STEAGUL SECUIESC pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, de ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI

15-03-2012 1 minut Sublinieri

steagul secuiesc

Steagul secuiesc, votat in 2009 ca steag al judetului Harghita, a fost ridicat, joi, pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, relateaza Agerpres. La fel ca in ultimii doi ani, evenimentul a inceput cu intonarea imnului Ungariei, iar mai multi husari au dat onorul si au strajuit steagul pana cand acesta a fost ridicat pe catarg.

La festivitate, unde au asistat aproximativ 100 de persoane, au fost rostite scurte discursuri si a fost oficiata o slujba religioasa, iar in final a fost intonat imnul secuiesc. Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat ca ziua de 15 martie nu ar trebui sa fie ofensatoare pentru romani.

”Ziua de 15 martie este o zi importanta pentru maghiarimea de pretutindeni pentru ca comemoram Revolutia din 1848, o zi in care am inceput sa luptam pentru libertate. Si eu cred ca sunt importante acele scopuri declarate atunci, privind egalitatea, solidaritatea si libertatea de a iesi de sub un imperiu care nu ne-a lasat sa ne organizam si sa traim cum ar fi fost mai bine, nu numai pentru maghiari, ci si pentru romani. Cum zilele nationale ale romanilor trebuie sa fie cinstite, trebuie sa fim atenti la ele si trebuie sa participam, eu cred ca si pentru romani ziua de 15 martie nu trebuie sa insemne nimic ofensator”, a declarat Borboly Csaba.

Steagul secuiesc de culoare albastru deschis, pe care se afla o dunga aurie, alaturi de soare si luna, este folosit de mai mult timp de Consiliul National Secuiesc, organizatie neinregistrata juridic, care lupta pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinutului Secuiesc. In noiembrie 2009, consilierii judeteni harghiteni de la UDMR l-au votat ca steag al judetului Harghita, putand fi folosit la manifestari festive. El a fost arborat, permanent, pe cladirea Palatului Administrativ din 2010 si in fiecare an, de 15 martie, este coborat pentru ca apoi sa fie ridicat intr-un cadru festiv.

Hotararea privind votarea ca steag al judetului Harghita a fost respinsa de cei doi consilieri judeteni romani, sociali democratii Cristinel Glodeanu si Sabina Stoia, care au cerut insistent ca pe acesta sa apara si un simbol care sa-i reprezinte pe romanii din zona, dar propunerea lor a fost respinsa. De asemenea, el a fost reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe motiv ca nu-i reprezinta si pe romanii din Harghita.

Manifestari dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni vor avea loc joi in majoritatea localitatilor harghitene. La Miercurea Ciuc, festivitatea centrala se va desfasura in cursul serii, la statuile revolutionarilor Nicolae Balcescu si Petofi Sandor.

 


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “STEAGUL SECUIESC pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, de ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI

  1. Pingback: TINUTUL SECUIESC: o bomba cu ceas [REPORTAJ] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare