SPANIA: un primar anti-austeritate ATACA BANCILE, JEFUIESTE SUPERMARKETURILE SI IMPARTE SARACILOR/ Grecia, salariile preotilor, corporatiile si criza/ MASACRU IN AFRICA DE SUD: 44 mineri grevisti ucisi de politie

19-08-2012 7 minute Sublinieri

Primarul unui mic oraş din sudul Spaniei a devenit erou local, un fel de Robin Hood, după ce a început o acţiune originală împotriva austerităţii, spre exasperarea guvernului condus de premierul Mariano Rajoy. Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, un oraş cu o populaţie de numai 2.600 de locuitori, a devenit erou popular după ce a început, în această săptămână, un marş anti austeritate în regiunea Andaluzia, ocupând sucursale de bănci împreună cu protestatarii care fură produse din supermarketuri, şi le împart apoi săracilor, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

La începutul lunii august, Gordillo (59 de ani) şi susţinătorii săi au organizat o acţiune asemănătoare în faţa unui supermarket, când mai mulţi sindicalişti au umplut câteva cărucioare cu alimente şi au plecat fără să plătească, donând apoi produsele către case de ajutor pentru săraci. Incidentul a rezultat în şapte arestări.

Primarul este şi membru al parlamentului din Andaluzia, statut care îi conferă imunitate în faţa legii. El a declarat însă că va renunţa la acest drept în privinţa marşului anti austeritate început în această săptămână împreună cu 500 de susţinători.

“Ducem un război pentru cei săraci (…) Nu mă deranjează puşcăria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cât mai multe bănci şi supermarketuri în Andaluzia. Tâlharii care au cauzat această criză trebuie să suporte consecinţele faptelor lor”, a declarat Gordillo pentru Financial Times.

Acţiunea atacă în principal băncile care au executat silit locuinţele celor care nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele ipotecare, dar şi supermarketurile din cauza cărora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul. “Moneda euro este o fraudă care îi îmbogăţeşte pe unii şi îi sărăceşte pe ceilalţi (…) Există familii înfometate, mici agricultori ruinaţi. Cerem o schimbare a modelului politic”, a afirmat Gordillo.

Partidul Popular, aflat la putere, a reacţionat dur la acţiunile primarului, cerând partidului Stânga Unită să-i retragă sprijinul politic în parlamentul din Andaluzia. “Nu poţi fii şi Robin Hood, şi salariat ca şerif în Nottingham. Acest om îşi face publicitate pe spinarea altora şi, mai mult, afectează imaginea Spaniei”, a declarat Alfonso Alonso, purtător de cuvânt al Partidului Popular în parlamentul de la Madrid.

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy, aflat la putere de şapte luni, a pierdut din popularitate după introducerea mai multor pachete de măsuri de austeritate în încercarea de a reduce costurile de finanţare ale Spaniei. Măsurile luate de Rajoy au fost întâmpinate cu mişcări de protest din partea angajaţilor din sectorul public, principalii vizaţi de “tăieri”.

Andaluzia, regiunea spaniolă cu cea mai mare populaţie, are un şomaj de 30%, peste media naţională de 25% şi cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Andaluzia se află în centrul campaniei guvernului de reducere a cheltuielilor publice efectuate de autorităţile regionale, iar Madridul a cerut recent administraţiei locale noi tăieri.

“S-ar putea ajunge la închiderea a 19 spitale, întregul sistem de sănătate din Andaluzia, sau la concedierea a 60.000 de angajaţi din sectorul public, adică un sfert din personalul guvernelor locale“, a declarat Jose Antonio Grinan, preşedintele administraţiei regionale din Andaluzia. Vineri, protestatarii care îl însoţesc pe Gordillo, primarul din Marinaleda, au ocupat o sucursală a Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, părăsind incinta spre seară.

Într-o aproximare, suma pe care trebuie să o plătească statul Bisericii este echivalentă cu plata salariilor pe următorii 1000 de ani. Într-o emisiune de la Radio-Canada, tema principală a fost criza economică profundă din Grecia şi un jurnalist s-a întrebat retoric de ce guvernul atenian plăteşte salariile preoţilor, relatează www.orthodoxie.com. Răspunzând la această întrebare, profesorul grec Georges Prevelakis a făcut câteva lămuriri necesare. Sintetizăm cele spuse:

„Plata salariilor, sau cel puţin a o parte din ele de către statul grec, este rezultatul unui acord între stat şi Biserica Ortodoxă în 1952. Biserica a cedat în 1952 circa 80% din patrimoniul ei imobiliar, pământuri cultivabile în genere, iar statul s-a obligat să plătească salariile”.

Pe aceste pământuri s-a dezvoltat turismul şi zeci de mii de clădiri, care toate aduc fonduri la bugetul de stat: hoteluri, clădiri rezidenţiale, sedii de instituţii, infrastructură, auto-străzi etc. Astăzi acest patrimoniu are o valoare inestimabilă. Totuşi, într-o aproximare, suma pe care trebuie să o plătească statul Bisericii este echivalentă cu plata salariilor pe următorii 1000 de ani, însă aceste valori imobiliare aduc mereu bani la buget, aşa că înţelegerea este cert avantajoasă pentru statul elen.

Este o falsă cale aceasta, de a vedea angajamentele statului. Problema rezidă de fapt altundeva, în corupţia generalizată, procentul covârşitor de economie neagră, care nu aduce niciun ban la buget, clientelism, şpagă, relaţii preferenţiale, lipsă de competitivitate. Acestea sunt sursele crizei actuale, care dacă s-ar rezolva, statul elen ar putea să asigure traiul decent al tuturor cetăţenilor lui. De fapt supra-angajarea la stat făcută pe criterii clientelare şi politice a produs o imensă gaură neagră în economia şi aşa şubredă a Greciei.

Conform estimărilor economiştilor trei sferturi din comerţul Greciei se face pe bază de troc sau fără casă de marcat, ceea ce înseamnă colectă zero la buget. Apoi, marile corporaţii turistice, armatorii şi industriaşii eleni au sediile în paradisuri financiare, în principal în Cipru, acolo unde nu plătesc nimic. Ecomomia elenă este aşadar în mâna unui grup puternic de tip mafiot, care controlează marile tranzacţii, iar cetăţenii de rând pot doar ghici ce se întâmplă şi suporta din plin austeritatea şi măsurile privative luate de stat, el însuşi prizonier unui ghem monopolist de corporaţii.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, exclude posibilitatea încheierii unui nou acord de finanţare externă pentru Grecia în prelungirea celui actual, de 130 miliarde euro, chiar dacă ţara este într-o situaţie foarte dificilă, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

“Nu se poate, nu putem face încă un program. Există anumite limite”, a declarat duminică Schaeuble, cu ocazia zilei porţilor deschise la ministerul Finanţelor de la Berlin. Schaeuble a adăugat că Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu peste 20% în ultimii patru-cinci ani, iar şomajul a urcat la cote record..

Grecia a încheiat în 2010 cu UE şi FMI un acord de finanţare externă de 110 miliarde euro, prelungit în acest an cu un nou program, de 130 miliarde euro. Măsurile dure de austeritate implementate în urma angajamentelor din acorduri au accentuat declinul economic, reducând veniturile statului şi impunând noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar.

Grecia va avea în următorii doi ani un deficit bugetar cumulat de 28 miliarde euro, potrivit estimărilor UE, FMI şi BCE, citate de Der Spiegel. Anterior, instituţiile financiare internaţionale anticipau deficite de 11,5 miliarde euro pe an, potrivit revistei germane, care nu a precizat sursa informaţiilor.

Schaeuble a afirmat că criza datoriilor de stat nu trebuie să devină “o groapă fără fund” pentru Germania, deşi cea mai mare economie europeană ar avea cel mai mult de suferit în cazul destrămării zonei euro. Guvernul elen, condus de premierul Antonis Samaras, vrea prelungirea cu doi ani, până la finele lui 2016, a programului de ajustare fiscală.

Criza se amplifică, bursa germană prosperă

Grecia mai are puţin şi intră în faliment, zona Euro cade în recesiune, dar indicele bursier german DAX a depăşit pragul psihologic de 7000 de puncte. Experţii se aşteaptă ca trendul ascendent să continue la Frankfurt, în mod paradoxal şi datorită crizei Euro.

Din ianuarie până azi, indicele DAX a crescut cu un procent de peste 10%. Atmosfera la bursa germană nu a fost aşa bună de ani de zile. Cumva parcă nu se potrivesc datele de niciun fel. Parcă Grecia e ameninţată de faliment, parcă Spania tocmai a cerut ajutor financiar pentru sectorul bancar, parcă producţia industrială în Germania a scăzut dramatic, iar şomajul a crescut.

Explicaţia este schimbarea felului în care bursa funcţionează. Pieţele nu mai reacţionează la stimulii clasici care provocau anterior crizei reacţii la bursă, cum ar fi datele raportate de marile companii sau prognozele de conjunctură. Doar un exemplu: atunci când agenţia Standard & Poor’s a revizuit prognoza pentru Grecia la „negativ” nimeni nu a reacţionat pe bursă. Ţara şi aşa e în prag de colaps, aşa că o asemenea veste nu mai provoaca niciun fel de îngrijorare.

Pentru DAX sau alţi indici bursieri, cu totul alţi factori au ajuns de importanţă majoră:

Sprintul lui Draghi – este vorba despre declaraţia preşedintelui BCE în care asigura că va face orice este necesar pentru a salva moneda Euro. Pieţele financiare se aşteaptă ca Mario Draghi să treacă şi la fapte, mai precis la cumpărarea de titluri de stat de la statele în dificultate.

Atitudinea FED – Ben Bernanke a anunţat că sistemul american de bănci centrale va lua măsuri de ajustare conjuncturală dacă va fi nevoie. Este de aşteptat ca FED să cumpere titluri de stat şi titluri ipotecare până când va fi mulţumită de starea economiei. Surplusul mondial de bani – din 2009 încoace şi BCE şi FED inundă pieţele cu bani ieftini. Acest capital caută la nivel mondial posibilităţi măcar pe jumătate rentabile de a fi plasat şi are efect pozitiv asupra indicilor bursieri. Lipsa alternativei la acţiuni – titlurile de stat nu mai sunt atrăgătoare aşa încât investitorilor nu le rămân decât acţiunile ca opţiune viabilă.

Majoritatea analiştilor financiari crede că a investi în companii cuprinse de indicele DAX este soluţia raţională şi rentabilă în acest moment. Cu toate acestea, unii trag şi semnale de alarmă pentru luna septembrie. Atunci este aşteptată decizia BCE, a CE şi a FMI cu privire la eliberarea de noi fonduri pentru Grecia. Apoi Curtea Constituţională a Germaniei urmează să dea un verdict în chestiunea participării Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate. De acest verdict depinde şi decizia BCE de cumpărare de titluri de stat de la ţările în dificultate prin intermediul mecanismelor de salvare financiară. Experţii sunt însă optimişti în această privinţă şi afirmă că BCE nu are alternativă.

  • Mediafax: 

Masacrul din Africa de Sud: O săptămână de doliu naţional, după incidentele de la mina din Marikana

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a anunţat o săptămână de doliu naţional începând de luni şi până duminică în memoria celor 44 de persoane care au murit în opt zile în mina din Marikana, dintre care 34 de grevişti ucişi de poliţie.

“Naţiunea este în stare de şoc şi în durere”, afirmă un comunicat al preşedinţiei, care anunţă doliu în memoria celor “44 de persoane ucise în incidentele de la Marikana”.

Înainte de masacrul de joi, zece persoane muriseră în confruntările intersindicale la Marikana, dintre care doi poliţişti. Peste 30 de persoane au fost ucise joi, poliţia deschizând focul împotriva unor mineri înarmaţi aflaţi în grevă la mina de platină Lonmin din Marikana, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase intervenţii în Africa de Sud de la prăbuşirea apartheidului, în 1994, şi până în prezent.

Violenţele au început la 10 august, după ce sute de mineri din subteran au lansat o grevă. Unii, încurajaţi de către micul sindicat AMCU, reclamau o sumă de 12.500 de ranzi pe lună (aproximativ 1.250 de euro), reprezentând mai mult decât o triplare a salariului lor actual, care este de aproximativ 4.000 de ranzi pe lună (aproximativ 400 de euro pe lună).

Masacru în Africa de Sud: Peste 30 de persoane au murit în urma unor confruntări la mina din Marikana

Peste 30 de persoane au fost ucise joi, poliţia deschizând focul împotriva unor mineri înarmaţi aflaţi în grevă la mina de platină Lonmin din Marikana, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase intervenţii în Africa de Sud de la prăbuşirea apartheidului, în 1994, şi până în prezent. 

Treizeci şi şase de persoane au fost ucise, potrivit sindicatului miner NUM, în timp ce ministrul pentru Poliţie Nathi Mthethwa a declasrat că este vorba despre “peste 30” de persoane. Aceste bilanţuri, prezentate vineri dimineaţa, se adaugă celor zece victime ale unor violenţele care au avut loc de duminică la aceasă mină, unde câteva sute de grevişti cer măriri de salarii importante.

“Din câte îmi amintesc, nu am mai văzut nimic de o asemenea amploare” de la prăbuşirea apartheidului şi instalarea unui regim democratic în 1994, a declarat pentru AFP Daniel Silke, un analist în domeniul ştiinţelor sociale.

“Eu cred că acesta este un semn al unei mari tensiuni sociale în Africa de Sud”, marcată de rivalităţi violente între sindicate, a adăugat el. Poliţia a deschis focul joi duipă-amiază asupra unui grup de mineri înarmaţi cu macete, bâte, bare de fier şi arme de foc. Aceştia refuzau să se disperseze, după ce au respins un ultimatum din partea conducerii minei, care le-a transmis ordinul să reia munca, sub ameninţarea concedierii. Potrivit unor surse concordante, această intensificare a violenţelor a fost provocată în parte de unele poziţii exagerate exprimate de către Sindicatului AMCU, disident în cadrul puternicului Sindicat NUM, care le-a promis minerilor negocierea unei triplări a salariilor.

“Viaţa oamenilor s-a ameliorat foarte puţin în ultimele decenii, iar Guvernul nu a fost capabil să facă faţă acestei frustrări”, subliniază Slike.

Ministrul pentru Poliţie, aparent foarte afectat, a criticat dur această adevărată explozie de violenţă, subliniind că forţele de ordine au negociat timp de trei zile cu greviştii.

“Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Am insistat întotdeauna asupra faptului că avem legi în această ţară, care le permit oamenilor să facă grevă, să se reunească pentru a manifesta, iar noi credem că oamenii nu trebuie să ignore aceşti stâlpi ai sistemului nostru (…). Este o situaţie teribilă pentru toată lumea”, a spus el.

Anterior, un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat, la locul incidentelor, că forţele de ordine nu au avut altă opţiune. “Poliţia a fost atacată în mod laş de către un grup care a recurs la diverse arme, inclusiv arme de foc. Poliţiştii, pentru a îţi proteja viaţa, aflîndu-se deci în situaţie de legitimă apărare, au fost nevoiţi să răspundă prin forţă”, a declarat el.

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a criticat, de asemenea, aceste violenţe. “Noi credem că există suficient loc în sistemul nostru democratic pentru ca diferendele să fie soluţionate prin dialog, fără încălcarea legii sau violenţe”, a subliniat el.“Am dat instrucţiuni oficialilor din cadrul forţelor de ordine să facă totul pentru a relua controlul asupra situaţiei şi pentru a aduce autorii violenţelor în faţa justiţiei”, a adăugat şeful statului.

Joi dimineaţa, câteva sute de bărbaţi înarmaţi s-au regrupat în afara minei. Schimburi de tiruri au început după câteva ore de negocieri, în circumstanţe care urmează să fie stabilite de către o anchetă.

Violenţele au început vineri, pe 10 august, după ce sute de mineri din subteran au lansat o grevă. Unii, încurajaţi de către micul sindicat AMCU, reclamau o sumă de 12.500 de ranzi pe lună (aproximativ 1.250 de euro), reprezentând mai mult de o triplare a salariului lor actual, care este de aproximativ 4.000 de ranzi pe lună (aproximativ 400 de euro pe lună).

În acel moment au izbucnit confruntări între susţinătorii celor două sindicate. Zece persoane au fost ucise, inclusiv doi poliţişti. Joi seara, preşedintele minei Lonmin, Roger Phillimore, a pus în mod implicit responsabilitatea confruntărilor sângeroase pe seama forţelor de ordine.

“Poliţia sud-africană era însărcinată cu asigurarea ordinii şi securităţii pe teren încă de la începutul violenţelor dintre sindicate rivale, în acest sfârşit de săptămână”, declara Phillimore, citat într-un comunicat. “Este de la sine înţeles că deplângem profund aceste decese, în cadrul a ceea ce este, în mod clar, un caz de ordine publică, mai degrabă decât un conflict social”, adăuga el.


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Criza datoriilor suverane, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “SPANIA: un primar anti-austeritate ATACA BANCILE, JEFUIESTE SUPERMARKETURILE SI IMPARTE SARACILOR/ Grecia, salariile preotilor, corporatiile si criza/ MASACRU IN AFRICA DE SUD: 44 mineri grevisti ucisi de politie

  1. Trebuie mai mult abordat aceste subiecte findca aceasta criza este o inselatorie de a saraci omul de rand si a imbogatii pe cei cu bani. Cum se face ca in parlamentul UE s-au dublat salarile? Cum se face ca in acelas timp a scazut veniturile populatiei? Cu toti ar trebui sa urmam ce a facut primarul respectiv sa furi sa dai la bogati,suna ca si cum ai lua de la bogati si dai la saraci. Cati dintre oamenii politici si alti bogatasi prospera iar omului de rand ii se taie tot si il prosteste cum vor ei ca e criza,si uite asa se spala pe maini scuzanduse de ce nu mareste nivelul de trai dar fara sa spuna ca ei castiga foarte mult cu orice limita posibila ce depaseste bunul simt de mai au si tupeu sa minta multa lume ca e criza. Daca ei ar renunta la salarii mari iar bogatii planetei ar scoate bani multi de la naftalina incat banii sa ajunga la toti oamenii de rand.

  2. @Pufulete:

    Cel mai bine ar fi sa existe o reactie a comunitatilor, nu haiducii de acest gen. Si o reactie preventiva, prin care sa se valorifice resursele locale si sa se impiedice venirea supermarketurilor. Ca altfel e cam ciudat, daca nu chiar ipocrit, sa lasi supermarketurile sa iti vina in oras si apoi sa le jefuiesti pe baza de robin hood.

  3. De acord cu Admin. Noi, statul roman, i-am distrus pe micii comercianti, micile magazine de cartier, permitand marilor retele sa-si deschida hypermarketuri unde au dorit, lucru care nu se intampla nici macar in tarile lor de origine. De piete ce sa mai spunem, sunt pline de ‘indo-europeni’ cu certificate false de producator, facturi false etc, statul neincasand niciun profit de pe urma lor, in timp ce taranii au ajuns la mana acesor escroci, fiind obligati sa le vada marfa pe nimic. Asta e unul dintre lucrurile care trag Romania in jos, pe langa multe altele, stiute de noi toti…

  4. Aceste reactii sunt sinucigase si intaresc sfaturile Parintilor nostrii potrivit carora nu mai sunt solutii lumesti si nici salvari la nivel de neam,nu mai vorbim de nivel mondial.Totul se reduce acum la salvarile individuale sau de familie.Este ca intr-un tablou in care Titanicul fumega si se scufunda,iar in jurul sau plutesc barci purtand cateva suflete.
    Cei care mai cred in revolutii si miscari “spontane” ca in ultima iarna este un naiv…

  5. Pingback: GRECIA IN CLESTELE ANTISOCIAL AL TROICII: FMI, CE si BCE cer saptamana de lucru de SASE zile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Alegerile din Italia: fenomenul BEPE GRILLO sau votul impotriva AUSTERITATII EUROPENE, a DIKTATULUI MERKELIAN si a GLOBALIZARII FINANCIAR-BANCARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: ANALIZA STRATFOR. George Friedman despre urmatoarea statie a crizei: COSMARUL SOMAJULUI MASIV, perspectiva DESTRAMARII UNIUNII EUROPENE si resurgenta MISCARILOR POLITICE ANTISISTEM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare