Sedinta importanta a Sfantului Sinod joi si vineri (19-20 mai). VA FI ALES ARHIEPISCOPUL DE ALBA SI SE VA DISCUTA CONFLICTUL CU PATRIARHIA IERUSALIMULUI/ Patriarhul ecumenic este acuzat, intr-un articol grecesc preluat pe Basilica, ca “rastigneste unitatea Ortodoxiei”. LUPTA INTRE PATRIARHII SE ASCUTE TOT MAI INGRIJORATOR

18-05-2011 2 minute Sublinieri


  • Basilica:

SFÂNTUL SINOD SE REUNEŞTE ÎN ŞEDINŢĂ DE LUCRU ÎN ZILELE DE 19-20 MAI 2011

Subcomisia de Statut a Sfântului Sinod s-a întrunit la Reşedinţa Patriarhală

Şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea Noului Arhiepiscop de Alba Iulia

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

În zilele de 19-20 mai 2011, în Sala sinodală din Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Joi, 19 mai 2011, membrii Sfântului Sinod vor alege prin vot secret ierarhul titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba-Iuliei. Ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în consultare cu membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei au desemnat drept candidaţi pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi pe Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Pe ordinea de zi a Sfântului Sinod se mai află problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului, precum şi alte teme de actualitate ale vieţii bisericeşti.

„Răstignesc” unitatea Ortodoxiei

Articolul pe care îl redăm în cele ce urmează, cu titlul „Răstignesc” unitatea Ortodoxiei, tradus din limba greacă, a fost publicat în ziarul „Prezentul” din Grecia, în data de 15 mai 2011 şi preluat de pe site-ul romfea.gr din Grecia:

„O scrisoare – invitaţie a Patriarhului Ecumenic şi un… aşezământ din Ierihon ameninţă să arunce în aer unitatea Ortodoxiei.

Şi să iasă cu răni grave din ultimele evenimente care au provocat tensiuni subterane în relaţiile multor Biserici Ortodoxe locale cu Patriarhia Ecumenică şi au dus la conflict deschis Patriarhia Ierusalimului cu Patriarhia Română.

Pentru multă lume, ceea ce se întâmplă are aceeaşi importanţă. Şi, desigur, în orice altă situaţie, dacă exista buna intenţie arătată de toate părţile, toate problemele ar fi fost soluţionate într-o singură zi. Însă, aşa cum spun clerici cu experienţă, „spinii” care au apărut recent în relaţiile dintre Biserici constituie motivele, în spatele cărora, foarte probabil, se ascund alte planuri, coaliţii străine şi scopuri şi intenţii diferite.

Cu două viteze

În zilele Paştilor, Patriarhul Ecumenic a invitat pe Întâistătătorii Bisericilor Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului şi Ciprului să participe la o consfătuire care va avea loc la Fanar, având ca temă principală evoluţiile din Orientul Mijlociu. Şi în afară de evenimentele şi datele noi din Orientul Mijlociu, la Sinodul Întâistătătorilor care va avea loc la sfârşitul lunii august se va discuta şi despre Sinodul „Panortodox” care este în pregătire, despre strategia pe care o arată Biserica Rusiei, dar şi despre conflictul recent care a izbucnit între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ierusalimului.

Supărarea provocată de publicarea scrisorii Patriarhului Bartolomeu a fost mare, mai ales între Întâistătătorii celorlalte Biserici Autocefale care nu au fost invitate la Sinod. Dreptul de participare, conform Patriarhiei Ecumenice îl au numai Bisericile întemeiate de Sinoade Ecumenice. Se susţine că Patriarhia Ecumenică, prin această mişcare, separă Bisericile Ortodoxe în Biserici „cu două viteze” şi nu favorizează deloc unitatea ortodocşilor. Unii arhierei fac comentarii (pe această temă) că nu este cu putinţă ca Fanarul să separe conducătorii Bisericilor în Întâistătători şi … mai puţin Întâistătători. Şi, în special, atunci când, mai înainte s-au discutat probleme atât de mari la ultima întâlnire interortodoxă desfăşurată la Geneva, cum este tema Autocefaliei Bisericilor. „Întâistătătorii care vor participa nu reprezintă nici a zecea parte din credincioşii ortodocşi”, zicea un mitropolit cu numeroasă turmă de credincioşi în străinătate. Prin această mişcare, Patriarhia anulează sinodalitatea şi creează un precedent negativ, care poate rupe iremediabil unitatea Ortodoxiei.

Pentru un cămin…

Cealaltă problemă gravă care a separat în două tabere comunitatea Ortodoxă din întrega lume este disputa izbucnită între Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română. În urmă cu câteva zile, Patriarhia Ierusalimului a ajuns până la extrem şi a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română, caterisind pe reprezentantul Bisericii Române în Ţara Sfântă. Ierusalimul a acuzat pe români că au intrat pe teritoriul lui. Patriarhia Ierusalimului a trecut la luarea celor mai dure măsuri între Biserici Ortodoxe, prin întreruperea comuniunii. Şi asta – zic cei care cunosc bine, problemele, – în primul rând ca să nu le vină şi altor Biserici (mai ales ruşilor) pofta de a avea pretenţii asemănătoare. Teofil, Patriarhul Ierusalimului, nu a acceptat cererea Patriarhului Daniel al României, de a-şi da binecuvântarea pentru slujirea în locaşul de închinare şi funcţionarea căminului Bisericii Române, pe teritoriul jurisdicţiei Ierusalimului. Din partea Sa, Patriarhul României Daniel a acuzat pe Patriarhul Teofil de tratarea problemei cu prea multă uşurinţă, susţinând că ridicarea căminului şi a bisericii a pornit pe la mijlocul anilor ‘90 şi că Patriarhul de atunci al Ierusalimului, Diodor, fusese de acord, în această privinţă, cu Patriarhul României, Teoctist. Este rău – se vorbeşte la Patriarhia Română – că Patriarhul Ierusalimului s-a grăbit şi nu a aşteptat să se găsească o soluţie acceptată în comun, din moment ce se convenise să aibă loc o întâlnire comună a reprezentanţilor celor două Biserici, la sfârşitul lui mai”.

Articolul de mai sus a fost deja facut cunoscut prin blogul Presa Ortodoxa sub titlul ”Pentarhia si unitatea ortodoxa” (a se vedea in materialul INTREBAREA CARE II FRAMANTA PE PATRIARHII ORTODOCSI AI ULTIMELOR VREMURI: CARE ESTE CEL MAI MARE DINTRE NOI?). Noutatea este ca Basilica, agentia Patriarhiei, a preluat un asemenea gen de articol, intr-o traducere proprie, in care se pun probleme incomode si acute ale ortodoxiei. Astfel de stiri razbat cu greu spre deloc la Basilica sau in cotidianul Lumina, unde ajung doar articolele lemnoase si plate care exceleaza in a nu spune nimic pe astfel de teme. Premiera facuta de Basilica este inca un semn al nivelului la care a ajuns conflictul intre patriarhiile ortodoxe…


Categorii

Ierarhi romani, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Sedinta importanta a Sfantului Sinod joi si vineri (19-20 mai). VA FI ALES ARHIEPISCOPUL DE ALBA SI SE VA DISCUTA CONFLICTUL CU PATRIARHIA IERUSALIMULUI/ Patriarhul ecumenic este acuzat, intr-un articol grecesc preluat pe Basilica, ca “rastigneste unitatea Ortodoxiei”. LUPTA INTRE PATRIARHII SE ASCUTE TOT MAI INGRIJORATOR

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » P.S. Irineu Bistriteanu, noul arhiepiscop al Alba Iuliei. Papa Benedict il invita pe Patriarhul Daniel la evenimentul ecumenist sincretist de la Assisi (27 octombrie 2011)
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COMUNICAT PATRIARHIE despre implicarea parintelui Ilarion Argatu pentru Asezamantul Romanesc de la Ierihon si binecuvantarea verbala din partea Patriarhului Diodor
  3. Pingback: Asteptand Sinodul Pan-Ortodox, PATRIARHIILE ISI CONTINUA JOCURILE DE PUTERE/ Patriarhul Daniel promoveaza "NOUL ECUMENISM AL CARITATII" drept cale pentru realizarea "COMUNIUNII FRATERNE" cu CATOLICISMUL/ Schimbarile climatice: O PROPAGANDA ECUMENISTA (Sti
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare