UDMR lanseaza OFENSIVA AUTONOMISTA alaturi de radicalii de la PCM/ “Indezirabilul” VONA GABOR vine in Romania la Tabara de vara SEPARATIST-SOVINA “EMI” de la Borzonț

7-08-2014 7 minute Sublinieri

CU CE PRET VREA SA AJUNGA PONTA PRESEDINTE?

Tinutul_Secuiesc

 

[…] UDMR speră (şi există unele şanse de reuşită) ca aducând pe masă declaraţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, să obţină şi susţinerea populaţiei româneşti din Ardeal pentru acest tip de autonomie. Atâta doar că declaraţia vorbea despre o autonomie „provizorie, până la întrunirea Constituantei”, iar libertăţile „privind instrucţia, administraţia şi judecata” în limba sa proprie, a fiecărui popor, se referă la perioada provizorie, care a şi încetat legal prin Constituţia din 1923.

Un alt lucru important pe care nu îl spun cărţile noastre de istorie şi, deci probabil, nu prea îl ştiu nici românii, nici maghiarii din România, este că ţara noastră a ezitat doi ani de partea cui să intre în Primul Război Mondial, tocmai pentru că în epocă exista un puternic curent privind reunirea românilor din Regat și Ardeal prin eliberarea democratică a națiilor conlocuitoare în imperiul austro-ungar, dar asta împotriva naționalismului egocentric maghiar, privit atunci la fel de periculos ca şi permanenta ameninţare rusească.

Altfel spus, românii, mulți chiar din Regat, sperau în 1914 că, la finalul războiului, Viena va gira o Românie Mare, pe argumentul simplu, democratic și rațional că în Ardeal românii erau și atunci, ca și acum, majoritari.

REVENIND LA PROSTIILE POLITICIENILOR ROMÂNI, DE ETNIE ROMÂNĂ…

… În zilele noastre, Victor Ponta calcă totul în picioare pentru a obține câteva voturi. Ministerul român de externe a blocat acţiunea la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unei iniţiative cetăţeneşti prin care austriecii din Tirol (partea din Italia), germanii din Danemarca şi Belgia şi maghiarii din Slovacia şi România, cereau de facto Comisiei Europene modificarea Tratatului de la Lisabona. România nu este aşadar singură, are alături de ea Comisia Europeană şi Constituţia Uniunii, dar Ponta face non combat, demite prefectul de Harghita şi oferă UDMR şi PCM libertate totală de mişcare în zonă, asta numai pentru nişte afurisite de voturi.

O SOLUŢIE MAI INTELIGENTĂ DECÂT POLITICA LUI VIKTOR

Haideţi să ne înţelegem cu toţii: ungurii nu ne sunt duşmani. Nici cei din Ungaria (cărora le pasă de Ardeal fix cât le pasă românilor din România de Basarabia) şi, cu atât mai puţin, cei din Transilvania. Am susţinut întotdeauna că Ţinutul Secuiesc trebuie recunoscut şi chiar promovat ca marcă turistică şi culturală. La fel ca Maramureşul, dacă vreţi, sau ca orice altă regiune istorică. Investiţiile şi infrastructura din zonă vor duce la dezenclavizarea judeţelor Harghita şi Covasna, la fel cum s-a întâmplat deja cu Mureşul. Negând existenţa unei realităţi istorice, Ţinutul Secuiesc, nu facem decât să ne ostilizăm concetăţenii maghiari. Să mergem mai bine să le bem prieteneşte palinca, să le mâncăm gulaşul şi să fim de acord cu ei că în România sunt ACASĂ. Dar atât! Autonomia cerută de liderii maghiari e cu totul altceva. De fapt, autonomia este doar un nume după care se ascunde o independenţă de tip Crimeea.

Iar Viktor Orban ESTE un pericol pentru România. Revenind la tipologia liderului carismatic ce defineşte putinismul aşa cum îl descrie Fareed Zakaria în editorialul său din Washington Post şi de pe CNN, Orban ştie şi înţelege perfect epoca pe care o trăieşte. Orban ştie, de exemplu, că nu mai contează faptul că România şi Ungaria sunt aliate în NATO (cumva, prin Germania, şi în 1939 erau, iar Diktatul de la Vienna tot a împărţit nemţeşte Ardealul), nu mai contează că, în materie de forţă militară, între Ungaria şi România există o diferenţă majoră, atâta timp cât, uite, în Ucraina, Putin Originalul face războaie cu câteva sute de băieţi bine înarmaţi. Dar oare maghiarii din România asta îşi doresc? Sincer, mă îndoiesc!

De vreo doi ani vă tot avertizez pe la televizor, pe la radio sau pe unde mai îmi dau şi eu cu părerea că Ungaria lui Orban alunecă spre ceva periculos pentru noi românii, că trebuie să ne pregătim pentru un moment de criză similar cumva celui din 1939.

[…] Deși are și a avut numeroși miniștri lăudabili, UDMR nu mai are ce să caute la guvernare pentru că pur şi simplu a obţinut tot ceea ce legal putea obţine, iar celelalte partide trebuie ele însele să facă un pact național pentru păstrarea UDMR în afara guvernării. Astfel de chestiuni NU SE NEGOCIAZĂ. Să-i lăsăm pe unguri să își pună steagurile, da!, să ne salutăm prietenește pe limba lor și pe limba noastră și să îi lăsăm în off-side pe liderii politici maghiari care astfel nici nu își vor mai găsi rostul în politica românească. Cel puţin nu ca partid etnic. Să se înscrie în PPDD sau în PRM, dacă în alte partide nu se regăsesc ideologic. Dar să îi facem, prin acţiuni deştepte de la Bucureşti, să îi trimită la plimbare chiar electoratul lor, ungurii din România.[…]/ integral pe biziday.ro

UDMR va lansa in dezbatere publica un nou proiect de statut privind autonomia asa-numitului “Tinut Secuiesc”, in perioada 10-15 august, dupa ce reprezentantii formatiunii politice de guvernamant si cei ai Partidului Civic Maghiar au finalizat deja discutiile asupra documentului, a declarat, miercuri, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Potrivit acestuia, UDMR va depune la Parlament proiectul de lege privind autonomia “Tinutului Secuiesc”, teritoriu care se intinde pe suprafata judeteleor Harghita, Covasna si a unei parti din Mures.

“UDMR a promis ca, in perioada 10-15 august, acest proiect va fi adus la cunostinta opiniei publice si lansat in dezbatere publica. Grupul de lucru comun al UDMR si PCM si-a finalizat lucrarile, s-a ajuns la un consens, la o varianta de proiect acceptat de ambele parti si urmeaza ca, dupa dezbaterea publica, proiectul de autonomie sa fie depus in Parlament, speram ca in luna septembrie”, a spus liderul PCM Covasna, citat de Mediafax.

El a subliniat ca acest proiect este o varianta imbunatatita si completata a statului de autonomie elaborat recent de Consiliul National Secuiesc si atacat in instanta de prefecturile Covasna, Harghita si Mures.

Kulcsar Terza a mentionat ca PCM sustine in continuare ca este important ca acest proiect de lege sa fie insotit de un pachet de propuneri privind revizuirea Constitutiei, iar una dintre acestea se refera la introducerea Declaratiei de la Alba Iulia din 1918 intr-o lege si in Constitutie.

“Nu cred ca exista vreun roman care sa conteste Declaratia de la Alba Iulia, care, daca ar fi inclusa intr-o lege si in Constitutie, in mod automat ar garanta dreptul comunitatii maghiare la autonomie”, a subliniat presedintele PCM Covasna.

In iunie, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, sustinea ca proiectul statutului de autonomie a Tinutului Secuiesc la care lucrau reprezentantii Uniunii va trebui sa cuprinda cinci elemente importante: atributiile care ar trebui delegate de la nivel central catre autoritatile regionale si locale, limbile oficiale in regiune, asigurarea proportionalitatii etnice in institutiile publice, autonomia fiscala si asigurarea drepturilor romanilor din zona. […]/ integral pe hotnews.ro

  • Gandul:

Consiliul Naţional Secuiesc face o nouă încercare pentru autonomie

Liderii Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), organizaţie care pretinde a fi “cel mai legitim reprezentant al aspiraţiilor de autonomie ale secuimii”, nu s-au lăsat descurajaţi de eşecurile de până acum şi fac o nouă încercare pentru a obţine autonomia teritorial-etnică a Ţinutului Secuiesc.

De această dată este vorba de un memorandum – ale cărui formă şi conţinut au fost aprobate de conducerea CNS în luna februarie a acestui an – ce urmează a fi adoptat de toate cele 153 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş dominate de consilieri şi primari maghiari, indiferent că fac parte din UDMR, Partidul Civic Maghiar ori Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Acest memorandum ar urma să fie înaintat apoi Guvernului şi Parlamentului României, precum şi forurilor internaţionale. Acesta prevede înfiinţarea unei regiuni administrative ”Ţinutul Secuiesc” cu statut de autonomie teritorială, ale cărei subdiviziuni administrative vor fi stabilite prin referendumuri locale, împreună cu denumirile şi simbolurile lor şi în care maghiara va fi limbă oficială, cu acelaşi statut ca şi limba română.

Până în prezent, memorandumul a fost votat de peste 20 de consilii locale din cele trei judeţe, în frunte cu cele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc şi Gheorgheni (Harghita), Ozun, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Sfântu Gheorghe (Covasna).

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda atenţionărilor scrise trimise tuturor administraţiilor locale de prefecţii Marius Popica (jud. Covasna), Andrei Jean-Adrian (Harghita) şi Vasile Liviu Oprea (Mureş), care au avertizat că respectivele memorandumuri încalcă prevederile legale în vigoare şi vor fi atacate, fără excepţie, în contencios administrativ.

Cei trei prefecţi au atacat deja toate hotărârile consiliilor locale de aprobare a memorandumului votate până acum, care au fost astfel suspendate de drept până când instanţele de judecată îşi vor lua o decizie în acest sens.

”Le-am atras atenţia că aceste hotărâri sunt nelegale şi vor fi atacate în instanţă dacă le adoptă. Noi nu vrem să intentăm procese autorităţilor locale, nu ăsta e rolul nostru, dar dacă forţează nota suntem obligaţi să facem acest lucru, să punem în aplicare legea. Noi i-am avertizat pe toţi, să fie clar pentru toată lumea, să nu spună că n-au ştiut, cred că am procedat normal şi corect”, a explicat prefectul Marius Popica.

Trebuie menţionat că, după atacarea celor 12 hotărâri ale consiliilor locale din Harghita, prefectul Andrei Jean-Adrian a fost retrogradat subprefect, chiar în timp ce se afla în concediu de odihnă. Printr-un ordin semnat de premierul Victor Ponta la finele săptămânii trecute, el a fost înlocuit, fără nici o explicaţie, cu un prefect al UDMR.

Cu sau fără temei, această decizie a premierului a fost percepută de unii susţinători ai autonomiei teritorial-etnice a Ţinutului Secuiesc drept o acceptare tacită a pretenţiilor lor. […]/ integral pe gandul.info

Vona Gabor, şeful partidului extremist JOBBIK, este din nou „oaspete de onoare” în România. Cum a fost declarat “indezirabil” şi nu prea radicalul maghiar

[…] Parlamentarul ungar Vona Gabor va participa joi, 7 august, la Tabăra de Vară EMI de la Borzonţ (Harghita). Aflată la a zecea ediţie, tabăra de la Borzonţ are un puternic caracter de îndoctrinare naţionalist-şovină, fiind organizată în fiecare vară, în luna august, de o asociaţie maghiară din Transilvania botezată Tineretul Maghiar Ardelean (EMI – Erdely Magyar Ifiak), în colaborare cu organizaţia de tineret a JOBBIK-ului.

Până anul trecut, inclusiv, organizarea taberei a fost finanţată cu sume consistente şi de autorităţile publice locale. În 2013, Consiliul Judeţean Harghita, condus de udemeristul Borboly Csaba, a acordat o finanţare de 7.500 lei, iar Primăria Joseni, condusă de colegul său de partid Gall Szabolcs, de patru ori mai mult, adică 30.000 de lei, după ce, în 2012, fusese de 50.000 de lei! ”Din păcate, anul ăsta nu mai putem să dăm nici un leu, că nu mai avem de unde!”, au declarat cei doi pentru gândul.

„Indezirabil” şi nu prea

După incidentele de la Târgu Mureş din 10 martie a.c., patru cetăţeni ungari, între care şi parlamentarul JOBBIK Szavay Istvan, au primit interdicţie de intrare în România pentru o perioadă de un an. Măsura nu i-a fost aplicată însă şi lui Vona Gabor, deşi, potrivit unui anunţ făcut a doua zi de însuşi premierul Victor Ponta, liderul JOBBIK  era pe punctul de a fi  declarat persoană indezirabilă pe teritoriul României. ”Ministerul de Interne a elaborat deja documentaţia în acest sens”, a declarat premierul Ponta, în replică la o solicitare a preşedintelui Băsescu ca membrilor şi liderilor ”partidului extremist JOBBIK” să li se interzică pe termen nelimitat intrarea în România.

“Nu poate fi, şi cred că ştie toată lumea, interzisă intrarea în România a unor cetăţeni europeni care aparţin unui partid, pentru simplul motiv că nu putem să le cerem carnetul de partid la intrarea în ţară. Dar putem să interzicem prezenţa pe teritoriul României a unei persoane şi am transmis către preşedintele României materialul întocmit de Ministerul de Interne legat de activitatea preşedintelui Jobbik, Vona Gabor şi preşedintele, dacă acum nu mai e susţinător al domnului Tokes şi al domnului Vona Gabor, dacă i-a reevaluat şi îi consideră un pericol pentru România, sunt convins că va acţiona în baza sesizării Guvernului”, afirma Victor Ponta în 12 martie.

Potrivit legii în vigoare, Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, poate fi declarat indezirabil numai printr-o decizie a instanţei, după sesizarea preşedintelui  sau a ministrului de Interne.

Spusele lui Victor Ponta nu au fost confirmate însă, la momentul respectiv, şi de purtătoarea de cuvânt a MAI, subcomisarul Monica Dajbog, care a precizat că în privinţa lui Vona Gabor ”nu se pot furniza informaţii, întrucât pe rolul Ministerului Public se află în curs de implementare o cauză penală”.  După cum s-a aflat ulterior, respectivul dosar penal a fost ”implementat” la DIICOT, pentru infracţiuni împotriva siguranţei naţionale a României.

[…] Până la ora publicării acestui material, Ministerul de Interne nu a acordat un punct de vedere, deşi a promis că până la ora amiezii, ne va comunica dacă Vona Gabor a fost sau nu declarat persoană indezirabilă, cu interdicţie de intrare în România. Purtătoarea de cuvânt a instituţiei, scms. Monica Dajbog, n-a mai răspuns la  telefon. În aceste condiţii, singura concluzie logică este că Vona Gabor poate intra în România, fără restricţii şi fără teama că ar putea fi deranjat în vreun fel de autorităţile române. […]/ integral pe gandul.info

  • Bogdan Diaconu/ Blog Adevarul: Ce s-a întâmplat cu plângerea penală împotriva lui Vona Gabor?

    În urmă cu un an de zile, după declaraţiile de război ale lui Vona Gabor de la tabăra din Borzont, am depus o plângere penală prin care acest neo-nazist periculos nu numai pentru România să fie declarat indezirabil pe o perioadă de 15 ani. Ce s-a întâmplat cu plângerea penală dacă Vona Gabor este aşteptat joi din nou la tabăra separatistă de la Borzont? Iată şi plângerea penală a cărei instrumentalizare nu a mai ajuns la final: […]Citeste mai mult: adev.ro/n9vzdl

Vona Gabor

***

*


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “UDMR lanseaza OFENSIVA AUTONOMISTA alaturi de radicalii de la PCM/ “Indezirabilul” VONA GABOR vine in Romania la Tabara de vara SEPARATIST-SOVINA “EMI” de la Borzonț

  1. Ce modificare a tratatului de la Lisabona, anume la ce se referea?

  2. Pingback: UDMR ataca cu proiectul AUTONOMIEI TERITORIALE a TINUTULUI SECUIESC. Regiunea ar urma sa aiba PRESEDINTE PROPRIU si buget separat/ Presedintele Forumului Romanilor: SE DORESTE DEZMEMBRAREA TRANSILVANIEI DE ROMANIA [VIDEO] - Recomandari
  3. Pingback: SCOTIA – periculos de aproape de INDEPENDENTA. Marea Britanie SE “BALCANIZEAZA”?/ Autonomia TINUTULUI SECUIESC incalca flagrant CONSTITUTIA ROMÂNIEI. Proiectul UDMR – TEXTUL INTEGRAL - Recomandari
  4. Pingback: TURCIA IN ALERTA ROSIE/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: TURCIA IN ALERTA ROSIE (Video)/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: TURCIA IN ALERTA ROSIE (Video)/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare