Vizite la familiile greu încercate și la bolnavii din spitalele Norvegiei

22-04-2016 2 minute Sublinieri

_DSC0041 

Vizite la familiile greu încercate și la bolnavii din spitalele Norvegiei

În perioada 15-22 aprilie 2016 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a vizitat comunitățile românești din Regatul Norvegiei. Și anul acesta, înaintea prăznuirii Sfintelor Paști, părintele episcop a împărtășit cuvinte de învățătură, calde și pregnante, a spovedit preoții și credincioșii, aducând alinare îndeosebi familiilor greu încercate din Norvegia, părinților despărțiți forțat de copiii lor și mai multor tineri și copii bolnavi internați în spitalele din Bergen și Oslo. Cu prilejul acestor vizite pastorale, în toate parohiile românești au fost lansate programe filantropice destinate familiilor defavorizate din România.

_DSC0045Copiii de la școlile parohiale românești, și de această dată, au primit din mâinile arhiereului slujitor mai multe daruri, ca prelungire a Darurlui Euharistic oferit de Biserică, fiind îmbrățișați în grijă pastorală, alături de părinții lor. Părintele Episcop Macarie s-a întâlnit și cu tinerii din filialele Centrului de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, fiind călăuziți în fața provocărilor societății secularizate, dezvoltând frumoasele programe recreative și duhovnicești și pregătind întâlnirea generală a tinerilor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, în Mănăstirea Ikast, în zilele de 21-22 mai.

Pe lângă vizitele în comunitățile și în familiile credincioșilor români și scandinavi, Preasfințitul Macarie a slujit la altarele euharistice, în fiecare după-amiază, Liturghia Darurilor înainte sfințite, bucurându-se de ostenelile duhovnicești ale adulților, tinerilor și copiilor, în rugăciune stăruitoare și ajunare îndelungată, ofrande aduse Preamilostivului Dumnezeu pentru familiile greu încercate din Norvegia și pentru creștinii prigoniți din întreaga lume.

După slujbele săvârșite în biserica parohială din Oslo, în zilele de vineri, 15 aprilie (Denia Acatistului Bunei Vestiri) și sâmbătă, 16 aprilie (Sânta Liturghie și Slujba pomenirii celor adormiți), duminică, 17 aprilie, Preasfințitul Macarie, împreună cu preotul paroh Marius Alin Țeican și cu diaconul Sorin Sîplăcan, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cântarea de la strană fiind înfrumusețată prin câteva imne, specifice Postului Mare, interpretate de tenorul Gabriel Bârjovanu, solist la Opera Regală din Oslo. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Macarie a botezat și a săvârșit rânduiala înfierii pentru doi copii chilieni, Bryan și Antonela, adoptați de o familie credincioasă. Deși se află de numai șase luni în familia medicilor români Dana și Ioan Cernucan, Bryan și Antonela vorbesc românește și au învățat deja câteva rugăciuni în limba română.

La slujbă au fost prezenți și Dumitru și Mihaela Nan, părinții care au fost despărțiți de cei doi copii prin decizia autorităților norvegiene. Ei au parcurs două mii de kilometri din orășelul lor până la Oslo, pentru a se ruga ierarhul și cu ceilalți credincioși români ca cei doi copii ai lor să se întoarcă în familie.

Luni, 18 aprilie, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie s-a aflat în mijlocul românilor din sudul Norvegiei, în orașul Kristiansand, slujind după-amiază Liturghia Darurilor înainte Sfințite, în Parohia Ortodoxă Română Sfântul Mare Mucenic Mina, iar, marți, 19 aprilie, ierarhul a ajuns din sudul Norvegiei la românii de pe coasta de vest a Norvegiei, în orașul Stavanger, fiind primit cu multă bucurie de preotul paroh Cristian-Silviu Comănescu și de enoriașii  Parohiei Ortodoxe Române Buna Vestire și Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Swithun de Winchester și Stavanger, slujirea euharistică Maica Domnului Îndrumătoarea - Stăpâna Fiordurilorde seară fiind adusă în mica biserică de piatră din centrul orașului Stavanger, ridicată în zorii creștinismului ortodox scandinav. Aici a fost venerată minunata icoană a Maicii Domnului-Stăpâna Fiordurilor, purtată de către episcop, preoți și credincioși, de multe ori, în procesiune în fiordurile Norvegiei, pentru a împărtăși tuturor scandinavilor darurile Preacuratei. Părintele Episcop Macarie vorbindu-le celor prezenți la slujbă, înaintea acestei icoane, despre Cuvioasa Maria Egipteanca, cinstită de curând, în duminica a 5-a a Postului Mare, a menționat faptul că înaintea unei icoane asemănătoare „a Celei mai înalte decât cerurile”, Maria Egipteanca a primit darul pocăinței.

De la Stavanger, Preasfințitul Macarie a călătorit pe apele fiordurilor până la Haugesund, unde a fost în nevoință și misiune cu preotul paroh Valeriu-Dumitru Chiorbeja și cu inimoșii români din parohia acestui fiord norvegian, parohie ocrotită de Sfântul Cuvios Macarie cel Mare. Și cu acest prilej, au fost intensificate rugăciunile și străduințele pentru dobândirea unei biserici proprii în Haugesund, a unui locaș identificat de câteva luni, nefolosit în prezent de comunitatea luterană.

Joi, 21 aprilie 2016,  Părintele Episcop Macarie s-a aflat în mijlocul românilor de la „Poarta fiordurilor” din orașul Bergen, de pe coasta de vest a Norvegiei, slujind în Parohia Ortodoxă Română Sfintele Mucenițe Filofteia de la Argeș, Tatiana de la Craiova și Suniva din Bergen. După vizitarea bolnavilor români internați în spitalul din Bergen, ierarhul împreună cu preotul paroh Andrei-Marius Pop, în după-amiaza acestei zile, a săvârșit Liturghia Darurilor înainte Sfințite, împărtășind credincioșii, tinerii și copiii pe care i-a spovedit și i-a mângâiat în încercările și greutățile lor. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a încurajat frumoasele activități cu copiii școlii parohiale, coordonate de doamna preoteasa Viorela-Ruxandra Pop și de alți pedagogi care se ostenesc pentru a cultiva identitatea și credința copiilor familiilor de români din fiorduri.

Vineri, 22 aprilie, Părintele Episcop Macarie și-a încheiat vizita pastorală în Norvegia la Oslo, unde a vizitat tinerii și copiii bolnavi din spitalele capitalei, iar după-amiază a spovedit și a slujit Liturghia Darurilor înainte Sfințite în parohia românească din Oslo.

În zilele următoare, ierarhul românilor din Europe de Nord va vizita comunitățile parohiale românești situate de-a lungul și de-a latul Regatului Suediei.

www.episcopiascandinavia.se

 _DSC0044


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, PS Macarie Dragoi, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Vizite la familiile greu încercate și la bolnavii din spitalele Norvegiei

  1. Pingback: Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord: NĂDĂJDUIM CĂ PRECEDENTUL BODNARIU VA INFLUENȚA ȘI REZOLVAREA ALTOR CAZURI. Ne gândim aici în primul rând la familia Nan și la alte familii din Norvegia care au nevoie în continuare de rugăciunile ș
  2. Pingback: Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord: NĂDĂJDUIM CĂ PRECEDENTUL BODNARIU VA INFLUENȚA ȘI REZOLVAREA ALTOR CAZURI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare