Stirea despre Departamentul de Stat al SUA care ar fi tras de urechi Guvernul României, un FAKE NEWS mai elaborat?

3-02-2017 2 minute Sublinieri

departamentul

Astazi, ca un apogeu al reactiilor internationale critice fata de ordonantele de urgenta emise de guvernul PSD, Hotnews cita triumfator urmatoarea pozitie a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA:

Sursa pare a fi foarte credibila, caci Hotnews citeaza din Associated Press si o confirma cu Ambasada SUA.

Curios este ca Hotnews nu citeaza din Radio Romania Actualitati, care reda declaratia lui Mark Toner sub titlul ”exclusivitatii”, deci ca un raspuns pe care purtatorul de cuvant l-ar fi dat unei solicitari a RRA. 

Daca, insa, se face click pe referinta din articolul Hotnews, articolul original nu este al AP, ci al unei surse obscure: celebrul site de stiri... Beloit Daily News.

Cum stirea a ajuns si pe Facebook, unii au inceput sa-si puna intrebari. Iar unele observatii sunt interesante:

Nu exista niciun fel de comunicat oficial al Departamentului de Stat pe tema ordonantelor de urgenta ale guvernului Romaniei. Ar fi si greu – de pilda, pe sectiunea Europa si Eurasia, unicul mesaj este 

As of January 20, 2017, all material from the administration of Barack Obama can be found on the archive. New material will appear here as it becomes available.

Si inca nu e nimic available. Nimic, pana acum, despre Romania nici la sectiunea de comunicate: https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/index.htm

In plus, Mark Toner face parte din functionarii administratiei Obama si este, cel mai probabil, pe picior de plecare. Tot Departamentul se afla, de fapt, in etapa de tranzitie. 

Cum ramane, insa, cu confirmarea Ambasadei SUA acordata Hotnews? Pe siteul ambasadei nu se afla niciun fel de comunicat pe aceasta tema, nici la sectiunea de comunicate oficiale, nici la sectiunea de stiri de la Washington (news from Washington), nici la cea de remarci ale ambasadorului Klemm.

Stirea nu se afla, de asemenea, nici pe contul de Facebook al Ambasadei SUA, unde, pe tema ordonantelor, exista doar o declaratie recenta a lui Klemm acordata News.ro, nici pe cel de Twitter, unde se afla o alta declaratie, de data aceasta acordata Digi24.

Cum e posibil ca o luare de pozitie oficiala a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA sa nu se afle pe niciuna din sursele oficiale institutionale? Nici ale Departamentului, nici ale Ambasadei?

Desigur, ramane chestiunea confirmarii mesajului pentru Hotnews, de catre Ambasada, precum si cea a exclusivitatii RRA. Retinem insa contextul: o declaratie a unui oficial pe cale de a parasi postul este confirmata de un ambasador al aceleiasi administratii expirate Obama.  In privinta exclusivitatii RRA, care da de inteles ca Mark Toner ar fi rapsuns unei solicitari a presei romanesti, deci nu ar fi luat o pozitie din proprie initiativa, se pune o problema simpla: in ce masura era in drept ca un membru al unei echipe in tranzitie (spre exit) sa dea un raspuns oficial pentru o problema, totusi, atat de serioasa? 

Intre oamenii fostului Departament de Stat, cei din Ambasada si massmedia securistica de tip Hotnews sau Ziare.com exista, demult, a beautiful friendship. Sa fi dus aceasta friendship pana acolo incat sa asistam la un fake news inventat de surse para-oficiale si credibilizat prin RRA si Ambasada?

Un fake news mai elaborat, care presupune legaturi cu agentii de presa internationala si cel putin complicitatea actualului viitor fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat?

Mai trebuie adaugat ca stirea a ajuns si pe cateva siteuri celebre, dintre care citam The Guardian si Fox News. Foarte interesanta e stirea preluata, de la aceeasi Associated Press, de Fox News. Acolo, printre cei care critica guvernul PSD este mentionata si BOR, lucru care indica o lectura filtrata si manipulatorie a luarilor de pozitie ale Patriarhiei Romane pe aceasta tema, tema care corespunde intru totul naratiunii de tip ziare.com si hotnews. Ceea ce pare ca indica o legatura stransa, dincolo de simplul jurnalism, intre unele surse mediatice din Romania si unii colaboratori ai AP. 

Merita reamintit, in context, ca jurnalistul german Udo Ulfkotte a dat in vileag impanzirea massmediei si agentiilor de presa cu agenti ai CIA si ai altor servicii secrete. Exista unor agenti secreti americani in agentii de presa internationala cunoscute, ca Reuters, a provocat, de asemenea, un scandal mediatic acum cativa ani. 

Nu ar fi, oricum, prima stire falsa. Aproape toate raportarile de oameni sunt umflate, dupa cum se poate vedea aici.

 


Categorii

1. DIVERSE, America, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Stirea despre Departamentul de Stat al SUA care ar fi tras de urechi Guvernul României, un FAKE NEWS mai elaborat?

 1. ”Merita reamintit, in context, ca jurnalistul german Udo Ulfkotte a dat in vileag impanzirea massmediei si agentiilor de presa cu agenti ai CIA si ai altor servicii secrete.”
  Da, și mai merită, zic eu, reamintit că Udo Ulfkotte a murit acum 3 săptămâni în urma unui atac de cord.

 2. Intr-adevar, cred ca demult nu s-a ajuns cu minciuna atat de departe in media. Sigur, intotdeauna a existat minciuna si propaganda, dar minciuna era subtila, eclipsata de forta propagandei – vreau sa zic ca minciunile gogonate vizau doar situatiile neverificabile, interpretarea realitatii in cheie mincinoasa (propaganda) fiind preponderenta. Acum se minte observ asa cum se respira. Stim de pilda toti stirea raspandita de mai toate sursele ‘serioase’ ca Firea ar fi amendat protestatarii cu copii (in paranteza fie spus, n-ar fi fost rau deloc sa o faca). A dezmintit zilele astea la tv stirea.

  Mai mult, impresia mea este ca au fost amenintati foarte multi (au si spus-o de altfel mai multi invitati de la rtv si antene), insusi discursul antenelor de ex s-a ‘edulcorat’, cat despre schimbarea de atitudine a lui Ciorbea de dupa vizita lui Iohannis, ce sa mai vorbesc… Din pacate aici nu mai e vorba doar de acesti tineri manipulati, ei sunt simplul rod al unor generatii care si-au ingaduit in prea mare masura luxul fricii, al urii si al invidiei. Pt ca numai astea pot justifica nivelul urias de infiltrare al securistilor si minisecuristilor (vorba Petrei) in societatea romaneasca si apetitul asta al romanului de a-si spiona si manipula semenii si a face din asta un proiect de viata. De-aia sustin ca o societate trebuie sa incurajeze omul sa-si descopere vocatia si talentele, propria sa aptitudine de a contribui cu ceva util la inflorirea unei societati, sa ofere individului canale constructive de descarcare e propriei energii creatoare, aceasta imbinare a credintei cu viata propriu zisa pe care trebuie sa ne-o traim creator si constructiv. Noi facem prea multa psihologie a aproapelui, in loc sa ne concentram pe solutii. Si, din pacate, pe undeva chiar si noi cei de aici cadem in capcana asta din pacate…

 3. O fi pus linkul greșit HN, știrea chiar e de pe AP:
  http://hosted2.ap.org/APDEFAULT/f70471f764144b2fab526d39972d37b3/Article_2017-02-02-EU–Romania-Protests/id-c5fd5d75547b45519310ec76afd0271c

  Din câte știu ambasada Romaniei e o ambasada de tier 1, un cerc de 25 de ambasade de prima importanta pentru SUA. Declarația lui Mark Toner e autentică.
  Dar deja e irelevant.
  “Genialul” Dragnea e pe cale să transforme o victorie generală intr-o înfrângere usturătoare. Geoana2.
  Nu mi-aș face iluzii in privința lui Tronald Dump:
  Trump e doar un negustor amator de chilipiruri economice și monopoluri geopolitice dătătoare de poziții de forță în orice fel de negociere. Singura diferență între el și Obama pe politici externe va fi agresivitatea și rapacitatea.
  D’ale lui Trump:
  nici Obama nu le-a făcut așa cadou elitelor:
  https://www.agerpres.ro/externe/2017/02/03/presedintele-trump-anuleaza-reglementari-financiare-introduse-dupa-criza-din-2008-20-56-59

  minorități sexuale pe mâini bune:
  https://www.agerpres.ro/externe/2017/01/31/trump-promite-ca-va-apara-drepturile-minoritatilor-sexuale-impotriva-discriminarii-la-locul-de-munca-16-33-42
  NATO va rămâne în continuare the biggest stick al Americii:
  https://www.agerpres.ro/externe/2017/01/31/stoltenberg-nato-si-trump-sunt-de-acord-pentru-un-dialog-cu-rusia-pornind-de-pe-o-pozitie-de-forta–14-12-40

  Trump nu va ceda nici un atu al Americii și nici nu-și va întoarce privirile spre mainland. Doar va tipa mai tare decât Obama și va da cu pumnul mai des în masa comunității globale.

  #jesuisputoare

 4. @enkidu

  Daca singurul argument ca e autentic e ca articolul se gaseste, totusi, pe AP, nu de ajuns. Am pus acolo mai multe dubii, cel mai putin important este sursa initiala, care, oricum, consta intr-un corespondent bine adaptat realitatilor presei bine orientate de la noi. Raman la parerea ca e fake news elaborat, smecher, civilizat, dar tot fake, tot smen.

 5. @enkidu

  O stire e reala daca se verifica factual. Nu daca se verifica faptul ca a dat-o cutare sursa mediatica.

  Factual, nu exista niciun fel de urma oficiala a pozitiei Departamentului de Stat al SUA despre Romania. Exista doar o citare a parerii purtatorului de cuvant al acestuia.

  Pana nu vad o confirmare oficiala, asumata, pentru mine ramane un fake news complex, realizat de agenti si oficiali.

 6. @enkidu

  este absolut normal sa apere lgbt de discriminarea in munca. Problema reala a ultimului deceniu este ca lgbt nubs a rezumat la asta, ci a vrut in plus:
  1. sa i calificam drept ‘normali’ (agresiune la adresa libert de constiinta), de unde corolar:
  2. sa le dam dreptul sa constituie o ‘familie’ si sa infieze copii

  Altfel spus, sa acceptam anormalul, pacatul cum am spune noi ortodocsii, si sa il perpetuam generatiilor viitoare, stricand legea firii, favorizand proliferarea artificiala a speciei (cu ce riscuri nu vreau sa ma gandesc) si, mai ales, batjocorind legea divina. E o mare diferenta.

 7. Pai se fac atâtea declarații de către oficiali fara că ele sa mai fie preluate pe siteurile guvernului sau ale administrației prezidențiale. Putin și Obama declarau câte în lună și stele fara că toaye spusele lor sa mai apară pe Twitter sau pe gov.com.
  Asa poți deduce că 90% din stirile presei scrise sunt la momentul apariției neverificate factual adică toate ziarele mint până la proba contrarie și toți reporterii e mincinoși.
  In cazul de mai sus sunt 2 surse independente: RRA și AP.

 8. @enkidu

  Inteleg dedicatia pentru cauza, insa aia era o pozitie oficiala, nu o declaratie oarecare. Pozitia SUA pe tema respectiva. Daca nu are un numar de ordine, ceva, daca nu a fost transmis pe cale oficiala guvernului, atunci e ca si inexistent. Daca faci o cercetare pe istoria relatiilor Romania – SUA, te duci la arhivele departamentelor si ministerelor, nu la presa. La presa te duci ca sa vezi ce se discuta si ce e reflectat in presa, dar nu pentru reactiile oficiale ale unor state.

 9. Nici eu nu cred stirea aia, ar fi fost preluata la greu. Ceea ce nu inseamna ca daca psd-ul nu va sti sa se foloseasca asa cum trebuie de toate canalele de comunicare (diplomatice sau alternative), o astfel de stire – de data asta reala – n-ar putea apare. Propaganda acestor securisti tradatori este atat de furibunda si lipsita de scrupule incat ar fi o adevarata nebunie ca psd sa stea cu mainile in san.

  Eu nu stiu ce jocuri ne putem astepta sa faca Maior pe acolo, sa-mi spuna dea si mie cineva niste date…

 10. Aliații europeni estimează că, odată cu sosirea trupelor americane în Polonia, planul fostei administrații Obama va fi aplicat în continuare, menționează agenția Reuters într-un comentariu publicat miercuri, neexcluzând însă posibilitatea ca această desfășurare să poată fi folosită de Trump ca o monedă de schimb în negocierile sale viitoare cu președintele rus Vladimir Putin.
  ‘Trump este un om de afaceri și vrea să negocieze de pe poziții de forță’, estimează un diplomat de la Bruxelles al unei țări central-europene.

  https://www.agerpres.ro/externe/2017/02/09/prezenta-trupelor-americane-in-europa-o-posibila-moneda-de-schimb-a-lui-trump-in-negocierile-cu-putin-reuters–17-41-48

 11. Nu vă lăsați amăgiți de Trump. Dezvrăjiti-vă. Nu va conduce nici un marș triumfal împotriva noii ordini mondiale. Din contră..o va întări. Sa răstorni totul din temelii necesita stofa unui vizionar ori Trump nu-mi pare a fi declanșatorul unor ore astrale ale omenirii.
  Ieșiți de sub condiționarea indusă de frazele sforăitoare dar care cam dau pe lângă atunci când e vorba de predicții. Când vine vorba despre viitor constat că marea majoritate a analiștilor e mioapă.
  Sa trecem la Tromp:
  NATO:

  Președintele SUA, Donald Trump, i-a adresat o scrisoare președintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în care și-a exprimat susținerea pentru integritatea Ucrainei și a folosit un limbaj asemănător cu cel al predecesorului său, Barack Obama, lucru ce ar putea fi bine primit la Kiev și în rândul aliaților europeni, relatează vineri agenția Reuters.

  ‘Lituania este un aliat valoros al NATO care oferă un exemplu prin angajamentul față de apărarea comună, evidențiat prin creșterea cheltuielilor de apărare pentru a îndeplini criteriile convenite în cadrul NATO’, menționează Donald Trump.

  Acest mesaj transmis Lituaniei poate fi considerat încurajator pentru statele din flancul estic al NATO, care se tem de Rusia și de posibilitatea ca Trump să fie mai conciliant cu Moscova, mai ales că luna trecută el a caracterizat NATO drept o organizație ‘învechită’.

  http://www.agerpres.ro/externe/2017/02/10/trump-lauda-lituania-pentru-cresterea-bugetului-apararii-si-pentru-efortul-de-a-si-diversifica-aprovizionarea-cu-energie-19-23-55
  De data asta declarația are și număr de înregistrare și folosește si un canal diplomatic. Declarație fără echivoc a președintelui american menită să avertizeze Rusia, aflată în plin ritual de curtare a lui Trump, că nimic nu s-a schimbat.
  China – altă declarație cu număr de înregistrare:

  Cei doi șefi de stat au purtat o convorbire îndelungată, în cursul nopții după ora Washingtonului, cu numai câteva ore de primirea la Casa Albă a premierului Japoniei, Shinzo Abe.

  Comunicatul administrației prezidențiale arată că Trump a acceptat, la cererea lui Xi, să continue politica predecesorului său, Barack Obama, care se baza pe principiul că există o singură China.
  http://www.agerpres.ro/externe/2017/02/10/donald-trump-promite-sa-respecte-principiul-o-singura-china–06-57-24

  După cum vedeți…promisiuni solemne de păstrare a liniei Obama.
  Sa luăm Israelul, alt indicator fierbinte al direcției de dezvoltare a politicii externe americane:

  “Teritoriile rămase sunt limitate, și rămân tot mai puține de fiecare dată când sunt luate teritorii pentru colonii. Nu cred că dezvoltarea de colonii este bună pentru pace“, a spus Trump cu câteva zile înainte să îl primească pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

  Interviul a fost publicat online și în ebraică de către cotidianul israelian gratuit Israel Hayom.

  Pe de altă parte, Trump a mai spus că analizează “extrem de serios” posibilitatea de a transfera Ambasada americană din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, dar că nu a luat o decizie în această chestiune.

  “Analizez subiectul și vom vedea ce se va întâmpla”, a afirmat el, precizând că decizia “nu este ușoară” și că va reflecta “extrem de serios“.
  http://www.agerpres.ro/externe/2017/02/10/trump-considera-ca-dezvoltarea-coloniilor-israeliene-nu-este-buna-pentru-pace-interviu–13-00-50

  Un refuz clar și unul voalat. De ce?
  Pentru că nu vrea să supere Arabia Saudită și Regatul Hașemit. De exemplu, când s-a dat interdicția pentru musulmani, ghiciți cine nu erau pe lista:

  Preşedintele Donald Trump a interzis timp de trei luni intrarea în SUA a cetăţenilor din şapte state musulmane considerate bastioane ale terorismului. Ordinul său nu vizează şi monarhiile din Golf, deşi numeroşi terorişti provin tocmai din acestea, decizie pe care unii analişti o pun pe seama bunelor relaţii pe care aceste ţări importante din punct de vedere strategic le au cu Washingtonul şi pe faptul că ele cooperează cu SUA în combaterea terorismului, se arată într-un comentariu publicat de AFP.

  http://m.cugetliber.ro/stiri-actual-care-sunt-statele-ale-caror-cetateni-au-interdictie-sa-intre-in-statele-unite-310627

  Deci alta continuare a liniei Obama.
  Cam cum funcționează Trump la momentul actual:

  Vladimir Putin a adus în discuție, în timpul convorbirii de o oră, posibilitatea ca cele două țări să prelungească acordul semnat în 2010 de Barack Obama și Dmitri Medvedev.

  Noul START prevede ca până în februarie 2018 Rusia și SUA să reducă la cel mult 1.500 numărul focoaselor nucleare strategice amplasate, ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

  Drept răspuns la propunerea lui Putin, Donald Trump a făcut o pauză și le-a cerut consilierilor săi să îi explice despre ce tratat este vorba, potrivit Reuters.

  Liderul de la Casa Albă i-a replicat apoi lui Putin că noul START a fost una dintre înțelegerile păguboase negociate de administrația Obama și că tratatul e mai avantajos pentru Rusia.

  http://www.agerpres.ro/externe/2017/02/09/donald-trump-pus-in-dificultate-in-convorbirea-cu-putin-din-cauza-tratatului-de-reducere-a-armelor-nucleare-presa–20-12-17

  Michael FLYNN, Mad Dog sunt extracție neoconă.

  Și o întrebare.
  Cum poți continua expansiunea globală fara a avea aerul că o faci și fără a aduce prejudicii de imagine modelului american?
  Pui un aparent “diliu” la conducere, pe care îi poți acuză după de toate excesele imperialiste. Creezi și o contra mișcare în SUA, o contra simbolizare și gata rețeta. Nu sistemul e de vina ci nebunu’ care uzitat sistemul alandala.

 12. @enkidu

  Nu se lasa nimeni vrajit. Cred ca am si comentat in sensul asta despre Trump, SUA, etc. Dar, e bine ca avem gardieni ai corectitudinii ideologice (ca si in cazul postarii cu Academia). 🙂

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare