Val de scumpiri si strategii de propaganda mincinoasa ale puterii

2-07-2011 2 minute Sublinieri

Luna iulie aduce scumpiri pe toată linia. Preţul la gazele industriale creşte cu aproape 10 procente, ceea ce va genera efecte în lanţ. Fiecare producător îşi va trece costul gazului în produsul de pe raft. Pe timpul verii, când consumul este scăzut, cu două-trei procente, la toamnă mai mult.

  • Realitatea.net:

E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie

Menţinerea preţului la gazele livrate populaţiei şi creşterea cu 10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permite distribuitorilor de gaze să nu mai acumuleze pierderi timp de câteva luni, însă în luna septembrie este necesară o nouă creştere a preţurilor, consideră E.ON România. (…)

Scumpirea gazelor se va reflecta în preţul alimentelor de bază

Gazele vor arde buzunarele agenţilor economici, dar şi al românilor. De vineri, abonaţii industriali vor plăti cu 10% mai mult pentru un metru cub de gaz. Producătorii de pâine, dar şi procesatorii de carne au anunţat deja scumpiri. Oamenii spun că nu vor face faţă unui nou val de scumpiri. “Şi aşa bugetele sunt foarte limitate, toată lumea a terminat economiile, la ora actuală nu cred că mai facem faţă unui val de scumpiri, a spus o femeie. “O să mâncăm mai puţin, până când o să murim”, a spus un român.

Agenţii economici plătesc mai mult cu 10% la gazele naturale, de la 1 iulie. “În procesul tehnologic, gazele sunt utlizate de exemplu la brutării, coacerea pâinii, dar poate fi în procesare, la industria laptelui, a cărnii, sigur acolo unde se utilizează gazele preţul final va include şi această majorare, a declarat Adrian Tighici, direcotrul SC Gaz-Est Vaslui. Producătorii din panificaţie, industria cărnii dar şi a laptelui îşi fac deja calculele. “O să crească costurile pe fiecare metru cub, şi atunci factura noastră o să crească cu 10, 20%, cât se hotărăşte să se scumpească gazul”, a spus Gheorghe Safir, reprezentant al unei firme de procesare carne.

“În cazul în care preţul la gaze va creşte cu un procent de 10% va fi o creştere a costului de producţie, deci la preţul pâinii cu amănuntul o creştere de 0,5 % “, a declarat Alexandru Smântână, reprezentant firmă de panificaţie. Aceasta este doar prima tranşă de majorare. Până în august 2012, tariful va creşte cu încă 20 % pentru agenţii economici.

Bucureştenii ar putea plăti aproape 170 de lei pentru gigacalorie

Bucureştenii vor plăti, de la 1 august, 169,88 de lei pentru gigacalorie, faţă de 124,5 lei în prezent, ceea ce reprezintă o creştere de 36,5%, dacă un proiect al CGMB, aflat în dezbatere publică, va fi adoptat. Tot din august, plata energiei termice va fi făcută în tranşe lunare egale. Conform viceprimarului Mircea Raicu, calculul plăţii lunare se va face pe baza consumului statistic din iarna precedentă. Astfel, se va face un total de plată pentru energia termică consumată iarna precedentă, care va fi împărţit la 12 luni, pentru nu se crea vârfuri de plată iarna. “La sfârşitul unui an, putem face regularizare. Cel care consumă mai mult va plăti mai mult şi invers”, spune Raicu.

În expunerea de motive a proiectului citat se spune că acestă majorare este necesară pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale RADET, iar necesarul subvenţiei municipalităţii scade de la 770 de milioane lei pe an la 610 milioane lei. Preţul de 169,88 lei este, conform documentului citat, sub cel mediu al gigacaloriei la nivel naţional, respectiv 197,69 lei (cu 14% mai mic).

Membrii PDL sunt instruiţi, prin intermediul unor documente primite pe e-mail, să spună la televizor şi în presă doar ceea ce doresc cei din conducerea partidului. Strategia este menită să minimalizeze evenimentele cu impact negativ în societate, provocate de calitatea slabă a guvernării sau declarațiile șocante ale președintelui. Potrivit unui document obţinut de „Adevărul”, Roberta Anastase îi învaţă prin e-mail pe democrat-liberali cum să-l apere pe Traian Băsescu în conflictul cu Moscova. În plus, în document se vorbeşte şi despre reorganizarea administrativă şi preţul gazelor pentru consumatorii economici.

In documentul amintit mai sus se precizează că majorarea de 10% a preţului gazelor pentru consumatorii economici nu va avea un impact major asupra preţurilor alimentelor. „Impactul majorării preţului la gaze pentru consumatorii agenţi economici va fi minor asupra preţului alimentelor, în medie 0,5 la sută. Costurile de producţie pentru acele produse care necesită gaze naturale nu vor creşte cu mai mult de 0,3 la sută”, sunt învăţaţi membrii PDL să spună în faţa reporterilor.

Mai mult, politicienii democrat-liberali trebuie să spună mesaje precum „era normal să mărim preţul gazelor. Populaţia este protejată de această majorare, nu i se aplică. Dar faţă de ultima modificare a preţului gazelor, în iulie 2009, preţul gazelor de import a crescut cu 60%. Numai anul acesta a crescut cu 15%” şi „nu are nici un rost să panicăm populaţia. Nu va resimţi creşterea preţului gazelor în produsele de consum”, pentru a atrage cât mai mulţi simpatizanţi.

Totuşi, reprezentanţii patronatelor din alimentaţie au anunţat că preţul majorat al gazelor îi afectează direct, iar scumpirea produselor va avea loc cât de curând.


Categorii

1. DIVERSE, Criza preturilor, criza alimentara

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare