RAZBOI (deocamdata) RECE IN ORIENTUL MIJLOCIU: asasinate, atacuri propagandistice si contra-masuri economice

11-01-2012 7 minute Sublinieri

  • HotNews.ro:

UPDATE Iran: Explozie a unei masini la Teheran. Un profesor universitar din domeniul nuclear a fost ucis /Iranul acuza Israelul

Un profesor universitar a fost ucis, miercuri dimineata, la Teheran de o bomba plasata pe masina lui de catre un motociclist, a informat presa iraniana. Incidentul pare similar cu atacurile asupra oamenilor de stiinta specializati in fizica nucleara din noiembrie 2010. UPDATE Iranul acuza Israelul pentru atentat.

“Israelul este responsabil de acest atentat, metoda seamana celei folosite in alte atentate contra oamenilor de stiinte iranieni”, a declarat vice-guvernatorul Teheranului, potrivit AFP. Cercetatorul in domeniul nuclear Mostafa Ahmadi Roshan a fost ucis in explozia unei bombe magnetice plasate in masina in care se afla cu alti doi pasageri.

ora 9:03 – Profesorul ucis miercuri dimineata la Teheran lucra la centrul de imbogatire a uraniului din Natanz, scrie agentia iraniana Mehr citata de AFP.

“Inginerul Ahmadi Roshan care obtinuse in urma cu noua ani o licenta in chimie la Universitatea Sharif era director adjunct pentru afaceri comerciale al centrului din Natanz”, a precizat agentia.

ora 8:55 – Reuters scrie ca doua persoane au fost ucise, potrivit martorilor la incident.

ora 8:49Un guvernator local spune ca Israelul este in spatele “asasinatului” de miercuri pentru ca vrea sa destabilizeze situatia inaintea alegerilor din Iran

Agentia de stiri Fars a citat martori oculari care au spus ca un motociclist aruncat o bomba pe partea laterala a masinii, care apoi a explodat, omorand o persoana si ranind inca doua aflate in interiorul masinii. Victima este profesorul universitar Mostafa Ahmadi-Roshan, a anuntat televiziunea nationala citata de Reuters. Potrivit sefului serviciilor de urgenta, Hassan Abbasi, “un  Peugeot 405 a explodat in aceasta dimineata aproape de facultatea de stiinte sociale din estul Teheranului”, scrie AFP.

In ultimii ani, trei importanti oameni de stiinta au fost ucisi la Teheran, in contextul in care Iranul este in plin proces de dezvoltare a programului sau nuclear. Autoritatile afirmasera in urma cu mai bine de un an ca suspecteaza ca atacurile sunt parte a unui plan apartinand Occidentului de a submina programul nuclear al tarii.

Iran: Distrugatorul britanic HMS Daring este o tinta in miscare pentru noi. Marea Britanie, un batran stirb

Nava de razboi pe care britanicii o trimit in Golful Persic va fi “o tinta in miscare” pentru marina iraniana, iar gestul Londrei este “o alta actiune militarista stupida impotriva Iranului”, afirma PressTv, adugand ca “Marea Britanie nu este altceva decat un batran stirb, care incearca sa refaca o splendoare de mult apusa“. Dupa ce Iranul a amenintat ca va bloca Stramtoarea Ormuz, Marea Britanie a anuntat saptamana trecuta ca va trimite in zona nava HMS Daring, un distrugator de Tipul 45.

Sambata trecuta, Daily Telegraph a precizat ca nava HMS Daring a fost dotata cu o noua tehnologie, capabila sa doboare orice racheta din arsenalul iranian. Nava de razboi, care valoreaza un miliard de lire sterline, va parasi Portsmouth miercurea viitoare, la bordul sau aflandu-se unul dintre cele mai sofisticate radare de la nivel mondial, capabil sa detecteze amenintari precum avioane de lupta sau rachete.

HMS Daring, avand un echipaj format din 190 de persoane, va tranzita Canalul Suez si va intra in Golf la sfarsitul acestei luni, pentru a inlocui actuala fregata britanica. PressTv afirma ca nava britanica “nu este atat de avansata asa cum sustine propaganda britanicilor“.

Ziaristii iranieni scriu ca presa britanica “incearca sa prezinte o imagine grandioasa” a vasului de razboi, care ar fi fost implicat intr-un accident naval in septembrie 2010. Potrivit informatiilor, HMS Daring a suferit stricaciuni dupa ce s-a lovit de un remorcher, in timp ce era tractat spre portul Southampton. In plus, in noiembrie 2010, distrugatorul britanic ar fi avut probleme la un motor, iar Royal Navy a trebuit sa-l remorcheze pana in Canada, pentru reparatii de urgenta.

PressTv mai sustine ca guvernul britanic “suna tobele de razboi impotriva Iranului” intr-un moment in care fortele sale sunt afectate de reducerile bugetare, care au facut ca Marina regala sa nu mai dispuna de avioane de vanatoare pentru portavioanele care patruleaza propriile sale ape teritoriale, afirma iranienii. PressTv il citeaza pe lordul amiral Alan West, care declara in toamna trecuta, dupa retragerea unui fregate care patrula apele britanice:Este o mare problema. Daca nu avem un vas pregatit sa indeplineasca acest rol, atunci este un fapt ingrijorator“.

Iranienii spun ca dimensiunea mare a distrugatorului britanic il face “o tinta in miscare pentru orice baterie de rachete“, expertii militari afirmand ca “orice atac cu mai mult de trei rachete de croaziera are o sansa mare de a lovi nava“. Iranienii ironizeaza si faptul ca personalul britanic care opereaza acele “echipamente saracacioase” nu “este nici el profesionist“.

PressTv aminteste ca, in martie 2007, fortele iraniene au capturat 15 marinari britanici, iar “arestarea lor a dat o grea lovitura reputatiei internationale a Marii Britanii, dupa ce personalul Marinei regale a aparut in imagini TV cu mainile ridicate in aer“.

Cu toate acestea, factorii de decizie britanici n-au invatat lectia din greselile trecute si din animozitatile vechi de aproape un secol impotriva natiunii si guvernului iranian. Pare ca monarhii britanici au uitat usor nenorocirea pe care au creat-o in Irak dupa anii de sanctiuni economice, dupa invazia militara si ocupatia desfasurata sub pretexte false“, afirma PressTv.

Ziaristii iranieni afirma ca Iranul si-a aratat recent puterea militara in timpul manevrelor Velayat 90 desfasurate in Golful Persic, Marea Oman si Oceanul Indian, reamintind declaratia sefului marinei, Habibollah, care a spus ca tara sa poate inchide extrem de usor Stramtoarea Ormuz, in ciuda amenintarilor facute de SUA si aliatii sai occidentali.

Marea Britanie nu este altceva decat un batran stirb, care incearca sa refaca o splendoare de mult apusa“, afirma PressTv.

Iran: Un cetatean americano-iranian a fost condamnat la moarte sub acuzatia de spionaj in favoarea CIA

Preşedinţii Iranului şi Venezuelei, Mahmoud Ahmadinejad, respectiv Hugo Chavez, s-au întâlnit săptămâna aceasta la Caracas, prilej pentru o serie de declaraţii “războinice” la adresa Statelor Unite. “Avem o mare bombă atomică“, au anunţat ei, în hohote de râs, glumind pe tema ameninţării pe care ar reprezenta-o înarmarea nucleară a Iranului, scrie Telegraph.

În ciuda distanţei mari dintre ele, cele două ţări au legături din ce în ce mai puternice, în special datorită antiamericanismului, pe care îl împărtăşesc, notează sursa. “Una dintre ţintele pe care imperialismul yankeilor le are în vedere este Iranul, motiv pentru care ne arătăm solidaritatea faţă de această ţară. Dealul acela se va deschide şi de acolo va ieşi o mare bombă atomică”, a spus Hugo Chavez, cu ironie, vorbind despre un deal din spatele palatului său, Miraflores. “Când ne întâlnim noi, diavolii înnebunesc“, a mai spus preşedintele Venezuelei, luând peste picior avertizarea SUA că ţările din America Latină nu ar trebui să ajute Iranul.

“Chiar dacă anumiţi oameni aroganţi nu vor să ne vadă împreună, noi vom fi uniţi mereu“, a precizat Mahmoud Ahmadinejad, despre relaţia dintre Venezuela şi Iran. Cei doi preşedinţi s-au îmbrăţişat, au glumit, s-au ţinut de mână şi s-au întrecut în laude unul la adresa altuia. “Hugo Chavez e campionul războiului împotriva imperialismului“, a spus preşedintele Iranului.

Telegraph scrie, însă, că, în cadrul întâlnirii dintre Ahmadinejad şi Chavez, nu au fost semnate decât nişte acorduri “vagi” de cooperare şi nu s-a discutat prea mult despre sancţiunile dure ale comunităţii internaţionale asupra programului nuclear iranian. Între timp, trimisul Iranului la Agenţia nucleară a ONU a declarat că grijile pe care Occidentul şi le face cu privire la programul nuclear iranian sunt “motivate politic”. “Reacţiile sunt exagerate şi motivate politic”, a explicat Ali Asghar Soltanieh.

Aflând că Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de 20%, la centrala nucleară de la Fordo, SUA a avertizat că aceasta reprezintă “o nouă încălcare a obligaţiilor nucleare ale acestei ţări”. Oficialii din Marea Britanie au spus că e o mişcare “provocatoare” din partea Iranului, în timp ce francezii sunt de părere că este o “încălcare gravă a legilor internaţionale”.

Întâi au venit rachetele, acum vin navele de război. Rusia îşi trimite singurul portavion din flotă către Siria, pentru a proteja regimul Assad. Kremlinul se teme că va pierde singurul aliat din Orientul Mijlociu şi, odată cu el, contracte de miliarde.

“Amiralul Kuzneţov” are două mii de marinari la bord, o sumedenie de bombardiere, avioane de vânătoare şi elicoptere de asalt. Însoţit de mai multe fregate şi vedete rapide, portavionul a sosit în portul sirian Tartus, singura bază navală a Rusiei din Orientul Mijlociu, care are un personal permanent de şase sute de militari.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, Moscova şi-a pierdut influenţa considerabilă în această regiune. Odată cu detronarea lui Muammar Gaddafi, aliaţii Kremlinului au rămas doi: Algeria şi Siria.

Flota rusească se grăbeşte să sară în ajutorul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Regimul său continuă să reprime violent manifestaţiile prodemocraţie din ţară. Sâmbătă au fost ucişi în ciocnirile violente 29 de oameni. ONU estimează că bilanţul victimelor de la începutul revoltei antiAssad se ridică la cinci mii de morţi.

Oficial, Moscova declară că prezenţa navelor sale în Siria este una de rutină şi nu ar avea nicio componentă politică, dar imaginile difuzate de agenţia de presă Sana vorbesc altă limbă. Militarii ruşi au fost primiţi cu onoruri de stat, fastul nefiind neapărat obligatoriu pentru nişte nave sosite aparent pentru alimentare. Însuşi ministrul sirian al Apărării şi-a făcut timp pentru a fi prezent la Tartus, în ciuda faptului că trupele sale sunt implicate în lupte violente cu grupuri de dezertori şi alţi insurgenţi.

Violenţele par a nu impresiona Moscova. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că situaţia din Siria ar fi opera unor extremişti dornici “să provoace o catastrofă umanitară, pentru a justifica o intervenţie militară străină“.

În octombrie, Rusia a blocat împreună cu China o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi impus sancţiuni Siriei. Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a acuzat Kremlinul că ignoră poporul sirian în favoarea livrărilor de arme către Damasc. Contractele de armament convenite cu Siria însumează patru miliarde de dolari. Nu sunt însă unicele afaceri derulate de Rusia în Siria, mai multe miliarde ar însuma contractele civile în construcţii şi domeniul petrolier.

Probabilitatea ca Moscova să îşi schimbe atitudinea faţă de regimul Assad este însă foarte mică. Prea proaspătă este amintirea momentului în care Rusia a permis derularea operaţiunii internaţionale din Libia, în contextul reprimării violente a manifestaţiilor din acea ţară. Colonelul Gaddafi a fost detronat. Moscova a pierdut un aliat şi contracte de miliarde.

  • RT:

Navele rusesti au parasit portul sirian Tarus

Turcia se opune unor noi sanctiuni puse Iranului

Rusia se opune sanctiunilor petroliere impotriva Iranului si considera ca initiativele in acest domeniu nu vor face decat sa ruineze eforturile de cautare a unei solutii pentru programul nuclear al Teheranului, relateaza AFP.

“Independent de toate circumstantele in care luam in discutie aceasta chestiune, cele ale dezvoltarii de catre iranieni a activitatilor lor de imbunatatire (a uraniului, n.r.) sau alte circumstante, suntem impotriva recursului la astfel de sanctiuni impotriva Iranului”, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor externe, Serghei Riabkov, citat de agentia Itar-Tass.

Tarile europene au cazut de acord, in principiu, asupra impunerii unui embargou petrolier impotriva Iranului. Presedintia daneza a UE a precizat miercuri ca un nou set de sanctiuni europene va fi decis in 23 ianuarie, dupa anuntul lansarii productiei de uraniu imbunatatit la 20% la Fordow, la 150 km sud-vest de Teheran.

Statele Unite ale Americii primesc încă o lovitură din partea rivalilor economici. Cel mai puternic atu al finanţei americane, dolarul, e pe drumul de a pierde supremaţia mondială, după ce tot mai multe ţări trec la tranzacţiile valutare directe. Rusia şi Iranul anunţă că schimburile comerciale se vor face direct în monedele naţionale.

Încă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial dolarul american a devenit principala monedă de rezervă a lumii. Abia apariţia euro a adus o alternativă la dolar, care a căzut de la 71% din totalul rezervelor internaţionale în 1999 la  61% la sfârşitul anului 2011.

Cele mai multe tranzacţii internaţionale în afara Europei se fac încă în dolari şi principalele cotaţii ale mărfurilor sunt în moneda americană.

Ţări precum China au căutat să îşi diversifice rezervele valutare şi să scape de dominaţia dolarului. Moneda unică europeană, care ar trebui să fie deviza oficială a aproape tuturor ţărilor din Uniunea Europeană (cea mai mare economie a lumii) trece prin momente foarte dificile şi nu mai pare o alternativă reală la dolar în acest moment.

Programele de quantitative easing ale Rezervei Federeale Americane au stârnit reacţii dure ale Chinei şi Rusiei, care au acuzat SUA că exportă inflaţie, după ce preţurile alimentelor şi ale combustibilior au crescut puternic în ţările emergente, unde au un impact puternic asupra coşului de consum al populaţiei.

Moscova şi Beijingul au anunţat la sfârşitul anului 2010 că vor folosi tranzacţiile valutare directe în schimburile comerciale, fără a mai apela la dolar. Schimburile economice dintre cele două ţări sunt însă destul de mici raportate la scara comerţului mondial.

Un impact mult mai ridicat este de aşteptat să îl aibă ultima decizie la nivel statal între China şi Japonia. Cele două ţări au anunţat recent că schimburile comerciale se vor realiza direct între monedele naţionale. Japonia a exportat de 14,098 mii de miliarde de yeni (183,4 miliarde dolari) în China în 2010 şi a imporat de 14,413 mii miliarde yeni (187,5 miliarde dolari).

După ce anul trecut Iranul a anunţat un acord cu China de schimb comercial direct prin care petrolul iranian să ajungă în China prin intermediul bursei de mărfuri de la Teheran, Rusia şi Iranul anunţă acum că vor înlocui dolarul şi tranzacţiile comerciale directe în ruble şi rial. Propunerea a venit din partea Rusiei, potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg.

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Criza mondiala, Iran, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “RAZBOI (deocamdata) RECE IN ORIENTUL MIJLOCIU: asasinate, atacuri propagandistice si contra-masuri economice

  1. Pingback: SUA, acuzata de PREGATIRI MILITARE in GEORGIA/ Rusia critica TURCIA in dosarul iranian/ Ali Khamenei “afuriseste” CIA si MOSSAD - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: SUA a elaborat un plan de EVACUARE pentru institutiile din Orientul Mijlociu in caz de RAZBOI. Rusia trimite ARMAMENT regimului din SIRIA - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: SUA trimite un portavion in stramtoarea ORMUZ, UE decide aplicarea SANCTIUNILOR FARA PRECEDENT. Cum va raspunde Iranul? - Razboi întru Cuvânt
  4. Pingback: Iran ar putea suspenda EXPORTURILE DE PETROL catre UE. Rusia denunta ”DICTATUL” sanctiunilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Leon Panetta (Pentagon): Israel ar putea ataca Iranul in aceasta primavara - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare