Schitul PRODROMU ar putea deveni PRIMA MANASTIRE ROMANEASCA a Sfantului Munte

18-05-2011 2 minute Sublinieri

Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos ar putea fi ridicat la rangul de mănăstire, se arată într-o informare emisă de Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României.

Aşezământul ar urma să devină, astfel, prima obşte monahală de acest fel din Sfântul Munte, lucru dorit de zeci de ani de clerul şi credincioşii din ţara noastră.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, există o deschide din partea prelaţilor greci pentru schimbarea statutului schitului Prodromu.

Pe de altă parte, acesta are nevoie de 3 milioane de euro pentru amenajarea părţii de nord a clădirii şi de flexibilizarea acordării de subvenţii din partea Ministerului Culturii.

Estimarea reiese din adresa înaintată conducerii Camerei Deputaţilor de mai mulţi membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament, întorşi, recent, dintr-un pelerinaj la Muntele Athos.

Nota:

Ramane un gust amar insa din asocierea acestei vesti foarte bune cu “grupul ecumenic de rugaciune” si cu Camera Deputatilor. Nadajduim totusi sa nu fie vorba de alte conotatii sau de implicarea vreunui compromis in schimbul acordarii statutului de manastire, macar atata vreme cat duhovnicul Prodromului ramane Cuviosul Gheronda Iulian Lazar…

Iar apropo de cele 3 milioane de Euro pentru “amenajarea partii de Nord a cladirii”, sa nu uitam ce aflasem de la celalalt mare duhovnic si fost staret al Schitului, vrednicul de pomenire Parinte Petroniu Tanase:

Toate înlesnirile şi binefacerile acestea nu se potrivesc cu viaţa călugărului”, spu­nea el odată despre primenirile şi moder­nizările monahismului. Ele sunt pentru odihna trupului. Şi acolo unde e odihnă nu poate să sălăşluiască şi frica de Dum­nezeu. Monahul trebuie să-şi înduhovnicească trupul ca să semene cu Dumnezeu. Iar Dumnezeu (Cuvântul) era în trup, dar trecea prin uşile închise. De asta fuge mo­nahul din lume, ca să-si întărească duhul – nu trupul -, să moară faţă de aproape­le său şi să nu-l judece întru ceva. Pentru că nu poţi osândi decât ceea ce vezi. Fugi dară de lume ca să n-o osândeşti pe ea şi nici să te osândeşti pe tine în felul acesta”.

Monahul fuge de lume avva, dar acuma aleargă lumea la monahi!”, i-am spus eu atunci.

„Da. A început să vină du­hul acesta lumesc peste mănăstiri şi chiar şi aici, în Athos”, a mai zis el cu amărăciune.

Imi spusese altădată, când l-am întrebat ce si-ar dori mai mult la vremea aceea, ca ar vrea… să nu mai fie drumuri în Sântul Munte! Să revină iar la cărările şi liniştea timpurilor pe care le găsise în Grădina Maicii Domnului!

„Atuncea ple­cai lunea, pe jos, cu mularul (catârul) la Karyes pentru cele trebuincioase schitului si te întorceai marţea ostenit la fraţi, dar neimpraştiat în rugăciune! Acuma te urci în maşină si într-o oră eşti în Careia. Nici n-ai timp să-ţi faci pravila pe drum, cum o făcea sfântul Athanasie! Pe vremea aceea dacă vedeai obraz de om în cale te opreai pentru binecuvântare si cuvânt de folos. Astăzi n-apuci să ieşi din schit şi te-ntâlneşti cu un grup de mireni. O fi ceva folos şi din aceasta, mai ales pentru mireni, că Dumnezeu şi pe cele rele le poate întoar­ce înspre bine, numai să nu fie mai mare pierderea!”.

„Nu iubiţi lumea, nici pe cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iu­birea Tatălui nu este în el” (I Ioan 2, 15). Iar gheronda nu s-a lipit nicicând de cele trecătoare ale lumii, ci a iubit truda mai mult decât odihna. Si obştea a înţeles si a văzut că el ştia calea Domnului; de aceea l-a si urmat în toate.

N-a avut de la cine învăţa cele ale lui Dumnezeu avva Petroniu, căci în viaţă nu i-a fost dat să ucenicească pe lângă vre­un bătrân îmbunătăţit. Dar l-a înţelepţit Dumnezeu şi a iubit cărţile si a făcut cele scrise în ele de Sfinţii Părinţi, păzindu-şi sufletul de prihană. Şi, având inimă cu­rată – că nu cunoştea vicleşug cugetul său – lui Dumnezeu i-a plăcut cele ce a făcut, căci a rămas în toată petrecerea sa pămân­tească nematerialnic şi dispreţuind avuţiile. Pentru aceasta n-a primit nici cele două milioane de dolari pe care le-a ofe­rit George Becali, spre refacerea arsanalei Prodromului, spunând că

nu aceasta este treaba călugărului, ci a sta de vorbă cu Dumnezeu! Că dacă monahii se vor lipsi de rugăciune şi vor începe a zidi piatră, duhul va duce de la ei şi vor rămâne… de piatră“!

Şi de vor ridica arsanaua,

„mai pe urmă le va trebui să meargă la pescu­it” (bineînţeles că pentru hrana schitului), iar apoi „corabie mai mare le va trebui şi rugăciunea se va duce de la ei! Toate aces­tea sunt vicleşuguri ale diavolului, care seamănă răul prin multa înlesnire, ca neghina printre spicele de grâu. Să nu dorim lucruri din cele lumeşti în locul celor ale sufletului, că ne vom lipsi astfel de amândouă. Când trăieşti având bani asupra ta, Dumnezeu nu-ţi mai poartă de grijă. Şi să ştii frate că dracul n-a biruit niciodată pe cineva prin sărăcie!“.


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Parinti greci si athoniti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Schitul PRODROMU ar putea deveni PRIMA MANASTIRE ROMANEASCA a Sfantului Munte

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare