UCRAINA – CONFRUNTARI VIOLENTE CU MII DE VICTIME, IN EST. Noul presedinte: “Suntem intr-o situatie de razboi” (VIDEO)

30-05-2014 7 minute Sublinieri

  • Mediafax:

ZI NEAGRĂ pentru armata din Ucraina: Circa 1.200 de militari ucraineni şi 200 de militanţi proruşi au murit la Slaviansk, susţine un lider rebel

Aproximativ 1.200 de membri ai serviciilor de securitate ucrainene şi circa 200 de militanţi proruşi au murit în confruntările care au avut loc în ultimele 48 de ore în oraşul ucrainean Slaviansk, susţine Viaceslav Ponomariov, liderul local al insurgenţilor, citat de RIA Novosti.

“Potrivit informaţiilor de care dispunem, armata ucraineană a suferit următoarele pierderi: 1.200-1.300 de militari au murit, opt elicoptere şi 15 vehicule blindate au fost distruse. Au suferit pierderi uriaşe. Mă refer doar la Slaviansk”, a spus Ponomariov.

Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anunţat joi căun elicopter militar a fost doborât la Slaviansk, incidentul soldându-se cu moartea a 14 militari ucraineni. Armata ucraineană a modificat bilanţul, precizând că sunt 12 morţi.

“Circa 200 de combatanţi proruşi au fost ucişi, iar 300 au fost răniţi în confruntările de la Slaviansk”, a subliniat Ponomariov.

Serviciile de securitate ucrainene au declanşat de 48 de ore operaţiuni “antiteroriste” de anvergură în Slaviansk, un bastion al insurgenţilor proruşi.

33 de insurgenţi morţi în confruntările de la aeroportul din Doneţk sunt cetăţeni ruşi

Cel puţin 33 de combatanţi separatişti ucişi în confruntările care au avut loc la aeroportul din oraşul ucrainean Doneţk sunt cetăţeni ruşi, anunţă Aleksandr Borodai, liderul autoproclamatei Republici Doneţk, citat de RIA Novosti.

Treizeci şi trei de combatanţi decedaţi în confruntări sunt cetăţeni ruşi, iar corpurile vor fi trimise în Rusia, a spus Aleksander Borodai.

Bilanţul confruntărilor care au avut loc la aeroportul din Doneţk între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi depăşeşte 100 de morţi. Cincizeci dintre persoanele ucise sunt membri ai forţelor locale de autoapărare.

Cincisprezece cadavre nu au fost încă identificate.

Noi CONFRUNTĂRI în Ucraina: Un elicopter militar a fost doborât la Slaviansk. Doisprezece militari au fost ucişi – VIDEO

Separatişti din estul Ucrainei au doborât un elicopter aparţinând armatei ucrainene în apropiere de fieful lor, Slaviansk, omorând 12 militari, una dintre cele mai negre zile pentru forţele loialiste, care încearcă de aproape două luni să pună capăt insurecţiei proruse.

UPDATE – Doisprezece militari au fost ucişi la Slaviansk, anunţă Turcinov

Elicopterul avea la bord militari, inclusiv un general, din cadrul Ministerului de Interne, şi a fost vizat cu un lansator portabil rusesc de rachete de tip sol-aer, a declarat preşedintele interimar Oleksandr Turcinov în Parlament.

Turcinov a anunţat iniţial 14 morţi, după care Garda Naţională a publicat un bilanţ de 12 morţi şi o persoană rănită grav.

Aceasta este una dintre cele mai negre zile pentru armata ucraineană, după lansarea unor operaţiuni împotriva insurgenţilor, în estul ţării. La 22 mai, 17 militari au fost ucişi – 16 în oraşul Volnovaka, în regiunea Doneţk, şi unul în alt atac al insurgenţilor în regiunea vecină Lugansk.

“Am fost informat că teroriştii au doborât, în apropiere de Slaviansk, un elicopter care transporta militari (…) cu ajutorul unui lansator portabil de rachete (de tip) sol-aer rusesc, a declarat Turcinov în Parlament.

“Sunt convins că forţele noastre armate (…) vor duce la bun sfârşit curăţarea teroriştilor şi că aceşti criminali pe care-i finanţează Rusia vor fi eliminaţi sau vor ajunge în boxa acuzaţilor”, a continuat Turcinov.

Tiruri de artilerie s-au auzit joi dimineaţa, potrivit unei locuitoare din oraş, contactate telefonic. Un purtător de cuvânt al armatei în estul Ucrainei, Vladimir Selezniov, a dezminţit pentru site-ul Ukrainska Pravda că ar fi în desfăşurare o operaţiune de amploare.

Elicopterul ar fi fost doborât după ce transportase soldaţii la o bază militară, relatează BBC News Online.

Slaviansk a fost teatrul unor confruntări violente între separatişti şi forţele guvernamentale în ultimele săptămâni. Preşedintele ales duminică, Petro Poroşenko, a promis să pună capăt revoltei din estul Ucrainei, afirmând că va acţiona ferm împotriva “bandiţilor” şi “ucigaşilor”.

Un alt elicopter al Forţelor Aerien ucrainene a fost odoborât de insurgenţii proruşi la 5 mai, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk. Echipajul acestuia nu a fost însă rănit.

Poroşenko: “Suntem într-o situaţie de război. Vom pune capăt acestei terori“. Noul preşedinte al Ucrainei vrea să discute cu Putin pentru depăşirea crizei

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a promis să pună capăt “războiului” din estul Ucrainei, într-un interviu acordat cotidianului Bild şi publicat miercuri.

Suntem într-o situaţie de război în estul Ucrainei, Crimeea a fost ocupată de Rusia şi există o mare instabilitate. Trebuie să reacţionăm“, a declarat Poroşenko, în acest interviu acordat împreună cu fostul campionul mondial la box şi viitor primar al Kievului, Vitali Kliciko.

“Vom pune capăt acestei terori, se duce un adevărat război împotriva ţării noastre”, a continuat el.

Întrebat dacă dă deja ordine armatei, în timp ce situaţia din estul Ucrainei se agravează pe zi ce trece, Poroşenko a răspuns: “încă nu am depus jurământul ca preşedinte, atât timp cât nu am făcut acest lucru, nu pot da ordine”.

Dar firesc, sunt în contact strâns cu Guvernul şi pot spune: operaţiunea teroristă a început cu adevărat în cele din urmă“, a adăugat el.

“Nu vom mai lăsa multă vreme aceşti terorişti să răpească oamenii şi să îi ucidă, nu îi vom mai lăsa mult să ocupe clădirile şi să sfideze legile”, a avertizat Poroşenko.

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească miercuri seara, în cadrul unui dineu la Berlin, cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, cu preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili şi cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti.

Petro Poroşenko vrea să discute cu Vladimir Putin pentru depăşirea crizei ucrainene

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, afirmă într-un interviu acordat revistei Bild că intenţionează să poarte discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru “depăşirea crizei şi favorizarea păcii”, relatează AFP.

“Vom avea discuţii cu Vladimir Putin, pentru detensionarea situaţiei şi favorizarea păcii”, a declarat Poroşenko, ales duminică în funcţia de preşedinte al Ucrainei.

“Când şi unde vor avea loc aceste discuţii nu s-a decis deocamdată”, a spus preşedintele Ucrainei.

Poroşenko a fost invitat de preşedintele Franţei, Francois Hollande, la ceremoniile organizate pentru a marca Debarcarea în Normandia. La aceste ceremonii, organizate în vestul Franţei, este invitat şi Vladimir Putin.

Preşedintele ucrainean recent ales Petro Poroşenko vrea să înceapă “imediat” negocieri cu Statele Unite şi Europa asupra unei alianţe în domeniul apărării

“Nu există o majoritate, în ţară, pentru aderarea la NATO”, potrivit lui Poroşenko, care a obţinut o victorie, în urmă cu câteva zile, în scrutinul prezidenţial ucrainean. “În general avem nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării cu Statele Unite şi Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar”, a spus el, adăugând că, “în calitate de preşedinte, mă voi angaja pentru o asemenea alianţă şi voi demara imediat negocieri”.

“În trecut am renunţat la arma nucleară şi am obţinut garanţii de securitate ruseşti, dar acum vedem bine că aceste garanţii nu valorează nimic. De aceea avem nevoie de o nouă alianţă”, a continuat Poroşenko.

El s-a declarat totodată “foarte optimist” în privinţa calmării situaţiei din ţara sa, ameninţată de secesiune. “Cred că putem să revenim la pace în câteva luni, dacă Rusia este pregătită pentru acest lucru”, a adăugat Poroşenko.

Moscova şi-a exprimat, la începutul săptămânii, intenţia de a intra în dialog cu Poroşenko. Preşedintele ales vrea să poarte discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui fragment din acelaşi interviu acordat Bild, difuzat miercuri seara.

Nu am nicio îndoială că, exercitându-şi influenţa, Putin poate să pună capăt luptelor” care afectează o parte din zona de est a Ucrainei, a declarat Poroşenko.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a apreciat că Ucraina trebuie să se alăture, “mai devreme sau mai târziu”, Uniunii economice eurasiatice formate joi de către Belarus, Kazahstan şi Rusia, relatează Mediafax.

“Am pierdut participanţi pe drum – mă gândesc la Ucraina”, a declarat Lukaşenko la finalul ceremoniei de semnare, la Astana.

“Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, conducerea ucraineană va înţelege unde este destinul său”, a apreciat el, adăugând că dreptul de a se alătura uniunii “aparţine poporului ucrainean”.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, joi, cu omologii săi din Belarus şi Kazahstan crearea Uniunii economice eurasiatice, un proiect ce ar urma să permită reinstaurarea influenţei Moscovei în rândul fostelor republici sovietice.

  • Mediafax: 

Arseni Iaţeniuk, la o conferinţă alături de Merkel, premierul Republicii Moldova şi cel al Georgiei: “Nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa”

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat, miercuri, în capitala Germaniei, că “nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa” şi că Ucraina vrea să devină europeană.

“Zidul Berlinului a căzut şi nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa”, a declarat Arseni Iaţeniuk, într-o conferinţă de presă la care au mai participat cancelarul german Angela Merkel şi şefii de Guvern ai Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi Georgiei, Irakli Garibaşvili.

Cei patru lideri urmau să ia cina împreună, miercuri seara.

“Odată cu alegerea noului preşedinte, obiectivul nostru este ca Ucraina să devină o ţară europeană”, a continuat premierul ucrainean. “Poporul ucrainean aşteaptă de la noi schimbări“, a adăugat el.

El a îndemnat toate statele, “în special pe cele din Consiliul de Securitate ONU”, să-l recunoască pe noul “preşedinte ucrainean legitim ales”, aşa cum au făcut deja ţările europene. De asemenea, el a invitat Rusia să îşi respecte angajamentele internaţionale cu privire la Ucraina.

Angela Merkel a exprimat îngrijorarea Berlinului în privinţa observatorilor OSCE dispăruţi în Ucraina. “În mod firesc, în acest moment suntem îngrijoraţi în privinţa observatorilor OSCE, dar vom face totul pentru ca ei să fie eliberaţi”, a spus ea.

Pe de altă parte, cancelarul german a amintit faptul că Germania nu doreşte ca Ucraina să aibă de ales între un parteneriat cu Europa şi un altul cu Rusia şi a subliniat că dorinţa sa este ca dialogul cu Moscova să continue.

Rusia îndeamnă Occidentul să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru oprirea operaţiunilor militare

Rusia îndeamnă ţările occidentale să exercite presiuni asupra Administraţiei de la Kiev pentru a opri escaladarea violenţelor şi a evita o “catastrofă naţională” în Ucraina, anunţă Ministerul rus de Externe.

“Operaţiunea militară efectuată de autorităţile ucrainene continuă să facă victime”, avertizează Ministerul rus de Externe.

Le cerem noilor parteneri occidentali să utilizeze influenţa pe care o au asupra Kievului pentru a evita alunecarea Ucrainei spre o catastrofă naţională“, recomandă diplomaţia rusă.

Echipajele navelor ruseşti Mistral pornesc pe 18 iunie către Franţa, unde vor fi formaţi marinarii ruşi

O navă militară rusească la bordul căreia se vor afla viitoarele echipaje ale celor două nave de tip Mistral comandate Franţei va părăsi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinaţia Saint-Nazaire, (vestul Franţei), a anunţat joi grupul public de armament Rosoboronexport, relatează AFP.

“Nava-şcoală Smolnîi pleacă pe 18 iunie către Saint-Nazaire, cu două echipaje (pentru navele de tip) Mistral la bord”, cu scopul de a fi formate în Franţa, a declarat Viaceslav Davidenko, un reprezentant al Rosoboronexport, citat de agenţia Interfax-ABN.

Cei 400 de marinari ruşi urmau să sosească la Saint-Nazaire la 1 iunie, însă Smolnîi a fost avariată în timpul efectuării unei manevre în portul militar Kronstadt, în apropiere de Sankt-Petersburg (nord-vest).

“Pagubele nu sunt foarte grave, nava se va afla în reparaţii timp de cinci-zece zile”, a anunţat şantierul naval de la Kronstadt.

Franţa urmează să livreze Rusiei două nave de război de tip Mistral, în baza unui contract semnat în 2011, în valoare de 1,2 miliarde de euro. Acest contract se află, totuşi, în suspans, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în contextul în care occidentalii au adoptat sancţiuni vizând Moscova, în criza ucraineană.

Prima navă – Vladivastok – a fost contruită deja şi a început, în martie, să fie supusă unor teste pe mare. Al doilea exemplar al acestei nave portelicopter de tip BPC (bastiment de protecţie şi comandament) cu o lungime de aproximativ 200 de metri – Sevastopol – urmează să fie livrată în 2015.

Echipajele ruseşti urmează să fie formate în Franţa.

Premierul prorus din Doneţk spune că nu deţine informaţii despre observatorii OSCE dispăruţi: “Nu ştim unde sunt, îi căutăm”

Aleksandr Borodai, “premierul” Republicii Doneţk, autoproclamată de către proruşii din estul Ucrainei, a declarat, joi, că nu deţine informaţii despre cei patru observatori OSCE dispăruţi de marţi.

“Nu avem nicio informaţie pe această temă. Nu ştim unde sunt, îi căutăm. Este posibil să fie vorba despre o provocare la adresa noastră pentru a fi acuzaţi în mod fals că îi deţinem”, a afirmat el.

Câteva ore mai devreme, Viaceslav Ponomarev, primarul autoproclamat al oraşului Slaviansk, un bastion prorus din estul Ucrainei, a afirmat că cei patru observatori – un danez, un estonian, un turc şi un elveţian – se află în mâinile rebelilor.

“I-am reţinut. Ştim unde sunt, sunt nevătămaţi”, a declarat el pentru agenţia Interfax, adăugând că rebelii verifică dacă nu cumva observatorii OSCE (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) efectuează o misiune de strângere de informaţii.

Potrivit unei surse OSCE, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, observatorii ar fi deţinuţi în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei. Întrebat în legătură cu declaraţiile lui Ponomarev, “premierul” Aleksandr Borodai le-a respins, spunând că “primarului popular” din Slaviansk are tendinţa de a “exagera lucrurile”.

Un alt grup de observatori a fost de asemenea reţinut pentru scurt timp, miercuri, în regiunea Doneţk. Şapte observatori OSCE au fost deţinuţi timp de opt zile de către rebelii proruşi din Slaviank. Ei au fost eliberaţi pe 3 mai.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “UCRAINA – CONFRUNTARI VIOLENTE CU MII DE VICTIME, IN EST. Noul presedinte: “Suntem intr-o situatie de razboi” (VIDEO)

  1. dar miza este ca sa moara cat mai multi, indiferent din ce tabara fac parteiar exemple precum ucraina pot fi intalnite in mai multe state ale planetei basca trebuie sa infloreasca si comertul cu armament

  2. Pingback: CORPORATISM NELIMITAT PE BAZA DE “ANTIRUSISM”. Ponta arata “directia cea buna”: SUSTINEREA EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST/ Rusia denunta “CRIME” in Estul Ucrainei si cere ONU “CORIDOARE UMANITARE”/ Putin R
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare