Degradarea relatiilor umane sau Experimentul Pitesti generalizat/ VINE FOAMEA?/ Agenda FMI: privatizari, cresterea pretului la gaze si energie, disponibilizari masive/ EXODUL MEDICILOR SI DESFIINTAREA SPITALELOR/ Comisia Europeana vrea sa supravegheze “orice miscare a oamenilor”/ Agitatiile din Egipt conduc catre razboi civil?/ “OZN” DEASUPRA TEMPLULUI DIN IERUSALIM (Stiri 30 ianuarie – 3 februarie 2011)

3-02-2011 15 minute Sublinieri

Una dintre cele mai grave probleme care au distrus agricultura românească este că proprietatea privată nu e cu adevărat protejată.  Scenariul în care românii vor ajunge iar să sufere de foame pare puţin plauzibil, chiar dacă banca japoneză Nomura pune România pe locul 12 în lume în topul vulnerabilităţii la preţurile alimentelor. România are suficient teren arabil cât să hrănească 80 de milioane de oameni, nu-i aşa?

Nu-i aşa! Vulnerabilitatea este reală şi gravă. Mâncare se va găsi în continuare, problema este preţul ei. În cele mai sărace state UE, România şi Bulgaria, costul alimentelor depăşeşte jumătate din cheltuieli pentru o mare parte a populaţiei. La o scumpire cu 50% a alimentelor, familiile ar trebui fie să dea trei sferturi din venituri pe mâncare, fie să consume cu o treime mai puţin.

O scumpire cu 50% este, într-adevăr, un scenariu extrem dar nu imposibil. Preţurile materiilor prime agricole variază pe bursă de la simplu la dublu, de la un an la altul. Companiile de pe lanţul de producţie absorb o parte din şocurile pe termen scurt, dar nu o vor face la nesfârşit după ce vor constata că se instalează o tendinţă clară. La nivel mondial, există trei cauze majore ale crizei alimentare: culturile de biodiesel şi bioetanol care revendică o parte din potenţialul agricol, cererea în creştere de produse din carne – care necesită suprafeţe mai mari pentru aceeaşi cantitate de calorii şi calamităţile naturale care anul trecut i-au lovit pe aproape toţi marii producători agricoli.

Teoretic, creşterea preţurilor ar trebui să stimuleze producţia. Să-i încurajeze pe ţărani să cultive iar produse alimentare pe terenurile pe care acum le ţin pârloagă din cauză că nu li se pare rentabil să le cultive. În realitate, s-ar putea ca asta să nu se întâmple. Pentru că România are o problemă în plus. Regimul proprietăţii. După 20 de ani de tranziţie, două dintre componentele de proprietate au fost parţial reglementate constituţional şi în practica juridică – posesia şi dispoziţia. Al treilea însă, cel mai important, este în continuare neglijat: uzufructul. (…) Un exemplu: recent, un arendaş care administrează 60 de hectare, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, povestea cum arată calculele de afaceri în România. Preţul porumbului pe piaţa internaţională s-a dublat, iar producţia anul trecut a fost una record. Teoretic, producătorii ar fi trebuit să se scalde în profituri. În realitate, a fost furată producţia de pe 55 dintre cele 60 de hectare. În timpul ăsta, statul este mulţumit pentru că dă nişte subvenţii care nu folosesc la nimic.

În cazul unei crize alimentare şi în lipsa unui mecanism de responsabilizare a Poliţiei – şefii de post ar trebui concediaţi scurt, fără multe formalităţi, dacă nu reuşesc să elimine furturile agricole din arealul lor –, furturile agricole nu vor putea decât să se acutizeze. Proprietarii atraşi de preţul mare vor putea să-şi apere recolta doar cu preţul vieţii şi cu arma în mână. Unii vor pierde, iar alţii – chiar dacă vor câştiga – vor constata că legea nu e de partea lor. În Constituţie, proprietatea este garantată, dar în Realitate a rămas „un moft”.

Preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns la un nivel record in luna ianuarie, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), care arata ca recentele evenimente meteorologice de pe glob ar putea creste presiunea pe costul alimentelor, potrivit Reuters. Pentru a saptea luna consecutiv, indicele preturilor la alimente publicat lunar de FAO a inregistrat cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice in 1990, depasind valoarea record de 224,1 puncte consemnata in iunie 2008, cand au avut loc revolte in unele state din cauza pretului ridicat al alimentelor. (…)  Analistii cred ca pretul ridicat al alimentelor a fost un factor care a contribuit la recentele tulburari politice din Algeria si Tunisia, care s-au raspandit apoi in Egipt si Iordania.

 • Adevarul:

Stăpânii lumii au pregătit vasele de sclavi pentru Africa

Acum stau cu ele la porţile continentului, departe de focurile izbucnite peste noapte. Incendiul s-a întins cu repeziciune din Tunisia până-n Egipt. Au murit oameni şi vor mai muri. În numele Revoluţiei sunt împinşi sub şenilele de tanc.

Trei știri, aparent fără legătură, mi s-au încurcat în memorie săptămâna trecută. Prima a fost despre criza alimentară. Prețurile cresc, tot cresc. Și suntem în pragul unei foamete globale. Explicațiile, atât de stupide, sunt înghițite imediat. Fenomenele meteorologice extreme, deprecierea dolarului și alte cauze prezentate cu atâta emfază de marii specialiști în economie. Niciun cuvânt despre faptul că, în acest moment, peste 50% din cerealele comercializate în întreaga lume sunt folosite pentru hrana animalelor sau biocombustibili. Că numai Statele Unite produc atâtea cereale că ar putea hrăni 2 miliarde de oameni. Cam tot pe-atât se scoate şi din pământurile Braziliei, Chinei sau ale Australiei.

A doua știre a venit de la Constanța. Acolo, americanii de la gigantul CHS au dat 45 de milioane de euro pe un terminal de cereale. Nu suma contează. E un nimic. Informația adevărată e la final. Americanii și-au mărit rezerva de porumb și de grâu, prin această achiziție, cu 2 milioane de tone. Sunt ferm convinsă că cerealele nu vor ajunge în stomacul celor de peste ocean. Am vaga senzație că, în curând, noi sau alții ca noi vom cumpăra, desigur la un preț pe măsură, porumb și grâu de la ei.

A treia știre a venit de pe Wall Street. Ziarul cu același nume anunța că în acest moment clasa de mijloc din Africa este noua oază de profituri ale marilor companii. Africanii prind gustul mesajelor trimise de pe telefonul mobil, al meselor luate la restaurant şi al cumpărăturilor la supermarket, a anunțat gazeta americană. Estimările arată că în 10 ani piața de consum va ajunge la uriașa sumă de 1.400 de miliarde de dolari. Știrea e îngropată însă imediat. Căci Africa e în clocot. Revoluția a început. Oamenii ies în stradă pentru că prețurile alimentelor au sărit în aer. Vor libertate, vor o viață mai bună. Adică, pentru ceea ce am luptat și noi în urmă cu 20 de ani. Să trăim ca-n Occident. Să avem ce au cei din Vest. Și ni s-a dat. Iluzia unei vieți mai bune, sub forma unui telefon mobil, a unui televizor color cu 110 programe și a unei case pentru care vor plăti și copiii noștri. Avem de toate, însă ceea ce avem este cumpărat cu bani împrumutați. Fiecare împrumut are o dobândă și dăm înapoi dublu. Pentru asta ne luăm 2-3 joburi și ne rupem organismul până la 50 de ani. Ni se strigă-n urechi că suntem liberi. De fapt, ne-am născut cu lanțuri la picioare. Suntem sclavii celor puternici, celor care dau.

În Africa, marile companii au descoperit o nouă oază de profituri. După ce au pus lanțuri prin Europa de Est, se pregătesc acum pentru continentul negru. Dar asta nu se poate face în liniște. E nevoie de sânge. Pentru ca omul de rând să creadă din toți rărunchii lui că e liber și că va fi fericit.

PS. Importurile din Egipt, de fructe şi de legume, ale Uniunii Europene, în ultimii zece ani, au crescut de la 247.512 de tone la 481.439 de tone. Egiptul a devenit al treilea cel mai mare furnizor de legume pentru UE, după Maroc şi Israel.

Şi vânzătorii şi clienţii au ajuns la limita suportabilităţii costurilor, în urma scumpirii alimentelor de bază în toată lumea. Cine va ceda de data asta? La orice majorare a preţurilor materiei prime, patronatele anunţă la unison scumpiri ale alimentelor. Până în prezent, nici un producător nu a declanşat un război al preţurilor pentru a obţine profit din mărirea volumului de vânzări. Preţurile la alimente au urcat în ultima perioadă de timp, iar tendinţa de creştere se va menţine şi pentru perioada următoare a anului, după cum au anunţat oficialii patronatelor din industria alimentară. De ani de zile, producătorii anunţă periodic creşteri de preţuri, care de cele mai multe ori se văd şi la preţul afişat la raft, invocând în principal majorarea preţurilor la materia primă sau preţul crescător al carburanţilor. (…)

 • Adevarul:

Îşi retrag băncile elene banii din România?

Grecia îşi restructurează datoriile pe furiş

Viitorul economiei, stabilit la Davos

***


Reprezentanţii FMI au solicitat revederea modului de calcul al preţului gazelor naturale şi liberalizarea pieţei, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu delegaţia condusă de Jeffrey Franks. Totodată s-a convenit cu Fondul ca trei din cele şapte mine ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) să fie închise până în 2018. UPDATE MEC: Propunerea de liberalizare aparţine FMI. ANRE face o analiză şi o va prezenta Guvernului. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut Ministerului Economiei să liberalizeze preţul gazelor pe piaţă, dar şi să schimbe formula de calcul a preţurilor, a declarat ministrul Ion Aritondupă întâlnirea cu delegaţia FMI.

“Am discutat cu misiunea FMI despre paşii care trebuie făcuţi pentru a asigura creşterea economică a României, inclusiv despre situaţia din minerit şi preţul gazelor în perioda următoare”, a afirmat Ion Ariton. Ministrul Economiei a mai precizat că FMI doreşte ca “preţul gazelor şi, de altfel, de la întreg procesul de energie să fie liberalizat”. “Noi, în cursul anului acesta, probabil undeva la jumătatea anului, va trebui să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul pentru că sunt probleme pe preţul reglementat. Ne solicită o reverificare a acestor preţuri şi o liberalizare a preţului energiei pe piaţă”, a mai spus Ariton. Potrivit specialiştilor, aceste modificări ar putea influenţa facturile pe care le plătesc consumatorii industriali.

Pe de altă parte, potrivit lui Ariton, a fost convenit cu Fondul un program de restructurare legat de Compania Naţională a Huilei (CNH), urmând ca trei din cele şapte mine să intre într-un proces de închidere. “Legat de sistemul minier, am ajuns la o concluzie împreuna cu cei de la FMI şi CE. Va trebui să prezentăm într-o perioadă relativ scurtă, chiar până la sfârşitul săptămânii, un program de restructurare legat de Compania Naţională a Huilei, unde sunt cele şapte mine. Vrem să prezentăm un program de restructuare a acestui sistem, patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere, până în anul 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat”, a precizat Ariton. Acesta mai spune că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii FMI nu a fost abordat subiectul numărului de personal de la aceste mine, ci s-a discutat despre soluţiile de reintegrare şi reconversie profesională. (…)

FMI şi Comisia Europeană au cerut autorităţilor române din energie să nu mai reglementeze tarifele la electricitate şi gaze pentru agenţii economici. Preţul gazelor de producţie internă este în prezent la jumătate faţă de cel de pe pieţele externe, iar alinierea lor bruscă ar putea însemna o majorare de 80%, adică un impact semnificativ asupra facturilor finale plătite de populaţie. (…)

Privatizarea companiilor de stat şi asigurarea finanţării deficitului preponderent prin atragerea de surse externe vor reprezenta principalele obiective ale viitorului acord cu Fondul Monetar Internaţional(FMI), chiar dacă nu vor fi explicit menţionate în noua înţelegere, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României(BNR), Mugur Isărescu. Oficialul BNR le-a spus, joi, trezorierilor din băncile comerciale că organismele internaţionale insistă pe pregătirea instituţională în vederea asigurării unei finanţări pe termen lung de pe pieţele internaţionale, potrivit unor surse bancare. (…)

***


In Romania exista 1,9 medici la mia de locuitori, comparativ cu media celorlalte tari europene de 3,5 medici la mia de locuitori. Din 2007 si pana in prezent, au parasit Romania peste 8.000 de medici specialisti, din cei 40.000 de medici cu drept de libera practica, cheltuielile statului numai cu scolarizarea acestora fiind de peste 64 milioane de euro. “Daca se va pastra acest ritm, vom ajunge la stadiul in care sa avem spitale dotate, dar care vor functiona pe post de muzeu. Pacientii le vor vizita, fara a beneficia insa de asistenta medicala”, sustine Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

El a explicat care sunt cauzele care duc la “exodul medicilor”, “o problema de interes national si de siguranta nationala”:

 • profesionalismul medicilor, pentru ca daca nu s-ar adapta intr-un sistem performant nu ar putea pleca;
 • in Romania, medicii nu pot pune in practica ce au invatat in facultate si in anii de pregatire postuniversitara;
 • starea conflictuala din Romania, care se transfera si in sistemul medical.(…)

“Principala problema a sistemului de sanatate romanesc este subfinantarea cronica”, sustine dr. Astarastoae, fapt dovedit de toate statisticile realizate pana in prezent. Comparativ cu 3,2% din PIB, media alocariilor bugetare din ultimii 20 de ani in Romania, tarile central si est-europene au alocat 7,3%, iar statele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare intre 10 si 12%.

Cseke:111 spitale vor fi comasate, 71 vor deveni cămine pentru bătrâni. Nu vor fi disponibilizări

182 de spitale vor dispărea după comasare. Alte 117 de uniţăţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni sau în centre de permanenţă. Ministrul Sănătăţii susţine însă că personalul medical care lucrează în prezent în spitalele care vor fi reprofilate nu va fi disponibilizat. Medicii şi asistenţii care vor refuza să muncească în cadrul căminelor de bătrâni, vor fi transferaţi la alte spitale.

“Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante”, a declarat Cseke Attila, în cadrul unei conferinţe de presă. (…)

Sindicaliştii, despre comasarea spitalelor: Cseke Attila dezinformează. Vezi lista unităţilor sanitare afectate

(…)Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Tesa din Sănătate, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, nu are un acord al sindicatelor privind desfiinţarea şi comasarea a 182 de unităţi sanitare. Mai mult, sindicaliştii îl acuză pe acesta de “dezinformare”.

“Federaţia Tesa nu are niciun fel de acord în această privinţă cu Ministerul Sănătăţii. Federaţia Tesa s-a opus şi se opune în continuare acestui stil de reformă în care consultarea cu sindicatele este mimată iar deciziile se iau brutal fără a se face analize corecte, precizează sindicaliştii, într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax.

“Spitalele mici sunt deposedate în acest fel de personaliatea juridică şi de managementul local. Acest proces este cât se poate de clar unul de centralizare! Este vorba mai degrabă de un mod perfid de a da oamenii afară, în special din sectoarele Tesa, într-un mod iresponsabil, în primul rând din localităţi mai mici unde este în fapt mai multă nevoie de locuri de muncă şi de servicii sanitare”, se mai arată în comunicat .

Comasarea, închiderea sau transformarea spitalelor în camine de bătrâni nemulţumeşte pe toată lumea.

Primari, medici şi pacienţi din spitalele vizate nu sunt de acord cu planurile ministerului şi spun că vor face tot ce le stă în puteri pentru ca acestea să nu dispară.

(…) Slujitorii Legii uită adesea că societatea şi-i imaginează alt­cumva, sobri şi măsuraţi îndeosebi. Nu bulevardieri şi bădărani, cu aere de sectorişti ori şefi de post, cum se întâmplă uneori. De aceea mă îngrijorează apucăturile de „gabori” ale multor procurori, dorinţa lor de a se comporta miliţieneşte, prin limbaj şi gesturi, başca agăţându-şi la brâu pistoalele. În loc să rămână procurori, ei sunt înnebuniţi să se transforme în purtători de pulane şi cătuşe, şi zău că nu ăsta le este statutul!

Piteştiul şi-a căpătat o tristă faimă prin „Fenomenul” ce i-a împrumutat numele. De vreun an şi ceva, avem şi un „Experiment Piteşti” în justiţia monitorizată cu osârdie de la Bruxelles. Acolo, în oraşul în care lalelelor li s-a închinat o simfonie nescrisă încă, s-a pus la cale o încercare judiciară de mare răsunet mediatic. Iar dosarele de corupţie curg întruna, umplând arestul poliţiei de răufăcători spurcaţi la ciubucuri.

S-a ajuns la acea colaborare ideală – propovăduită deunăzi de clarvăzătorul preşedinte Băsescu –, între procurori şi judecători. În curând, „experimentul” acesta se va extinde în toată ţara, în dispreţul teoriei probelor în procesul penal. Căci „Experimentul Piteşti” asta îşi propune, să răstoarne prin simple presupuneri prezumţia de nevi­novăţie şi principiul legalităţii probelor. Treptat, vom vorbi despre instanţa de pe lângă parchet şi nu invers, cum din greşeală mai apare azi pe zidurile unor tribunale şi curţi de apel.  (…)

Numărul sinuciderilor este în creştere, iar specialiştii pun fenomenul pe seama deteriorării relaţiilor interumane, dar şi a lipsei de speranţă, de bucurii şi de valori.

Aparent, au ales să moară fără vreun motiv solid, iar diagnosticul medicilor în cazul lor a fost simplu: depresie. “Cei aflaţi în situaţia lor nu fac însă decât să îngroaşe statisticile noastre. Şi aşa, în ultima parte a anului trecut (lunile noiembrie şi decembrie), numărul sinuciderilor a crescut cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a lui 2009″, au explicat pentru EVZ surse din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”.

Şi, ţinând cont de acestea, specialiştii – aşteptaţi să prezinte, în câteva săptămâni, Raportul naţional pentru 2010 – estimează că este posibil ca, atunci când vor trage linie, să aibă de-a face cu un nou record sumbru la acest capitol. Iar psihoterapeuţii şi specialiştii în criminalistică şi criminologie au câteva explicaţii pentru motivele care au generat această stare de “depresie naţională”. Şi ele nu sunt legate neapărat de criza economică, aşa cum s-a tot discutat, ci sunt mult mai profunde: degradarea relaţiilor interpersonale, criza de identitate a naţiunii, lipsa valorilor, a bucuriilor şi a speranţei.

“Conjunctura socială afectează foarte mult obiectivitatea, felul de a gândi. Omul nu mai percepe ceea ce i se întâmplă ca pe ceva firesc şi trecător, ci devine extremist“, cu alte cuvinte nu mai acceptă niciun fel de rabat de la ce şi-a propus şi constată că are resurse financiare din ce în ce mai reduse şi că nu mai poate realiza tot ce realiza acum câţiva ani, când îşi permitea să cumpere anumite lucruri, să aibă anumite destinaţii pentru concediu şi aşa mai departe, conchide specialistul în criminologie.

Mai mult, psihoterapeutul Daniela Gheorghe consideră că unul dintre motivele pentru care oamenii recurg la sinucidere este “destructurarea psihologică“. Aceasta survine pe fond istoric şi este amplificată de criza de identitate a naţiunii. “Comunismul ne-a zbuciumat atât de tare că ne-am pierdut reperele şi valorile. De aceea, românii pleacă din ţară atât de uşor şi apoi le este dor de tot ce au lăsat în urmă”, afirmă aceasta. ”

Apoi, dacă ne uităm la felul în care reacţionează românii la moartea unei vedete, ne dăm seama cât de depresivi sunt”, pre cizează psihoterapeutul, care subliniază că, în acest fel, apar problemele de echilibru, pe care criza economică nu face decât să le adâncească. (…)“La noi nu mai există speranţă, nu mai există bucurii, nu mai există valori. Chiar dacă noi, ca naţiune, avem un spirit puternic de rezilienţă şi de vindecare, această dezbinare nu face bine nimănui”, susţine aceasta. (…)

***


Potrivit noului sistem de monitorizare a călătoriilor cu avionul, numerele de telefon, adresele, numărul cardului de credit, emailul şi alte detalii ale călătorilor vor fi puse, la cerere, la dispoziţia poliţiilor din UE. Cotidianul britanic The Telegraph se teme că datele personale ale britanicilor care vor călători în Europa vor ajunge şi în mâinile poliţiştilor din România şi Bulgaria, două ţări în care “corupţia în rândul oficialilor forţelor de ordine este larg răspândită”.

Potrivit noului sistem de monitorizare a călătoriilor cu avionul, numerele de telefon, adresele, numărul cardului de credit, emailul şi alte detalii ale călătorilor vor fi puse, la cerere, la dispoziţia poliţiilor din UE. Sistemul a fost propus miercuri ca o măsură antiterorism, menită să urmărească parcursul tuturor călătorilor şi să permită poliţiştilor din UE să acceseze baza de date dacă au suspiciuni legate de o infracţiune gravă, chiar dacă fapta nu ar fi penalizată, de pildă, în ţara de origine a suspectului. Promotorii libertăţilor civile se tem că noul sistem UE de monitorizare îi va face pe britanici mai vulnerabili în faţa erorilor justiţiei, în condiţiile unei îngrijorări tot mai mari legate de politicile UE şi de lipsa de garanţii sau standarde judiciare în unele ţări europene, scrie The Telegraph.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de directivă UE privind Registrul cu Numele Pasagerilor (RNP), propunere menită să contribuie la combaterea formelor grave de criminalitate şi a terorismului. Propunerea prevede obligaţia transportatorilor aerieni de a furniza statelor membre UE date privind pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul UE, garantând, în acelaşi timp, un nivel ridicat de protecţie a vieţii private şi a datelor cu caracter personal, potrivit unui comunicat al Comisiei. Datele din Registrul cu Numele Pasagerilor (RNP) constau în informaţiile furnizate de pasageri şi colectate de transportatori cu ocazia rezervării biletelor şi la îmbarcare.

În practică, multe autorităţi însărcinate cu aplicarea legii din statele membre colectează deja date de tip RNP, de la caz la caz sau pentru anumite zboruri. Propunerea Comisiei ar permite o utilizare mai sistematică a datelor pentru toate zborurile relevante şi ar crea o abordare coerentă în toate statele membre. Acest lucru va evita existenţa unor niveluri inegale de protecţie a datelor cu caracter personal, precum şi a unor deficienţe în materie de securitate, costuri crescute şi a unei incertitudini juridice pentru transportatorii aerieni şi pasageri, a argumentat Comisia. În prezent, Statele Unite, Canada şi Australia obligă transportatorii aerieni din UE să pună la dispoziţie datele de tip RNP pentru toate persoanele care călătoresc cu avionul dinspre sau către aceste ţări. Experienţa acestor ţări, precum şi cea a statelor membre ale UE care utilizează datele de tip RNP, indică faptul că aceste date sunt necesare pentru combaterea formelor grave de criminalitate şi a terorismului, arată CE. Executivul precizează că vor fi necesari aproximativ doi ani pentru negocierea propunerii în cadrul Consiliului de Miniştri al UE şi al Parlamentului European.

Nota noastra: Da, adevarul e ca e mare “consolare” sa stii ca esti intr-un supra-stat totalitar dar… necorupt. De fapt, revenind la subiect, sa intelegem ca CE deja aplica principiul “cauta teroristul, nu bomba”?

 • DW:

Datele personale ale celor care călătoresc cu avionul ar urma să fie stocate timp de 5 ani, spune CE »

Comisarul pentru Afaceri Interne al UE, Cecilia Malmström, este convins că această măsură poate combate mai eficient terorismul. În schimb, Parlamentul European priveşte, cel puţin deocamdată, cu rezerve această propunere.

Marea colectare

Comisia Europeană doreşte ca pe viitor să fie stocate nu mai puţin de 19 date persoane ale pasagerilor care zboară în afara Europei sau care sosesc în UE pe cale aeriană. Conform proiectului Comisiei, aceste date ar urma să fie colectate de companiile aeriene care asigură respectivele zboruri. Este vorba de numele şi prenumele pasagerilor, adresa personală a acestora, modul de efectuare a plăţii biletelor, numărul cardului de credit cu care a fost efectuată plata, precum şi despre eventuale preferinţe culinare ale pasagerilor. Comisia spune că autorităţile americane stochează deja datele personale ale tuturor celor care călătoresc cu avionul către Statele Unite. (…)

Pentru moment, proiectul prezentat de Malmstrom prevede colectarea tuturor datelor personale ale pasagerilor care zboară către Statele Unite, urmând ca peste doi ani miniştrii de Interne ai UE să ia în calcul, după unele evaluări, şi stocarea datelor personale ale persoanelor care călătoresc în interiorul spaţiului aerian european. Aceste detalii apar într-un document prezentat în exclusivitate de postul public de radio din Germania.(…)

Manfred Weber, la rândul său parlamentar european creştin-social, nu susţine propunerile Comisiei.

“Am creat spaţiul Schengen în cadrul UE, garantând libertate de circulaţie a europenilor. Acest lucru a reprezentat un mare pas înainte peste Europa. Din punctul meu de vedere este de neconceput ca orice mişcare a oamenilor de pe acest continent să fie înregistrată şi stocată. Asemenea măsuri ar sugruma libertatea de circulaţie”, a arătat Weber.

Pericolul egiptean. Sau mai frumos spus, alternativele Egiptului

 • Contributors

[Theophyle]: Structura unei revolte in Lumea Araba

Cateva mentiuni care trebuie sa ne atentioneze in legatura cu evenimentele probabile in viitor:

1. Conducerile majoritatii statelor arabe din zona sunt batrane, deci in curand vom vedea noi conduceri. Sunt sanse ca tranzitia sa devina sangeroasa, cu amestecul unor puteri globale sau locale.
2. Soarta majoritatii statelor din regiune este strans legata de ceea ce se intampla si se va intampla in zilele urmatoare in Egipt. Un Egipt in haos si slabit este o invitatie pentru un conflict de mari dimensiuni in aceasta regiune.
3. Evenimentele din regiune pot aduce preturile petrolului la cote fara precedent, producand o inflatie devastatoare in occidentul industrializat.
4. Caderea Egiptului in haos va lasa regiunea fara arbitru si va conduce la o confruntare directa si iminenta intre Iran si Israel.
5. Inca nu este clara pozitia si posesiunile politice ale Chinei in regiune, inclin sa cred ca China isi va disputa influenta cu SUA, Uniunea Europeana  si Japonia in regiunile vulnerabile, cum ar fi Kuwaitul.

[Alin Fumurescu]: …principiul dominoului resapat (mineriadele in varianta araba)

(…) Sincer, ma bucur pentru egipteni si mi-e mila de ei. Ma bucur, pentru ca vor avea o sansa. Pentru ca isi vor aminti cu placere, chiar peste douazeci de ani, de entuziasmul care i-a scos atunci in strada si de frumusetea sperantelor pe care le-au avut. Ma bcuur pentru ca vor de ce sa-si aduca de-aminte. Si mi-e mila, pentru ca de sperantele de azi se va alege praful, pentru ca meschinaria va ucide idealismul, “realismul” va avea ultimul cuvant si multi vor ajunge sa-l regrete de-a binelea pe Mubarak.

Precum oamenii, fiecare popor isi poarta crucea. Si mineriadele.

Am mai vazut apoi sub soare ca nu cei iuti alearga, ca nu cei viteji castiga razboiul, ca nu cei intelepti castiga painea, nici cei priceputi bogatia, nici cei invatati bunavointa, ci toata atarna de vremuri si de imprejurari.” (Eclesiastul, 9:11)

59% dintre egipteni îi susţin pe islamişti, arată ultimul sondaj

Cetăţenii americani, avertizaţi în legătură cu pericolul terorist din lume

ONU: Coreea de Nord are cel puţin o instalaţie nucleară secretă

 • Gandul:

Zeci de mii de opozanţi şi susţinători ai regimului din Yemen manifestează la Sanaa

Vulnerabilitatea care afectează 900 DE MILIOANE DE INTERNAUŢI. Toţi utilizatorii de Windows sunt sfătuiţi să-şi protejeze sistemul

 • Antena3:

Site-ul WikiLeaks, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace

Reportaj Wired: Cum a ajuns Râmnicu Vâlcea centrul infracţiunilor cibernetice

***


Globul de lumină care a coborît, a planat şi apoi a dispărut deasupra Muntelui Sionului – mai precis, chiar deasupra moscheii al-Aqsa, al treilea loc sfînt al Islamului – a reuşit să-i contrarieze pe toţi. Pe Internet fac furori mai multe înregistrări ale unui fenomen care ar putea fi primul OZN surprins deasupra Ierusalimului.

Globul de lumină care a coborît, a planat şi apoi a dispărut deasupra Muntelui Sionului – mai precis, chiar deasupra moscheii al-Aqsa, al treilea loc sfînt al Islamului – a reuşit să-i contrarieze pe toţi. Asta pentru că fenomenul produs săptămîna trecută a fost surprins din patru unghiuri diferite de oameni care nu se cunosc, ceea ce scade probabilitatea unui fals. Ipotezele vehiculate pînă acum vorbesc fie de dovada incontestabilă a existenţei inteligenţei extraterestre, fie de un prototip ultrasecret al armatei israeliene, fie – aceasta fiind opinia mistciilor evrei – de apariţia zeului iudaic Elohim. Cert e că, dacă e un fals, aceasta a fost foarte bine regizat.

Nota noastra: un material foarte interesant despre Mitropolitul Tit Simedrea si indarjirea instantelor israelite de comemorare a Holocaustului fata de arhiereii Bisericii Ortodoxe Romane.

***

 • Antena3 si Videonews:

O furtună de zăpadă a paralizat o treime din teritoriul SUA

O uriaşă furtună de zăpadă a paralizat aproape total activitatea pe o treime din teritoriul Statelor Unite, din Texas până la Chicago. Peste 10.000 de curse aeriene au fost anulate, iar şoferii se luptă cu poleiul şi cu troiene de peste doi metri înălţime.

Ninsorile şi viscolul au cuprins 25 din cele 50 de state americane. Oamenii au fost sfătuiţi să rămână acasă iar automobiliştii care s-au încumetat, totuşi, să pornească la drum au avut surprize din cele mai neplăcute.

În patru state federale s-a decretat starea de urgenţă. Şcolile şi serviciile publice au rămas închise, iar mari oraşe ca Dallas sau Kansas City par pustii acum.

Stratul de zăpadă măsoară deja zeci de centimetri în Oklahoma, acolo unde acoperişul unei clădiri s-a prăbuşit deja. Sute de vehicule sunt blocate de troiene iar altele pur şi simplu au îngheţat, pe o temperatură ce a coborît, pe alocuri, cu mai mult de 30 de grade sub zero.

Două din cele mai mari aeroporturi ale ţării, cele din Dallas şi Chicago, au fost temporar închise din cauza furtunii. A fost de ajuns pentru ca întregul trafic aerian să fie cuprins de haos.

Ciclonul Yasi face ravagii în Australia: Sute de mii de oameni au fost evacuaţi

Australia este lovită de un ciclon care s-ar putea dovedi cel mai puternic din istoria ţării. Furtuna s-a năpustit asupra statului Queensland, devastat, deja, luna trecută, de inundaţii catastrofale. 400.000 de oameni trebuie să înfrunte vijelia, iar printre ei se află şi sute de români. Până acum, nu s-au semnalat victime, dar oraşe întregi sunt devastate.

Primele valuri uriaşe aduse de ciclonul Yasi au lovit ţărmul australian. Au urmat rafale de vânt de aproape 300 de kilometri pe oră, care au doborât acoperişurile, au distrus liniile electrice şi au smuls din rădăcini copacii.

Oamenii s-au încuiat în case, aşteptând trecerea primului ciclon din categoria a cincea înregistrat în Australia din 1918.
Peste 10.000 de localnici şi turişti au fost cazaţi în 20 de adăposturi publice. Alţi zeci de mii de oameni şi-au părăsit locuinţele. Patru mii de soldaţi sunt mobilizaţi pentru a veni în ajutorul sinistraţilor, îndată ce va trece furtuna.

Aproape 200.000 de gospodării sunt lipsite de curent electric. Potrivit presei locale, într-unul din oraşele cel mai greu lovite, 90 la sută din clădirile de pe strada principală sunt avariate. Localnicii se străduiesc să-şi blocheze uşile şi ferestrele pentru ca apa să nu le intre în case.

Acum 35 de ani, zeci de oameni au murit într-un oraş devastat de un ciclon, în nordul Australiei. Iar furtuna de acum este mult mai puternică.


Categorii

Acordul cu FMI, Criza preturilor, criza alimentara, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Degradarea relatiilor umane sau Experimentul Pitesti generalizat/ VINE FOAMEA?/ Agenda FMI: privatizari, cresterea pretului la gaze si energie, disponibilizari masive/ EXODUL MEDICILOR SI DESFIINTAREA SPITALELOR/ Comisia Europeana vrea sa supravegheze “orice miscare a oamenilor”/ Agitatiile din Egipt conduc catre razboi civil?/ “OZN” DEASUPRA TEMPLULUI DIN IERUSALIM (Stiri 30 ianuarie – 3 februarie 2011)

 1. Tocanita de capitalism: reteta expansiunii
  -Se iau 5-6 tari emergente indelung conservate in zeama acra a unor dictaturi ermetic inchise;
  -se transeaza daca bucatile sunt prea mari, in portii mai mici si usor de manevrat;
  -se spala bine continutul lor (locuitorii) cu un otet soft, bazat pe ingrediente pritenoase dintre care cele mai importante sunt: traiul indestulat, libertatea cuvantului, dreptul la proprietate;
  -se fierb la foc iute valori precum dragostea, increderea in semeni, nationalismul, spiritul de sacrificiu, intrajutorarea, munca;
  -se prepara cu ele un sos gros peste care se pun din abundenta condimentele libertinajului, desfraului, competitiei, imbogatirii rapide si fara munca, exploatarea semenului;
  -se flambeaza cu mult suc de viciu;
  -se inchide compozitia cu esenta de ipocrizie;
  -compozitia se amesteca bine in mixerul progresului uman;
  -dupa ce continutul a devenit omogen, iar bucatile au devenit inecate in sosul de mai sus, se adauga sarea legilor mai aspre (liberei concurente, muncii, reformei statului etc) pentru fragezire;
  -se adauga cele mai bune trufe ale tarilor respective: fabrici, uzine, terenuri, proprietati. Se fierbe la foc mic, cu multa grija pentru a nu da in foc;
  -se amesteca continutul pana cand se pun toate trufele in marea oala a capitalismului;
  -se iuteste focul si se strivesc bucatile pana cand toate trufele sunt incapute in oala;
  -se inchide focul si se aseaza masa ;
  -se serveste din platouri frumos ornate cu harta lumii.

 2. Imi spunea cineva acum 2-3 ani, ca si pe la Sf Manastire Frasinei au aparut pe cer ‘lumini’. Ocoleau perimetrul manastirii la mare distanta.
  Or fi fost rugaciunile parintilor atat de puternice incat OZN-urile sa nu indrazneasca mai mult ?
  Or fi fost teste – o cantarire-evaluare a puterilor ? Rugaciuneile unor asceti vs efecte ocultism ?

  Coincidenta sa nu, in orasul Olanesti, situat peste deal la cativa km, o anumita minoritate a cumparat multe proprietati.

 3. gherasim
  Exces de…carne si condimente 😀 in tocanita ceia!O asemenea “delicatesa” nu poate fi servita decit cu urarea:Sa va(ne)stea-n git! Ay! :-S

 4. Doamne ajuta.

  Despre civilizatii extratereste, nave, nasa, etc se fabuleza incredibil…
  Imi este rusine auzind oameni in toata firea care dezbat asa probleme copilaresti.

  Bine spunea parintele Paisie ca stia pe unu’ care a ajuns la Dumnezeu cu u posmag pe zi – fara inteligente superioare, navute spatiale, si alte amagiri.

  Cred ca a venit si pentru noi momentul in care vrand nevrand, cu un posmag pe zi, in ,,OZN-ul” smereniei, iubirii si rugaciunii sa plecam in cautarea lui Dumnezeu.

  Sa aveti pace in inima.
  SINAXA

 5. @SINAXA,

  Probleme “copilaresti”… Nu e asa. Aceste aparitii fac parte din lucrarea de inselare demonica, care acum ni se serveste in portii mici, urmand sa se arate in toata “splendoarea” la momentul potrivit. Pana si Parintele Cleopa a avut de-a face cu astfel de manifestari. Pilotii cunosc fenomentul si unii au facut si publice experientele lor. Ma intreb daca acestea sunt semnele ciudate in cer si pe pamant (cercurile din lanuri) despre care se vorbeste in Evanghelii…

  In privinta FMI, totul este clar acum pentru toata lumea, FMI-ul isi desavarseste opera de distrugere a tarii noastre… “operatie reusita (pt ei), pacientul mort”. Acum vor sa ia si organele mortului…

 6. @SINAXA,
  OZN-urile sunt apariţii diavolesti spre întărirea şi vădirea celor care nu vor să creadă în Bunul Dumnezeu (inclusiv papa, care mărturisea că şi extratereştrii, dacă există, sunt făpturile Lui Dumnezeu – şi avea dreptate căci şi diavolii sunt creaţi de Bunul Dumnezeu, însă el nu o spunea până la capăt. el lansa în lume, pentru cei puţin întăriţi în credinţa cea adevărată, negarea Evangheliei în care nu s-a scris despre extratereşti ci doar despre minuni al diavolilor – semne pe cer).
  Şi astăzi de dimineaţă am înţeles că ortodocşii când se însemnează cu semnul Sfintei Cruci mărturisesc pe Tatăl din cer, pe Fiul ce S-a pogorât pe pământ şi pe Duhul Sfânt ce acoperă tot pământul cu plinirea Lui. Iar catolicii, cu crucea răsturnată, mărturisesc pe tatal căruia ei se închină şi care este în adâncuri (iad), pe cuvântul tatălui lor ce îşi afă darul maxim pe pământ (cu învăţăturile lui lumeşti şi imposibil de a-şi ridia ucenicii mai sus de pământ) şi duhul ce se află de la tatăl lor şi, aşa cum mărturisesc, şi de la fiul tatălui lor (duhul lumesc), ce se află (ca învăţătură)între pământ şi iad.
  Cât despre FMI… Îmi pare rău că am înţeles prea târziu. CREDITELE DE ÎMPRUMUT pentru sporirea luxului SUNT CONTRACTE FĂCUTE CU DIAVOLUL spre pierderea sufletului.

 7. Profetiile schimonahiei Macaria:

  Razboi, razboi va fi pretutindeni; vor incepe sa se bata unii pe altii cu bîtele si multi vor fi ucisi. Cînd se bat cu bîtele, toti vor rîde, dar cand incep sa se împuste, toti vor plînge. (4 martie 1992). pag 218

  În curand veti ramane fara paine (29 ian 1989).
  In curand nu veti mai avea apa, mere, cartofi (19 dec 1987).
  O foamete mare fara paine – vom ruper cojile pt a le imparti. (18 feb 1988)
  O marerascoala ca avea loc. Oamenii vor incepe sa fuga din orase. Vor alerga pretutindeni; nimeni nu va mai ramane in casa sa. Nu va mai fi osibil sa stai acasa – nu va mai fi nimic de mancare, nici macar paine. (28 dec 1990)
  Dar daca ne rugam Mantuitorului, Maici Domnului si proorocului Ilie, nu vom fi lasati sa murim de foame; vor supravietui cei ce au crezut in Dumnezeu si s-au rugat sincer (27 iun 1988).
  Cand monahii vor fi alugati, nu vor mai fi recolte in manastiri. (18 feb 1988 ) pag . 219

  Ghenadie Durasov – Schimonahia Macaria – ajutatoarea celor in suferinta – Bunavestire – Bacau 2001

 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ONU ne va da sa mancam insecte? Se agita din nou teza: POPULATIE NUMEROASA = FOAMETE GLOBALA
 9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: DESPRE OMUL “TRANSPARENT”, PERMANENT OBSERVAT, CONTROLAT SI DEPERSONALIZAT AL BIG BROTHERULUI DIGITAL
 10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CARD DE IDENTITATE ELECTRONIC UNIVERSAL PENTRU IMIGRANTI. O propunere a sefului Interpol
 11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revolutiile foamei si dezastrele ne duc in pragul unei noi crize
 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NOUA ORDINE MONDIALA INSEAMNA FOAMETE: ONU, Societe Generale si presa de profil economic umfla subiectul foametei ce va sa vina
 13. Pingback: UPDATE: UN 11 SEPTEMBRIE PENTRU NORVEGIA SAU/SI PENTRU EUROPA? OSLO: atentat sangeros in apropiere de sediul guvernului, 87 de morti si zeci de raniti
 14. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
 15. Pingback: Bill Gates vrea REVOLUTIE DIGITALA pentru combaterea FOAMETEI. OMG si legaturile dintre Gates, Rockeffeler, Banca Mondiala si MONSTANTO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: Intrebarea anului 2013: VA MAI FI OARE OMENIE PE PAMANT? Noua “etica” a relatiilor sociale: ANGAJATUL “IDEAL” sau NOUL SCLAV NEFERICIT, gardienii de personal, oamenii-produs si pensionarii DEPORTATI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
 17. Pingback: EFECTUL LUCIFER IN VARIANTA CORPORATE: angajatii YAHOO, obligati sa se CONCEDIEZE reciproc! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare