Moscova este unul dintre ultimii susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi blochează sistematic rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care condamnă regimul acestuia.

Rusia şi-a mai exprimat totodată opoziţia faţă de desfăşurarea – solicitată de Ankara – a rachetelor sol-aer Patriot ale NATO în apropierea frontierei cu Siria, estimând că aceasta creşte riscul unui conflict extins în care s-ar implica Alianţa Nord-Atlantică.

Deşi se “solidarizează” cu Turcia în ceea ce priveşte securizarea graniţelor sale, Rusia consideră că desfăşurarea de rachete Patriot în această ţară vecină va “exacerba” tensiunile privind Siria, a subliniat la Istanbul preşedintele rus.

Miniştrii afacerilor externe ai ţărilor NATO, care se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles, ar urma să răspundă pozitiv cererii turce, potrivit unor surse diplomatice.

Şeful statului rus a subliniat că, în pofida divergenţelor privind problema siriană, ţara sa va continua dialogul cu Turcia pe această temă. Rusia este una din puţinele ţări care oferă sprijin regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. “Vom menţine contactul cu Turcia pentru a continua să cooperăm asupra modalităţilor vizând normalizarea situaţiei în Siria”, a insistat Vladimir Putin.

La Istanbul, şeful statului rus a prezidat împreună cu premierul Erdogan un consiliu de cooperare înfiinţat pentru a intensifica relaţiile bilaterale în toate domeniile.

Anterior, consilierul prezidenţial pentru politică externă Iuri Uşakov indicase că discuţiile la nivel înalt de la Ankara “se vor referi la o serie de probleme internaţionale şi regionale urgente, ca reconcilierea în Orientul Mijlociu, situaţia în Fâşia Gaza, criza în Siria, precum şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale”.

În pofida divergenţelor în politica internaţională, cele două ţări şi-au consolidat cooperarea în domeniile energiei şi comerţului.

Rusia este primul furnizor de gaze naturale al Turciei şi urmează să construiască prima centrală nucleară turcă, la Akkuyu, în provincia Mersin (în sudul ţării), în virtutea unui acord încheiat în 2010.

AGERPRES

Organizatia Natiunilor Unite a anuntat luni ca isi suspenda operatiunile in Siria din cauza deteriorarii conditiilor de securitate din tara, in timp ce Statele Unite si-au exprimat ”ingrijorarea” in privinta unei eventuale folosiri a armelor chimice de catre puterea de la Damasc, care a exclus din nou aceasta posibilitate, relateaza AFP.

ONU ‘‘isi va suspenda misiunile din tara pana la un nou ordin” si va retrage o parte din personalul aflat in Siria, a declarat purtatorul de cuvant al organizatiei, Martin Nesirky.  ONU a decis, de asemenea, sa suspende toate calatoriile in afara Damascului si sa desfiinteze anumite agentii din orasul Alep, care a devenit scena luptelor dintre armata siriana si opozitie.

”Problema securitatii a devenit una extrem de serioasa, inclusiv in Damasc’‘, a afirmat Radhouane Nouicer, coordonatorul ajutoarelor umanitare in Siria. Totodata, luptele s-au extins recent pana in apropierea aeroportului din Damasc, cand zborurile au fost anulate, iar legaturile telefonice si internetul au fost intrerupte timp de 48 de ore.

Un alt semn al tensiunilor in crestere din Siria este si declaratia Statelor Unite de luni, care au afirmat ca se tem de posibilitatea ca presedintele sirian Bashar Al-Assad sa foloseasca armele chimice impotriva propriei populatii. ‘‘Suntem ingrijorati de ideea unui regim din ce in ce mai asediat (…) se gandeste la utilizarea armelor chimice impotriva sirienilor”, a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Siria reafirma ca ”nu va folosi aceste arme impotriva oamenilor, in cazul in care le-ar poseda, impotriva poporului sau, indiferent de circumstante, si incearca sa-si protejeze cetatenii”, a declarat o sursa din Ministerul sirian al Afacerilor Externe citata de agentia oficiala Sana.  De asemenea, presedintele rus Vladimir Putin a atras atentia ca intentia Turciei de a instala sisteme de rachete sol-aer Patriot apartinand NATO la frontiera va “exacerba” tensiunile cu Siria.

NATO trebuie sa raspunda pozitiv in urmatoarele zile la cererea Turciei, ingrijorata de amplificarea conflictului sirian pe teritoriul sau. Luni, avioane de lupta turcesti au fost trimise la frontiera cu Siria, dupa un raid aerian al aviatiei siriene asupra unei localitati controlate de rebeli.

Vladimir Putin s-a aparat din nou luni si a negat ca ar fi un ‘‘aparator inversunat” al regimului sirian, declarand ca este preocupat mai degraba de ”viitorul” tarii. De luni de zile, Rusia respinge sistematic rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU care condamna Siria.

La randul sau, premierul turc Erdogan a evitat sa discute despre diferentele de opinie cu Vladimir Putin in privinta conflictului sirian. Dupa 20 de luni de violente, secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a declarat pentru AFP ca regimul de la Damasc s-ar putea prabusi oricand in fata unei opozitii care castiga permanent teren.

In Siria, artileria si aviatia bombardeaza cartierele din sudul Damascului si de la periferia sa, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). Ultimele date ale OSDH arata ca peste 41.000 de oameni au murit de la izbucnirea violentelor.

După ce a fost încheiat armistiţiul dintre Israel şi Hamas şi după ce ONU a dat undă verde cererii palestiniene de a deveni stat observator, lumea se aştepta măcar la o perioadă de linişte în zonă. Nu a fost să fie. Israelul a mai făcut un pas ce pare să compromită un acord de pace permanent în cadrul celui mai vechi conflict din lume.

Noi tensiuni au apărut pe plan local şi internaţional după anunţul Israelului că va construi noi colonii în Ierusalim şi Cisiordania. Franţa şi Marea Britanie şi-ar putea retrage ambasadorii din Israel pentru consultări dacă Tel Avivul va pune în practică această decizie. Ar fi pentru prima dată în istoria relaţiile diplomatice dintre aceste state şi Israel. Până atunci însă, Londra şi Parisul i-au convocat ambasadorii israelieni din aceste două state pentru a-şi face cunoscut protestul faţă de proiect. Ambasadorii vor trebui să dea explicaţii. Măsura Israelului vine ca măsură de retorsiune deoarece comunitatea internaţională a acceptat cererea palestiniană de a deveni stat observator nemembru al ONU.

De ce ar fi atât de nocivă construirea de noi colonii evreieşti?

Marea Britanie a precizat deja că stabilirea de noi colonii ar arunca îndoieli asupra dorinţei Israelului de a negocia pacea cu palestinienii.

Potrivit “The Guardian”, diplomaţii britanici aflaţi în Israel avertizează de mai multe luni că se trem că Israelul pregăteşte acţiuni pentru a elimina soluţia creării a două state – unul evreu şi unul arab. Una dintre variantele Israelului era exact aceasta; dezvoltarea coloniilor evreieşti pe un perimetru larg, cunoscut ca E1. Or, Israelul se angajase, în special faţă de Statele Unite, să nu construiască în această zonă.

Ar însemna izolarea Ierusalimului de Est de restul Cisiordaniei. Iar palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian. Practic, “dispare spaţiul geografic  pentru un viitor stat palestinian, ce trebuie să fie baza pentru soluţia referitoare la două state”, a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. După ocuparea Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est, 500.000 de persoane cu cetăţenie evreiască locuiesc în peste 100 de colonii construite de Israel.

Primele reacţii

Primele care au reacţionat au fostr Marea Britanie şi Franţa. Apoi, Suedia l-a convocat şi ea pe ambasadorul israelian de la Stockholm, în timp ce Rusia şi Germania şi-au exprimat opoziţia faţă de plan.

O poziţie neobişnuit de critică a avut şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. El e avertizat că noi colonii israeliene ar da o lovitură aproape fatală procesului de pace şi ar separa complet Ierusalimul de Est de restul Cisiordaniei. Coloniile sunt ilegale în privinţa dreptului internaţional, a spus Ban Ki-moon. Ce este mai important însă Treptat, statul evreu pare să piardă o parte din sprijinul pe care îl avea în Europa, cel puţin. Mesajele transmise astăzi diplomatic prin convocarea ambasadorilor, dar şi faptul că un singur stat european – Cehia – a votat în favoarea Israelului la ONU, cu alte cuvinte împotrivă cererii palestiniene arată că există divergenţe tot mai mari între Europa şi Statele Unite pe tema conflictului israeliano-palestinian. Şi cu siguranţă guvernul Netanyahu avea deja semnale în acest sens.

Nu este singura reacţie a Israelului. Mai există una legată de bani…

O altă măsură luată de Israel este blocarea taxelor colectate în numele Autorităţii Palestiniene. Astfel, 92 de milioane de euro ce trebuiau transferaţi luna aceasta la Ramallah sunt blocaţi. “Banii vor fi folosiţi pentru a rambursa datoriile pe care le are Autoritatea Palestiniană către compania naţională de electricitate israeliană”, a mai precizat ministrul de Finanţe evreu, Yuval Steinitz.

Israelul a contraatacat şi a explicat că este vorba în fapt de o ripostă şi că gestul Autorităţii palestiniene de a forţa recunoaşterea ONU constituie o încălcare flagrantă a acordurilor preexistente cu statul evreu. Iar guvernul israelian a avertizat de la bun început că un asemenea gest va avea parte de o reacţie dură a Israelului, a explicat ministrul de Finanţe, Yuval Steinitz.

Apoi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins criticile şi a confirmat că Israelul va continua construcţia de colonii în Ierusalim şi în alte puncte importante de pe harta intereselor stratregice ale Israelului.

Este şi o palmă dată administraţiei Obama de guvernul israelian. Netanyahu promisese Washingtonului că nu va construi noi colonii în special nu în zona E1, notează “Le Monde”. După ce că Statele Unite au fost practic singurele care să apere cauza israeliană la Naţiunile Unite, Israelul le recompensează cu o palmă în plină figură, scrie cotidianul israelian de stânga “Haaretz”.

Ultimii 20 de ani de negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană, negocieri îngheţate de altfel în 2010, nu au reuşit să producă un acord permanent. Tot presa israeliană scrie că mai există un blocaj datorat Israelului…

Aşa cum remarcă acelaşi cotidian Haaretz, de opoziţie, un acord nici nu poate fi încheiat câtă vreme Israelul consideră Hamas ca organizație teroristă. Or, mișcarea, care controlează de facto Fâșia Gaza, ar trebui considerată de pildă, inamic, dar nu organizație teroristă, deoarece un acord nu poate fi încheiat cu o organizație teroristă. Hamas controlează teritoriul din Gaza, are o armată, instituții guvernamentale și instituții media. Iar o organizație care are un stat este un inamic, nu un terrorist, subliniază Haaretz într-un comentariu publicat astăzi. Palestinienii au fost și vor fi mereu vecinii Israelului, așa că trebuie cumva legitimate eforturile de a ajunge la un soi de compromis cu Hamas. Rămâne de văzut la câtă moderație sunt dispuse ambele părți: un Hamas care și-ar dori să controleze și Cisiordania și un Israel care se află în an electoral.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Putin in dezacord cu Erdogan pe tema SIRIEI/ Israel raspunde prin COLONIZARI initiativei ONU de a acorda PALESTINEI statut de ”stat observator”

  1. Pingback: Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata “REBELILOR” din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Iranul acuza tarile occidentale ca “URZESC PLANURI PENTRU UN RAZBOI MONDIAL” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Sfarsitul pentru ASSAD? Premierul Rusiei Medvedev vorbespre despre EROAREA FATALA a liderului Siriei/ Israelul ameninta cu ATACURI PREVENTIVE si Iranul cu retorsiuni - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Casus belli? ATENTATE IN TURCIA. Erdogan acuza vehement SIRIA lui Bashar al Assad - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: SIRIA – EVOLUTII AMENINTATOARE: Turcia inchide coridorul de ARME NATO pentru REBELII anti-Assad, Rusia se retrage din TARTUS si vizeaza mutarea in CIPRU - Recomandari
  7. Pingback: TURCIA VREA RAZBOI CU SIRIA? Inregistrare cu oficiali turci care au planificat o PROVOCARE MILITARA pentru a justifica ATACAREA SIRIEI/ ERDOGAN rezista scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare