Trei evenimente pentru Memorialul Gherla. Conferința „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”

7-03-2019 57 secunde Sublinieri

“Un alt fel de Zi a Femeii, din închisoare”, o slujbă arhierească de pomenire și un concert de muzică străveche: Asociația Memorialul Gherla și Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici organizează între 8 și 10 martie la Cluj si Gherla prima ediție a Zilelor Memorialului Gherla, o serie de trei întâlniri-eveniment care evocă suferințele foștilor deținuți politici anticomuniști.

La Cluj, de 8 martie, conferința „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste” propune, împreună cu publicista Doina Jela și fosta deținută politic Niculina Moica, o temă de reflecție și rememorare a destinelor contorsionate de prigoana îndreptată împotriva „dușmanelor de clasă”.

Sâmbătă, 9 martie, la Gherla, pe Dealul Cărămidăriei, lângă „Cimitirul cu cruci”, la hramul mănăstirii ortodoxe Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, va fi slujită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, în frunte pe IPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului. La sfârșitul slujbei va avea loc un parastas de pomenire a foștilor deținuți politici anticomuniști, oficiat și de părintele Gavriil Burzo, el însuși fost deținut politic al Penitenciarului Gherla.

Zilele Memorialului Gherla se vor încheia duminică, 10 Martie, la Gherla, cu concertul de muzică străveche „Văz Duh”, în interpretarea lui Nicolae Pițiș din Țara Lăpușului (căruia Ministerul Culturii i-a acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu), al cărui tată a fost întemnitat la Gherla, și a Mariei-Casandra Hauși, ucenița rapsodului (câștigătoare a Trofeului „Maria Tănase”).

Agendă utilă:

„Flori în zeghe” – Femei în închisorile comuniste

Muzeul Etnografic, Cluj-Napoca

8 Martie, ora 18.00

Liturghia Arhierească și parastasul foștilor deținuți politici

Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, Dealul Cărămidăriei, str. Cărămizii nr. 2A, Gherla

9 Martie, ora 09.30

Concert „Văz Duh” – Nicolae Pițiș și Maria-Casandra Hauși

Escape Events, Gherla

10 Martie, ora 18.00

Informații suplimentare:

Memorialul Gherla

0723360582 – Grigorie Benea

memorialulgherla@gmail.com

https://www.facebook.com/MemorialulGherla/


Categorii

1. DIVERSE, Sarbatori, comemorari, sfinti

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Trei evenimente pentru Memorialul Gherla. Conferința „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”

  1. Pingback: PARINTELE GAVRIIL BURZO despre SUFERINTA SI REZISTENTA DUHOVNICEASCA DIN INCHISORILE COMUNISTE ALE "BANDITILOR" LUI DUMNEZEU: "Nici pui de sarpe, nici dusmanii mei sa nu sufere ce am suferit noi"/ MEMORIALUL DE LA GHERLA si MARTURII DE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare