TARA CANCERULUI. Deficit cronic de oncologi in tara cu 1 MILION bolnavi de cancer! RAZBOIUL SERVICIILOR SI PROCURORILOR GOLESTE SISTEMUL DE SANATATE/ ”Gazeta Sporturilor” devine ”Gazeta Anti-Arafat”? CREATORUL SMURD, DE VINA PENTRU PRABUSIREA ELICOPTERULUI DIN MOLDOVA

6-06-2016 22 minute Sublinieri

cancer

Patru dintre cele opt elicoptere EC-135 cu care a operat SMURD până acum s-au prăbuşit. Ultimul, în Republica Moldova. Patru oameni au murit. Totalul victimelor a ajuns la 12.

După Colectiv, am aflat că ambulanţele SMURD din Bucureşti nu sunt dotate cu GPS. Acum aflăm că elicopterul căzut în raionul Cantemir nu era dotat cu radar meteo. „Un astfel de dispozitiv prinde conturul norilor, pilotul putea să vadă zona care era cu vânt şi cu ploaie pe traiectul lui”, a explicat un specialist în aeronautică, pentru Gândul.info.

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că radarul meteo poate fi suplinit de ochii şi urechea internă a pilotului. Eventual şi de încheieturile sensibile la schimbarea vremii. „Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condiţiile pe care le are în faţă, el decide dacă abandonează misiunea. E decizia lui „, a spus şeful DSU. Cum sesizează pilotul condiţiile, e treaba lui.

Model cu probleme
Producătorul elicopterelor, Eurocopter România, a avertizat încă din 2013 despre unele probleme ale modelului EC-135. Era vorba de senzorii care citesc nivelul de combustibil, conform unei anchete publicate de Romaniacurata.ro. Sursa citată notează că acest model are o reputaţie bună ca siguranţă: 41 de prăbuşiri la o mie de exemplare livrate. 4 la sută, adică. În cazul SMURD, însă, rata de prăbuşiri tocmai a atins 50 la sută.

Cei care salvează vieţi urcându-se într-un EC-135 al SMURD îşi joacă viaţa la ruleta rusească. De fapt, nu, la ruleta rusească ai şanse mai bune, pistolul nu e pe jumătate încărcat. Dar e şi un pic de speranţă în marea de risc. Domnul Arafat promite, în numele Guvernului, că statul va avea grijă de familiile victimelor din Moldova.

Încă „o lecţie învăţată”, cum ar spune „tatăl” SMURD-ului. Alte sicrie didactice, pentru emanciparea şefilor DSU. Câte lecţii mai sunt? Exact patru. Deocamdată. Ministerul Sănătăţii are din 2011 un contract-cadru cu Eurocopter, pentru livarea altor aparate de zbor.

„În astfel de momente rămânem fără cuvinte şi fără răspunsuri”, a declarat Arafat. Fireşte că rămânem fără răspunsuri, dacă amânăm întrebările până când rata prăbuşirilor va ajunge la sută la sută.

Salvator pentru imaginea sistemului
Ce va învăţa domnul Arafat din această nouă tragedie încă nu ne-a împărtăşit. Dar putem să presupunem: cu puţin noroc, nimic. La fel ca după primele trei lecţii. Din apelurile la 112 făcute din mijlocul focului de la Colectiv, a dedus, taman pe dos, că e nevoie de „suplimentarea întrebărilor de către dispeceri pentru a se reuşi în limita posibilităţilor formarea unei imagini a situaţiei de urgenţă produse”.

Din transcrierea acelor apeluri, dată parţial publicităţii, rezultă, dimpotrivă, că întrebările erau prea multe. Operatorul aflase şi locul incendiului, şi de câte persoane e vorba. Dar a continuat să întrebe, până când cel care cerea ajutor a rămas fără cuvinte. „E groaznic”, a urlat el. „Altceva?”, a întrebat operatorul. „Altceva?” nu e o întrebare pe care s-o auzi de la 112.

Domnul Arafat a spus că a fost „o experienţă interesantă” să citească aceste transcrieri. El nu ştia cum lucrează operatorii de la 112. Nu ştia nimic despre infecţiile nosocomiale în creştere, deşi a lucrat în Ministerul Sănătăţii timp de şapte ani.

Acum nu ştie de ce cad elicopterele din flota SMURD. „Cei de la Aviaţie trebuie să vă răspundă”. El răspunde de alte lucruri. De ajutoarele de la stat pentru rudele victimelor. De liniştirea populaţiei. De imaginea sistemului.

A doua zi după Colectiv, declara: „Statul român a arătat că funcţionează”. Altceva?

Acum domnul Arafat scrie pe Facebook: „Sunt convins că vom merge mai departe”. Altceva?

Nota noastra: Totusi, nu e bizar ca Gazeta Sporturilor, la absolut fiecare problema sau drama din sistemul sanitar, arata cu degetul la Arafat? 

Statistică șocantă luni, 30 mai 2016: Sănătatea românească e pe cale să piardă,într-o singură zi, 20% din medicii oncologi. DNA a anunțat începerea urmăririi penale pentru 77 de medici oncologi pentru luare de mită

Situația e stranie, pentru că nu înseamnă neapărat că suspecții sunt mulți : ci că sistemul medical românesc a rămas cu atât de puțini medici pe anumite boli – încât la diabetologie și oncologie există județe întregi care se descurcă cu o normă sau chiar cu jumătate de normă de medic la mii sau chiar zeci de mii de blonavi cronici.

Câteva hărți, mai jos : bolnavii și medicii lor – câți au mai rămas.

***

În baza de date a European Health for All (HFA-DB), România figurează cu 248 de medici (din sistemul public și privat), față de media UE de 346,7 medici la 100.000 locuitori.

Situația nu ar fi îngrijorătoare, dacă deficitul nu ar afecta specialități pe care se constată o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi diagnosticate.

Așa cum este cazul oncologiei sau diabetologiei, domenii pentru care în unele județe nu există niciun specialist, potrivit datelor primite de cursdeguvernare.ro de la Colegiul Medicilor.

Pentru majoritatea populației, care nu-și permite nici măcar un consult la medicii din sistemul privat de sănătate, cu atât mai puțin analize complexe sau tratament, important este însă accesul la medicii din rețeaua publică.

Dacă ne raportăm la numărul acestora, în România există județe unde medicii disponibili, inclusiv cei de familie, sunt cu mult sub 100 la 100.000 de locuitori.

În 2014, potrivit datelor INS, existau 40.658 de medici în sistemul de stat și 14.271 în rețeaua privată.

În Dâmbovița, județ relativ sărac și cu peste 500.000 de locuitori, numărul medicilor din sistemul public de sănătate era în 2014 de numai 321. În total, la stat și privat existau aproape 600 de medici, ceea ce plasa județul cu mult sub jumătatea mediei din Uniunea Europeană.

În Ilfov se înregistrează cel mai mic procent de medici, dar locuitorii din județ se tratează în București, așa încât cifrele din statistici sunt explicabile și nu afectează starea de sănătate a populației de acolo.

medici hartaDeficit cronic de oncologi și diabetologi

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu estima anul trecut deficitul din sistemul de sănătate la aproximativ 40.000 de cadre sanitare (medici și asistenți etc.)

Grav este că în ultimii ani s-a extins criza pe anumite specialități – diabetologie și oncologie, de exemplu, și s-a ajuns ca unele județe să nu mai aibă nici măcar cine să le prescrie tratamentul uzual acestor pacienți.

Rodica Tănăsescu (foto), președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), a explicat pentrucursdeguvernare.ro: “De nenumărate ori, medicul de familie se trezește cu pacientul că vine cu o scrisoare medicală de la oncolog sau de la diabetolog, în care scrie ce medicamente să-i dai.

Noi nu avem însă voie să le dăm rețeta, deși există scrisoarea specialistului, pentru că nu ne lasă Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Să-l trimiți înapoi la oncolog sau diabetolog nu ai unde, că el este plecat în concediu.

Dacă îi dai rețetă, Casa îți impută valoarea ei. Și, dacă ai ghinionul să dai cinci rețete din astea pe lună, aduci bani de acasă”, spune Rodica Tănăsescu.

În 2012, în România erau 456 medici oncologi, din care 377 erau în sistemul public. În ceea ce privește diabetologii, în același an funcționau 626, din care 426 în sistemul public.

La începutul acestui an, Colegiul Medicilor din România consemna 569 de medici diabetologi și doar 374 de medici oncologi (care aveau oncologia medicală ca primă specializare).

În același an, 2014, existau 918.886 de diabet zaharet, iar în evidența cabinetelor de oncologie erau înregistrați 445.646 pacienți.

În Argeş, Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, se consemnează cea mai mare prevalenţă a diabetului, 13,39% din populație.

Cu toate acestea, la Călărași există un singur diabetolog, iar în Giurgiu, Ialomița și Teleorman – câte doi.

Facem precizarea că hărțile au fost realizate cu date provenind de la Ministerul de Sănătate (numărul bolnavilor de oncologie și de diabet zaharat aflat în evidența medicilor, la finalul anului 2014) și de la Colegiul Medicilor (numărul celor cu prima specializare oncologie medicală și respectiv numărul diabetologilor, la începutul anului acesta; evidența este însă în continuă dinamică).

Județul fără endocrinolog. “La diabet și oncologie ajută foarte mult asistentele”

În tot județul Mehedinți sunt doi oncologi – unul este în spitalul județean, iar celălalt lucrează la o clinică și mai are o un sfert de normă pe hematologie altă specialitate deficitară), în spital.

“Noi ne-am format o echipă de asistente competitive cărora le-aș da sută la sută salariu, mărire, pentru că sunt foarte bine pregătite. Și, practic, ne ajută foarte mult. La diabet și oncologie foarte mult ne ajută”, a explicat pentru cursdeguvernare.roAlis Mihaela Bica, medic diabetolog.

La onocologi, ar mai trebui cel puțin cinci specialiști pentru a face față celor peste 400 de pacienți înregistrați.

Endocrinologi sunt patru, însă numai în privat, niciunul la stat, iar doi dintre ei vin din Timișoara. Locuitorii, deși contribuie la sistemul public de sănătate, sunt obligați să se adreseze acestora și să le plătească serviciile medicale prestate.

Vaslui – un singur oncolog cu normă întreagă

În județul Vaslui există doi medici oncologi – unul în Bârlad (în sistemul public) și unul la Vaslui (a fost și el în sistemul de stat, dar a trecut în privat).

Cel din Vaslui are doar o jumătate de normă și se ocupă exclusiv de eliberarea rețetelor.

Oncologul de la Spitalul Județean Vaslui a demisionat în ianuarie pentru a merge în privat, astfel încât instituția a rămas fără specialist.

Situația nu s-a rezolvat până acum, deși s-a apelat la ajutorul Ministerului Sănătății, astfel încât cei 4.000 de pacienți incluși într-o schemă de tratament merg la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

La Covasna – „jumătate” de oncolog

La Covasna, medicul șef de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate aexplicat pentru cursdeguvernare.ro: „Nici nu știu cum să vă spun… că avem jumătate de oncolog?”

Pe hartă, județul figurează cu un oncolog, însă este vorba de un medic de la stat care are jumătate de normă și a cărui primă specialitate nu este oncologia.

De asemenea, la diabetologi, unul este la stat, ceilalți doi sunt în privat.

Situația este gravă și în ceea ce-i privește pe medicii de urgență și anesteziști, două specializări foate căutate în străinătate.

Plecările în străinătate

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în 2015 au fost eliberate certificate de conformitate pentru aproape 4.000 de medici, farmacişti şi dentişti, precum şi pentru aproximativ de 3.500 de asistenţi.

Certificatele sunt necesare celor care doresc să lucreze în străinătate, dar nu toți cei care le solicită ajung să și plece – din cele aproximativ 36. 000 de certificate de recunoaştere a studiilor pentru medici  eliberate între 2007 și 2015, 4.000 nici măcar nu au fost ridicate de la minister.

Situația centralizată de Colegiul Medicilor arată însă că, în opt ani după intrarea României în UE, peste 14.000 de români au fost înregistrați în evidențele asociațiilor profesionale din celelalte state membre.

[…] integral pe cursdeguvernare.ro

Sunt medic chirurg… si nu mi am închipuit vreodată ca putem fi atât de lasi. Toată tara se plânge de efectele dezinfectantilor diluati asupra pacienților!!!! Dar s a gândit cineva vreun moment la noi… la medicii chirurgi??? Noi după ce operăm sau tratam un pacient plin de germeni agresivi sau foarte agresivi!!! Noi cu ce ne protejam??? Pe noi si familiile noastre!!! Operăm intre microbi care mai de care mai agresivi si ne dezinfectam cu apa??? Apoi mergem acasă la familiile noastre!!!! De noi va interesează???? Stim ca nu!!! Noi trebuie doar sa fim 24 de ore la dispoziția pacienților…noi trebuie sa salvăm vieți. Dar noi nu contam…. Noi nu Stim sa ne apărăm … din păcate … noi am jurat doar sa salvăm vieți.

spun unii ca marirea salariilor medicilor specialisti nu va rezolva toate problemele sistemului. eu nu am avut niciodata aceasta pretentie , ci doar am subliniat ca niste salarii decente va mai convinge poate medici sa ajunga si in locatii din astea uitate de dumnezeu. iar pentru cei care nu aveti suficienta imaginatie imi permit sa va servesc eu moka urmatorul scenariu:
esti la volan in drum spre mare cu toata familia ta. autostrada fiind blocata decizi sa faci un ocol prin Calarasi. Brusc un manelist cu un X6 intra direct in tine. vin 4 ambulante care va incarca si va transporta la cea mai apropiata unitate, care ghinionul dracului este recent declasificatul Spital calarasi ( fost de urgenta ). declasificat pt ca managerul ( adus de firma privata Tetraedru si platit cu 20.000 ron pe luna) nu a reusit sa gaseasca vreo 4 medici anestezisti fraieri sa lucreze pe salariile actuale in acel minunat oras. tu si ai tai a-ti avea totusi o sansa. daca doamna doctor din imagine se nimereste sa fie in spital, si la cei 66 de ani ai dansei se va simti capabila sa dea vreo 3-4 anestezii simultane poate vei avea noroc si vei ramane cu familia intreaga. dar nu te baza prea mult pe asta

https://www.facebook.com/groups/1667018620201805/permalink/1774225049481161/

Isteria declanşată ieri de mass-media – care vorbeşte de studii clinice ilegale, pacienţi cobai, medicamente neaprobate, de 50 de medici suspecţi, ca urmare a unui comunicat existent pe site-ul Parchetului general – este deja de notorietate. Media este în căutare de senzaţional, iar comunicatul, aşa cum este el formulat, lasă redactorii nefamiliarizaţi să înşire acuze după acuze.

Ce lipseşte din acest tablou sumbru? Reacţia fermă a Ministerului Sănătăţii, care să aducă prompt lucrurile înapoi pe făgaşul normal, care să prevină adâncirea unei neîncrederi din ce în ce mai mare în medici şi în sistemul medical în general.

Iată pe scurt despre ce este vorba.

Faptele imputate medicului din Arad sunt atât de grave încât singura mirare este de ce nu a fost arestată până azi, nu pentru încercarea de a escroca prin fals şi uz de fals pe finanţatorii cercetărilor, ci pentru internări fictive în vederea pensionării?! Nu mă voi opri asupra lor, Parchetul ne lămureşte că la Arad acuzaţiile s-au lansat după efectuarea de cercetări şi până la proba contrarie nu avem de ce să punem sub semnul întrebării munca procurorilor. Dacă au dreptate, locul medicului respectiv este la puşcărie!

În rest, însă, realitatea descrisă este de plină halucinaţie.

Jurnaliştii vorbesc de studiile ilegale – fiind vorba, atât cât se pare, de studii care au obţinut toate avizele legale pentru desfăşurare. Da, un investigator a luat decizia de face gesturi de natură penală – dar acestea nu fac studiul ilegal, aşa cum a scris presa.

Comunicatul foloseşte o formulare ambiguă, referindu-se la „mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar (care) desfăşoară activităţi nelegale”, dând un caracter de generalitate când cel mai probabil se referă la medicul din Arad şi medicii rezidenţi aflaţi în subordinea acestuia. Nu există 50 de medici suspecţi – Parchetul a anunţat că a declanşat ieri controale operative la un număr de unităţi sanitare în vederea verificării dacă modul de lucru al medicului de la Arad nu a fost urmat şi de alţi medici. Mai mult, scăparea cu generozitate în presă, „pe surse” a numelor medicilor la care se fac verificări ca urmare a faptului că şi ei au fost investigatori în aceleaşi studii cu medicul din Arad le aduce acestora grave prejudicii de imagine fără a avea, cel puţin la data începerii controlului, absolut nicio vină imputabilă!

Comunicatul vorbeşte de „riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”. Studiile de acest gen se desfăşoară în paralel în foarte multe ţări şi centre de cercetare tocmai pentru a izola rezultate fals pozitive care ar putea fi generate de investigatori necinstiţi. Logica celui care a redactat comunicatul este una limitată, având la bază tocmai incapacitatea de a înţelege procesul, lăsând să se înţeleagă un mecanism liniar, studiu cu rezultate falsificate, stimulate de către un producător pus pe căpătuială, înregistrarea produsului pe baza rezultatelor studiului şi, astfel, riscul afectării negative a stării de sănătate a populaţiei” după modelul Hexi Pharma. Cel care a redactat comunicatul este incapabil să facă diferenţa dintre un producător internaţional de medicamente şi producător local de biocide! Astfel, pe perioada studiilor, producătorul este acoperit prin poliţe de asigurare astronomice, care oferă acoperiri de până la 2 milioane de lire sterline pentru un eveniment – spre exemplu, o reacţie adversă cu totul neaşteptată care nu a fost decelată nici după 10 ani de studii pe animalele de laborator – fapt în sine rarisim. După ce medicamentul este comercializat, această asigurare încetează, iar astfel de situaţii atrag cereri de despăgubire de ordinul a sute de milioane de euro sau dolari americani – ceea ce aduce în pragul falimentului până şi o multinaţională! Acesta este motivul pentru care finanţatorii cercetărilor caută cu disperare să găsească cercetătorii necinstiţi, care din lăcomie umflă numărul de rezultate fals pozitive pentru a încasa sumele cuvenite pentru fiecare vizită! Astfel de indivizi există în întreaga lume, iar autorităţile internaţionale ţin o evidenţă strictă a lor, pentru ca aceştia să nu mai poată fi incluşi niciodată în activitatea de cercetare în domeniul înregistrării medicamentelor! De aceea, comunicatul Parchetului este eminamente înşelător, având menirea de a răspândi o stare de neîncredere în activitatea celor care îşi fac în mod onest şi cinstit activitatea de investigator.

Chiar şi în formulările referitoare la activitatea infracţională a medicului din Arad sunt evidente fracturi logice, de genul constatării de administrare a medicamentelor experimentale în situaţia în care pacientul nu se prezintă la vizită (!), efectuarea de teste chiar şi în situaţia neprezentării pacienţilor la vizite ale căror rezultate erau consemnate fictiv (!), prelevarea de produse biologice care confirmau eficacitatea tratamentului experimental (!) (care vizează o afecţiune psihiatrică – nota mea).

La cele de mai sus, presa a adăugat cu generozitate, pacienţii cobai, medicamentele neaprobate (medicamentele investigaţionale sunt aprobate), sume astronomice obţinute ca venit în urma falsificării studiilor, cu minim şi maxim, pentru a nu fi urme de îndoială, suspiciunea că şi ANMMD (Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale) se află pe lista suspecţilor, Parchetul efectuând o percheziţie şi ridicare de acte de la instituţie – ceea ce în fapt este neadevărat – conform dezminţirii date de instituţie şi multe, foarte multe comentarii, care mai de care mai neadevărate.

Şi acum problema. M-aş aştepta ca Ministerul Sănătăţii să reacţioneze de îndată, în fond ceea ce este semnalat de presă se desfăşoară în coordonarea şi supravegherea sa. Ministerul Sănătăţii, însă, ieri, ca şi în alte situaţii, a tăcut, lăsând ca încrederea populaţiei în personalul medical să fie şi mai abitir zdruncinată, comportamentele semnalate cu titlu de generalitate denotând fapte aproape incredibile de fals, uz de fals, abuz şi escrocherie plecând de la un singur caz. În România îşi desfăşoară activitatea de investigator aproximativ două mii de medici, selectaţi din rândul celor mai performanţi reprezentanţi ai profesiei, mulţi dintre ei cadre didactice, la fel ca medicul din Arad. Sunt toţi aceştia necinstiţi, penali, nişte escroci şi falsificatori puşi pe înavuţire, dispuşi să-şi transforme pacienţii în animale de laborator, aşa cum lasă presa să se înţeleagă? Chiar aşa să fie? Se mai pot uita ei astăzi în ochii celor cel puţin 5000 de pacienţi înrolaţi în prezent în studii clinice aflaţi în atenta lor supraveghere?

Desigur, cel care trebuie să aprobe emiterea unui comunicat care să exprime o luare de poziţie este Vlad, ştiţi, ministrul nostru de 32 de ani, specialist în finanţarea investiţiilor, căruia îi este greu, fiind în totală necunoaştere de cauză. Totuşi, această scuză nu stă în picioare. Semnalele de presă (nu şi comunicatul Parchetului) sunt traduse în limba engleză de către firme specializate şi distribuite în industria farma din lumea întreagă. Ce finanţator privat ar mai avea curajul să opteze pentru România, după ce această ţară a fost mânjită în culori căcălichii de presă, fără ca să existe măcar un singur comunicat care să pună lucrurile în altă lumină? Poate pare neimportant, dar statul român încasează taxe şi impozite din activitatea de cercetare de acest gen în cuantum de peste 125 milioane de euro (pentru cei din Ministerul de Finanţe care ar fi miraţi de această cifră, le precizez că suma adună TVA-ul, impozitele pe venit şi pe sănătate, cumulate).

Poate unora nu le pasă, însă sumele provenite din cercetarea medicală contractuală depăşesc sumele lăsate în România de toţi turiştii străini, indiferent dacă ne calcă ţara în scop de afaceri sau de plăcere! Oare nimeni nu s-ar sesiza dacă presa ar lansa un mesaj de genul – „România un coşmar pentru turiştii străini, ocoliţi-ne!”. Fie doar şi pentru acest aspect financiar naţional, Ministerul Sănătăţii era dator la o reacţie promptă şi adecvată!

Ministerul Sănătăţii are, însă, un muscoi pe căciulă, chiar dacă poate nu-l simte. Situaţia cercetării medicale, deşi foarte amplu reglementată pe plan internaţional şi naţional, are aspecte lăsate de Ministerul Sănătăţii în zona compromisului şi de aici totul devine posibil, un compromis atrăgând întotdeauna altele.

Astfel, este greu de definit relaţia dintre medicul director, care semnează pentru desfăşurarea studiului într-un spital, şi medicul investigator. Acesta, deşi este salariat al spitalului, are contract de muncă doar pentru îngrijiri, nu şi pentru cercetarea medicală.

Chiar şi înregistrarea investigatorilor ca PFA ar trebui să se facă la sediul spitalului şi nu la domiciliu, căci nu fac cercetarea în sufragerie. Pe de altă parte, spitalul ar trebui să aibă o contabilitate separată pentru astfel de activităţi extra-medicale! Poate cel mai grav lucru este cel legat de aspectele financiare şi de acoperirea legală.

Majoritatea spitalelor în care s-au desfăşurat studii clinice datorează TVA pentru acestea, însă până în prezent nici unul dintre spitale nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA pentru activitatea de cercetare. Culmea, funcţionarii din Ministerul de Finanţe ştiu în detaliu acest amănunt! Este foarte probabil ca sumele datorate de managerii de spitale pentru TVA-ul neîncasat sa fie de peste 100 de milioane de euro, însă nici aceşti oameni nu trăiesc altundeva decât într-o largă reţea de interese – capabilă să îi apere!

Ceea ce este mai grav este că ANMMD ştie, MS ştie, însă nimeni nu ridică un pai!

Pacienţii înrolaţi în studii nu pot fi raportaţi în acelaşi timp pentru decontarea internărilor de către CNAS – pentru aceste consulturi plăteşte finanţatorul cercetării!! Şi totuşi această regulă este încălcată cu nonşalanţă – ca în cele expuse la Arad!

Pe de altă parte, aşa cum am amintit deja, pacienţii beneficiază de asigurarea pentru orice eveniment care survine în timpul cercetării – alta decât cea de malpraxis – care oferă o acoperire de până la două milioane de lire sterline în unele cazuri. Aceste poliţe sunt depuse în copie la ANMMD pentru fiecare studiu în parte. Atât doar că poliţa este condiţionată de desfăşurarea în deplină legalitate a studiului, cu respectarea ad literam a tuturor autorizaţiilor. Ceea ce evident nu se întâmplă – lăsând în fapt pacienţii fără acoperire, chiar dacă un asemenea eveniment rarisim nu s-a întâmplat în România. Încă.

Ceea ce este mai grav este că ANMMD ştie, MS ştie, însă nimeni nu ridică un pai! Încă! Ar fi incorect să îndrept degetul acuzator către ministrul Voiculescu, deşi culmea, abia în aspectele fiscale ar putea fi cât de cât competent, dar în mod cert pot spune că predecesorii lui din ultimii 6 ani şi preşedintele ANMMD ştiau cele menţionate, cel puţin ca urmare a semnalelor trimise de mine în această perioadă!

M-aş fi aşteptat ca să-i pese cuiva. Să se uite prin legislaţia depusă spre aprobarea ministrului de către ANMMD!  Ei bine nu! 

De aceea le transmit oficialilor din Ministerul Sănătăţii – „Faceţi-vă datoria!” Măcar azi!

P.S. Astept cu interes cât din ceea ce am scris aici va mai fi preluat de presă?! Estimarea mea iniţială –  zero!

  • Romania Libera:

VIDEO. EXCLUSIV: Dramele neştiute ale medicilor români. Moartea doctoriţei de la Galaţi scoate la iveală alte decese la datorie

Ca medic, avea un vis…să creeze un laborator occidental în România, dar s-a stins la doar 41 de ani. A lăsat în urmă doi copii, de 13 şi 6 ani. Dr Felicia Minică, medic şef laborator la Clinica Someşan, din Baia Mare, a fost un profesionist dedicat care, cu o luxaţie de şold bilaterală, alerga între două locuri de muncă şi care ar fi trebuit operată demult, să îşi schimbe proteza de şold, dar nu avea timp, umbla după avize.

Avea o mare acreditare pe care a aşteptat-o, spunând: după acreditare mă voi duce la spital… Vineri, pe 20 mai, în sfârşit, a primit acreditarea. A zăcut o zi epuizată, apoi s-a dus la spital, dar luni dimineaţa colegii săi medici s-au speriat că se cianozează. Au transferat-o la ATI, a murit la câteva minute după ce au intubat-o.

Este povestea unui alt medic român decedat practic la datorie, care şi-a pus problemele medicale mai prejos decât problemele pacienţilor săi. Iar sistemul nu i-a permis să se ocupe mai bine de ea. Aglomeraţie la analize, consum emoţional şi fizic intens. A ars ca o torţă pe altarul sistemului de sănătate din România, deşi a avut oportunităţi de a pleca din ţară la prieteni şi rude care profesau medicina în Occident.

Dr. Minică nu a intuit nici o clipă ce o aşteaptă, că moartea este necruţătoare şi nu verifică nici cardul de sănătate, nici lista de neîmpliniri personale, pur şi simplu seceră direct, dintr-o lovitură, fără preaviz. Cu doar 48 de ore înainte de deces, îşi făcea cumpărăturile singură la supermarket, zâmbea şi a stat de vorbă cu o prietenă care a găsit-o ok. A doua zi însă, vorbea trist şi greu. Apoi a ajuns la spital, unde s-a stins la ATI, ca o lumânare în bezna unei profesii care a ucis-o, pentru că sistemul a forţat-o să-şi neglijeze propriile probleme medicale.

“Tatăl soţului ei, deţinut politic la Sighet, a murit şubrezit după ce a stat în închisoare, în condiţii de suferinţă asemănătoare. Diferă doar contextul, însă au fost ucişi amândoi de sistem, unul de cel comunist, celalalt de cel al corupţiei” – a declarat pentru România Liberă o rudă a dr Felicia Minică, din Baia Mare.

Reacţii vehemente de protest, după încă un deces al unui medic, la datorie: Se chinuia să strângă un ban pt banchetul copilului. E jale! Prea degeaba sânge, prea degeaba jertfă!

Decesul unui medic din Galaţi după o gardă de noapte a şocant din nou România. Astfel, la doar 52 de ani, dr Marlena Ştefan şi-a dat ultima suflare după o ultimă noapte de gardă la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf Apostol Andrei din Galaţi. Reprezentanţii medicilor, mulţi angajaţi din sănătate, dar şi internauţi din alte categorii profesionale şi-au manifestat revolta faţă de acest caz, care dovedeşte încă o dată lacunele şi pericolele sistemului medical românesc, care pune în pericol nu doar vieţile pacienţilor, dar şi ale personalului sanitar.

Dr Raed Afarat, secretar de stat în Ministerul de Interne, fondatorul SMURD, nu a dorit să comenteze acest incident, considerând că decesul medicului a survenit din cauza unor probleme medicale preexistente. Însă chiar şi în acest caz, cu atât mai mult, riscul agravării unei boli pe fondul unor gărzi suprasolicitante ar fi trebuit să impună luarea unor măsuri de protecţie pentru medicul respectiv.

La rândul său, dr Liviu Angel Trifan, medic şef la spitalul unde lucra doctoriţa Marlena Ştefan, a mărturisit că “după o gardă de zi de sâmbătă de 12 ore, timp în care două doctorițe – colege ale mele – au examinat 200 de bolnavi, cea de a-6-a gardă din această lună pentru Marlena, extrem de aglomerată, cum sunt în ultimul timp, oboseala a doborât-o pe colega noastră doctoriță. Bronșita astmatiformă care a adus-o de câteva ori în ultimii ani la spital în prag de moarte, în cele din urmă a răpus-o. Fire bună, blajină, veselă, muncitoare, profesionistă, colegă adevărată, aventurieră, pasionată de excursii și drumeții. Deși se simțea obosită, a spus în urmă cu câteva zile unei colege că tare nu ar face garda de sâmbătă, dar are nevoie de bani. Văduvă cu un copil. Ba chiar mi-a cerut ca luna următoare să îi pun mai multe gărzi”.

Nu există reglementări legale pentru gărzile medicilor

Preşedintele Alianţei Medicilor, dr Bogdan Tănase, a declarat pentru România Liberă, că acest caz scoate din nou în evidenţă lipsa unor reglementări legale, normale şi echitabile, în ce priveşte organizarea gărzilor în spitalele din România. “Este o veste care nu poate decât să mă întristeze. Este un alt coleg care este erou şi îşi dă viaţa pentru pacienţi, dar şi pentru a susţine un sistem care este subdimensionat şi subnormat ca personal. De multe ori, acest sistem se bazează pe eforturile supraomeneşte ale colegilor mei, care îndură aceste condiţii inumane din dragoste de meserie şi de pacienţi”.

Dr Bogdan Tănase ne-a explicat că munca de noapte, gărzile de noapte sunt recunoscute de toate legislaţiile altor ţări ca fiind o muncă grea care trebuie plătită cel puţin dublu faţă de o zi obişnuită de lucru şi ar trebui recunoscută ca vechime în muncă.

50.000 de medici în România, deficit major la urgenţe 

România are, la ora actuală, 50.000 de medici, cu mult sub nivelul cerinţelor la nivel naţional. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr Gheorghe Borcean, a declarat pentru România Liberă că, pentru acoperirea deficitului major de personal din sănătate, trebuie încurajată angajarea medicilor rezidenţi, care ar aduce “un sânge proaspăt sistemului anemic şi bolnav”.

Dr Borcean crede că “ar trebui să avem o hartă exactă a demografiei corpului medical în ţară, astfel încât să ştim nevoia de sănătate şi ceea ce înseamnă aceasta în legătură cu numărul de medici la numărul de locuitori. Dacă studiem repartiţia geografică a medicilor în Romnia, constatăm că Bucureştiul şi împrejurimile sale este zona cu cea mai mare densitate de medici, aproape 25%. Alte 25-30 de procente din numărul de medici lucrează în cele şase oraşe mari capitale regionale din ţară şi, astfel, restul de o treime este repartizată în cele 35-36 de judeţe. Se creează, deci, în mod normal o dicrepanţă între numărul de medici raportat la numărul de locuitori”.

“Aşa apare o încărcare mare profesională pentru unele categorii de medici, în special pentru cei care au specialităţi în sistemul de urgenţă şi acest lucru nu poate să rămână fără urmări. Este cunoscut că durata medie de viaţă a medicilor şi riscul de moarte subită este mai mare cu cât specialitatea este mai apropiată de urgenţe” – conchide preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Mesaje de la internauţi

Pe lângă miile de mesaje de condoleanţe, internauţii – printre care mulţi medici, care se regăsesc cumva în drama doctoriţei din Galaţi, trag un semnal de alarmă şi avertizează autorităţile să ia măsuri urgent pentru prevenirea unor astfel de tragedii, care se suprapun peste multe alte lipsuri şi nereguli din sistemul medical actual.

“Cu parere de rau as vrea sa imi exprim condoleante familiei doamnei doctor Stefan Marlena de la sectia UPU, Galati. La doar 50 de ani a cedat. Nu, nu a murit pentru ca era bolnava, ci pentru ca a facut prea multe garzi, a consultat la ultima garda 200 de pacienti, asa cum reiese din registratura UPU. Si pentru ce toate acestea? Pentru un stat care ii denigreaza pe medici si ii plateste exact ca un maturator de strada in raport cu justitia, de exemplu. Am fost la capela unde e depusa, multi medici, multe intrebari si multe regrete. Dumnezeu sa o ierte pe doamna doctor Marlena Stefan, iar pe restu sa-i trezeasca!!

P.S. Dumnezeu ne da viata, iar medicii ne-o intretin. Indiferent de functia pe care o detinem tot la un amarat de medic ajungem care face supraomenescul pentru a ne salva.

P.S. Si chiar țin sa mentionez ca era văduvă, iar unicul copil pe care îl are va da BAC-ul peste cateva saptamani. Se chinuia sa stranga un ban pt banchetul copilului. E jale! Prea degeaba sânge, prea degeaba jertfă”.

“Pacat ca pierdem oameni de valoare ucisi de inertie si incompetenta. Dumnezeu sa o odihneasca in pace”.

“Îmi pare rau cand citesc despre medici si abnegatia lor dupa ce ne parasesc….unora nu le pasa nici de vii nici de morti…mai pun o sacosa de bani in dulap…mai adauga un 0 la contul bancar…mai cumpara vreo masina bengoasa unei amante 90-60-90….si noi muncim…si iar muncim… mult pe bani putini…si la final ..merita???Dumnezeu sa o odihneasca in pace!” – scrie un internaut, revoltat.

“Trebuie sa facem ceva ,opriti efectuarea de garzi peste norma ,opriti efectuarea de consultatii dupa garda ,trebuie sa ne trezim odata!”

“Condoleante!asta se intampla pt.ca nu suntem uniti si nu iesim in strada sau nu ne facem auziti.numai in Romania orele de garda nu sunt considerate vechime in munca nu sunt considerate ore de munca!da ce sunt DOMNILOR ?!cand esti prezent la servici?!cand examinezi pacienti nu esti la munca?!poate esti o fantoma? !a pus mana cineva pe pix sa scrie .ca sunt prea multe Garzi intr-o luna si sa trimita la ITM,la manager spitalului,la minister sa i se dea nr.de inregistrare sa astepte raspuns si cu raspunsul primit sa se duca in justitie?!oare datorita acestor ture mult prea multe nu se fac greseli,nu se imbolnavesc medici,cadrele medicale, pacienti Devin nemultumiti de serviciile medicala?!cum poti sa faci ture de 12 ore singura pe urgenta medii/resuscitate,sa vii a doua zi sa faci Alta tura de 12ore?!pt.ca nu e personal?”

“E groaznic ce se intampla si continuam sa ne lasam calcati pe cap .Stiu colegi care in urma cu cativa ani cu prilejul unei dezbateri despre sistemul de garzi nu au fost de acord sa existe 2 ture de zi si 1 tura de noapte si asta tot din cauza banilor pe care ar trebui sa-i ia din garzi. Salariile noastre nu sunt motivante si da…moartea e duoa colt .E una dintre cele mai stressante meserii”.

“Medicul,asistenta, infirmiera sa munceasca 12cu 12 ore?!e posibil in Romania!dupa care ne pare rau .ca au murit sau au plecat din tara!super tare!asa .ca sa nu ne mai plangem de Mila atat timp cat aceptam tacit tot ce ni se impune garzi,ore de munca !vorba aia mai pune-i un bolovan in spate,il duce?f.bine deci mai merge unul…si tot asa..”.

“La noi nu se respecta nimic, suntem la cheremul tuturor neispravitilor din conducere!”.

“Cu rusinea NU faci nimic……Medicul sa faca garzi atat cat poate fara sa se epuizeze….TRIST SA DAI IN CEL CE TRAGE PANA CADE”.

“Jos pălăria pentru acești medici ! Păcat ca imaginea acestor medici este murdărita de o mica categorie de medici spagari! Eliminați rapid aceste scursuri pentru ve-ti muri toți medicii adevărați, sufocați de spagari”.

“Doamne nu mai inteleg nimic,de ce avem parte de asemenea nenorociri sa moara si oameni si medici aiurea si nimeni nu face nimic!”.

Mulți dintre medicii tineri din Timișoara, și nu numai, indiferent de domeniul în care activează, aleg calea străinătății. Pleacă acolo pentru a găsi condiții mai bune, un salariu mai bun și mai mult respect din partea tuturor pentru munca lor.

Doctorul Voicu Simedrea este un medic tânăr din Timișoara, specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză, și a ales să rămână, chiar dacă spune că din generația tânără cei mai capabili pleacă.

„Din generația tânără, oamenii cei mai capabili pleacă. Nu au perspectivă, au alternativa emigrării. Fac acest pas și în curând vom rămâne fără medici în țara asta. Pe vremea când eu am terminat Rezidențiatul, diploma mea nu era recunoscută în Uniunea Europeană. Un coleg îmi povestea că a spălat vase ani buni de zile până i-a fost recunoscută diploma. La ora actuală suntem recunoscuți imediat. Aici, țara nu le oferă ceea ce ei ar trebui să primească. Lucrurile se învață greu, undeva la capătul tunelului ar trebui să fie lumină. Ar trebui să existe la noi în țară o ierarhie a valorilor, criza este în primul rând morală, este nevoie de un nivel decent de trai și condiții decente de lucru”, a spus Voicu Simedrea.

Profesorul Petre Brătilă este un doctor specializat în chirurgie ginecologică, cancer ginecologic şi infertilitate, un medic care a făcut multe la vârful medicinei, și care, de asemenea, a rămas. Acesta e de părere că tinerii medici sunt debusolați de un sistem care nu pune preț pe profesionalism.

„Majoritatea medicilor tineri sunt debusolați de un sistem care nu pune preț pe profesionalism. Există o fabrică de pseudo lucrări științifice care promovează cadre universitare până în vârf”, crede experimentatul doctor.

Peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă sau alta de cancer, iar alte patru milioane de persoane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat cu această boală, potrivit unui studiu naţional despre impactul pe care îl are această maladie asupra societăţii româneşti. Situaţia actuală este o consecinţă a lipsei politicilor sanitare, avertizează atât oncologii, cât şi reprezentanţii pacienţilor.

Rezultatele studiului indică faptul că un român din patru a trăit o experienţă legată de cancer: 5,2% dintre respondenţi afirmă că au fost diagnosticaţi cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vieţii, iar 21,1% au o rudă de gradul I (soţ/ soţie, fiu/fiică, mamă/tată) cu cancer.

În ceea ce priveşte percepţia asupra bolii, 45% dintre respondenţi consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces. Legat de situaţia actuală a sistemului medical din România, cei mai mulţi oameni spun că principala problemă este corupţia/ mita (20,7%), tehnologia veche şi lipsa echipamentelor (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8).

Indiferent dacă s-au numărat printre cei diagnosticaţi cu cancer sau nu, 65% dintre români consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienţii cu cancer, iar 75% spun că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la bolnavii din România. „În acest moment, pacienţii români cu cancer au acces gratuit la mai puţin de 15% dintre medicamentele aprobate, în perioada 2006-2015, de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină (InoMed). Aceasta a precizat că niciunul dintre cele 14 medicamente noi împotriva cancerului, care au primit aprobare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului în 2015, nu a ajuns la pacienţii români.

Ţara cu prea puţini oncologi

În ciuda numărului extrem de mare de pacienţi cu cancer, numărul medicilor oncologi a scăzut dramatic, ajungând la 250-300 de specialişti în toată ţara, potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, Prof. Dr. Florinel Bădulescu. „România este singura ţară din lume care a desfiinţat oncologia medicală şi acum ne lipsesc specialiştii tineri”, spune prof. Florinel Bădulescu. Specialiştii din domeniul oncologiei atrag atenţia că este absolut necesară implicarea statului în finanţarea sistemului sanitar şi responsabilizarea Ministerului Sănătăţii, deoa-rece sumele colectate din contribuţiile asiguraţilor sunt departe de a fi suficiente pentru a acoperi necesarul de bani din sistem. „Ne trebuie o politică sanitară coerentă, în care autorităţile să răspundă pe ce s-au cheltuit banii. (..) Banul public strâns de la noi nu va acoperi – nu oncologia, sunt multe probleme în sistemul sanitar. Numai cu Casa (n.r. – CNAS) nu se poate acoperi. Statul trebuie să completeze şi este obligat să controleze pe ce dă banul”, spune dr. Bădulescu.

„Lipsa politicilor sanitare a dus la dezastrul acesta din România. Nu avem Ministerul Sănătăţii, avem «Ministerul Bolilor»”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Deşi incidenţa acestei afecţiuni nemiloase este atât de mare, încrederea oamenilor în autorităţi tinde spre zero. Potrivit studiului, doar 1% dintre români consideră că autorităţile reprezintă principalul sprijin, dacă s-ar îmbolnăvi de cancer. Cei mai importanţi aliaţi în lupta cu boala sunt: familia (46,3%), medicamentele şi tehnologiile noi (30,1%), iar 66% dintre români afirmă că au încredere mare şi foarte mare în doctori. Ministerul Sănătăţii are o cotă de încredere de numai 39%.

Prea multi tineri mor din cauza diferitelor tipuri de cancer, avertizeaza un raport efectuat la nivel european. Rata de supravietuire pentru anumite tipuri de cancer, precum leucemia, este cu mult mai mica in randul adultilor decat in randul copiilor, conform raportului publicat in jurnalul de specialitate “Lancet Oncology.”

Cercetatorii sugereaza ca diferentele dintre afectiuni, interzierile in procesul de diagnosticare, tratamentul aplicat, precum si lipsa studiilor clinice efectuate pe un segment de varsta care sa includa tinerii sunt responsabile de aceasta situatie.

Un purtator de cuvant de la Institutul Britanic de Cercetare al Cancerului a declarat ca este crucial sa aflam care este veriga slaba ce cauzeaza aceasta situatie alarmanta.

In cadrul studiului de fata, cercetatorii au analizat datele colectate din 27 de tari, in urma cercetarilor efectuate pe 57 de mii de cazuri de cancer declansat la copii, precum si alte 312 mii de cazuri de cancer declansat in randul adolescentilor si tinerilor europeni.

In general, rata de supravietuire pe o durata de 5 ani a fost mai mare in randul tinerilor si adolescentilor, atingand 82%, prin comparatie cu rata de supravietuire in cazul copiilor, de numai 79%, arata statisticile.

Iata care sunt sansele de supravietuire pe o perioada de 5 ani, in functie de tipul de cancer:

– leucemie limfoida acuta: 56% la tineri, 85,8% la copii
– leucemie mieloida acuta: 50% la tineri, 61% la copii
– limfomul Hodgkin: 93% la tineri si 95% la copii
– cancer cerebral: 46% la tineri si 62% la copii
– sarcomun Ewig: 49% la tineri si 67% la copii
– rabdomiosarcomul: 38% la tineri si 67% la copii
– cancer osos: 62% la tineri si 67% la copii.

“Vestea buna este ca numarul de copii, adolescenti si adulti tineri care au supravietuit cel putin 5 ani dupa stabilirea diagnosticului a crescut constant in timp, in Europa. Cu toate acestea, am constatat ca in cazul tipurilor de cancer de sange, rata de supravietuire in randul adolescentii si adultii tineri este mica,” a declarat Dr. Annalisa Trama, cercetatoarea Institutul National al Cancerului din Milano, Italia.

“Trebuie sa aflam daca motivul pentru care scaderea ratei de supravietuire din randul tinerilor este datorat varstei si evolutiei lor biologice sau daca este vorba despre modul in care sunt gestionate aceste tipuri de cancer in clinicile din Europa. Aceasta problema reprezinta motivul pentru care am lansat campania de cercetare in randul copiilor si tinerilor adulti,” a declarat Dr Alan Worsley,  de la Institutul Britanic de Cercetare al Cancerului.

Sursa: BBC


Categorii

Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “TARA CANCERULUI. Deficit cronic de oncologi in tara cu 1 MILION bolnavi de cancer! RAZBOIUL SERVICIILOR SI PROCURORILOR GOLESTE SISTEMUL DE SANATATE/ ”Gazeta Sporturilor” devine ”Gazeta Anti-Arafat”? CREATORUL SMURD, DE VINA PENTRU PRABUSIREA ELICOPTERULUI DIN MOLDOVA

  1. Si daca am avea tara plina de oncologi si tot nu s-ar rezolva absolut nimic .Cancerul va trebui abordat cu alte mijloace decat cele standard ,altfel…nu vom face mare branza,ca sa ma exprim cat se poate de plastic .

    http://www.librariasophia.ro/carti-Combaterea-cancerului-cu-vitamine-%C8%99i-antioxidan%C8%9Bi-Prasad-Kedar-N-dr-so-12606.html

    Sa nu se inteleaga gresit:avem nevoie de oncologi inovatori,nu care au mijloace de atacare a cancerului foarte “dogmatiste” .

    Dar mai ales,avem nevoie de clinici de recuperare…

  2. De cănd tov. Tolontan se pricepe la toate??? Gazeta “sporturilor” se ocupă de alte “sporturi”. Informațiile de unde le primește?

  3. @ mihai:

    De la superiori.

  4. Pingback: Simbioza agentilor de influenta cu guvernul tehnocrat: VLAD MIXICH, PROPAGANDIST PRO-VACCINARI SI ACTIVIST HOTNEWS, NUMIT LA AGENTIA NATIONALA A MEDICAMENTULUI/ In ciuda rateurilor SISTEMULUI INFORMATIC si a CARDURILOR ELECTRONICE, autoritatile ne promit
  5. Fratilor admini, daca considerati mesajul ca o reclama nu-l publicati, l-am primit de la presedintele Aliantei Parintilor Cristian Filip, dumnealui il recomanda pe Adrian Vornicu.

    http://vitalitatesiprotectie.ro/preventia-si-vindecarea-cancerului/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare