SUEDIA si aberatia corectitudinii politice: NEUTRALITATEA DE GEN, experimentata mai ales in GRADINITE

12-04-2012 1 minut Sublinieri

Suedia, tara cu cel mai ridicat procent de femei in forta de munca, a fost desemnata in 2010 de Forumului Economic Mondial drept statul cel mai neutru din punct de vedere al genului din intreaga lume. Insa acest lucru nu pare suficient pentru multi dintre suedezi, care aspira la mai mult decat egalitate cand vine vorba de gen: neutralitate, noteaza Slate.com intr-un material. Ideea din spatele acestei dorinte este ca autoritatile si societatea sa nu mai tolereze nicio distinctie intre sexe, ceea ce inseamna, printre altele, casatorie intre orice sexe sau posibilitatea ca parintii sa aleaga orice nume pentru copii, chiar daca acesta este “Lisa”, iar copilul este baiat.

In aceeasi nota, o companie de haine pentru copii a scos sectiunile separate pentru baieti si fete din magazine, iar pe bloguri se discuta intens despre cum sa iti imbraci copilul “neutru”. Un catalog de jucarii a decis sa inverseze putin lucrurile, de exemplu o fetita in blugi merge cu in tractor iar un baiat impinge un carucior roz.

Politicieni social-democrati au propus instalarea de toalete neutre asa incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se imparta intre barbati si femei. O parte din gradinite au interzis referintele la sexe, referindu-se la copii prin intermediul numelor sau apelativelor de tipul “amicilor”, “puisorilor”. Acestia considera ca gradinitele trebuie sa “contraatace modelele traditionale si rolurile traditionale de gen” si sa ofere baietilor si fetelor “aceleasi oportunitati sa testeze si dezvolte abilitati si interese fara sa fie limitati de roluri de gen stereotipice”.

Proiectul a atins un “punct culminant” la inceputul lunii, cand, la cateva zile dupa Ziua Internationala a Femeilor, a fost introdus un nou substantiv in versiunea online a Enciclopediei Nationale: “hen” (pronuntat ca “gaina” in engleza). Intrarea din dictionar defineste hen ca: “pronume personal neutru din punct de vedere al genului propun in locul lui “el” [han in suedeza] si “ea” [hon].”

Anuntul enciclopediei a venit in contextul unei dezbateri aprinse despre neutralitatea de gen care a dominat agenda editorialelor din ziare, emisiunilor de televizune si blogurilor despre parenting si feminism din Suedia. A fost provocat de publicarea primei carti “neutre” pentru copii – “Kivi och Monsterhund” (Kivi si Cainelemonstru), care spune povestea lui Kivi, care vrea un caine de ziua “hen” (in loc de ziua lui). Autorul introduce mai multe cuvinte “neutre” in carte – mammor si pappor, (mame si tati) sunt inlocuiti cu “mappor” si “pammor”.

“Hen” a fost mentionat de lingvisti suedezi la mijlocul anilor 1960, apoi in 1994 un lingvist a sugerat adaugarea lui “hen” ca pronume personal.  Insa nu toata lumea este incantata de amestecul politic in limba suedeza. Jan Guillou, unul dintre cei mai cunoscuti autori suedezi, s-a referit la sustinatorii pronumelor “hen” drept “activisti feministi care vor sa ne distruga limba”. Alti critici considera ca ar putea fi daunator din punct de vedere psihologic si social.

In mod ironic insa, noteaza autorul materialului, in efortul lor de a elibera copiii suedezi de un comportament normativ, promotorii neutralitatii de gen ii supun unor noi seturi de reguli si noi norme si anumite forme de joaca devin tabu, limba devine regularizata, iar interactiunile si atitudinile lor sunt observate prea indeaproape de profesori. O scoala a scos toate masinile de jucarie pentru ca baietii le acordau un “statut” mai ridicat decat altor jucarii. O alta gradinita a scos “timpul liber” din program, pentru ca, atunci cand se joaca liber, “modele stereotipice de gen se nasc si se cimenteaza. In joaca libera exista ierarhie, excludere si samanta rautatii”.


Categorii

1. DIVERSE, Ideologia genului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Sexualizarea copiilor

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “SUEDIA si aberatia corectitudinii politice: NEUTRALITATEA DE GEN, experimentata mai ales in GRADINITE

 1. nebuni…asta inseamna cand oamenii se indeparteaza de Dumnezeu, incep sa gandeasca pe dos

 2. Le-a luat Dumnezeu mintile. Nu m-ar mira ca urmatorul Hitler sa se nasca in Suedia …

 3. Suedia este o tara socialista ! Ni se sugera si noua modelul suedez prin anii ’90…
  Socialismul militeaza pentru amestecarea toturor, indiferent de religie,rasa, neam, mai nou si sex (!), cu scopul de a nu mai exista o identitate clar afirmata…

 4. Sa ne miram ca ne mai rabda Dumnezeu pe pamant!
  Sodoma si Gomora erau nimic pe langa ce se intampla azi si vedem in jurul nostru!
  Oricum de cativa ani incoace am observat, pe strada, o uniformizare a sexelor, baietii sunt efeminat- comportament, imbracaminte, trasaturi fizice (mai nou au solduri rotunjite ca fetele, un batran verde de 60-70 ani pare mai barbat decat cate unul de asta, eu le zic clonati, de-l vezi pe strada!)- iar fetele s-au masculinizat- la fel, comportament, imbracaminte, apucaturi, fizic, nu mai au feminitate, delicatete.
  Lumea a luat-o haisa complet. Mult nu mai este.

 5. pai Suedia nu e departe de Olanda!E oare iadul acolo?sau de acolo incepe?!

 6. @Eugenia,
  Ma gandeam ca nu stiu daca trebuie sa le gasim tot felul de apelative celor tineri pentru modul in care incearca sa para a fi, prin imbracaminte si comportament, mai degraba sa ne rugam pentru ei. Adevarul e ca sunt niste victime. Cu putin timp in urma faceam si eu parte din randul adolescentilor “rebeli”, care incearca sa fie cool si nepasatori, care se arata nonconformisti si libertini. Copilasii de la 12 pana la 19-20 de ani sunt foarte fragili si vulnerabili, de aceea sunt foarte influentati de ceea ce li se ofera prin muzica si filme. Sunt practic indoctrinati prin acestea spre a duce un anumit mod de viata, pe care sa-l ia drept normalitate. Isi ingroapa eul, isi ingroapa constiinta.
  Dar sa speram ca Bunul Dumnezeu ii va lumina pe ei, si ii va scoate din jocul murdar al celui rau, care se foloseste de orice pt a le pata sufletele. De-acolo inainte totul depinde de vointa lor.
  Iertati-ma.

 7. De fapt, romanii au pronumele acela neutru deja dintotdeauna: al sau, a sa, cartea sa, ce mare filosofie?

  Dar sa legi asta de distrugerea celorlalte genuri denota teama oamenilor de a mai fi ei insisi.

  Sper sa ramana trendul doar in Suedia.

 8. Nu ma mira nimic in privinta a ceea ce se intampla in Suedia, tinand cont de faptul ca predomina protestantismul, iar procentul ortodocsilor este de doar 1%.

 9. Pingback: COPILUL IN JUNGLA INTERNETULUI/ Interviu cu medicul Rodica Nanu: “TELEVIZORUL ESTE RAUFACATOR IN VIATA COPILULUI”. Sfaturi practice despre alaptarea si cresterea pruncilor/ PREMIEREA UNUI PROMOTOR AL INFANTICIDULUI (Stiri familie) - Razboi în
 10. Pingback: ULTIMA DEMENŢĂ: Omul unisex, de gen “neutru” in Suedia/ TABARA DE “NONCONFORMISM DE GEN” sau PANA UNDE MERGE REEDUCAREA INTRU HOMOSEXUALITATE A COPIILOR/ Mariajul gay: SIMPTOMUL BOLII TERMINALE A DESCRESTINARII/ Copiii abandonati
 11. Pingback: CORECTITUDINEA POLITICA este COMUNISMUL SECOLULUI 21 [interviu VIDEO cu Srdja Trifkovici]. Care este diferenta dintre TOTALITARISMUL STALINIST si TOTALITARISMUL “SOFT” occidental? - Recomandari
 12. Pingback: Desene animate sau MANIFESTE DE PROPAGARE A MAGIEI SI VIOLENTEI?/ Corabia avorturilor/ UN ALT GENOCID: copiii care se supun TRATAMENTELOR DE SCHIMBARE a sexului/ Colegiul Anghel Saligny din Bacau: PE AGENDA PROPAGANDEI HOMOSEXUALE! (Razboiul impotriva fam
 13. Pingback: SUEDIA DEMENȚEI, IMPOTENȚEI STATALE si a REEDUCĂRII OFICIALIZATE, in numele “egalitatii”, “integrarii” si multiculturalismului. De la TOLERANTA TOTALA FATA DE VIOLURI SI INCENDIERI DE MASINI pana la ELIMINAREA CRUCII DIN “
 14. Pingback: Cazul suedez – modus operandi pentru implozia Europei intregi? COLAPSUL “CONTROLAT” AL STATULUI SUB ASEDIUL INFRACTIONALITATII PROTEJATE DE CORECTITUDINEA POLITICA pana la criminalizarea ca “rasisti” a cetatenilor normali, EN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare