Corpul de control al prim-ministrului a efectuat verificări suplimentare în cazul bebelușilor diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic (SHU). Reamintim că în perioada ianuarie – martie a.c. 19 copii au fost diagnosticați cu SHU, cei mai mulți dintre ei fiind din Argeș. Trei bebeluși au decedat în spital. Nici până acum nu s-a stabilit din a cui vină au murit acești copii.

Zilele trecute, cazurile de SHU au reapărut, iar la Spitalul „Marie Curie” au fost internați  un copil în vârstă de 1 an și 8 luni din Argeș, unul de 1 an și 2 luni din Bacău și altul 1 an și nouă luni din București.    

Vaccinați cu Hexacima, cu câteva luni înainte de debutul SHU

Pentru început, Raportul Corpului de control atrage atenția asupra faptului că o mare parte dintre copiii diagnosticați cu SHU aveau o imunitate scăzută, prezentând „în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă și respiratorie, precum și anemie carențială și rahitism (…). Acești copii fuseseră vaccinați, deși, așa cum se subliniază și în raport, în conținutul prospectului vaccinului Hexacima se arată că, înainte de vaccinare este necesarea informarea medicului în cazul în care copilul (…) are temperatură moderată sau mare sau o boală acută (de exemplu febră, durere în gât, tuse, răceala sau gripă)” sau când „urmează un tratament care îi suprimă sistemul imunitar sau are orice altă boală care determină slăbirea sistemului imunitar”.

Din analiza documentelor furnizate Corpului de control al prim-ministrului de către Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Argeș, rezultă că unii dintre copiii din Argeș diagnosticați internați la „Marie Curie” au efectuat vaccinul hexavalent/pentavalent astfel: „vaccinul Hexacima a fost administrat, în perioada 17.09.2014 – 23.11.2015, unui număr de 13 copii;  vaccinul Infarix a fost administrat, în perioada 18.02.2015 – 09.06.2015, unui număr de 3 copii; vaccinul Pentaxim a fost administrat, în perioada 18.02.2015 – 18.06.2015, unui număr de 2 copii.”

Documentele obținute în exclusivitate de Active News arată că cifrele furnizate Corpului de control al prim-ministrului sunt mult prea generale. Conform unui alt raport al Direcției de Sănătate Publică Argeș, din 15 copii diagnosticați cu SHU și internați în spitalele din București, 4 fuseseră vaccinați ultima oară cu Hexacima în iunie 2015, iar 9 în toamna anului trecut sau în decembrie. Cu alte cuvinte, acest vaccin le fusese administrat nu în 2014, ci doar cu câteva luni înainte de debutul bolii.

 Institutul Cantacuzino NU poate verifica vaccinurile de import

Ȋn Raportul Corpului de control se arată că societatea POLISANO SRL a câștigat contractul în valoare de 146.930.000 RON pentru furnizarea vaccinului hexavalent, oferind cel mai mic preț de achiziție. Ȋn baza acestui contract, POLISANO a livrat în 2013 un număr de 205.008 doze de vaccin hexavalent. 11.800 dintre ele erau într-un ambalaj scris în limba slovacă. La acea dată, POLISANO anunța și că nu poate livra mai multe doze de vaccin slovac, pentru că unele au fost afectate „de deviația de temperatură”, fiind trecute „în carantină, până la soluționarea neconformității de către producătorul Sanofi Pasteur.” Vorbim de peste 4500 de doze de vaccin.

„Având în vedere lipsa vaccinului hexavalent din evidențele unora dintre Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a aprobat în perioada 2014-2015 redistribuirea acestora”, se precizează în raportul Corpului de control. Astfel, în martie 2014, în Argeș au fost distribuite 1.464 de doze aduse din Giurgiu și Dolj, în Dâmbovița – 1.220 de doze de vaccin aduse din Brăila, iar în Sibiu – 1.282 de doze aduse din Harghita.

Ȋn mai 2015, cu o lună înainte ca 4 dintre copiii diagnosticați cu SHU să fie imunizați cu Hexacim, 400 de doze din acest vaccin erau aduse în Argeș de la Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Pentru a elimina suspiciunea privind alterarea vaccinurilor, ca urmare a unei posibile depozitări în condiții necorespunzătoare, Corpul de control a solicitat testarea acestora. 

La 25 februarie a.c., Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANDM) a informat că, pentru efectuarea verificărilor, în cazul vaccinului Hexacima este nevoie de „67 de seringi aparținând aceleași serii de produs”, dar și că timpul necesar efectuării acestor teste este de circa 2 luni, iar costul pentru verificarea tuturor tipurilor de vaccin efectuate de bebelușii cu SHU se ridică la 16.000 de euro.

Ȋn același timp, Institutul Cantacuzino preciza că nu poate efectua „analizele specifice pentru verificarea parametrilor cantitativi și calitativi în cazul vaccinurilor” deoarece „laboratorul nu deține toți reactivii necesari efectuării acestor teste, întrucât aceste produse nu au mai fost fabricate.”

La 29 februarie, Corpul de control a rugat Ministerul Sănătății să dispună „efectuarea analizelor specifice pentru verificarea parametrilor calitativi a două probe” din fiecare vaccin hexavalent cu care vaccinaseră copiii diagnosticați cu SHU. Aceste doze, de Hexacima și M-M-RVAXPRO (fabricat de MERCK SHARP & DOHME BV din Olanda) fuseseră găsite în cabinetele medicilor de familie din Argeș.

Și, deși Corpul de control al premierului a revenit cu adrese către Ministerul Sănătății, solicitând urgentarea acestor analize, ele NU sunt gata nici azi, după trei luni.

 Parchetul General NU vrea să verifice calitatea vaccinurilor

Ȋntr-unul din cabinetele medicilor de familie din Argeș, Corpul de control a găsit 21 de doze de vaccin depreciate. Ȋntr-un alt caz, s-a descoperit că, în ziua de 3 februarie a.c., un asistent medical, după ce a preluat de la DSP Argeș dozele de vaccin, nu le-a transportat imediat la frigiderul cabinetului, așa cum ar fi fost firesc, ci le-a dus acasă la el. A doua zi, când a venit cu vaccinul la cabinet, a constatat că și celelalte doze din frigider erau depreciate, deoarece, conform declarației asistentului, „frigiderul nu era alimentat cu curent și era apă în acesta. Ȋn frigider se aflau vaccinurile.” 

Corpul de control a mai aflat și că DSP Argeș nu raporta mai departe adresele prin care cabinetele medicale anunțau numărul și tipul vaccinurilor deteriorate.

La data de 7 martie 2016, Corpul de Control al prim-ministrului a adus la cunoștința Parchetului General această situație, considerând că se impune efectuarea unor verificări privind situația reală a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică, a spitalelor și a cabinetelor medicale individuale, dar și asupra calității vaccinurilor administrate sau aflate asupra celor abilitați să pună în aplicare programul de imunizare a copiilor.

Și, deși Corpul de control sesizase o problemă deosebit de gravă, privind sănătatea și siguranța copiilor noștri, o problemă existentă la nivel național, Parchetul General a comunicat, printr-o adresă din 23 martie a.c., că sesizarea „a fost trimisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru a fi avută în vedere la soluționarea dosarului nr. 202/P/2016 (n.r. – dosar în care se cercetează decesul celor trei bebeluși din Argeș)”.     

Vaccinul din Kazahstan, folosit pentru era mai ieftin

Ȋn perioada octombrie 2013 – februarie 2016, POLISANO a livrat în România, 20.042 de doze de Hexacima în ambalaj bulgăresc, 11.800 de doze de Hexacima în ambalaj slovac, 89.000 – în ambalaj românesc și, atenție!, 107.300 de doze de vaccin HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan.

La 22 octombrie 2015, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a supus atenției Ministerului Sănătății, prin adresa nr. 53637, „(…) situația generată de necesitatea extinderii perioadei de evaluare și potențiala respingere a cererii de comercializare pe teritoriul României a vaccinului Hexaxim, destinat pieței din Kazahstan (…) medicament neautorizat de punere pe piață, care deține numai o opinie științifică pozitivă din partea EMA, conform articolului 58 din Regulamentul CE 726/2004.”   

Contrar celor susținute în adresa de mai sus, la 30 decembrie 2015, ANMDM emitea însă o autorizație pentru ca POLISANO să livreze cele 107.300 de doze de vaccin.

La 27 ianuarie 2016, SANOFI PASTEUR SA trimitea o adresă Ministerului Sănătății, prin care ruga autoritățile române  „(...) să-și revizuiască poziția” în sensul „(…) acceptării dozelor kazahe de Hexaxim.”

Ȋntrebați fiind de Corpul de control al premierului de ce nu a fost reziliat contractul cu POLISANO, având în vedere că în clauze nu era trecut niciun vaccin adus din Kazahstan, autoritățile din Ministerul Sănătății au precizat că rezilierea ar fi dus la „achiționarea vaccinului la un preț mai mare”, având în vedere că POLISANO oferea doza de vaccin la 104,95 RON, iar din 2015 prețul fusese majorat la 158.98 Ron cu TVA (GSK) și, respectiv, 250,83 RON cu TVA (Sanofi Pasteur).

Ȋn viziunea celor care administrează banii publici, totul are un preț. Inclusiv viața sau sănătatea copiilor noștri. 

Vor fi verificate autorizațiile de punere pe piață a vaccinurilor

Corpul de control al premierului propune, printre alte măsuri, ca până la 15 iunie 2016 Ministerul Sănătății să transmită documentele preluate în legătură cu achiziționarea de vaccinuri în perioada 2013-2015, în cadrul Programului național de imunizare, către echipa de control din Cadrul Corpului de control al prim-ministrului care efectuează verificări la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, în scopul

1. verificării legalității emiterii, de către  ANMDM, a autorizațiilor de punere pe piață a vaccinurilor achiziuționate de Ministerul Sănătății, în perioada 2013-2015;

2. verificării la ANMDM a următoarelor aspecte:

a) monitorizarea reacțiilor adverse produse de vaccinurile hexavalente cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară, kazahă distribuite pe piața din România;

b) luarea tuturor măsurilor asiguratorii asfel încât vaccinurile hexavalente cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară, kazahă distribuite pe piața din România să fi fost administrate corect de către personalul medical din unitățile incluse în programul național de Imunizare;

c) respectarea cerinței privind transmiterea periodică la ANMDM a listelor cuprinzând unitățile incluse în programul de imunizare la care vaccinurile hexavalente, cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară, kazahă, exceptate de la etichetare în limba română, au fost distribuite.