Cum acoperea si justifica VATICANUL cruntele REPRESIUNI ale regimului NEOLIBERAL PINOCHET. Cugetari despre “NATURALETEA VARSARILOR DE SANGE”

10-04-2013 1 minut Sublinieri

represion

Vaticanul a minimizat crimele dictatorului chilian Augusto Pinochet pe care  le-a calificat drept “propagandă comunistă”, potrivit unor documente ale unor misiuni diplomatice datând din anii ’70, dezvăluite de site-ul WikiLeaks, relatează AFP, potrivit Mediafax.

O telegramă trimisă de ambasada americană pe lângă Sfântul Scaun, pe 18 octombrie 1973, cita o conversaţie cu cel care era, pe atunci, numărul doi în cadrul Secretariatului de Stat (Guvernul) al Vaticanului, Giovanni Benelli.

Telegrama, trimisă lui Henry Kissinger, la acea vreme şeful diplomaţiei americane, relatează că Benelli şi-a exprimat “preocuparea gravă şi pe cea a Papei faţă de campania internaţională reuşită a stângii, care prezintă o viziune complet falsă a realităţii chiliene”.

“Benelli a deplâns, mai exact, o acoperire exagerată a anumitor evenimente, ceea ce reprezintă rezultatul unuia dintre cele mai mari succese înregistrate de propaganda comunistă”, scrie autorul telegramei, subliniind că prelatul a apreciat că ‘acest lucru arată cât de mult pot influenţa comuniştii presa la nivel mondial în anii următori”.

În opinia adjunctului secretarului de stat al Vaticanului, “aşa cum este natural să se întâmple după o lovitură de stat, au existat vârsări de sânge în timpul procesului de epurare în Chile”.

Însă Benelli afirmă că episcopii chilieni i-au oferit asigurări că “informaţiile despre represalii brutale prezentate de presa internaţională sunt nefondate” şi că Pinochet şi junta sa “depun eforturi să aducă situaţia la normal”.

Această conversaţie a avut loc după cinci săptămâni de la puciul militar organizat de generalul Augusto Pinochet, care a înlăturat de la putere Guvernul socialist condus de Salvador Allende şi a condus la arestarea şi asasinarea a mii de simpatizanţi sau activişti de stânga.

Alte telegrame publicate de WikiLeaks arată că Vaticanul a realizat abia un an mai târziu amploarea reprimării lansate de regimul Pinochet, dar a refuzat să îl critice în mod deschis şi a menţinut relaţii diplomatice cu acesta. Italia l-a rechemat, însă, la vremea respectivă, pe ambasadorul său la Santiago, “protestând astfel faţă de politici inumane ale unor lideri chilieni”.

După trei ani de la lovitura de stat, când se opesc telegramele, izolarea regimului dictatorial din Chile s-a accentuat, însă Vaticanul şi-a continuat politica de “presiune exercitată cu discreţie”.


Categorii

1. DIVERSE, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Cum acoperea si justifica VATICANUL cruntele REPRESIUNI ale regimului NEOLIBERAL PINOCHET. Cugetari despre “NATURALETEA VARSARILOR DE SANGE”

  1. Pingback: MERKEL (SI) LA VATICAN. Papa Francisc vrea o EUROPA PUTERNICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare