De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

19-03-2020 6 minute Sublinieri

Sursă captură: https://www.newyorker.com/podcast/the-new-yorker-radio-hour/life-under-coronavirus-quarantine Creator ilustrație: Golden Cosmos

Un fiasco în devenire? Pe măsură ce pandemia coronavirusului se răspândește, luăm decizii fără a avea date fiabile

De John P.A. Ioannidis, 17 martie 2020

statnews.com

John P.A. Ioannidis este profesor de medicină, de epidemiologie și de sănătate a populației, de știință a datelor biomedicale și de statistică la Universitatea Stanford (Statele Unite ale Americii) și co-director al Centrului de Inovare in Meta-Cercetare din cadrul Universității Stanford.

Boala actuală a coronavirusului, Covid-19, a fost denumită pandemia secolului. Dar poate fi, de asemenea, un fiasco al secolului in ceea ce privește claritatea informațiilor (pe baza cărora se iau decizii, n.n.).

Într-un moment în care toată lumea are nevoie de informații mai bune, de la cei care elaborează modele ale bolii și guverne, până la persoane în carantină sau doar in distanțare socială, nu avem dovezi fiabile cu privire la câte persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 sau care continuă să fie infectate. Sunt necesare informații mai bune pentru a ghida decizii și acțiuni de importanță monumentală precum și pentru a monitoriza impactul acestora.

Măsuri draconice au fost adoptate în multe țări. Dacă pandemia se disipează – fie singură, fie din cauza acestor măsuri – distanțarea socială extremă și carantina totală pe termen scurt pot fi suportabile. Totuși, cât timp ar trebui continuate măsuri ca acestea dacă pandemia se va răspândi fără oprire în întreaga lume? Cum pot actorii politici să spună dacă fac mai mult bine decât rău?

Vaccinurile sau tratamentele accesibile necesită multe luni (sau chiar ani, in cazul vaccinurilor) pentru a se dezvolta și testa corect. Având în vedere astfel de termene, consecințele blocării pe termen lung sunt în totalitate necunoscute.

Datele colectate până acum cu privire la cât de multe persoane sunt infectate și la modul în care evoluează epidemia sunt in totalitate lipsite de încredere. Având în vedere testarea limitată până în prezent, unele decese și probabil marea majoritate a infecțiilor datorate SARS-CoV-2 sunt ratate. Nu știm dacă eșuăm să surprindem infecțiile cu un factor de 3 sau de 300. La trei luni de la apariția focarului, majoritatea țărilor, inclusiv SUA, nu au capacitatea de a testa un număr mare de oameni și nicio țară nu are date fiabile privind prevalența virusului într-un eșantion reprezentativ aleatoriu al populației generale.

Acest fiasco al dovezilor certe creează o nesiguranță imensă cu privire la riscul de a muri din cauza Covid-19. Ratele de deces raportate, cum ar fi rata oficială de 3,4% de la Organizația Mondială a Sănătății, provoacă groază și sunt lipsite de sens. Pacienții care au fost testați pentru SARS-CoV-2 sunt disproporționat cei cu simptome severe și rezultate nefavorabile. Deoarece majoritatea sistemelor de sănătate au capacitate de testare limitată, eroarea sistemică legată de selecția in testare poate chiar să se agraveze în viitorul apropiat.

Singura situație în care a fost testată o întreagă populație închisă (concentrata in același spațiu) a fost vasul de croazieră Diamond Princess și pasagerii săi aflați carantină. Rata de deces in acest caz a fost de 1,0%, dar aceasta a fost o populație în mare parte în vârstă, în care rata de deces din Covid-19 este mult mai mare decât in cazul general.

Proiectând rata mortalității calculata pentru cazul Diamond Princess pe structura de vârstă a populației din SUA, rata mortalității în rândul persoanelor infectate cu Covid-19 ar fi de 0,125%. Dar, deoarece această estimare se bazează pe date extrem de subțiri – au fost doar șapte decese în rândul celor 700 de pasageri și echipaj infectați – rata de deces reală s-ar putea întinde de la cinci ori mai mică (0,025%) la cinci ori mai mare (0,625%). Este, de asemenea, posibil ca unii dintre pasagerii care au fost infectați să moară mai târziu și ca turiștii aflați la bord pot sa aibă frecvențe diferite in comparație cu populația generală de boli cronice – un factor de risc pentru rezultate mai grave cu infecția SARS-CoV-2. Adăugând aceste surse suplimentare de incertitudine, estimările rezonabile pentru rata de fatalitate a cazului în populația generală din SUA variază de la 0,05% la 1%.

Acest interval uriașă afectează semnificativ cât de severă este pandemia și ce trebuie făcut. O rată de deces de 0,05% la nivelul întregii populații este mai mică decât gripa sezonieră. Dacă aceasta este adevărata rată, închiderea lumii cu consecințe sociale și financiare potențial imense constituie o reacție total irațională. Este ca și cum un elefant atacat de o pisică ar reacționa frustrat și, încercând să evite pisica, ar sări accidental de pe o stâncă și ar muri.

Se pune întrebarea: rata de deces în cazul bolii Covid-19 ar putea fi atât de scăzută? Nu, spun unii, indicând rata mare la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, chiar și unele așa-numite coronavirusuri de tip ușor sau de tip rece, cunoscute de zeci de ani, pot avea rate de fatalitate a cazurilor de până la 8% atunci când infectează persoanele în vârstă din casele de bătrâni. De fapt, astfel de coronavirusuri „ușoare” infectează zeci de milioane de oameni în fiecare an și reprezintă 3% până la 11% dintre pacienții internați în SUA cu infecții respiratorii lejere, în fiecare iarnă.

Aceste coronavirusuri „ușoare” pot fi implicate în câteva mii de decese în fiecare an la nivel mondial, deși marea majoritate a acestora nu sunt documentate cu teste precise. În schimb, în fiecare an acestea se pierd ca “zgomot de fond” printre cele 60 de milioane de decese din diverse alte cauze.

Deși sisteme de supraveghere de succes au existat de mult timp pentru gripa obișnuită, boala ca atare este confirmată de un laborator într-o minoritate minusculă de cazuri. În SUA, de exemplu, până în acest sezon au fost testate 1.073.976 exemplare, iar 222.552 (20,7%) s-au testat pozitiv pentru gripă. În aceeași perioadă, numărul estimat de boli asemănătoare gripei este cuprins între 36.000.000 și 51.000.000, cu 22.000 până la 55.000 de decese gripale.

De remarcat incertitudinea cu privire la decesele bolilor asemănătoare gripei: un interval de 2,5 ori, care corespunde la zeci de mii de decese. În fiecare an, unele dintre aceste decese sunt cauzate de gripă, iar unele de alte virusuri – cum ar fi coronavirusurile specifice răcelii comune.

Într-o serie de autopsii prin care s-a testat prezența virusurilor respiratorii la 57 de persoane în vârstă care au murit în perioada gripală 2016 – 2017, virusurile gripale au fost depistate în 18% dintre cazurile testate, în timp ce un virus respirator (de orice fel) a fost găsit în 47% din cazuri. La unele persoane care mor din cauza agenților patogeni respiratori virali, mai multe virusuri se găsesc la autopsie și bacteriile sunt deseori suprapuse. Un test pozitiv pentru coronavirus nu înseamnă neapărat că acest virus este întotdeauna principal responsabil pentru decesul unui pacient.

Dacă presupunem că rata mortalității cazurilor în rândul indivizilor infectați de SARS-CoV-2 este de 0,3% în populația generală – o apreciere estimativă de nivel mediu bazată pe analiza mea in cazul vasului de croaziera Diamond Princess – și că 1% din populația SUA este infectată (aproximativ 3,3 milioane de persoane ), aceasta s-ar traduce la aproximativ 10.000 de morți. Acest lucru sună ca un număr imens, dar este îngropat în zgomotul estimării deceselor cauzate de „boli asemănătoare gripei”. Dacă nu am fi știut despre apariția unui nou virus de acest tip și nu am fi verificat indivizii cu teste PCR, numărul deceselor totale cauzate de „boli asemănătoare gripei” nu ar părea neobișnuit în acest an. Cel mult, am putea observa întâmplător că gripa în acest sezon pare a fi ceva mai rea decât media anuala de până acum. Acoperirea media ar fi fost mai mică decât cea pentru un joc NBA (de baschet) între două echipe dintre cele mai lipsite de popularitate.

Unii își fac griji că cele 68 de decese cauzate de Covid-19 în SUA începând cu 16 martie vor crește exponențial la 680, 6.800, 68.000, 680.000 … împreună cu modele catastrofale similare pe glob. Este acesta un scenariu realist sau o poveste science fiction proastă? Cum putem spune în ce moment o astfel de curbă s-ar putea opri?

Cea mai valoroasă informație pentru a răspunde la aceste întrebări ar fi cunoașterea prevalenței actuale a infecției într-un eșantion aleatoriu al unei populații și repetarea acestui exercițiu la intervale de timp regulate pentru a estima incidența noilor infecții. Din păcate, fix această informație nu o avem.

În absența datelor, raționamentul legat de pregătirea pentru cel mai rău scenariu posibil duce la măsuri extreme de distanțare și blocare socială. Din păcate, nu știm dacă aceste măsuri funcționează. Închiderea școlilor, de exemplu, poate reduce ratele de transmitere. Însă, de asemenea, aceasta măsură poate să inducă efectul contrar dacă copiii socializează oricum într-un fel, dacă închiderea școlii îi determină pe copii să petreacă mai mult timp cu membrii ai familiei în vârstă, dacă copiii aflați acasă perturbă capacitatea de muncă a părinților și multe altele. Închiderea școlilor poate diminua, de asemenea, șansele de a dezvolta imunitate de grup pentru acest grup de vârstă (copiii) care este scutit de boli grave.

Aceasta a fost perspectiva din spatele poziției diferite a Regatului Unit de a menține școlile deschise, cel puțin până la momentul când scriu acest articol. În absența datelor privind evoluția reală a epidemiei, nu știm dacă această perspectivă a fost genială sau catastrofală.

În mod clar, aplatizarea curbei infecțiilor pentru a evita copleșirea sistemului de sănătate suna bine – în teorie. Un infografic care a devenit viral în mass-media și social media arată cum aplatizarea curbei reduce volumul epidemiei astfel încât să nu depășească, în niciun moment, pragul peste care sistemul de sănătate nu mai poate face față.

Cu toate acestea, dacă sistemul de sănătate este copleșit, majoritatea deceselor suplimentare nu se mai datorează coronavirusului, ci altor boli și afecțiuni comune, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, traumatisme, sângerări și altele asemenea, care nu sunt tratate la timp și în mod adecvat. Dacă nivelul epidemiei copleșește sistemul de sănătate și măsurile extreme nu au decât o eficiență modestă, atunci aplatizarea curbei poate înrăutăți lucrurile: în loc să fie copleșit în timpul unei faze scurte, acute, sistemul de sănătate va rămâne copleșit pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Acesta este un alt motiv pentru care avem nevoie de date despre nivelul exact al activității epidemice.

Una dintre chestiunile de bază este că nu știm cât timp pot fi menținute măsurile de distanțare socială și blocarea fără consecințe majore asupra economiei, societății și sănătății mintale. Pot să apară evoluții imprevizibile, inclusiv criza financiară, tulburările, conflictele civile, războiul și ruperea țesăturii sociale. La un nivel minimal, avem nevoie de date nepărtinitoare și obiective legate de prevalență și incidență  pentru evoluția activității infecțioase a virusului pentru a ne ghida luarea deciziilor.

În scenariul cel mai pesimist, pe care personal nu îl împărtășesc, dacă noul coronavirus infectează 60% din populația globală și 1% din persoanele infectate mor, aceasta se va traduce în peste 40 de milioane de decese la nivel global, corespunzând pandemiei gripei din 1918.

Marea majoritate a acestei hecatombe ar fi însă persoane cu speranță de viață deja limitată. Acest lucru este în contrast evident cu gripa din 1918, când au murit foarte mulți tineri.

Nu putem decât să sperăm că, la fel ca în 1918, viața va continua. În schimb, în cazul carantinelor și situațiilor de urgență întinse pe luni, dacă nu chiar ani, viața se oprește în mare parte, consecințele pe termen scurt și pe termen lung sunt complet necunoscute, iar miliarde, nu doar milioane, de vieți pot fi în cele din urmă în joc.

Dacă decidem să sărim de pe stâncă, avem nevoie de câteva date care să ne informeze despre rațiunea unei astfel de acțiuni și despre șansele de a ateriza undeva în siguranță.


Categorii

Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva populatiei, Studii, oameni de stiinta, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. “La trei luni de la apariția focarului, majoritatea țărilor, inclusiv SUA, nu au capacitatea de a testa un număr mare de oameni și nicio țară nu are date fiabile privind prevalența virusului într-un eșantion reprezentativ aleatoriu al populației generale.” Mai mult decit atit, acele teste PCR nu sint fiabile. Atunci pe ce se bazeaza diagnosticul si cifrele mari aruncate in mass-media??
  Se pare ca de fapt e vorba de efectele devastatoare ale retelei 5g din China si din nordul Italiei. Cit despre vasul de croaziera, si acolo era instalat “Medallion” tot in retea 5g. Nu e nimic contagios. Se imbolnavesc oameni care respira acelasi aer otravit, traiesc in acelasi mediu toxic si pier cei mai vulnerabili cu un sistem imunitar uzat.

 2. https://m.activenews.ro/stiri/Dr.-Vasile-Astarastoae-Nu-intru-in-panica-nu-ma-las-dominat-de-frica-ci-gandesc-acest-virus-daca-nu-sufera-vreo-mutatie-poate-fi-usor-controlat-160614

  https://m.activenews.ro/stiri-social/Unul-dintre-fiii-lui-Iulian-Capsali-a-fost-depistat-cu-Covid-19.-Cum-arata-izolarea-pentru-o-familie-cu-noua-copii-160613

  Deci, nu este cazul să intre nimeni în panică. Domnul profesor dr. Vasile Astărăstoae explică pe înțelesul tuturor de ce nu trebuie să intrăm în panică. Interviul cu familia Capsali este foarte grăitor pentru a înțelege mai bine situația în care coronavirusul apare pe neașteptate într-o familie.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. Nu vom intra in Septembtie fara o depresiune economica cum nu s-a mai intamplat! Si la scurt timp va incepe razboiul mondial. Dar acest scurt nu stiu cat inseamna ca si timp! Cateva luni…..un an si un pic?!
  Si acestea nu le spun de la mine!

 4. @ Daciana

  Interesanta (ca sa zic asa) legatura dintre boala asta si 5G. De unde aveti informatia?

 5. https://www.dcnews.ro/covid-19-comisia-europeana-masura-fara-precedent-rezerva-comuna-de-echipamente-medicale_737365.html

  CE a devenit brusc foarte filantropică, dar…ATENȚIE :
  ,,Tot în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană a lansat acţiuni comune cu reţeaua autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor pentru a preveni şi stăvili vânzarea de produse care afirmă că previn sau vindecă boala provocată de noul coronavirus. Dată fiind urgenţa situaţiei, autorităţile din statele membre sunt încurajate să ia măsurile necesare cât mai repede pentru a limita aceste lucruri.

  În acelaşi timp, platformele online trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a depista astfel de informaţii şi a le şterge. Aceste recomandări vor fi făcute publice în următoarele zile.”

  Păi zilele trecute un medic specialist francez, Didier Raoul a anunțat că a descoperit un tratament, Plaquenil, care poate vindeca pacienții cu coronavirus. Trebuie ,,stăvilit” dl.dr. și alții care au descoperit că această boală poate fi VINDECATĂ, iar informațiile care fac publică pe internet o asemenea descoperire vor fi depistate și șterse ??? Deci, asta este adevărata față a UE !!! Și nici măcar nu se jenează să o spună, socotind că toți oamenii sunt destul de naivi și speriați pentru a-și mai putea da seama de prefăcuta lor filantropie…
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 6. “Blocăm întreaga lume, noi?! Nu!… Doar strecurăm fiertura și eliminăm ce nu ne dorim.”

  Avanpremiera la etapa 665: animarea desenelor.

  https://youtu.be/m8xZUeA7l7Y

  “Numai acum! Nu pierde reducerile!*
  *doar pentru iubitorii de ceapă+ virtuală!”

  Cine poate înțelege, să înțeleagă.

  Nimic deosebit pentru creștini. Fiara crește și se străduiește să lupte tot mai sălbatic cu Biserica lui Hristos.
  Dar noi să rămânem cu Dumnezeu, alții cu idolii lor.
  Domnul să ne scape la El, pe toți.
  Sfinții ne-au spus și ne spun ce avem de făcut. Și mai ales, Cuvântul Domnului.
  Toți murim. Dar nu toți trăim cu adevărat.
  Domnul, Maica Domnului și Sfinții să miluiască, să ne păzească, să ne ducă în Împărăția lui Dumnezeu.

 7. “Gates: The question of which businesses should keep going is tricky. Certainly food supply and the health system. We still need water, electricity and the internet. Supply chains for critical things need to be maintained. Countries are still figuring out what to keep running.

  Eventually we will have some digital certificates to show who has recovered or been tested recently, or when we have a vaccine, who has received it.”

  Ce sunt alea ‘digital certificates’, mai exact?

 8. #7:

  UE nu are o problema cu vindecarea bolii, ci cu vindecarea bolii altfel decât cu vaccin. Mai exact, cel mai probabil, cu viitorul vaccin al dlui Gates Bill, pe care tocmai il promoveaza acerb pe reddit, si pt a carui dovada se va cere un ‘digital certificate’. Ah, in contextul – spune Gates – in care rezervele de hrana vor fi foarte limitate ca urmare a inevitabilei crize.

  Asa ca Doamne fereste sa descopere careva leacul, mai ales acum, cd populația numai ce a fost bine ‘fragezita’ sa se inghesuie buluc la mult asteptatul vaccin impotriva virusului buclucas??

 9. @Doroteea

  Elementar dr. Watson!
  Expresia ”certificat digital” este un eufemism pentru cip. Adicatelea, avand un astfel de certificat se va sti cine a fost vaccinat (si nu prezinta ”pericol”) si cine nu a fost.

 10. @Romil – daca te uiti pe toate prospectele asa-ziselor leacuri pentru nenorocirea asta, vezi ca trateaza doar efectul, adica amelioreaza durerea si inflamatia plamanilor, nu distruge virusul din organism. De aici si reinfectarea dupa vindecare si al doilea si al treilea val.. Interesanta este una dintre mentiuni (din prospect) – daca luati plaquenil pot aparea ganduri de autovatamare sau de sinucidere.

 11. @ Lucian

  Multumesc de postare. Deci nu in mod direct 5G-ul cauzeaza gripa, ci faciliteaza aparitia ei prin slabirea sistemului imunitar. Nu mi se pare a fi ilogica ideea asta. In articol se spune si ca Wuhan-ul are peste 10.000 de antene 5G, printre cele mai mari densitati de acest gen din lume.

 12. Ps; Mi-as dori sa se verifice ceea ce se spune pe surse neprecizate depre batranul nostru polidin, nu ca ar fi leac pentru coronavirus, ci imunomodulator, stimuland organismul sa produca anticorpi in lupta cu infectia. Pana una-alta, militarii nostri au realizat propria izoleta. E buna si izolarea asta externa, stimuleaza creativitatea si productia romaneasca.

 13. @menumorut,
  Am dat peste aceasta informatie intr-un lung sir de commenturi la un articol dintr-o serie intreaga publicat aici: https://blog.nomorefakenews.com/ Citesc mai greu in engleza, dar pot capta ideea. Altfel, as fi tradus masiv de-acolo. Asa mi-am lamurit multe “mistere”: cele legate de teste, de cauza numarului atit de mare de victime in Italia. Acolo au murit oameni vulnerabili, ucisi de tratamente antivirale agresive si foarte toxice! Ce e mai rau, de-acum urmeaza, daca se va impune vaccinarea GLOBALA cu forta, cum deja e cazul in Danemarca. Oare asta sa fie pecetea?
  Dumnezeu sa ne izbaveasca nu de molima inchipuita, ci de mina criminalilor insuflati de insusi satana.

 14. Chiar daca nu cauzeaza gripa in mod direct, 5g este folosit de catre chinezi pentru diagnosticarea si tratarea la distanta a coronavirusului. Ca bonus, mai au si sase roboti ce lucreaza alaturi de medici in zonele contaminate de virus.

 15. #4 eucred
  Doamne ajută! Noi locuim in Suedia de 7 ani și ne punem serios problema să ne întoarcem acasă. Ne este frică sa nu rămânem blocați pe aici si tot citind știrile începem să facem corelații si cu multe profetii, cum de altfel si spusese Preasfintitul Neofit de Morphou. Ai putea te rog sa detaliezi cu privire la depresia si razboiul care se apropie? Tu ai spus la sfârșitul comentariului tău ca nu spui astea de la tine, ai alta sursă. Multumesc anticipat! Lumineaza-ne Doamne să luăm hotărârea cea bună, pentru mântuirea sufletelor noastre! Amin.

 16. @carmen, nr.14

  Mulțumesc pentru avertisment ! ,,Mea culpa !” N-am studiat prospectul pentru Plaquenil, din grabă, dar uite că nu am făcut bine. Am avut încredere în dl.dr. Didier Raoult și iată că am greșit… Desigur, în asemenea condiții, tratamentul cu Plaquenil nu este o soluție viabilă pe scară largă.

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-experiment-desfasurat-intr-un-orasel-italian-aflat-in-epicentrul-epidemiei-de-coronavirus-a-oprit-raspandirea-infectiei-1277968

  Atunci poate această soluție, din linkul de mai sus ar fi mai bună ? La prima vedere așa pare …

  Personal, am fost puternic impresionat după ce am văzut videoclipul cu familia Capsali, de faptul că, parcă prin luna decembrie a anului trecut, niște rudenii din Constanța, ale unor persoane cunoscute familiei Capsali, în vârstă de 58 și respectiv 59 de ani, au murit de gripă comună. Subsemnatul, din marea Milă a Bunului Dumnezeu și a Măicuței Domnului, deși am fost destul de puternic afectat de o asemenea gripă, împreună cu soția, pe la începutul lui februarie, am scăpat cu bine, luând dimineața anaforă și aghiasmă, tratându-ne singuri la domiciliu cu supe, ceaiuri, cu banalul biseptol (sumetrolim, tagremin), decasept, vitamina C, plus (alte) multivitamine și untură de bursuc (pentru a ameliora afecțiunile căilor respiratorii și pulmonare), făcând peste toate semnul Sfintei Cruci înainte de a le folosi.
  Se spune că îndeobște, o gripă ține 7 zile. Și cam atât dura o gripă înainte și în cazul nostru, spre deosebire de cea pe care am contractat-o anul acesta, care a durat vreo 10 zile în cazul meu și vreo 12 zile în cazul soției, ea fiind cea care a contractat-o prima. A fost o gripă mai ciudată, cu usturime în gât și pe căile respiratorii, cu multe secreții, laringeale și nazale, în combaterea căreia ne-a ajutat foarte mult vitamina C și, în cazul meu, untura de bursuc. Acum, dăm Slavă Domnului pentru toate și pentru faptul că am avut binecuvântarea de a nu face gripa în perioada asta tulbure cu coronavirusul ,,la cârmă” !!! Dacă eram ,,gripați” astăzi, plutea desigur (și) asupra noastră suspiciunea de SARS -2 Cov…

  P.S. Se vede că într-adevăr 5G are un rol destul de nociv asupra sistemului imun al organismului uman și, prin urmare nu am de gând să-mi cumpăr telefon compatibil cu 5G. Desigur, pericolul 5G tot va rămâne, cu atâtea antene (care vor fi montate) din suta în suta de metri, dar măcar nu voi avea eu telefon mobil compatibil cu această rețea.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 17. Andreea daca-mi permiți, cere sfatul Ps Macarie și o sa luati cea mai bună decizie.

 18. @ Andreea:

  Vorbiti cu PS-ul Macarie. Deocamdata nu se poate veni, dar dupa ce va trece acest val, la vara, cred ca se va putea.

 19. @ Daciana:

  Nu credem ca asta va fi pecetea. Daca poti, sa trimiti pe mail, te rugam, datele gasite in comentariile respective. Multumim!

 20. ,,Zâmbetul furat”, printre lacrimile Sashei Svet :

  https://m.activenews.ro/stiri/Zambetul-furat-160631

 21. @ admin

  Nu asta va fi pecetea. Ea va implica o asumare (lepadare) explicita, nu una intrinseca. Dar se incearca si se merge in acea directie cu o viteza mai mare decat as fi crezut, chiar si acum o luna – doua doar.

 22. In urma acestei conspiratii globale, avand ca pretext vrajeala cu Coronafâsul, in Romania va trebui apoi sa platim factura pt asta, ceea ce inseamna o economie, un turism si o agricultura distruse aproape in intregime, falimente si somaj in masa, taierea masiva o pensiilor si salariilor, cresterea exponentiala a cursului valutar, precum si a taxelor si impozitelor, urmate imediat de o foamete extrema si o infractionalitate asemenea, ce vor duce la disolutia institutiilor statului! Ne indreptam cu pasi repezi spre profetia pustnicului din Rarau, referitoare la Romania!

 23. Pingback: Slujbele și credința Bisericii pe timp de epidemie | theodosie.ro
 24. @ Andreea
  Da, nu vorbesc de la mine. In afara de profețiile mediatizate ale pr. Elpidie și Neofit mai avem și noi românii câțiva părinți duhovnicești care primesc înștiințare de la Dumnezeu cu privire la vremurile ce sunt și au sa vina. In urma cu 2- 3 saptamani am vorbit cu un astfel de părinte care mi a spus că nu vom intra in Septembrie fara o criza economica cum nu am mai pomenit. Așa cum am mai spus a mai zis că războiul va începe la scurt timp după această criza. Criza e făcută tocmai că să justifice și să înceapă războiul. A zis că coronavirusul nu e mare lucru. Nu la modul că nu există, ci că i sa da o importanta exagerata. Nu a fost impresionat de el, ceea ce mă face să cred că vom trece relativ ușor peste această situație. A spus că vor veni boli inimaginabil de grele în comparație cu acest virus. Cred că se referea la vremea de după război.A mai spus sa ne facem provizii de mâncare. Spunea că nădejdea noastră e la bunul Dumnezeu, dar noi suntem datori să facem ce tine de noi. I am spus ce zicea Dna Aspazia de faptul că Transilvania, Moldova, Dobrogea, dar și Banatul și mai mult de jumătate din Oltenia vor fi cucerite când va începe războiul și mi a confirmat că așa că fi. A zis că țara asta va fi sat fără câini, vor fi jafuri și tâlharii și multe alte nenorociri. Dar, că și Dna Aspazia, după război toți spun că ortodoxia va străluci. Poate nu mult timp, căci vremurile din urma sunt aici, dar va străluci. Așa că după război, cei care vor trece, vor avea bucuria de a trăi ortodoxia la nivel maxim!

 25. @ eucred
  Multumesc din suflet pentru răspuns! Voi urma de asemenea sfatul lui @Robertcr si @admin, cărora le si mulțumesc, de a vorbi cu Preasfintitul Macarie. Post usor in continuare si Domnul să fie cu noi.

 26. @ Albert Desalvo
  Care este profetia pustnicului din Rarau referitoare la Romania ?

 27. @ Dorotheea
  Vaccinurile nu trateaza nimic; nu vindeca pe nimeni; ci- in publicitatea lor- induc imunitate. Nu vreau sa discut acum si aici despre adjuvantii din vaccinurile actuale, dar vreau sa spun ca ceea ce ne vor vinde banditii planetari ca vaccin anticovid19 va fi o otrava cu efect usor intarziat- dar nu prea mult; pentru ca sponsorul principal(Bilica Portaru’) si-a exprimat intentiile generale despre vaccinuri cu ani in urma: reducerea populatiei. Adica, scopul diavolului: uciderea oamenilor.

 28. @Romil:
  In urma cu trei ani am avut ultima raceala – sa-i zic deocamdata asa. Acum, nu ca am devenit eu mai rezistent, ci poate Dumnezeu a facut asa, ca eu merg mult mai putin de atunci cu mijloacele de transport in comun. Era tot martie, la inceput de post parca. Trei-patru zile dureri in gat, ca in reclamele de la televizor. Ceva dureri de cap, presiune. Fara dureri de muschi sau oase, deci nu m-am gandit la gripa. Febra, fireste, peste 38, dar nu exagerat si nu mereu. Apoi, durerea in gat s-a transformat in tuse si durere la inghitire. Dar ce durere! Tusea era productiva, si chiar foarte, extrem de productiva. Capul nu m-a mai durut dar nu scapam de febra, desi era ceva mai mica, pana in 38. Slabiciune generala si molesala. Respiram cu greu si transpiram usor. M-am dus in cele din urma la medic, cam dupa 10 zile, abia atunci am putut sa ies din casa. Eram si ma simteam foarte slabit, desi aparent nu mai aveam nimic, doar o greutate surda in piept. Consult, trimitere, radiografie. Pneumonie. Inca doua saptamani de antibiotice puternice. Seamana a covid 19? Mie da. Dar nu zilele acestea, ci acum trei ani in urma.

 29. https://m.activenews.ro/stiri/Deputatul-Beatrice-Tudor-Romania-duce-lipsa-de-teste-pentru-noul-coronavirus-in-schimb-Sanador-le-comercializeaza.-Raspunsul-clinicii-private-Testele-se-pot-face-fara-plata-cu-bilet-de-trimitere-de-la-epidemiolog-si-decontare-CNAS-160634

  De citit cu atenție și comentariile !!! În Italia, localitatea Vò, de unde a pornit epidemia cu SARS-coV-2, după ce au testat toate persoanele din localitate (3300 la număr) au tratat persoanele depistate pozitiv și nu au mai apărut ulterior îmbolnăviri.

  https://m.activenews.ro/stiri/Schema-de-tratament-recomandata-de-Institutul-Matei-Bals-pentru-adultii-infectati-cu-noul-coronavirus-160635

  Avem și schema de tratament de la Institutul Matei Balș, care conține și Plaquenil (despre care aminteam într-un comentariu anterior).
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 30. @TitusL
  Slavă Domnului că tusea frăției tale a fost foarte productivă. S-au eliminat astfel secrețiile purulente provenind din plămâni, așa încât pneumonia nu a devenit foarte gravă, în sensul că nu a condus la exitus (Doamne ferește!). De aceea, când răcesc și văd că apare sindromul de febră, apelez la banalul biseptol (tagremin,sumetrolim), care este un bacteriostatic, prevenind apariția infecțiilor secundare și, implicit, a pneumoniei, la multivitamine și la vitamina C, la supe, la ceaiuri și, mai nou, la untura de bursuc. Și m-a ferit Bunul Dumnezeu să ajung la spital. La urma urmei, fiecare își cunoaște cel mai bine organismul și ar trebui fiecare să ne fim cei mai buni doctori.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 31. @TitusL
  Ca să nu mai spun de aghiasmă (și anaforă) care, de regulă, nu ne lipsește din casă.

 32. @ Romil – Intru totul de acord cu ceea ce spune Titus, #35. Dureri in gat de parca as fi inghitit sticla maruntita, iar peste 2-3 zile o tuse atat de productiva incat aproape ca ma sufocam dimineata, cand simteam ca nu mai pot respira. Ajunsese sa-mi fie teama sa mai merg la culcare, stateam si tricotam pana cand nu mai puteam de somn. Si asta tot acum vreo 3 ani in urma. Cu toate medicamentele pe care le luam. Aerosoli, aburi de musetel, nimic nu-mi era de folos decat pe moment. Singurul remediu care mi-a calmat gatul iritat si mi-a desfundat nasul astfel incat sa pot respira bine, a fost uleiul. Uleiul alimentar crud, de floarea-soarelui, luat dimineata, pe stomacul gol, dupa o firimitura de anafura si un strop de agheazma. O lingurita, cu inghitituri mici, dupa care puneam si in nas cateva picaturi. Dupa aceea, un ceai fierbinte sau o cafea fierbinte si rezolvam problema. De atunci, ori de cate ori ma supara gatul, folosesc uleiul, in timpul zilei dar, mai ales, inainte de culcare. Am observat ca mentine umiditatea mucoaselor, nasul nu se mai usuca iar gatul nu mai este iritat, imi permite sa respir in timpul noptii foarte bine. Initial, am folosit ulei din candela Sfantului Nectarie, dar mai apoi, cand l-am terminat, am folosit uleiul obisnuit. Fireste, este doar un remediu local care mi-a permis o mai buna oxigenare a organismului, nu inlocuieste tratamentul medicamentos prescris. Sa ne intaresca bunul Dumnezeu pe toti sa putem depasi cu bine toata durerea acestor vremi!

 33. Foarte profitabil pt elita e acest razboi impotriva neamurilor, nu presupune plata soldatilor construirea tancurilor si avioanelor, cumpararea de petrol etc.
  In timpul spectacolului vizionat din arestul de la domiciliu, retelele de prajit creieri 5G cuprind tara, medicul e inlocuit de politistul cu seringa, iar numarul de morti din coronavirus va fi prea mic in comparatie cu cel al sinuciderilor.
  Pt. restabilirea increderii se va trece rapid la instalarea guvernului comunist federal de larga recunoastere mondiala, manageriat de retelele corporatiilor pregatite de provocari globale.
  Esenta cuvintelor filantropului mondial care militeaza pentru reducerea populatiei in timp ce finanteaza vaccinuri, BGates, este urmatoarea: e necesar un sistem economic in care sa ramana doar retelele mari de corporatii ce ofera serviciile de baza, utilitati, agroindustria, alimentatia, farmaceuticele si internetul cu inteligenta artificiala si realitatea virtuala. Restul, cei mici, la coada la ajutoare sociale.Acestea vor lua locul ministerelor nationale in parteneriat public-privat.
  In 9/11 s-a intrat cu bocancii in depturile fundamentale si dupa 20 de ani de acomodare, un virus e pretextul pentru generalizarea dictaturii.
  Acceleratia cu care se tranforma lumea creste cu cat ne apropiem mai tare de zid, de inCORONArea anticristului.
  Criza din 2009 a avut rostul crearii unor mecanisme de salvare a bancilor care au inventat active cu scopul de a atrage economiile populatiei. De data asta, urmeaza consolidari spectaculoase si monopol monetar, se va oficializa sclavia blockchain.
  Uniunea Sovietelor Social-corporatiste revine in forta pt pregatirea sistemului lui anticrist
  Spaima de coronavirus va tine atat cat trebuie sa se legifereze ingerinta sistemului satanic in vietile particulare ale oamenilor. dupa aceasta criza lumea va arata ca un lagar digital.

  Cat de usor se poate ajunge la sclavia voluntara prin fluturarea steagului cu cap de mort
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-miliard-de-oameni-din-intreaga-lume-sunt-izolati-la-domiciliu-ca-urmare-a-pandemiei-de-coronavirus-1279321

  Avem obligatia sa marturisim adevarul si dreptatea lui Dumnezeu care singur e Calea, Adevarul si Viata, alta a comitetelor de urgenta nu exista!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare