De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

19-03-2020 6 minute Sublinieri

Sursă captură: https://www.newyorker.com/podcast/the-new-yorker-radio-hour/life-under-coronavirus-quarantine Creator ilustrație: Golden Cosmos

Un fiasco în devenire? Pe măsură ce pandemia coronavirusului se răspândește, luăm decizii fără a avea date fiabile

De John P.A. Ioannidis, 17 martie 2020

statnews.com

John P.A. Ioannidis este profesor de medicină, de epidemiologie și de sănătate a populației, de știință a datelor biomedicale și de statistică la Universitatea Stanford (Statele Unite ale Americii) și co-director al Centrului de Inovare in Meta-Cercetare din cadrul Universității Stanford.

Boala actuală a coronavirusului, Covid-19, a fost denumită pandemia secolului. Dar poate fi, de asemenea, un fiasco al secolului in ceea ce privește claritatea informațiilor (pe baza cărora se iau decizii, n.n.).

Într-un moment în care toată lumea are nevoie de informații mai bune, de la cei care elaborează modele ale bolii și guverne, până la persoane în carantină sau doar in distanțare socială, nu avem dovezi fiabile cu privire la câte persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 sau care continuă să fie infectate. Sunt necesare informații mai bune pentru a ghida decizii și acțiuni de importanță monumentală precum și pentru a monitoriza impactul acestora.

Măsuri draconice au fost adoptate în multe țări. Dacă pandemia se disipează – fie singură, fie din cauza acestor măsuri – distanțarea socială extremă și carantina totală pe termen scurt pot fi suportabile. Totuși, cât timp ar trebui continuate măsuri ca acestea dacă pandemia se va răspândi fără oprire în întreaga lume? Cum pot actorii politici să spună dacă fac mai mult bine decât rău?

Vaccinurile sau tratamentele accesibile necesită multe luni (sau chiar ani, in cazul vaccinurilor) pentru a se dezvolta și testa corect. Având în vedere astfel de termene, consecințele blocării pe termen lung sunt în totalitate necunoscute.

Datele colectate până acum cu privire la cât de multe persoane sunt infectate și la modul în care evoluează epidemia sunt in totalitate lipsite de încredere. Având în vedere testarea limitată până în prezent, unele decese și probabil marea majoritate a infecțiilor datorate SARS-CoV-2 sunt ratate. Nu știm dacă eșuăm să surprindem infecțiile cu un factor de 3 sau de 300. La trei luni de la apariția focarului, majoritatea țărilor, inclusiv SUA, nu au capacitatea de a testa un număr mare de oameni și nicio țară nu are date fiabile privind prevalența virusului într-un eșantion reprezentativ aleatoriu al populației generale.

Acest fiasco al dovezilor certe creează o nesiguranță imensă cu privire la riscul de a muri din cauza Covid-19. Ratele de deces raportate, cum ar fi rata oficială de 3,4% de la Organizația Mondială a Sănătății, provoacă groază și sunt lipsite de sens. Pacienții care au fost testați pentru SARS-CoV-2 sunt disproporționat cei cu simptome severe și rezultate nefavorabile. Deoarece majoritatea sistemelor de sănătate au capacitate de testare limitată, eroarea sistemică legată de selecția in testare poate chiar să se agraveze în viitorul apropiat.

Singura situație în care a fost testată o întreagă populație închisă (concentrata in același spațiu) a fost vasul de croazieră Diamond Princess și pasagerii săi aflați carantină. Rata de deces in acest caz a fost de 1,0%, dar aceasta a fost o populație în mare parte în vârstă, în care rata de deces din Covid-19 este mult mai mare decât in cazul general.

Proiectând rata mortalității calculata pentru cazul Diamond Princess pe structura de vârstă a populației din SUA, rata mortalității în rândul persoanelor infectate cu Covid-19 ar fi de 0,125%. Dar, deoarece această estimare se bazează pe date extrem de subțiri – au fost doar șapte decese în rândul celor 700 de pasageri și echipaj infectați – rata de deces reală s-ar putea întinde de la cinci ori mai mică (0,025%) la cinci ori mai mare (0,625%). Este, de asemenea, posibil ca unii dintre pasagerii care au fost infectați să moară mai târziu și ca turiștii aflați la bord pot sa aibă frecvențe diferite in comparație cu populația generală de boli cronice – un factor de risc pentru rezultate mai grave cu infecția SARS-CoV-2. Adăugând aceste surse suplimentare de incertitudine, estimările rezonabile pentru rata de fatalitate a cazului în populația generală din SUA variază de la 0,05% la 1%.

Acest interval uriașă afectează semnificativ cât de severă este pandemia și ce trebuie făcut. O rată de deces de 0,05% la nivelul întregii populații este mai mică decât gripa sezonieră. Dacă aceasta este adevărata rată, închiderea lumii cu consecințe sociale și financiare potențial imense constituie o reacție total irațională. Este ca și cum un elefant atacat de o pisică ar reacționa frustrat și, încercând să evite pisica, ar sări accidental de pe o stâncă și ar muri.

Se pune întrebarea: rata de deces în cazul bolii Covid-19 ar putea fi atât de scăzută? Nu, spun unii, indicând rata mare la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, chiar și unele așa-numite coronavirusuri de tip ușor sau de tip rece, cunoscute de zeci de ani, pot avea rate de fatalitate a cazurilor de până la 8% atunci când infectează persoanele în vârstă din casele de bătrâni. De fapt, astfel de coronavirusuri „ușoare” infectează zeci de milioane de oameni în fiecare an și reprezintă 3% până la 11% dintre pacienții internați în SUA cu infecții respiratorii lejere, în fiecare iarnă.

Aceste coronavirusuri „ușoare” pot fi implicate în câteva mii de decese în fiecare an la nivel mondial, deși marea majoritate a acestora nu sunt documentate cu teste precise. În schimb, în fiecare an acestea se pierd ca “zgomot de fond” printre cele 60 de milioane de decese din diverse alte cauze.

Deși sisteme de supraveghere de succes au existat de mult timp pentru gripa obișnuită, boala ca atare este confirmată de un laborator într-o minoritate minusculă de cazuri. În SUA, de exemplu, până în acest sezon au fost testate 1.073.976 exemplare, iar 222.552 (20,7%) s-au testat pozitiv pentru gripă. În aceeași perioadă, numărul estimat de boli asemănătoare gripei este cuprins între 36.000.000 și 51.000.000, cu 22.000 până la 55.000 de decese gripale.

De remarcat incertitudinea cu privire la decesele bolilor asemănătoare gripei: un interval de 2,5 ori, care corespunde la zeci de mii de decese. În fiecare an, unele dintre aceste decese sunt cauzate de gripă, iar unele de alte virusuri – cum ar fi coronavirusurile specifice răcelii comune.

Într-o serie de autopsii prin care s-a testat prezența virusurilor respiratorii la 57 de persoane în vârstă care au murit în perioada gripală 2016 – 2017, virusurile gripale au fost depistate în 18% dintre cazurile testate, în timp ce un virus respirator (de orice fel) a fost găsit în 47% din cazuri. La unele persoane care mor din cauza agenților patogeni respiratori virali, mai multe virusuri se găsesc la autopsie și bacteriile sunt deseori suprapuse. Un test pozitiv pentru coronavirus nu înseamnă neapărat că acest virus este întotdeauna principal responsabil pentru decesul unui pacient.

Dacă presupunem că rata mortalității cazurilor în rândul indivizilor infectați de SARS-CoV-2 este de 0,3% în populația generală – o apreciere estimativă de nivel mediu bazată pe analiza mea in cazul vasului de croaziera Diamond Princess – și că 1% din populația SUA este infectată (aproximativ 3,3 milioane de persoane ), aceasta s-ar traduce la aproximativ 10.000 de morți. Acest lucru sună ca un număr imens, dar este îngropat în zgomotul estimării deceselor cauzate de „boli asemănătoare gripei”. Dacă nu am fi știut despre apariția unui nou virus de acest tip și nu am fi verificat indivizii cu teste PCR, numărul deceselor totale cauzate de „boli asemănătoare gripei” nu ar părea neobișnuit în acest an. Cel mult, am putea observa întâmplător că gripa în acest sezon pare a fi ceva mai rea decât media anuala de până acum. Acoperirea media ar fi fost mai mică decât cea pentru un joc NBA (de baschet) între două echipe dintre cele mai lipsite de popularitate.

Unii își fac griji că cele 68 de decese cauzate de Covid-19 în SUA începând cu 16 martie vor crește exponențial la 680, 6.800, 68.000, 680.000 … împreună cu modele catastrofale similare pe glob. Este acesta un scenariu realist sau o poveste science fiction proastă? Cum putem spune în ce moment o astfel de curbă s-ar putea opri?

Cea mai valoroasă informație pentru a răspunde la aceste întrebări ar fi cunoașterea prevalenței actuale a infecției într-un eșantion aleatoriu al unei populații și repetarea acestui exercițiu la intervale de timp regulate pentru a estima incidența noilor infecții. Din păcate, fix această informație nu o avem.

În absența datelor, raționamentul legat de pregătirea pentru cel mai rău scenariu posibil duce la măsuri extreme de distanțare și blocare socială. Din păcate, nu știm dacă aceste măsuri funcționează. Închiderea școlilor, de exemplu, poate reduce ratele de transmitere. Însă, de asemenea, aceasta măsură poate să inducă efectul contrar dacă copiii socializează oricum într-un fel, dacă închiderea școlii îi determină pe copii să petreacă mai mult timp cu membrii ai familiei în vârstă, dacă copiii aflați acasă perturbă capacitatea de muncă a părinților și multe altele. Închiderea școlilor poate diminua, de asemenea, șansele de a dezvolta imunitate de grup pentru acest grup de vârstă (copiii) care este scutit de boli grave.

Aceasta a fost perspectiva din spatele poziției diferite a Regatului Unit de a menține școlile deschise, cel puțin până la momentul când scriu acest articol. În absența datelor privind evoluția reală a epidemiei, nu știm dacă această perspectivă a fost genială sau catastrofală.

În mod clar, aplatizarea curbei infecțiilor pentru a evita copleșirea sistemului de sănătate suna bine – în teorie. Un infografic care a devenit viral în mass-media și social media arată cum aplatizarea curbei reduce volumul epidemiei astfel încât să nu depășească, în niciun moment, pragul peste care sistemul de sănătate nu mai poate face față.

Cu toate acestea, dacă sistemul de sănătate este copleșit, majoritatea deceselor suplimentare nu se mai datorează coronavirusului, ci altor boli și afecțiuni comune, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, traumatisme, sângerări și altele asemenea, care nu sunt tratate la timp și în mod adecvat. Dacă nivelul epidemiei copleșește sistemul de sănătate și măsurile extreme nu au decât o eficiență modestă, atunci aplatizarea curbei poate înrăutăți lucrurile: în loc să fie copleșit în timpul unei faze scurte, acute, sistemul de sănătate va rămâne copleșit pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Acesta este un alt motiv pentru care avem nevoie de date despre nivelul exact al activității epidemice.

Una dintre chestiunile de bază este că nu știm cât timp pot fi menținute măsurile de distanțare socială și blocarea fără consecințe majore asupra economiei, societății și sănătății mintale. Pot să apară evoluții imprevizibile, inclusiv criza financiară, tulburările, conflictele civile, războiul și ruperea țesăturii sociale. La un nivel minimal, avem nevoie de date nepărtinitoare și obiective legate de prevalență și incidență  pentru evoluția activității infecțioase a virusului pentru a ne ghida luarea deciziilor.

În scenariul cel mai pesimist, pe care personal nu îl împărtășesc, dacă noul coronavirus infectează 60% din populația globală și 1% din persoanele infectate mor, aceasta se va traduce în peste 40 de milioane de decese la nivel global, corespunzând pandemiei gripei din 1918.

Marea majoritate a acestei hecatombe ar fi însă persoane cu speranță de viață deja limitată. Acest lucru este în contrast evident cu gripa din 1918, când au murit foarte mulți tineri.

Nu putem decât să sperăm că, la fel ca în 1918, viața va continua. În schimb, în cazul carantinelor și situațiilor de urgență întinse pe luni, dacă nu chiar ani, viața se oprește în mare parte, consecințele pe termen scurt și pe termen lung sunt complet necunoscute, iar miliarde, nu doar milioane, de vieți pot fi în cele din urmă în joc.

Dacă decidem să sărim de pe stâncă, avem nevoie de câteva date care să ne informeze despre rațiunea unei astfel de acțiuni și despre șansele de a ateriza undeva în siguranță.


Categorii

Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva populatiei, Studii, oameni de stiinta, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. https://archive.org/details/proloagele-de-la-ohrida-vol-1-sf-nicolae-velimirovici/page/n225/mode/2up

  “Predică
  Despre Cel dintîi şi Cel de pe urmă, şi Cel Care este veşnic viu

  Nu te teme! Eu sînt Cel dintîi şi Cel de pe urmă şi Cel ce sînt veşnic viu (Apocalipsa
  1: 17-18).
  Astfel grăieşte Stăpînul Hristos către ucenicul Lui iubit loan, în vedenia pe care a
  avut-o acesta în Insula Patmos. Dar de ce să nu se teamă ucenicul? Să nu se teamă,
  adică, de prigoana care va veni asupra Bisericii din partea paginilor idolatri. Nu te
  teme de torţionarii care se ridică şi-mi schingiuiesc ucenicii din toate părţile. Nu te
  teme de împăraţii care se ridică şi-i prigonesc şi-i ucid pe creştini. Nu te teme de
  cei puternici şi sîngeroşi ai acestei lumi care batjocoresc şi rîd de moartea Mea şi
  de smerenia Mea. Nu te teme de mulţimea demonilor care îi orbesc pe oameni cu
  patimile aşa încît ei să nu poată vedea adevărul pe care Eu 1-am adus lumii. Nu te
  teme de nimic!
  O, cum nu să nu ne temem, Doamne? Cum să nu ne temem, cînd vedem
  nelegiuirea înarmată pînă în dinţi împotriva noastră, care sîntem puţini, şi mici, şi
  neînarmaţi!
  Nu te teme, căci Eu sînt Cel dintîi şi Cel de pe urmă, Eu sînt Alfa şi Omega. Nu te
  teme, căci mulţimea diavolilor nu este decît ca un vîrtej de frunze moarte. Eu sînt
  inainte de timp şi după timp; înainte de începutul a toate şi după sfîrşitul a toate
  cîte sînt zidite sînt Eu! Eu sînt Cel Care am pus hotar în timp şi fiinţă tuturor cîte
  sînt, şi dincolo de acest hotar ele nu se pot întinde. Nu te teme, căci Eu Cel
  Răstignit, iată, Viu sînt. Nu te teme nici măcar de moarte, căci Eu sînt înainte de
  moarte şi după moarte. Moartea este sluga mea căreia Eu îi îngădui să Mă
  slujească în lume. Eu în mîna slugii mele M-am dat timp de trei zile, şi după aceea
  i-am poruncit să se depărteze, şi iată, acum Eu sînt viu. Eu sînt Stăpînul morţii şi
  al vieţii. Eu sînt Stăpînul timpului şi al veşniciei. Nu te teme! Viu sînt Eu în veacul
  vecilor. Iar tu împreună viu cu Mine vei fi. Toţi cei care îmi rămîn credincioşi Mie
  şi nu se tem vii vor fi şi vor trăi alături de Mine în veac. Nu te teme, Eu sînt Alfa şi
  Omega (Apocalipsa l: 8).
  O Stăpîne Doamne Veşnic şi Nemuritor, dă-ne nouă ca aceste cuvinte ale Tale
  pururi să sune în sufletele noastre, ale credincioşilor Tăi, ori de cîte ori ni se
  întîmplă să fim prigoniţi în Sfîntă Biserica Ta, ca ţinîndu-ne Tu cu Dreapta Ta noi
  să nu ne temem nicicînd,
  Căci Ţie se cuvine toată slava şi mulţumită în veci, Amin.”

 2. https://mihaiandreialdea.org/2020/03/22/manipulari-covid-19/

  Foarte interesant și lămuritor articolul părintelui Mihai Andrei Aldea.

 3. https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/de-ce-e-timisoara-centrul-vindecarilor-de-covid-19-din-romania-folosim-alta-schema-de-tratament-fata-de-restul-tarii-1279433

  Ei, iată că în România se folosesc scheme diferite de tratament a persoanelor infectate cu covid – 19 !!!
  Chipurile nu s-au găsit până acum pe plan mondial cele mai bune și mai sigure remedii… Însă, eu cred că în realitate, se dorește a profita la maximum de această (pseudo)pandemie pentru a ,,demonstra” necesitatea vaccinării obligatorii !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 4. Pingback: Filosoful italian Giorgio Agamben despre contagiune și normalizarea stării de urgență
 5. Industria medicamentelor
  https://www.youtube.com/watch?v=kmyeEj-Vg6k
  Acum, daca tot vorbim de romani merituosi, vedeti si unele realizari despre care putini dintre noi au aflat, eu – recent http://presamil.ro/tratament-revolutionar-pentru-boli-autoimune/

 6. Pingback: Slujbele și credința Bisericii pe timp de epidemie – Cultura Duhului – Artă | „Doamne, Iisuse Hristoase…”
 7. @carmen
  Mulțumim mult pentru link-uri. Primul, cel cu interviul acordat de dl.prof.dr. Vania Atudorei pentru un post de Radio din Cluj, îl știam de prin 2009 – 2010 -2011 și este extraordinar. Despre Romvac am aflat acest lucru abia acum. Ceea ce este de subliniat este faptul că este doar o mascaradă, la propriu ( pentru că oamenii sunt siliți să poarte măști) și la figurat (pentru că statul joacă teatru) că statul român prin președintele său a decretat ,,starea de urgență” din marea sa grijă față de noi !!! Statul român a decretat ,,starea de urgență” cu bună știință (doar) pentru a băga spaima în oameni și a arăta ,,cine-i șeful”… Evident că nu ar fi putut face acest lucru fără ajutorul serviciilor, servicii cărora le sunt subordonate toate partidele. Din moment ce în România postdecembristă nu a existat o lege a lustrației, așa numita democrație din România este praf în ochii proștilor. De 30 de ani încoace, cei care au preluat puterea în ’89 șantajează tot ce le stă în cale. De asemenea, atât partidele cât și serviciile ,,s-au pus bine” și cu Occidentul, care nu are nici un interes ca țărișoara noastră să meargă bine. Singura NĂDEJDE este la Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului (a cărei BUNĂ VESTIRE o prăznuim astăzi, așa cum putem…) !!! De aceea, depinde numai și numai de noi, să ne pocăim, să punem început bun vieții noastre și să ne rugăm Domnului să-i lumineze și pe frații noștri care încă mai rătăcesc, dar și pentru ierarhii noștri, ca Bunul Dumnezeu să le dea înțelepciunea și putere de a mărturisi. Pentru că, trebuie să recunosc cu mâna pe inimă, că și dacă ierarhii ar mărturisi, prea PUȚINI credincioși le-ar URMA exemplul !!! Vă dau în scris acest lucru !!! Și eu lucrez cu oamenii, iar în ziua de azi, când ,,interesul poartă fesul”, lașitatea a devenit virtute, pentru că fosta securitate din vremea comunismului n-a fost judecată după lege și condamnată, și urmașii ei fac legea în România zilelor noastre. Iar oamenii de bună credință din funcțiile de conducere au fost înlocuiți treptat cu tot felul de oportuniști de ocazie, care au fost numiți politic și (care) fac jocul celor de la putere. Deci, noi cei mulți, trebuie să înțelegem, odată pentru totdeauna, că nădejdea noastră este numai și numai la Mila Domnului !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 8. Ei, nici chiar asa! In conditiile in care atatia oameni si-au pierdut viata, e destul de ingrijorator pentru multi dintre noi. Acum ni se testeaza credinta, nu cea declarata, ci cea pe care o avem fiecare in inimile noastre. Seamana oarecum cu cea de-a doua perioada a vietii duhovnicesti de care vorbea parintele Sofronie Saharov, atunci cand harul se retrage si viata omului este incercata de suferinta.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/cele-trei-perioade-ale-vietii-duhovnicesti-conferinta-parintelui-zaharia-zaharou-iasi-harul-dintai-retragerea-harului-parasirea-dumnezeu-dezbinarea-launtrica-incercari-credinciosie-hotarare/

  Părintele Sofronie deosebea aceste trei perioade, mai ales pentru a atrage atenția asupra celei de-a doua. El sublinia nevoia înțelegerii corecte a acestei perioade, precum și a unei dispoziții sufletești corespunzătoare, fără de care nu vom putea trai în chip înțelept și folositor retragerea harului dumnezeiesc. Starețul voia să ne insufle să căutam mereu noi căi de a preschimba această vreme de cercare într-un adevărat eveniment duhovnicesc, să o privim ca pe darul lui Dumnezeu către noi, iar nu ca pe un lucru ce provoacă deznădejde, și astfel să ne păzim de nimicitoarea ispita a akediei. Într-adevăr omul trăiește retragerea harului ca pe o moarte duhovnicească, un adevărat vid ontologic. Ori de câte ori vorbea despre aceasta, preocuparea principală a Părintelui, era cum să preschimbăm această moarte, această stare de uscăciune duhovnicească, în viața cea fără de stricăciune a lui Dumnezeu.

 9. @carmen

  Nu știu, nu cunosc situația înafara țării noastre, dar în țară și mai ales în jurul meu, puțin sunt oamenii care să aibă bunul simț măcar să te asculte atunci când vorbești de treburi serioase, duhovnicești. Pe acest fond ,,sistemul (nomenclaturist) din România, în 2019 și-a dat seama că poate face orice” (,,vrea mușchii lui”), spunea Ion Cristoiu la final de an 2019. Cuviosul Părinte Sofronie Saharov, s-avem parte de binecuvântarea și de rugăciunile lui, mai spunea că a observat că după primul război mondial, s-a împuținat harul Lui Dumnezeu pe pământ, iar după al doilea război mondial și mai mult s-a împuținat, iar dacă, Doamne ferește, ar mai avea loc încă un război, se temea că n-ar mai fi posibilă viața pe pământ.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 10. Iulian Capsali și adevărul gol-goluț despre nepăsarea autorităților !!!

  https://m.activenews.ro/stiri-politic/OPRITI-DEZASTRUL-160725

 11. https://m.activenews.ro/stiri/Gordon-Brown-face-apel-la-instaurarea-unui-guvern-mondial-pentru-gestionarea-pandemiei-de-coronavirus.-Summit-ul-G20-de-joi-a-decis-cooperare-cu-institutiile-internationale-si-injectarea-a-5-mii-de-miliarde-de-dolari-in-economia-mondiala-160732

  Și desigur, printre măsurile propuse pentru combaterea epidemiei este crearea, descoperirea unui vaccin. Părintele Mihai-Andrei Aldea are dreptate. Bunul Dumnezeu să ne lumineze,să ne întărească în neputințele noastre și să ne ferească de lucrăturile celui viclean pe toți !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 12. Pingback: De ce au murit atât de mulți pacienți cu CORONAVIRUS în Italia?/ OPINII CRITICE ale unor experți medicali față de MĂSURILE EXTREME împotriva COVID-19/ „Toate aceste măsuri conduc la AUTODISTRUGERE e și sinucidere colectivă”
 13. Pingback: CORONAPOCALIPSA, denunțată de alți experți dizidenți/ Studiu important în THE LANCET despre estimările privind severitatea COVID-19/ Jurnalist italian: virusul, folosit pentru dobândirea PUTERII TOTALITARE?
 14. Pingback: "Ce fac de Paste? Stau acasa, ies in prag si plang impreuna cu vecinii mei! Pentru ca ASA E PIESA, ASA E SCENARIUL!" - Voci lucide si curajoase de ACTORI IN VREMEA PANDEMIEI GROAZEI. Carmen Tanase: "VOM RAMANE CU TRAUME MARI SI FARA BANI. F
 15. Pingback: OMS NU vrea „relaxarea” restricțiilor prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin sau tratament/ Profesor de la Oxford despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ O critică a modelelor matema
 16. Pingback: 5 FAPTE ESENȚIALE ignorate de promotorii RESTRICȚIILOR. "The Hill": Opinia unui profesor de la Hoover Institution, Standford: "DATELE VORBESC - OPRIȚI PANICA și încetați izolarea totală!". Factori critici: ÎMPIEDICAREA IMUNIZĂ
 17. Pingback: SEMNALE DE ALARMA de pe frontul pandemiei - "SACRIFICAREA" MEDICILOR aruncati in razboi fara arme, IMINENTUL COLAPS AL SISTEMULUI MEDICAL, CRIZA, DISPERARE, SARACIE si... SALVAREA OTRAVITA: "Criza economica fara precedent va dobori orice re
 18. Pingback: EXPERT SUEDEZ, consilier al guvernului Suediei și al directorului general al OMS, pentru ”UnHeard”: Strategia privind izolarea totală NU se bazează pe DOVEZI ȘTIINȚIFICE (Video)/ Profesorul suedez polemizează cu „arogantul” NEIL FERGUSON, pr
 19. Pingback: 5 FAPTE ESENȚIALE ignorate de promotorii RESTRICȚIILOR. "The Hill": Opinia unui profesor de la Hoover Institution, Stanford: "DATELE VORBESC - OPRIȚI PANICA și încetați izolarea totală!". Factori critici: ÎMPIEDICAREA IMUNIZĂR
 20. Pingback: VIRGILIU GHEORGHE despre PANDEMIE, teroarea mediatică, VACCINAREA obligatorie și TRANSFORMĂRILE NOII ORDINI MONDIALE: "Asistăm la cel mai mare experiment social și mediatic din istoria lumii" - Cuvântul Ortodox
 21. Pingback: MASCA CHIRURGICALĂ ESTE NEPORIVITĂ PENTRU REDUCEREA RISCULUI INFECTĂRII. Studiu din 2016 publicat în Canadian Medical Association Journal. „Oamenii sunt condiționați să își dorească măști pe baza reprezentărilor massmedia ale pandemiei”
 22. Pingback: DR. VASILE ASTARASTOAE in dialog cu MARIUS TUCA si ION CRISTOIU (video, text). "Nu exista o alta dictatura mai grava decat DICTATURA POLITICO-MEDICALA, pentru ca pe o spoiala de stiinta se justifica orice masura". CE S-A GRESIT FLAGRANT IN STARE
 23. Pingback: Șeful Consiliului Științific din Franța: PREȚUL CARANTINEI, PREA MARE. Oficialul EXCLUDE repetarea măsurii, chiar dacă va exista valul doi de COVID-19/ Filosoful Bernard-Henri Lévy: M-a surprins INCREDIBILA NOASTRĂ DOCILITATE/ Medici din Italia d
 24. Pingback: Interviu cu Denis Rancourt, cercetător, profesor și activist civic din Canada, despre MORTALITATEA Covid-19, declararea PANDEMIEI de către OMS și (in)eficiența MĂȘTILOR. „Când ai o lipsă de date, nu poți aplica o politică draconică”/ SUNTE
 25. Pingback: MITROPOLITUL cipriot NEOFIT: “Adevarul este ca a venit vremea examenelor credintei noastre si ne-au gasit pe toti, cler si popor, NEPREGATITI. Tot ce vedeti este LUCRAREA ANTIHRISTILOR ca sa pregateasca prin frica si teroare, HAOSUL, care va da nast
 26. Pingback: Discernamant in criza contemporana – DISCERNE
 27. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT: “Acesta este inceputul unei demonocratii pe care unii si-o doresc”. REACTIA FATA DE AMENZILE DATE DE POLITIA CIPRIOTA PREOTILOR SI CREDINCIOSILOR CARE AU VENIT LA SFANTA LITURGHIE: “Este chiar un pacat greu care se v
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare