Update/ SOCIOPATUL SECOLULUI XXI: egolatru si doritor de faima pe INTERNET

21-03-2012 4 minute Sublinieri

ucigasul toulouse

Franţa a adus marţi un ultim omagiu celor trei copii şi profesorului care au fost ucişi luni cu sânge rece într-o şcoală evreiască din Toulouse. Toţi elevii din Franţa au păstrat un moment de reculegere, un minut de tăcere în memoria victimelor ale căror trupuri neînsufleţite au fost apoi repatriate în Israel, unde vor fi înhumate miercuri dimineaţă. Campania electorală a fost suspendată de mare parte dintre pretendenţii la şefia statului. Preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, a estimat că “toată ţara este preocupată de crima de la Toulouse“.

Între timp, ancheta avansează, dar greu.S-a lansat un aviz de căutare a unui scuter de marcă Yamaha T Max 530, modelul cu care asasinul a reuşit să fugă. În tot sudul Franţei s-a instaurat alerta antiteroristă maximă, de culoare roşu stacojiu. Asta înseamnă că toate locurile sensibile, şcoli, lăcaşuri de cult, etc. sunt puse sub supraveghere poliţienească maximă.

O situaţie similară nu s-a mai petrecut niciodată în Franţa, nici în momentul valului de atentate islamiste de la mijlocul anilor 2000. Acest grad de alertă poate induce şi interdicţii de circulaţie în tunele, oprirea traficului aerian şi sistarea sau limitarea distribuţiei de apă la robinet.

Autorul atacului de la şcoala evreiască din Toulouse este descris deja de psihiatri drept un asasin rece şi determinat. Nu trebuie uitat că după ce a împuşcat doi copii şi pe tatăl acestora în stradă, a fugit după un al treilea copil în curtea şcolii, ca să-l ucidă. Omul este de asemenea un specialist în mânuirea armelor, chiar dacă una dintre cele două cu care a venit la şcoală s-a blocat în timpul masacrului.

În sfârşit, analiştii bănuiesc că respectivul se crede învestit cu o misiune delirantă. Înainte să-i ucidă pe cei patru evrei de la şcoală, acelaşi criminal împuşcase mortal zilele trecute trei militari de confesiune musulmană. S-a putut crede că este vorba de un rasist şi antisemit, chiar s-a evocat posibilitatea ca autorul să facă parte din grupul de trei militari daţi afară acum câţiva ani, din cauza unor atitudini pronaziste. Anchetatorii i-au găsit însă nevinovaţi pe cei trei, după ce i-au interogat pe fiecare în parte.

Acestui portret psihologic complex, aşadar, Poliţia i-a descoperit acum şi altă trăsătură particulară şi anume căutarea de notorietate, de publicitate. Altfel nu se explică faptul că în timpul masacrului de luni din Toulouse, ucigaşul purta la gât o minicameră de luat vederi, un instrumet de tip “GoPro“, folosit de obicei de practicanţii de sporturi extreme.

Pentru psihiatri, faptul că ucigaşul purta un astfel de aparat îi adaugă o latură de cinism, dar poate şi ideea că se credea într-o misiune care va continua. Alţii evocă un psihopat în căutare de rezonanţă mediatică, mai rămâne ca respectivele imagini să apară postate pe Internet, cineva pentru care aceste imagini sunt ca un trofeu de vânătoare.

Fără îndoială că în acest moment omul trebuie că se delectează, jubilează văzând câte informaţii circulă apropos de el în mediile de informare din Franţa, dar şi în foarte multe alte ţări din lume. Fost militar sau paramilitar, neonazist, rasist, antisemit, xenofob, islamist sau “doar” dezechilibrat-nicio ipoteză nu poate fi pentru moment exclusă de mia de anchetatori lansată pe urmele acestui “serial killer” inedit.

A filma ororile pe care le comiţi nu pare a fi doar particularitatea ucigaşului din Toulouse. Si norvegianul Anders Behring Breivik, cel care anul trecut a omorât 77 de persoane la Oslo, îşi invitase toţi simpatizanţii să-şi filmeze atacurile pe care le comit. Poate că asasinul din Franţa s-a inspirat din faptele oribile ale ucigaşului norvegian.

Pentru moment, să remarcăm că acest eveniment tragic survine în plină campanie electorală, cu doar o lună înaintea primului tur al prezidenţialelor. Nu e pentru prima dată că un astfel de atac dă peste cap scrutinul.

În 2002, tot an electoral cu alegeri prezidenţiale, cu doar câteva săptămâni înainte de primul tur, mare parte din consiliul municipal al suburbiei Nanterre a Parisului este ucisă. Actul criminal al lui Richard Durra, şomer de 33 de ani, provoacă moartea a opt aleşi municipali şi rănirea altor 19. Franţa acelui an este în coabitare, preşedinte este conservatorul Jacques Chirac, iar premier şi candidat la şefia statului este socialistul Lionel Jospin. Din acel an, de la acel eveniment fără precedent, securitatea se instalează definitiv în centrul campaniilor electorale din Franţa. Campanii care au fost marcate însă şi de alte tragedii.

În octombrie 1980, cu şase luni înaintea prezidenţialelor din 1981, campania este tulburată de un atac antisemit, soldat cu patru morţi şi 30 de răniţi la sinagoga de pe strada Copernic din Paris. În aprilie 1988, ciocnirile între independentiştii din Noua Caledonie şi jandarmi fac patru morţi în rândul forţelor de ordine. Riposta este cruntă, măcelul care urmează face 19 victime printre separatişti. Evenimentele au loc cu două zile înaintea primului tur de scrutin. După cum se vede, evenimente tragice au avut loc de-a lungul timpului în momentul sau în ajunul alegerilor prezidenţiale. Greu de spus însă retrospectiv dacă ele au avut sau nu vreun impact asupra rezultatului scrutinului.

[…] Foarte meticulos si fara emotii, dand dovada unei abilitati in manuirea armelor care nelinisteste si avand un aplomb care paralizeaza anchetatorii, tragatorul fara chip are un profil atat singular cat si terifiant. “Expertiza sa si aparentul sau calm in timp ce seamana moartea in jurul lui da de gandit ca am avea de-a face cu un expert in lupte corp la corp, cineva format de fortele speciale, de exemplu”, decripteaza un functionar de rang inalt. El mai adauga: “… atacurile sale par a fi fost pregatite cu o grija deconcertanta, ca si cum fiecare ar face parte dintr-o serie programata al carei final nu il cunoastem. Semn al acestei prudente este incarcatorul parasit la Montbaun, care nu prezinta nicio amprenta si nicio o urma de ADN.

Analistul Olivier Hassid decripteaza: “Intr-o maniera similara tragatorilor de la Washington, ne aflam in fata arhetipului “spree killer“, a cuiva care omoara mai multe persoane in locuri diferite intr-o perioada mai mica de o luna.” Dupa el, “ucigasul, plecat intr-o “cruciada” de acelasi gen ca Anders Breivik in Norvegia, cauta sa atinga simbolurile cheie ale Republicii si vrea ca actul sau sa aiba un maxim de impact. Va re-incepe…” prezice el.

Un ucigas in serie narcisist? Marti dimineata Claude Gueant [min. de interne – n.n.] a confirmat ca autorul crimelor era echipat cu o camera miniaturala, fixata, se pare, pe casca la Montauban si fixata pe pieptul sau in timpul masacrului de luni [de la Toulouse – n.n.].

[…] Cyberpolitistii de la DCJP au refacut legaturile (conectarile) stabilite de internauti pe site-ul Le Bon Coin, unde prima victima a asasinatelor militare lasase un anunt de vanzare a motocicletei sale. Rendez-vous-ul stabilit [pe site – n.n.] cu omul cu T-Max [marca scuterului folosit de ucigas – n.n.] a fost o capcana. Nu mai putin de 500 internauti consultasera anuntul, lasand urma IP-ului conexiunii la internet folosite. Ucigasul, totusi, ar fi putut sa isi contacteze victima dintr-un cybercafe. Ceea ce complica aceste cercetari, chiar daca telefonul pe care l-ar fi folosit ar putea, eventual, fi depistat, daca l-a lasat deschis in momentul in care posta mesajul. In plus, ucigasul avand asupra lui o camera video, politia cerceteaza daca nu cumva si-a difuzat imaginile pe un site.


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Update/ SOCIOPATUL SECOLULUI XXI: egolatru si doritor de faima pe INTERNET

 1. Interesant si aici, ca si in Norvegia, in cazul Breivik, serviciile recunosc ca l-au avut sub radar pe acest individ.
  Interesant ca si aici, ca si in Norvegia, l-au avut degeaba sub observatie.

  Ciudata aceasta inabilitate de a reactiona in timp util pentru prevenirea unor astfel de acte.
  La fel de ciudata precum este si aparitia acestor acte criminale in preajma alegerilor, in Franta devine deja un tipar din cate am inteles.

 2. Sarkozy:
  “De aici inainte, oricine va consulta regulat site-uri internet care fac apologia terorismului sau care incita la ura si la violenta, va fi pedepsit penal. Oricine [orice francez, inteleg] se va duce in strainatate ca sa participe la activitati de indoctrinare cu ideologii care conduc la terorism va fi pedepsit penal. Propagarea si apologia ideologiilor extremiste vor fi reprimate in baza unui delict inclus in codul penal, alaturi de mijloacele de lupta impotriva terorismului”.
  Sursa: http://fr.news.yahoo.com/annonce-de-nicolas-sarkozy-apres-la-mort-de-mohamed-merah.html

  Nu stiu daca atacul a fost palanificat sau nu. Un lucru e cert: a fost puternic instrumentalizat politic de catre toate partidele, indiferent de ideologie. Rezultatul se vede in aceasta declaratie. Orice incident, in sau in afara campaniei electorale poate fi folosit pentru inca o botnita impotriva oricaror critici.

 3. Da, este foarte bine ce a zis Sarkozy, ca una care traiesc in Franta si nu vorbesc de la 2500 de km, desigur stiind mai bine decat francezii ce este de facut in Franta…
  Si chiar imi doresc ca peste tot in lume sa nu mai aiba mai multe drepturi agresorii, decat victimile !!!!
  Da, orice ideologie si activitate extremista trebuie “ucise” din fasa, inainte sa fie oameni ucisi !
  Stiu ca si crestinsimul a fost utilizat de niste extremisti, ca au fost cruciati sau legionari, care au ajuns la crime in numele lui Dumnezeu !
  Dar nicio crima nu poate fi motivata religios, caci Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului !!!!

  Este chiar bolnavicios sa tot cautam scenarii “anti-hristice” in intamplari care dovedesc realitatea tot mai grea a extremismului !!!

 4. @Alin_7

  Tipul era cunoscut cu niste antecedente pe care le putem numi “gainarii” in sens romanesc, adica un tip rebel, recalcintrant,mici furaciuni, mici violente in cartier, ti-e cunoscut din Romania tipul asta…
  Nu poti sa-l pui sub gratii la izolare asa…din senin…

 5. @Hrisanti:

  ati uitat totusi un mic si neinsemnat amanunt:

  “Tanarul fusese arestat in trecut la Kandahar, bastionul talibanilor din Afghanistan, pentru delicte de drept comun.

  Este vorba de o persoana care “avea legaturi cu persoane” apropiate salafismului si jihadismului, afirmase anterior ministru de Interne, Claude Gueant.”

  Tipul asta nu imi e cunoscut din Romania; in afara de militarii romani detasati in zona nu am cunostiinta de romani, adepti ai jihadului, care sa plece la “stagii de pregatire” prin zonele controlate de talibani.

  Oameni de genul acesta nu sunt pusi la racoare doar pentru aceste lucruri si nici nu aveam aceasta pretentie – insa ei intra automat in atentia serviciilor si sunt urmariti indeaproape. Lucru valabil peste tot in lume, nu numai in Franta.

  Insa rateurile pe care le tot dau serviciile in aceste cazuri sunt poate dovada faptului ca metodele si tehnologiile lor de urmarire, pe care se bazeaza atat de mult, nu functioneaza in parametrii comunicati noua. Asta ca sa nu zic ca par de-a dreptul inutile. Sau poate e vorba de altceva, nu numai la noi se intampla sa le scape de sub nas cate un Omar sau cate un deputat.
  E o intreaga discutie aici si nu voiu sa intru in detalii.

 6. Pingback: Cum se explica ATENTATELE TERORISTE ALE SOCIOPATILOR (“lupii singuratici”) intr-o era a SUPRAVEGHERII si a SERVICIILOR SECRETE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare