Balul emigrantilor: TURCIA SI UE AR FI CONVENIT CA MIGRANTII SA FIE TRIMISI INAPOI/ SOROS: UE TREBUIE SA PRIMEASCA CEL PUTIN UN MILION REFUGIATI PE AN/ Merkel, aspiranta la Premiul Nobel pentru problema REFUGIATILOR/ Extrema dreapta, reactivata de criza imigrantilor? (Video)

4-10-2015 13 minute Sublinieri

imigranti-mediafax-foto-alexandru-hojda

Comisia Europeana si Turcia au convenit un plan pentru a stapani fluxul de refugiati ce vine in Europa prin patrularea frontierei turcesti cu Grecia si prin ridicarea de noi tabere, scrie o publicatie germana ce citeaza surse de la Bruxelles si din guvernul german.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citata de Reuters, scrie ca, potrivit planului, Turcia va fi oblihgata sa protejeze mai bine granitele pe care multi migranti le-au trecut in periculoasa calatorie spre Uniunea Europeana.
Potrivit publicatiei germane ca paza de coasta din Turcia si Grecia vor lucra impreuna pentru a patrola estul Marii Egee, coordonate de Frontex, agentia de control la frontiera a UE, si ca refugiatii vor fi trimisi inapoi in Turcia.
In Turcia vor fi stabilite sase noi tabere pentru refugiati, ce vor putea gazdui pana la doua milioane de persoane, finantate partial de Uniunea Europeana.
Statele UE vor promite ca vor mai lua o parte dintre refugiati, astfel ca pana la 500.000 de persoane ar putea fi relocate in Europa fara a apela la traficanti sau fara a recurge la traversarea periculoasa a Mediteranei, scrie publicatia.
Totusi, un oficial de rang inalt implicat in negocierile cu Turcia a declarat Reuters ca Frankfurter Allgemeine a scris lucruri ce sunt peste ce se discuta acum intre Bruxelles si Ankara. “E un pic exagerat”, a spus acesta.
Oficialul a spus si ca reprezentantii europeni au pregatit propuneri pentru gestionarea fluxului de migranti ce urmeaza sa fie discutate in timpul vizitei presedintelui turc Tayyp Erdogan in Bruxelles luni si intr-o intalnire de marti intre UE si tarile din vestul Balcanilor si din estul Mediteranei.

Într-un text publicat de Project Syndicate, miliardarul american George Soros scrie că “UE trebuie să accepte cel puţin un milion de refugiaţi în fiecare an, în viitorul apropiat. Şi, pentru a face asta, trebuie să împartă povara în mod corect, un principiu pe care o majoritate calificată l-a stabilit în cele din urmă la summitul de săptămâna trecută”. 

“Este la fel de important să permită atât statelor, cât şi solicitanţilor de azil să-şi exprime preferinţele, apelând cât mai puţin posibil la constrângere. Plasarea refugiaţilor acolo unde vor ei să meargă – şi unde sunt doriţi – este o condiţie esenţială pentru succes”, afirmă Soros, potrivit flux24.ro.

“UE ar trebui să îşi asume un angajament anual faţă de ţările din prima linie de cel puţin 8-10 miliarde de euro, diferenţa fiind acoperită de Statele Unite şi restul lumii. Această sumă se poate adaugă obligaţiunilor pe termen lung emise pentru a susţine solicitanţii de azil din Europa”, mai spune omul de afaceri american de origine maghiară.

George Soros a devenit bogat şi celebru în 1992, în urma unei tranzacţii istorice, prin care a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursă pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autorităţile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene. În 1993, George Soros a înfiinţat Fundaţia pentru o Societate Deschisă, numită şi Fundaţia Soros.

Speculatiile ca Angela Merkel va castiga Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta pentru modul in care a gestionat criza refugiatilor in Europa si razboiul din Ucraina se intetesc, tocmai cand opinia publica din Germania isi inaspreste pozitia fata de politica sa privind migrantii, noteazaThe Telegraph.

Cancelarul german apare ca favorit cert la editia din 2015 a Premiului Nobel pentru Pace, al carui laureat va fi anuntat de catre Comitetul Nobel din Norvegia vinerea viitoare.

Insa chiar daca este laudata pe scena internationala, Angela Merkel se confrunta cu o opozitie in crestere fata de politica sa privind refugiatii acasa, unde cota sa de popularitate a scazut cu 9 puncte procentuale intr-o singura luna, fiind la nivelul de 54%, cel mai slab scor din ultimii aproape patru ani, potrivit datelor relevate de un recent sondaj de opinie.

Nominalizarile la Premiul Nobel pentru Pace sunt tinute secret, iar zilele ce preced anuntul sunt in mod traditional pline de speculatii si presupuneri. Tot ce Comitetul Nobel va confirma este ca au fost 276 de nominalizari anul acesta.

Insa Kristian Berg Harpviken, un expert care publica o lista scurta de posibili castigatori in fiecare an, a numit-o pe Angela Merkel drept favorita.

“Angela Merkel va lua Premiul pentru Pace”, le-a spus jurnalistilor Harpviken, director al Institutului de Cercetari asupra Pacii din Oslo. “Ea este cea care a dat dovada cu adevarat de autoritate morala si care a intors complet dezbaterea privind problemele refugiatilor intr-un context european“, a spus el.

Merkel este de asemenea considerata favorita sa castige pentru eforturile sale de a pune capat conflictului din Ucraina, dupa ce i-a adus pe presedintii rus si ucrainean Vladimir Putin si Petro Poroshenko inapoi la masa negocierilor, in februarie.

Şeful serviciilor interne germane de informaţii avertizează în legătură cu o radicalizare a grupărilor de extremă-dreapta, în contextul afluxului-record de imigranţi şi unor mitinguri şi confruntări în mai multe oraşe în acest weekend, relatează AFP în pagina electronică.

Ceea ce vedem în legătură cu criza refugiaţilor este o mobilizare în stradă a extremiştilor de dreapta, dar şi a unor extremiştri de stânga“,

care li se opun, a declarat Hans-Georg Maassen duminică pentru postul public de radio Deutschlandfunk.

El a adăugat că, în ultimii câţiva ni, serviciul pe care-l conduce a observat o “radicalizare” şi “o voinţă mai mare de a utiliza violenţa” în rândul tuturor grupărilor extremiste, inclusiv a celor de extremă dreapta, a celor antifasciste de extremă stânga şi a celor islamiste.

Maassen a făcut aceste declaraţii în contextul în care Germania aşteaptă până la un milion de migraţi anul acesta şi în urma unor proteste faţă de refugiaţi şi unor confruntări cu poliţia care au avut loc în mai multe localităţi în weekend, în principal în fostul Est comunist.

Peste 1.000 de persoane au demonstrat împotriva refugiaţilor în mai multe oraşe din landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală (est) vineri, inclusiv la Stralsund, în zona de coastă, unde trei persoane au fost rănite în urma unor confruntări între contramanifestanţi.

În oraşul Leipzig (est), un miting şi marş al extremei drepte – “Ofensiva pentru Germania” -, organizat de către un activist local antiislam, la care au luat parte aproximativ 400 de persoane, a declanşat un amplu contramiting al extremei stângi, la care, potrivit poliţiei, au participat peste 1.000 de persoane.

În confruntările de stradă care au urmat, membri ai grupărilor rivale au aruncat cu pietre şi artificii unii în ceilalţi.

În oraşul Bremen (vest), persoane neidentificate au încercat să dea foc unui cort ridicat pentru a găzdui refugiaţi începând din octombrie.

O ceartă cu bătaie între câteva sute de refugiaţi a izbucnit duminică într-o tabără de primire din apropiere de Kassel (centrul Germaniei), unde 14 persoane, printre care trei poliţişti, au fost uşor rănite, a anunţat agenţia germană de presă DPA.

Incidentul a avut loc într-o tabără de corturi din Calden, la periferia oraşului Kassel, unde sunt găzduiţi aproximativ 1.500 de migranţi de douăzeci de naţionalităţi.

Bătaia a durat “mai multe ore“, a raportat agenţia citând poliţia.

La amiază, în timpul mesei, doi refugiaţi s-au încăierat.

Mai târziu, un scandal a izbucnit între două grupuri de refugiaţi albanezi şi pakistanezi, iar în timpul serii o altă ceartă cu bătaie între două grupuri, unul de 70 de persoane şi celălalt de 300.

Poliţia a putut restabili ordinea după mai multe ore şi nu a efectuat arestări, informează Agerpres.

Tabăra de refugiaţi de la Giessen, care este cea mai mare din Germania, este un loc “periculos”, unde violurile şi abuzurile asupra copiilor sunt un lucru obişnuit, se arată într-o scrisoare trimisă de mai multe organizaţii care luptă pentru protejarea femeilor, citată de cotidianul Daily Mail.

În oraşul Giessen, care are o populaţie de 78.000 de locuitori, se află cea mai mare tabără destinată refugiaţilor din Orientul Mijlociu, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că Germania doreşte să primească imigranţii care fug din calea războiului din Siria.

Potrivit Daily Mail, autorităţile din Germania sunt însă îngrijorate de numărul mare de migranţi care au ajuns în această ţară în ultima perioadă. Potrivit estimărilor, peste un milion de oameni sunt aşteptaţi să ajungă în Germania până la sfârşitul anului.

În scrisoarea citată se menţioneacă că tabără nu este deloc “un loc al păcii“, aşa cum ar trebui să fie, ci dimpotrivă:

Afluxul tot mai mare de refugiaţi a complicat situaţia femeilor şi a tinerelor de la tabăra din Giessen şi alte asemenea locuri. Numeroase violuri şi abuzuri sexuale au avut loc. Multe femei dorm îmbrăcate în haine de stradă, nu merg la toaletă noaptea, de teama de a nu fi violate. Chiar şi în timpul zilei, femeilor le este frică să meargă prin tabără. Femeile reclamă că, atât ele, cât şi fiicele lor, au fost violate sau supuse agresiunilor sexuale“.

Este un lucru dovedit că în cultura musulmană femeile şi copii nu sunt protejaţi. Această situaţie este în sprijinul celor care atribuie femeilor un rol subordonat şi care le consideră pe cele care călătoresc singure drept un vânat. Multe dintre femei au fugit din ţara lor pentru a scăpa de căsătoriile forţate sau de abuzuri, crezând că aici vor avea o viaţă liniştită. Însă, nu s-a întâmplat asta”,

se mai arată în scrisoare.

Potrivit Daily Mail, unul dintre refugiaţi confirmă aceste informaţii.

Tabăra este un loc periculos. Bărbaţi de diferite naţionalităţi se luptă între ei şi femeile sunt atacate”,

a declarat Atif Zahoor, care a venit în Germania cu familia sa, având paşapoarte false.

Cotidianul britanic menţionează, de asemenea, că autorităţile locale sunt îngrijorate de situaţia creată, ţinând cont că în oraşul lor, care este un centrul universitar unde învaţă 24.000 de studenţi, sunt cazaţi peste 6.000 de sirieni, pakistanezi, kurzi sau irakieni. Mulţi dintre refugiaţi merg în grupuri pe stradă şi chiar fac observaţii femeilor că nu sunt îmbrăcate corespunzător.

În scrisoarea trimisă de organizaţiile care luptă pentru drepturile femeilor se menţionează, de asemenea, că în unele tabere din Germania se practică prostituţia forţată:

Primim un număr tot mai mare de reclamaţii legate de prostituţie forţată. Aceste cazuri nu sunt izolate“.

În tabăra din oraşul Bayernkaserne, bărbaţi, femei şi copii dorm la un loc în corturi, iar unul dintre angajaţi a declarat, pentru un post local de televiziune, că această tabără

este cel mai mare bordel din oraş“.

Daily Mail menţionează că unii dintre agenţii de securitate, angajaţi de statul german pentru a asigura ordinea în aceste tabere, au fost găsiţi de poliţie că traficau droguri, arme şi cuţite pentru migranţi şi că nu relatau cazurile de prostituţie.

Afluxul de migranţi în Germania, “care îţi taie respiraţia“, va “ocupa şi schimba” ţara în următorii ani, a declarat luni Angela Merkel, subliniind că Berlinul – care aştepta luni alţi 11.000 de oameni, după cei 20.000 din weekend – nu poate soluţiona singur criza, relatează BBC News online.

Merkel a anunţat, de asemenea, că Germania va urgenta procedurile de azil, va construi locuinţe suplimentare şi va angaja suma de şase miliarde de euro.

Însă a subliniat că ţara sa nu poate soluţiona singură criza imigranţilor şi refugiaţilor (migranţilor, precizează BBC că a ales să-i numească într-o notă) şi a îndemnat toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) să accepte migranţi.

Aproape 20.000 au intrat pe teritoriul german în weekend, iar alţi 11.000 erau aşteptaţi luni, potrivit autorităţilor.

Merkel le-a mulţumit voluntarilor pentru că i-au ajutat şi primit pe migranţi, afirmând că ei

au prezentat o imagine a Germaniei care ne poate face mândri de ţara noastră“.

Aceşti migranţi, care au nevoie de protecţie, o vor primi, a promis ea, adăugând că

aceia care nu au nicio şansă să primească azil vor trebui să se întoarcă la casele lor rapid“.

Ea a spus că Germania este

o ţară care doreşte să accepte oameni“,

dar că

a venit timpul ca UE să-şi preia (partea sa de) povară“.

Vom reuşi să facem faţă acestor provocări dacă ne vom bizui pe solidaritatea europeană”,

le-a mai spus ea reporterilor, într-o conferinţă de presă comună cu vicecancelarul Sigmar Gabriel.

Ea a mai declarat că Germania – care aşteaptă 800.000 să primească 800.000 de cereri de azil anul acesta – ar putea cheltui anul viitor până la zece miliarde de euro cu gestionarea afluxului.

Concomitent, preşedintele francez François Hollande a anunţat că Franţa este pregătită să accepte 24.000 de refugiaţi.

Hollande a declarat că el şi cu Merkel doresc ca UE să susţină planul potrivit căruia fiecare ţară urmează să fie obligată să-şi accepte partea “corectă” de migranţi.

Afluxul de migranţi nu dădea semne să se liniştească luni, mulţimi de oameni continuând să intre în Ungaria, din Serbia, scrie BBC.

Ungaria a blocat, anterior, imigranţi care călătoreau către vestul Europei, dar a revenit asupra acestor restricţii vineri, după ce a depus eforturi să facă faţă miilor de oameni care şi-au instalat tabere la Budapesta.

Autorităţile ungare continuă să lucreze la construirea unei bariere la frontiera cu Serbia, iar Parlamentul ungar a adoptat săptămâna trecută un pachet de măsuri dure împotriva “imigranţilor ilegali“.

Premierul antiimigraţie Viktor Orban a declarat luni că,

atât timp cât nu putem apăra frontierele externe ale Europei, nu merită să vorbim despre câte pesoane putem accepta“.

El a apreciat că aceşti migranţi care încearcă să ajungă în Germania caută mai degrabă “stilul de viaţă german” decât securitatea fizică, apreciind că, dacă valul va continua, va pune în pericol “statele-providenţă creştine“.

migrantMerkel a devenit o eroină printre migranţi, după ce a permis numărului mare de oameni să vină în ţara sa din Ungaria – însă mulţi dintre aliaţii ei conservatori afirmă că acţiunile ei trimit un “semnal total greşit”.

Mulţimi de migranţi erau aclamate, în weekend, de către locuitorii oraşului, la sosirea în gara din Munchen, însă nu toţi germanii sunt fericiţi la vederea acestui aflux.

Două centre de cazare pentru azilanţi au fost incendiate în noaptea de duminică spre luni în Germania, iar poliţia germană a confirmat că unul este un “incendiu motivat politic“.

Noi cote de imigranţi

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie noile propuneri miercuri. Oficiali europeni au afirmat că Juncker va propune relocarea a 120.000 de persoane în plus faţă de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi relocate.

Din totalul de 120.000 de refugiaţi, dintre care 54.000 ar veni din Ungaria, Germania ar urma, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, să primească 31.443, iar Franţa 24.031. Luni, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că ţara sa va accepta 24.000 de refugiaţi în următorii doi ani din cei 120.000 pe care îi estimează Comisia Europeană pentru întreaga Uniune Europeană.

Confirmând cifrele publicate de ziarul olandez Volkskrant, sursa a afirmat de asemenea că membrii Comisiei intenţionează să pună Turcia şi toate statele din afara UE din Balcanii de Vest pe o nouă listă cu ţări ‘sigure’, ai căror cetăţeni se vor confrunta cu o analizare accelerată a solicitărilor de azil pentru a se grăbi deportarea lor.

Executivul UE a elaborat un nou set de cote naţionale în baza cărora Germania va primi peste 40.000 şi Franţa 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanţi de azil care ar urma să fi relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria, a declarat luni o sursă europeană, relatează Reuters.

Şase miliarde de euro pentru ajutorarea azilanţilor

Coaliţia condusă de către Angela Merkel a ajuns luni la un acord asupra unui pachet de măsuri în valoare de şase miliarde de euro destinat ajutorării imigranţilor care vin în ţară, în contextul în care aproape 20.000 de azilanţi sirieni au sosit în Germania în weekend, relatează DPA online.

Pachetul în valoare de şase miliarde de euro, asupra căruia partidele din coaliţie au convenit luni dimineaţa, la finalul unor negocieri care s-au prelungit peste noapte, include suplimentarea bugetului federal pentru 2016 cu trei miliarde de euro şi alocării a încă trei miliarde de euro landurilor şi guvernelor locale pentru găzduirea imigranţilor.

Pentru 2015, urmează să fie deblocată suma de un miliard de euro, de la bugetul federal, în vederea ajutorării imigranţilor.

PoloniaM

Extrema dreaptă a organizat o serie de proteste faţă de imigranţi în marile oraşe din întreaga Polonie, inclusiv la Varşovia, la care a anunţat că au participat mii de persoane, relatează Euronews.

Aceste proteste au fost organizate în urma deciziei premierului Ewa Kopacz ca Polonia să se alăture celorlalte state membre UE în a oferi asistenţă financiară refugiaţilor.

De asemenea, Polonia urmează să accepte aproximativ 7.000 de refugiaţi până în 2017.

Ca răspuns la aceste manifestaţii, Kopacz s-a alăturat unor activişti care acoperă cu vopsea, în cadrul unei campanii, inscripţii rasiste de pe ziduri din capitala poloneză.

Campania vizează să eradicheze toleranţa „pasivă“ a discursului urii în spaţiile publice.

Voluntari au acoperit cu vopsea inscripţii antiimigraţie şi homofobe de pe ziduri şi clădiri.

Sute de migranţi, majoritatea irakieni, care au traversat Europa pentru a ajunge în Finlanda, se întorc din această ţară pentru că spun că este prea friguroasă şi plictisitoare, relatează AFP.

În ultimele săptămâni, tot mai mulţi migranţi s-au întors în Suedia prin punctul de trecere a frontierei de la Haparanda-Tornio, iar autorităţile finlandeze spun că au observat o creştere a numărului de cereri de azil care au fost anulate.

Puteţi spune lumii că urăsc Finlanda. E prea frig, nu au ceai, restaurante, baruri şi nu e nimeni pe stradă, doar maşini”,

spune Mohamed, un tânăr imigrant de 22 de ani din Tornio (Finlanda), chestionat de AFP. El a călătorit din oraşul de graniţă 750 de kilometri către Helsinki, capitala ţării, după care s-a întors pentru a trece înapoi graniţa în Suedia.

Migranţii care nu au documentele în regulă trebuie să folosească această rută pentru că nu pot circula cu feriboat-ul între Helsinki şi Stockholm.

Chiar dacă este la fel de friguroasă ca Finlanda, Suedia are comunităţi mai mari de imigranţi, datorită unei istorii mai îndelungate de integrare a lor.

Pe 19 septembrie, mai multe autobuze cu migranţi s-au întors în Suedia când au fost întâmpinaţi la graniţa dintre cele două ţări de o „barieră umană” formată din sute de finlandezi. Vineri, circa 40 de demonstranţi, între care unul îmbrăcat într-un costum de activist Ku Klux Klan, au aruncat artificii către un autobuz care transporta refugiaţi. Iar un alt incident de acest gen a avut loc joi, în sud-estul ţării, unde un bărbat a aruncat o bombă artizanală către o facilitate de cazare a refugiaţilor.

E greu de cuantificat exact câţi migranţi se întorc în Suedia, pentru că mulţi nu se înregistrează deloc în Finlanda înainte să o părăsească. Însă, potrivit autorităţilor, circa 200 de cereri de azil de la irakieni au expirat săptămâna trecută.

În 2015, în Finlanda s-au înregistrat 14.000 de cereri de azil, iar autorităţile se aşteaptă ca cirfa să ajungă la 30.000 până la sfârşitul anului. Însă mulţi ar putea să renunţe: Potrivit presei, mulţi irakieni postează filmuleţe pe o pagină de Facebook în care încearcă să îi convingă pe ceilalţi colegi de suferinţă să nu vină în Finlanda.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) afirmă, în ultimul raport publicat joi, că numărul total al imigranţilor sosiţi în acest an în Europa se va ridica la 700.000 şi va fi depăşit în 2016, relatează AFP online. Astfel, numărul imigranţilor ajunşi în Europa după traversarea Mării Mediterane în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016 este estimat la peste 1,4 milioane.

Într-un raport în care face apel la suplimentarea bugetului destinat gestionării crizei imigranţilor, UNHCR afirmă că

până la 700.000 de persoane vor căuta securitate şi protecţie internaţională în Europa în 2015“.

Este posibil să existe un număr mai mare de sosiri în 2016“,

adaugă agenţia ONU, precizând totuşi că mizează

pentru moment pe date similare celor din 2015“.

Astfel, numărul imigranţilor ajunşi în Europa în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016 este estimat la peste 1,4 milioane.

Iniţial, UNHCR anunţa că 350.000 de imigranţi vor sosi în acest în Europa. Ţinând cont de dublarea estimării şi de faptul că 520.957 de persoane au traversat deja în acest an Marea Mediterană pentru a se refugia în Europa, agenţia ONU a solicitat suplimentarea cu 70 de milioane de euro a bugetului destinat gestionării crizei imigranţilor.

UNHCR şi-a fixat trei obiective, şi anume să salveze vieţi şi să răspundă la nevoile umanitare în punctele de tranzit, să sporească sistemele de protecţie prin creşterea capacităţilor în Cornul Africii, Africa de Nord şi Europa şi să contribuie la consolidarea condiţiilor de securitate şi la găsirea de soluţii în regiunile în care imigranţii încep să se simtă în siguranţă.

UNHCR încearcă astfel să amelioreze capacităţile de găzduire a imigranţilor în primele ţări în care aceştia ajung după ce fug din ţara de origine.

Cea mai mare criză a refugiaţilor de după cel de-Al Doilea Război Mondial nu dă semne că se rezolvă curând. Aproape șase mii de fugari au trecut graniţa dinspre Ungaria spre Austria doar ieri, iar în portul Pireu vapoarele aduc în fiecare zi puhoaie de oameni. De altfel, doar pe Mediterana au ajuns în Europa peste o jumătate de milion de imigranţi, de la începutul anului.

În Balcani, vremea s-a răcit şi au început ploile de toamnă. Obstacole în plus în calea refugiaţilor care încearcă să ajungă în vestul Europei. În taberele pentru imigranţi, precum cea din oraşul croat Opatovaț, sunt tot mai mulţi cei care suferă de hipotermie şi infecţii respiratorii.

Această tabără are capacitatea de 4.000 de oameni. Au încercat să amelioreze starea corturilor, să ridice corturi încălzite. Este doar începutul. Au adus două containere încălzite pentru copiii care au probleme cu hipotermia”,

declară Nathalie Salles, şefa misiunii Doctori fără Frontiere în Croaţia.

În aceste condiţii, organizaţia Doctori fără Frontiere cere ca transferul refugiaţilor către vestul Europei să se facă mai rapid.

„În ultimele două-trei zile, oamenii au aşteptat ore în şir. Marele pericol pentru copii este infecţia respiratorie”,

mai spune Nathalie Salles.

Refugiaţii sunt transportaţi din Croaţia în Austria, unde autorităţile spun că ar putea folosi armata la graniţe, pentru a asigura ordinea, dacă Germania nu îi mai primeşte.

Şi din Ungaria continuă să ajungă pe teritoriul austriac mii de imigranţi. Principala poartă de intrare este gara din Nickelsdorf. Într-un şir uriaş, refugiaţii se îndreaptă spre tabăra unde primesc hrană şi haine. Sunt urcaţi apoi în autobuzele care-i duc mai departe, la graniţa cu Germania.

Ceea ce căutăm în Europa este o viaţă, nu bani, nici altceva, ci o viaţă bună, atât”,

spune un refugiat. Un altul adaugă:

„Vrem să stăm în Europa pentru că aici ai şansa unui viitor şi a unei vieţi mai bune.

Ca să facă faţă miilor de oameni care intră zilnic în ţară, autorităţile germane folosesc orice spaţiu disponibil. La Heidelberg, cunoscut centru universitar, autorităţile au transformat o fostă cazarmă militară americană în tabără pentru refugiaţi.

Hermann Schroeder, șeful programului de înregistrare:

Scopul nostru aici este ca, la fel ca pentru un examen medical în armată, să realizăm procesul de înregistrare individuală în două sau trei zile pentru o bună parte dintre refugiaţii din statul Baden-Wuerttemberg.

Statele Unite au avertizat Europa să verifice atent fiecare refugiat şi au precizat că, în America, procesarea cererilor de azil durează chiar şi doi ani. Doar aşa pot fi separaţi imigranţii care fug de război şi persecuţie de cei care caută doar un trai mai bun. Potrivit oficialilor americani, cei din urmă trebuie trimişi înapoi de unde au venit.

Prim-ministrul Ungariei a avertizat că afluxul de refugiaţi ce intră în Europa va destabiliza bătrânul continent. Declaratia a fost făcută la întâlnirea cu oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Mai mult decât atât, şeful cabinetului de la Budapesta a făcut apel la aceştia să demareze negocierile privind instituirea unor cote globale pentru redistribuirea imigranţilor, dar şi să elaboreze un plan de a pune capăt conflictelor armate, pentru ca refugiaţii să nu îşi mai părăsească ţările.

Totodată, Viktor Orban a apărat strategiile ţării sale, spunând că nu sunt rasiste şi nu au nimic de-a face cu religia.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei:

Permiteţi-mi să fiu cât se poate de clar. Europa nu va putea căra singură această povară. Dacă nu va exista o schimbare în tendinţa actuală, Europa va fi destabilizată. Pe baza acestui fapt, solicit secretarului-general să iniţieze negocierile privind împărţirea acestei poveri la nivel global”.

Nu ridicăm garduri pentru amuzament, ci pentru a apăra graniţele Uniunii Europene!”.

Acesta este mesajul transmis de ministrul ungar de Externe, aflat la New York la Adunarea Generală a ONU. Principalele subiecte ale sesiunii de ieri au fost conflictul sirian şi criza refugiaţilor din Europa.

Ungaria a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie cote globale privind redistribuirea solicitanţilor de azil, întrucât nu e corect ca Europa să accepte aşa de mulţi. Va face o propunere oficială în acest sens în cursul zilei de azi, în plen.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei:

Unul dintre principalele motive pentru care Europa nu a putut să găsească un răspuns adecvat la această provocare e că nu spunem lucrurilor pe nume. Pentru că aceasta nu e o criză a refugiaţilor, nu e o criză a migraţiei, ci e o mişcare în masă, în fapt”.

Încă o dată, Budapesta a ţinut să se justificeîn privinţa controversatului gard ridicat pentru oprirea fluxului de imigranţi.

Peter Szijjarto:

Nu poţi apăra o graniţă, care se întinde pe 175 de kilometri dintre care 155 de kilometri pot fi trecuţi cu uşurinţă, doar cu oameni. Trebuie să ai un obstacol fizic. Să ştiţi că nu o facem cu bucurie, nu o facem din amuzament”.

Aproape 300.000 de imigranţi au intrat în Ungaria anul acesta.

În criza imigranţilor, a luat poziţie şi preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, care şi-a afirmat sprijinul pentru propunerea făcută de preşedintele Vladimir Putin.

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei:

E timpul ca umanitatea să facă o nouă alianţă de pace. Noi sprijinim propunerea preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, de a face o nouă alianţă de pace şi, la Consiliul de Securitate, Venezuela, un membru nepermanent, va propune să lucrăm, să vorbim şi să mergem să îi protejăm pe sirieni”.

În sprijinul poporului sirian a vorbit şi şefa diplomației UE, Federica Mogherini. La finalul unei întâlniri din afara dezbaterii generale de la ONU, oficialul a făcut apel la întreaga lume să se implice în criza umanitară a refugiaţilor.

Conflictul din Siria a fost unul dintre principalele subiecte de discuţii la deschiderea celei de-a 70-a sesiune a Naţiunilor Unite, ce se încheie pe 3 octombrie.


Categorii

1. DIVERSE, Criza refugiatilor/ imigrantilor, Germania, Ungaria, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Balul emigrantilor: TURCIA SI UE AR FI CONVENIT CA MIGRANTII SA FIE TRIMISI INAPOI/ SOROS: UE TREBUIE SA PRIMEASCA CEL PUTIN UN MILION REFUGIATI PE AN/ Merkel, aspiranta la Premiul Nobel pentru problema REFUGIATILOR/ Extrema dreapta, reactivata de criza imigrantilor? (Video)

 1. “El a adăugat că, în ultimii câţiva ni, serviciul pe care-l conduce a observat o “radicalizare” şi “o voinţă mai mare de a utiliza violenţa” în rândul tuturor grupărilor extremiste, inclusiv a celor de extremă dreapta, a celor antifasciste de extremă stânga şi a celor islamiste.”

  Pai despre asta este vorba de fapt. Nu islamizare ci radicalizare, talibanizare si in final aruncare in haos domestic a Europei.

  Cea mai buna gluma din ultimii 20 de ani este ca Merkel ia Nebelul pentru pace.

 2. @petra:

  Pai despre asta este vorba de fapt. Nu islamizare ci radicalizare, talibanizare si in final aruncare in haos domestic a Europei.

  De acord.

 3. Pingback: O INGINERIE SOCIALA PERVERSA. In timp ce mii de oameni mor, in continuare, in Orientul Apropiat, REFUGIATII triati de GERMANIA au provocat VALURI de AGRESIUNI SEXUALE si TALHARII. Scandal de amploare ce ar putea duce la SFARSITUL EREI MERKEL: presa si con
 4. Pingback: MAREA INVAZIE A MIGRANTILOR ARABI. Reportaj “In premiera” (VIDEO): “ROMÂNIA și BULGARIA trebuie să facă eforturi serioase ca să nu ajungă să fie transformate în REZERVAȚII PENTRU REFUGIAȚI”. Cum a fost DISTRUSA viata norm
 5. Pingback: Primii refugiati la Galati/ Strania evocare a unei NOI ROMÂNII de catre Ambasadorul SUA in contextul CRIZEI MIGRANTILOR (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare