SRI nu vrea “ANARHIE” pe INTERNET. “PERCHEZITII INFORMATICE” fara autorizatie judecatoreasca si computere “INMATRICULATE” – sau cum folosesc serviciile pretextul amenintarilor cibernetice pentru LEGIFERAREA FOLOSIRII INTERNETULUI

26-06-2014 5 minute Sublinieri

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a avut ocazia ieri, la Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților, să explice concret cum vede Serviciul Român de Informații reglementarea Internetului (deocamdată doar în România) și de ce SRI a inițiat de fapt proiectul de Lege privind securitatea cibernetică.

Conform generalului Dumbravă, realitatea virtuală în care trăim nu mai are răbdare cu dezbaterile îndelungate ale legilor în Parlament, atâta vreme cât În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetică, percheziția informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală/infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător. Deci, o consecință gravă a adoptării proiectului de lege este că persoanele care nu comit infracțiuni vor avea mai puține drepturi și garanții decât cele care comit infracțiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul înlocuirii logicii cu vigilența serviciilor de informații.

Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să știe (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esențital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Deputatul PP-DD Vasile Oajdea: Ce propuneți dumneavoastră e un fel de viol

La această observație i-a dat replica deputatul PP-DD Vasile Oajdea, președintele Comisiei de IT:

Când omul merge la depanator o face pe riscul său. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îți intră cineva cu forța în el. Ce propuneți dumneavoastră este un fel de viol. De ce nu mergeți acum pe stradă ca să întrebați o domnișoară dacă e de acord să-i faceți un control?

Florin Cosmoiu, reprezentantul Cyberint SRI, le-a explicat deputaților că supravegherea îndeaproape a computerelor private face bine și la imaginea României în lume:  „multe calculatoare sau infrastructuri ale unor entități private, care nu sunt de interes național, sunt infectate și utilizate fără voia proprietarilor în atacuri cibernetice care vizează fie teritoriul României sau al altor țări. În lege, sunt prevăzute o serie de măsuri care crează obligația ca atunci când se identifică aceste infectări, ele să fie remediate de către utilizatori.

Deputatul PC Ion Diniță: După India, poporul român este cel mai dotat de Dumnezeu cu inteligența de a lucra la computer

Punctele de vedere ale deputaților din comisie au variat de la a fi complet de acord cu necesitatea reglementării utilizării Internetului, la poziții criticie față de pretențiile SRI. Deputatul PC Ion Diniță, aflând că imaginea României este „stricată de criminalitatea cibernetică” a insistat că legea trebuie făcută, pentru ca elementele negative care ar utiliza necorespunzător Internetul să nu poată afecta imaginea țării. Asta deoarece „după India suntem al doilea popor care suntem dotat de Dumnezeu cu inteligență, ca și oameni care lucrează în computer, ori în condițiile astea va trebuie să avem și niște legi bune și să promovăm numai ce-i bun, că partea rea, știți cum este”…

Reprezentanții APADOR-CH, ApTI și ActiveWatch,  prezenți la ședință, au adus amendamente proiectului de lege (Amendamente Legea securitatii cybernetice), arătând că deși se confruntă cu aceleași amenințări cibernetice, majoritatea țărilor din UE au preferat să se limiteze la strategii de securitate cibernetică, nu să legifereze folosirea Internetului. Societatea civilă a cerut ca proiectul să nu se adopte cel puțin până când nu va fi emisă o directivă europeană în acest sens (link către amendamentele noastre comune). Deputații, la unison cu reprezentanții SRI, au spus că nu e nevoie să „așteptăm lumina de la Bruxelles”, că avem și noi suficienți specialiști care să poată face „o lege bună pentru reglementarea Internetului”.

Generalul Dumbravă, SRI: Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român

Ca să înțelegem mai bine necesitatea legii, generalul Dumitru Dumbravă a explicat pe înțelesul șoferilor: „Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă și mașini ale statului – pompieri, armată, poliție – dar și mașini ale privaților. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituțiilor statului, pentru că privatul și-a cumpărat mașina din banii lui și poate oricând intra în mașina pompierilor sau ambulanței? Sigur că privații nu au aceleași obligații ca instituțiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligație. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (…) Nu văd nimic rău în a pune puțină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că mașinile noastre au obligația la doi ani să-și facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranță… îmi înmatriculez mașina, că așa e frumos, să se știe cine e în spatele volanului,…”.

Daniel Iane, deputat PNL, i-a atras atenția generalului SRI că Internetul a fost o invenție a civililor. Nu e ARPANET (n.a. rețeaua militară creată de DARPA, predecesoarea Internetului), drumurile nu sunt ale armatei, sunt ale civililor. Armata a intrat pe drumurile noastre, asta e diferența. Eu vă înțeleg unde bateți și v-am spus că sunt un adept al acestor reglementări în ceea ce privește, nu Internetul, atât cât modul cum este el folosit, atât de către noi civilii cât și de instituțiile statului. Iar, al doilea considerent, dacă-mi permiteți: lăsați-ne pe noi să facem politică, lăsați-ne pe noi să facem declarațiile politice. Dumneavoastră sunteți invitați aici ca specialist al nostru, pe care noi îl plătim, vă întrebăm, ne răspundeți, nu faceți aprecieri”.

Iane a insistat să afle de la reprezentanții SRI dacă acest proiect de lege pe care l-au inițiat reprezintă o urgență din cauza unor amenințări iminente la adresa securității statului sau face parte dintr-o agendă pe termen lung a SRI.

–        Daniel Iane: Înțeleg că sunt niște amenințări majore pe noi ca țară. Le puteți spune aici sau e o chestiune de prevenție pe principiul că e bine să-ți faci iarna car și vara sanie ca să nu avem probleme mai târziu? Cât de iminentă e această lege, din moment ce ați declanșat-o?

–        Florin Cosmoiu, reprezentantul Cyberint SRI: Amenințările pe zona cirbernetică există de mulți ani, problematica securității cibernetice la nivelul CSAT e din 2006. Problematica există, factorilor de decizie le-au fost prezentate toate aspectele, așa s-a ajuns în această strategie și necesitatea aprobării acestei legi de către Parlament.

–        Daniel Iane: Deci e o chestiune de agendă?

–        Florin Cosmoiu: Este, și o susținem cu tărie!

Ședința Comisiei s-a încheiat cu promisiunea președintelui Vasile Oajdea că deputații vor vota (sau nu) amendamentele propuse de societatea civilă, iar legea își va urma parcursul legislativ, către statutul de „lege bună, cu cap, care să nu intre cu boncancii în viața intimă a cetățeanului”.

Abuzul merge deocamdată în paralel. Statul renunţă în favoarea corporaţiilor la apărarea drepturilor cetăţeneşti. Ce-şi mai conservă în mod agresiv e dreptul la control. România face această politică extrem de coerent (e, cred, singura “viziune de proiect de ţară”). Cum a început criza au crescut exponenţial cheltuielile pe servicii speciale.

După ce au reuşit ceva extra-european cu buletin pentru cartele pre-pay, oamenii de la SRI au dat lovitura finală, şi-au dezvăluit filozofia de viaţă:

Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să știe (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esențital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Florin Cosmoiu, reprezentantul Cyberint SRI, le-a explicat deputaților că supravegherea îndeaproape a computerelor private face bine și la imaginea României în lume:  „multe calculatoare sau infrastructuri ale unor entități private, care nu sunt de interes național, sunt infectate și utilizate fără voia proprietarilor în atacuri cibernetice care vizează fie teritoriul României sau al altor țări. În lege, sunt prevăzute o serie de măsuri care crează obligația ca atunci când se identifică aceste infectări, ele să fie remediate de către utilizatori.” (sursa)

Nu mai e nevoie de comentarii. Există un business al apărării de terorismul cibernetic, de aici şi etuziasmul unei anumite zone de afaceri pentru astfel de filozofii.

Însă nu trebuie să uităm că acest tupeu sereist vine în perfect conformitate cu un tupeu NSA despre care tot aflăm lucruri de cînd cu scandalul Snowden. […]

Cea mai greşită interpretare aşadar ar fi să spui “ăştia de la SRI sînt bătuţi în cap”. Nu, nu sînt bătuţi în cap, au tot vîntul în pînze oferit de toleranţa crescîndă a vestului faţă de supraveghere din ce în ce mai strictă a unor cetăţeni care nu mai au viaţă privată, au viaţă privatizată./ integral pe voxpublica


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SRI nu vrea “ANARHIE” pe INTERNET. “PERCHEZITII INFORMATICE” fara autorizatie judecatoreasca si computere “INMATRICULATE” – sau cum folosesc serviciile pretextul amenintarilor cibernetice pentru LEGIFERAREA FOLOSIRII INTERNETULUI

  1. Asta arata ca mentalitatea celor de la SRI nu difera cu nimic de mentalitatea Securitatii comuniste. Au trecut 25 de ani, s-au mai schimbat oamenii, au mai iesit vechii securisti la pensie (grasa, militara, deh), au fost angajate acolo in cloaca lor noi generatii, dar au fost crescuti in aceeasi mentalitate stalinista.

  2. Liber la abuzuri si terorism de stat! – Guvernarea mondiala asupra coloniilor de tip Romania nu se poate exercita decat prin mecanisme de forta ca cele prezentate in articol!

  3. Absolut incredibil! Aceeasi securitate comunista ,aceleasi metehne. In 89 s-a strigat “LIBERTATE!”, ce usor s-a “uitat”… Ce mai ramane din drepturile omului?

  4. Asta este politica de diktat pe linia CIA/NSA -exact aceeasi mizerie se legifereaza in SUA acum – kabala pedofil-satanista ramane cum s-ar spune “running out of time”… – De fapt, au nevoie de cadrul necesar pentru practicarea unei forme de politie politica .

  5. @ Mirela: Se pare ca din drepturile omului nu mai ramane decat dreptul de a ne sodomiza sau de a ne travesti, de a injura Biserica si neamul romanesc, de preferinta de a “demitiza” toate valorile incepand cu Eminescu. Acolo e voie, e liber. Dar la viata privata, la dreptul la intimitate, ca si la libertate pur si simplu de exprimare, de opinie – asta nu e voie.
    Nu vedeti ca cu cat criza se adanceste, economia se desfiinteaza, romanii saracesc – se maresc salariile numai la aparatul represiv, adica “structurile de forta” – servicii secrete, ministerul de interne si parchete ? Adica TEROARE.

  6. Ineresul maxim este pe controlul şi supravegerea noastră, a populației fără cazier, ptr. că aceia de ce mai au cazier. Masa infracțională nu interesează. Aceia, nu numai că nu sunt supravegheați, dar sunt adesea puşi în libertate sau lăsați să-şi facă de cap (cazuri concrete cu chinezoiaca de la aeropot, cu femeia tranşată… cu…). Oameni buni, aceste măsuri anunță încarcerare nu libertate, dictatură nu democrație, robie totală şi terorismul puterii. Nu este deajuns csuntem nişte numere de CNP, că avem toate datele personale stocate în orice instituție cu care venim în contact, că ne sunt controlate convorbirile (cu sau fără acel drept legal)… Nu.Nu-i deajuns. E calar. Fiecare trebuie să aibă dosar. Să i se adune date despre anume vinovății înainte de a fi săvârşit ,,infracțiuni” contra a ce urmăreste stăpânii lumii. Terorismul puterii va înfricosa şi teroriza lumea prin acțiuni rapide şi înspăimântătoare, ridicând rapid şi neaşteptat pe oricine. Nu mai este vorba de nici o prezumție de nevinovăție asupra cuiva. Dosarul va fi complet în momentul dorit. Nu vor mai fi anchete (decât formal şi spre îmbrobodire). Nu vă e limpede ?. Nu sunt urmăriți infractorii, ci toți posibilii opozanți ai noii dictaturi. Aceste structuri şi servicii pentru aşa ceva sunt şi toate mijloacele media sunt folosite la maxim pentru ai justifica.
    Nu. Nu mai putem vorbi de libertate şi democrație ptr. că nu libertatea cetățeanului este apărată ci libertatea totală a puterii şi a stăpânilor asupra sclavilor.

  7. Vor fi vonovății şi exprimarea opiniei personale în public. Da. Numai exprimarea opiniei, chiar dacă a fost doar opinie şi niciodată acțiune.Vor fi puse în legatură cu o oarecare acțiune, orice opinii demascatoare şi doveditoare. Să ne amintim de… jignitul cu privirea, incriminat acum douăzeci şi ceva de ani în urmă. Există o masă infracțională, sunt oameni înrăiți, sunt rețele de criminalitate… apoi acelea să fie vizate de asemenea legi şi temeinic gândite pentru a nu atenta la intimitatea şi libertatea celor ce cinstiți şi din banul cărora trăiesc stăpânii, puterile şi autoritatea.

  8. si stati sa vedeti cand or veni copii lor din urma caci vor fi mai dihai decat parinti lor

  9. L-au sacrificat pe Ceausescu fiindca singura diferenta (dar uriasa) intre ce era pe vremea lui si ce este acum, este faptul ca Ceausescu era patriot (in felul lui) si tara era independenta. L-au macelarit in ziua de Craciun ca sa poata vinde occidentului fiecare fir de iarba din Romania. In rest, ca supraveghere securista, nu e nicio diferenta. Acum au mai multe mijloace tehnice, mult mai perfectionate decat erau in anii 80.

  10. Dar securiștii mai au și acest scop: să găsească și să distrugă repede pe toți cei care le recunosc și le demască planurile. Mai întâi caută și elimină site-urile periculoase, apoi și persoanele indezirabile sistemului…

  11. POATE SCRIETI UN ARTICOL SEPARAT IN ACEST SENS:
    In SUA, Curtea Suprema a decis ca fara mandat nu pot fi inspectate telefoanele mobile, computerele, alte dispozitive de comunicare deoarece ele contin informatii personale esentiale: “Modern cell phones are not just another technological convenience. With all they contain and all they may reveal, they hold for many Americans ‘the privacies of life.’ The fact that technology now allows an individual to carry such information in his hand does not make the information any less worthy of the protection for which the Founders fought. Our answer to the question of what police must do before searching a cell phone seized incident to an arrest is accordingly simple—get a warrant.”Chief Justice John Roberts.

    http://apti.ro/colaboreaza-romania-cu-nsa
    http://cryptome.org/2014/05/npth-01.pdf
    http://cryptome.org/2014/05/npth-02.pdf
    http://cryptome.org/2014/05/npth-03.pdf
    http://cryptome.org/2014/05/npth-04.pdf
    http://cryptome.org/2014/05/npth-05.pdf

    Vestea bună este că Directiva europeană privind retentia datelor personale ale utilizatorilor de internet si telefonie (Directiva Big Brother) a fost invalidată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Vestea proastă e că, în ciuda tuturor protestelor societătii civile, România a transpus această directivă într-o lege – Legea 82/2012 – si că ea încă se aplică la noi.

  12. Pingback: ACCES LA INTERNET WI-FI SI CARTELE PRE-PAY DOAR CU DATELE DE IDENTIFICARE: proiectul de lege a fost aprobat/ NSA a avut mandat de INTERCEPTARI si in ROMANIA - Recomandari
  13. Eric Schmidt, presedinte executiv al Google: Internetul va disparea

    La sfarsitul unui set de discutii la Forumul Economic Mondial de la Davos, Eric Schmidt a fost intrebat despre predictia lui cu privire la viitorul internet-ului, iar raspunsul sau a fost surprinzator. “Voi raspunde foarte simplu ca Internetul va disparea”, a spus Schmidt.

    “Vor fi atat de multe adrese IP, atat de multe terminale, senzori, lucruri purtabile, aparate cu care vom interactiona, incat nici nu veti mai simti internetul”, a explicat el. “Va fi tot timpul parte a vietii noastre. Imaginati-va ca intrati intr-o camera, iar acea incapere este una dinamica si, cu permisiunea dumneavoastra, veti putea interactiona cu tot ce se intampla in camera”

    Schmidt a conchis: Apare o lume puternic personalizata, foarte interactiva si desoebit de interesanta”.
    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-19179717-eric-schmidt-presedinte-executiv-google-internetul-disparea-naste-lume-puternic-personalizata-interactiva-extrem-interesanta.htm

    In traducere libera: IP-urile vor fi inlocuite de coduri, gen CNP, care vor identifica fiecare persoana in parte, nu va mai exista anonimitate pe internet!

  14. Google boss Eric Schmidt predicted the internet will soon be so pervasive in every facet of our lives that it will effectively “disappear” into the background.
    “A highly personalised, highly interactive and very interesting world emerges.”

    Facebook boss Sandberg said the internet in its early forms was “all about anonymity” but now everyone was sharing everything and everyone was visible.
    “You cannot isolate yourself any more. It simply doesn’t work.”
    Nevertheless, Sandberg told the assembled elites that even the current pace of change was only the tip of the iceberg.
    “Today, only 40 per cent of people have internet access,” she said, adding: “If we can do all this with 40 per cent, imagine what we can do with 50, 60, 70 per cent.”
    http://www.smh.com.au/digital-life/digital-life-news/internet-will-disappear-google-boss-eric-schmidt-tells-davos-20150123-12wsxs.html

    Wellcome to the brave new world!

  15. In Franta s-a legalizat cenzura internetului si inchiderea site-urilor catalogate ca si “teroriste”. Militia internetului din Franta se numeste: “Comisia Națională pentru Informatică și Libertăți”.

    Sursa: http://www.evz.ro/precedentul-s-a-produs-franta-declanseaza-cenzura-pe-internet.html

    Mai multe informatii despre catalogarea ca si “potential terorist”:

    http://www.activistpost.com/2013/08/72-types-of-americans-that-are.html

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/02/03/terifiant-marea-britanie-santajeaza-scolile-religioase-sub-pretextul-combaterii-extremismului-promovati-homosexualitatea-si-alte-religii-sau-veti-fi-desfiintate/#comment-338838

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare