Soapta ingrozita la Bruxelles: “CUM SCAPAM DE PIERZANIE?”. Printr-o NOUA ORDINE europeana, desigur….

19-07-2011 3 minute Sublinieri

Uniunea Europeana - noua ordine europeana

Va invitam sa parcurgeti cu atentie cele doua articole de mai jos si sa coroborati informatiile de aici cu cele prezentate de noi pana acum, inclusiv comentariile pe care le-am tot facut pe aceste teme in ultima perioada. Jocul, credem noi, este sesizabil cu ochiul liber si se cam apropie de final. Cel mai probabil, vom avea o toamna mult mai “fierbinte” decat aceasta vara.

Criza datoriei suverane din Grecia – ţară care are de dat aproape de două ori mai mult faţă de cât produce – ridică în rândul oficialilor de rang înalt ai Uniunii Europene o întrebare pe care niciunul dintre ei nu ar fi crezut că va trebui să o enunţe: cum evităm Sfârşitul?
Ziua Z” are – în accepţiunea BBC – mai multe feţe posibile: fie Grecia părăseşte UE, fie zona euro se desfiinţează, fie investitorii privaţi preiau datoriile ţărilor aflate în pragul falimentului, fie unitatea fiscală se desăvârşeşte.
Toate acestea pentru că, aşa cum vede lucrurile editorul BBC Gavin Hewitt, Grecia este insolventă şi nu are cum să-şi revină deoarece se află în recesiune. A înghiţit un ajutor UE de 110 miliarde de euro fără efect, iar acum să pregăteşte să mai primească 125 de miliarde.

Şi băncile să sufere

Principala problemă acum este găsirea unei modalităţi prin o ţară aflată în criză profundă să nu “pedepsească” cetăţenii celorlalte state, din ale căror portofele se plătesc în definitiv ajutoarele de urgenţă.

Pur şi simplu nu putem să lăsăm profiturile la bănci şi pierderile pe umerii populaţiei“, a argumentat în această privinţă un ministru de Finanţe din Vest. Este ideea de la care au pornit mai mulţi oficiali europeni când şi-au propus să treacă o parte din datoriile suverane în contul băncilor şi al fondurilor de pensii, dar fără ca această manevră să fie considerată incapacitate de plată. Dacă s-ar ajunge la această constatare neagră atunci este foarte probabil ca sindromul grecesc să contamineze şi alte ţări europene şi să tulbure întreg sistemul bancar european.
Aşadar, de ce să nu preia investitorii privaţi 25-30 la sută din datoria Greciei, ajunsă la un Everest de 170 la sută din Produsul Intern Brut?
Ar trebui totuşi ca acei investitori să se accepte de bunăvoie. Deocamdată, Banca Centrală Europeană se opune, însă Germania condiţionează cu această soluţie acordarea celui de-al doilea ajutor Greciei.

Statele Unite ale Europei?

Bineînţeles, dacă ţara elenă va primi şi al doilea sprijin financiar, mai apare o întrebare: de ce nu ar beneficia de acelaşi tratament şi Irlanda şi Portugalia, state care au primit deja un ajutor financiar din partea UE?
Până la urmă, dacă şi această întrebare primeşte răspuns – adaugă Gavin Hewitt – tot mai rămâne de rezolvat dilema mai largă: cum vor putea fi convinse pieţele că Europa are un plan clar de a-şi dărâma munţii de datorii într-o perioadă de creştere fragilă?
Nici exemplul Italiei nu ajută. Cu o datorie suverană de 120 la sută din PIB, Italia este un alt scenariu demn de “Ziua Z”.

O posibilă soluţie ar fi preluarea datoriilor suverane de către un buget european unificat, o măsură care ar avea însă nevoie de susţinere politică. S-ar naşte astfel un soi de Statele Unite ale Europei, desigur dacă votanţii din toate ţările membre vor alege în acest fel. Opinia publică din Germania pare împotrivă. Dacă cetăţenii germani nu vor fi convinşi, alternativa ar fi ieşirea Greciei din zona euro, ceea ce ar putea atrage în vârtej şi alte ţări. În acest fel, nucleul UE ar putea fi protejat, existând opţiunea ca toate statele care părăsesc zona euro să revină într-un viitor încă nedefinit.

Un lucru este sigur: în această perioadă, ceea ce până acum câţiva ani părea de neimaginat este luat în considerare. Şi – conchide editorul BBC – din această dezbatere poate ieşi o Europă mai flexibilă, cu mai mulţi sau mai puţini membri.

Veștile proaste legate de datoria Italiei și de cea a SUA, în condițiile în care problema Greciei este departe de a se fi rezolvat, ne dau fiori de îngrijorare. Însă nu este cazul să intrăm în panică.

Economiștii sunt convinși de faptul că, atunci când funia se apropie de par, politicienii ajung, parcă prin minune, la un compromis. Într-un moment de cumpănă, deputații italieni au căzut de acord asupra unui plan de austeritate. Ceea ce vor face, cel mai probabil, și partidele din Statele Unite, unde plafonul maxim de îndatorare va fi majorat până la începutul lunii august.

Ce se va întâmpla în continuare? Problema datoriei Greciei ar deveni nesemnificativă în cazul unui eventual default al Italiei. Vestea bună este că acest lucru este puțin probabil, deoarece liderii europeni nu-și pot permite „să experimenteze un faliment al unei țări ca Italia“, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, băncile din Peninsulă sunt solide și vor rezista intemperiilor.

O țară ar putea ajunge însă în default dacă intră în spirala creșterii dobânzilor. Atunci când investitorii refuză să mai acorde împrumuturi, țara nu mai are bani să-și acopere cheltuielile curente“, explică analistul economic Aurelian Dochia.

Criza financiară este consecința unei crize a încrederii. La amplificarea suspiciunilor contribuie și marile agenții de rating: Moody’s, Standard & Poor’s și Fitch. Trei țări din zona euro au fost aruncate deja „la gunoiul“ investitorilor. După Grecia și Portugalia, eticheta „junk“ a fost lipită și de fruntea Irlandei, stârnind un val de nemulțumiri în rândul comisarilor europeni. După închiderea ediției, urma să fie publicate rezultatele testelor de stres pentru băncile europene. În funcție de rezultate, și acestea pot accentua neîncrederea.

Euro, ori la bal, ori la spital

Cert este că zona euro a ajuns în impas. Datoriile nu mai pot fi „ascunse sub preș“ mult timp. Urmează un moment de răscruce, cu două soluții posibile pentru zona euro: fie o integrare mai adâncă, fie destrămarea. Matei Păun, managing partner BAC Investment Banking, este de părere că zona euro are nevoie de o unificare calitativă printr-o „supraveghere la nivel bugetar pentru fiecare dintre state“.

Pentru Steen Jakobsen, economistul-șef al Saxo Bank, supraviețuirea experimentului european depinde de un singur minister de finanțe care să emită obligațiuni pentru zona euro. Pe de altă parte, Dochia consideră că există probabilitatea ca zona euro să se destrame prin ieșirea unor membri. De altfel, nici grecilor și nici nemților nu le este străină ideea renunțării la moneda unică.

Dacă, acum aproximativ un an, discuțiile despre o posibilă intrare în default a Greciei stârneau panică, astăzi se vorbește fără emoții despre o restructurare controlată a datoriei suverane. „Problemele ar începe dacă Grecia va fi salvată fără implicarea sectorului privat, deoarece ar fi semnalul unui faliment mut și al unei intervenții statale nesustenabile“, spune analistul Răzvan Orășanu. Pe termen lung, presiunea pe bugetele îndatorate din UE și SUA va fi detensionată prin inflație, soluția magică, deoarece acționează în timp și fără să doară prea tare. Din cauza incertitudinilor din piață, este însă prea devreme să ne dăm seama ce va urma. Niște semnale mai clare vom avea abia în toamnă.

Au contribuit Raluca Florescu, Cristina Sbîtn și Dinu Boboc.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Soapta ingrozita la Bruxelles: “CUM SCAPAM DE PIERZANIE?”. Printr-o NOUA ORDINE europeana, desigur….

  1. Si uite asa,au fost treizeci de arginti,nici mai multi nici mai putini!

  2. Pingback: ”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE. Care este sensul noului acord european pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. FALIMENTELE CONTROLATE DUC LA O INTEGRARE EUROPEANA MAI PUTERNICA
  3. Pingback: ”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE | ACVILA ORTODOXA blog
  4. Pingback: (video) Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene: NE INDREPTAM CATRE UN SISTEM FEDERAL EUROPEAN. Ministrul german Wolfgang Schäuble pledeaza pentru PIERDEREA PARTIALA A SUVERANITATII DE CATRE TARILE ”PROBLEMA” ALE UE
  5. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare