SFANTA EUFIMIA si CUVIOSUL PAISIE
Pentru ziua de pomenire a Sfintei Mucenite Eufimia, 16 septembrie (dar si 11 iulie), am selectat din cartea despre “Viata Cuviosului Paisie Aghioritul“ fragmentul de mai jos, unde acesta povesteste minunata sa intalnire cu Sfanta care, care i-a devenit de atunci atat de draga inimii sale. Trebuie amintit ca prin minunea extraordinara facuta Sfanta Mucenita Eufimia s-a aratat biruinta Sfintilor Parinti de la Sinodul al IV-lea de la Calcedon asupra monofizitilor, ea fiind supranumita si “Sfanta Dogmei ortodoxe”. Despre actualitatea mesajului transmis de Dumnezeu prin Sfanta Eufimia in legatura cu ereticii monofiziti urmeaza sa tratam intr-un articol urmator.
Pentru noi, cei ce cunoastem deja viata de sfintenie a Cuviosului Paisie Aghioritul, poate nu ar fi o mare mirare ca acesta a primit “vizita” unei Sfinte Mucenite. Cu toate acestea, motivul intalnirii (sau, cel putin, unul dintre motive) nu trebuie sa ne scape, mai ales ca el a fost subliniat chiar de cuvios: “în acea vreme mă preocupa un subiect care privea situaţia Bisericii în general“.
Asadar, durerea inimii si nelinistea cea buna pe care Cuviosul Paisie a avut-o fata de Biserica in general a fost motivul pentru care acesta s-a invrednicit de o convorbire detaliata cu o Sfanta Mare Mucenita ca Eufimia. De aici intelegem cat de grabnic vin Sfintii in ajutor atunci cand realmente ne doare pentru Biserica, atunci cand chiar ne nelinistim pentru mantuirea de obste. Multi ar zice in vremurile noastre ca preocuparea pentru lucrurile ce privesc “Biserica in general” sunt inutile sau chiar dovada unei mandrii si a unei ignorari a “vietii duhovnicesti”. Vietile sfintilor ne arata ca, dimpotriva, acest gen de infruntare – mai bine zis de eludare – a realitatii este de la bun inceput unul profund eronat si vadeste tocmai o ocolire a vietii duhovnicesti reale.
Ce ne facem insa noi, ceilalti, care am socoti ca ne nelinistim pentru Biserica? Oare o facem noi din toata inima? Pana la capat? Oare vom avea putere sa pastram nelinistea in ciuda acestui razboi de uzura la care suntem supusi zi de zi? Sau nu cumva ne-am blazat deja, sau ne-am refugiat pe pozitiile unei “rezistente” pur ideologice, in care reactionam mai mult automat, defensiv, si nu dintr-o autentica framantare a duhului? Cate intrebari, atatea capcane – de care ne putem feri doar prin staruinta si prin ajutorul cerut Sfintilor Mucenici, care, vedem bine, nu lasa necercetati pe cei care au inima pentru Biserica.
“Stareţul se afla în curtea colibei lui, atunci când l-a vizitat un fiu duhovnicesc de-al său şi spunea mereu cu toată inima: „Slavă Ţie, Dumnezeule!” La un moment dat, Stareţul i-a spus:
– Se poate netrebnici cineva şi în înţelesul cel bun.
– Cine, Gheronda?
– Stăteam liniştit în chilia mea când a venit şi m-a uluit. Ce frumos petrec ei acolo sus!
– Ce se întâmplă, Gheronda?
– Iţi voi spune, dar să nu spui la nimeni.
Atunci Stareţul i-a povestit următoarele: „Tocmai mă întorsesem din lume, unde ieşisem pentru o problemă bisericească. Marţi[1], pe la ora 10 dimineaţa, stăteam în chilie şi făceam Ceasurile. Deodată am auzit o ciocănitură în uşă şi o voce de femeie spunând: «Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri…» Atunci m-am gândit: «Cum de a intrat o femeie in Sfântul Munte?» Cu toate acestea am simţit o dulceaţă dumnezeiască înlăuntrul meu şi am întrebat:
– Cine este?
– Eufimia.
«Care Eufimia? m-am întrebat în sinea mea. Nu cumva vreo femeie a făcut vreo nebunie şi a venit în Sfântul Munte îmbrăcată în haine bărbăteşti? Acum ce să fac?» Aceea a bătut din nou la uşă, iar eu iarăşi am întrebat:
– Cine este?
– Eufimia.
Mă aflam în îndoială şi de aceea nu am deschis. Când a bătut a treia oară, uşa, care era zăvorâtă pe dinăuntru, s-a deschis singură. Apoi am auzit paşi pe hol. Am sărit ca să deschid uşa chiliei şi am văzut înaintea mea o femeie cu capul acoperit. O însoţea cineva care semăna cu Evanghelistul Luca şi care a dispărut îndată. Cu toate că eram sigur că aceasta nu era o nălucire de la cel viclean, pentru că avea o strălucire deosebită, am întrebat-o cine este.
– Muceniţa Eufimia, mi-a răspuns aceea.
– Dacă eşti Muceniţa Eufimia, vino să ne închinăm Sfintei Treimi. Tot ce fac eu să faci şi tu.
Dar când încă se mai afla pe hol, a început să facă metanii, însă nu spre biserică, ci spre chilia mea. La început mi s-a părut ciudat, dar după aceea mi-am amintit că aveam deasupra uşii chiliei mele o iconiţă de hârtie cu Sfânta Treime.
Apoi am intrat în biserică şi am făcut o metanie spunând: «In numele Tatălui.» A repetat şi ea după mine, făcând o metanie. «Şi al Fiului». «Şi al Fiului», a repetat ea cu o voce subţire.
– Mai tare, ca să aud şi eu! Iar ea a repetat mai tare.
După ce ne-am închinat şi a treia oară, rostind: «Şi al Sfântului Duh», i-am spus: «Acum să mă închin şi eu la tine». M-am închinat ei şi i-am sărutat picioarele şi vârful nasului, căci a o săruta pe faţă am considerat că este o necuviinţă. După aceea sfânta s-a aşezat pe scăunel, iar eu pe cufăr şi mi-a dezlegat nedumerirea pe care o aveam (în legătură cu un subiect bisericesc). Apoi mi-a povestit viata ei. Ştiam că există o Sfântă Eufimia, dar viata ei nu o cunoşteam. Când mi-a povestit mucenicia ei, nu numai că o auzeam, dar parcă o vedeam, o trăiam. M-am înfricoşat.
– Cum ai răbdat astfel de chinuri? am întrebat-o.
– Dacă aş fi ştiut ce slavă au sfinţii în cer, aş fi făcut tot ce aş fi putut ca să îndur chinuri şi mai mari.
După această întâmplare, timp de trei zile nu am putut să fac nimic. Tresăltam de bucurie şi slăveam neîncetat pe Dumnezeu. Nu puteam nici să mănânc, nici nimic altceva să fac… doxologie neîncetată.”
Intr-o epistolă de a sa scria: „în toată viaţa mea nu-mi voi putea plăti marea mea datorie faţă de Sfânta Eufimia care, deşi îmi era necunoscută şi fără să aibă vreo îndatorire faţă de mine, mi-a făcut această mare cinste…” După ce a povestit acest fapt dumnezeiesc, Stareţul a adăugat cu smerenie că Sfânta Eufimia i s-a arătat „nu pentru că aş fi fost vrednic, ci fiindcă în acea vreme mă preocupa un subiect care privea situaţia Bisericii în general. Dar şi pentru alte două motive”. Stareţul a fost foarte impresionat şi se minuna cum de o femeie cu trup atât de firav a putut răbda atât de multe chinuri. „Să fi spus că era una… (voia să spună una voinică şi puternică), dar era o mână de om”.
Pe când se afla în această stare de har, Stareţul a compus o stihiră în cinstea sfintei: „Cu ce cântări de laudă vom încununa pe Eufimia, care s-a pogorât din cele de sus şi a cercetat un monah vrednic de milă din Kapsala. De trei ori i-a bătut în uşă, iar a patra oara[2] s-a deschis singură prin minune şi a intrat cu slavă cerească, muceniţa lui Hristos, închinându-se împreună Treimei celei Sfinte.”
A mai compus şi o luminândă după „Cu ucenicii să ne suim…”, care începea astfel: „Preaslăvită Eufimia, mare muceniţa a lui Hristos, te iubesc mult de tot după Maica Domnului”... (Fireşte, aceasta nu a alcătuit-o pentru a fi folosită la slujbe şi nici el nu o cânta când erau şi alţii de faţă.) Impotriva obiceiului său, a mers din nou la Suroti şi le-a făcut pe monahii părtaşe acestei bucurii cereşti. Apoi ele au pictat icoana sfintei cu ajutorul şi îndrumările Stareţului. Stareţul a făcut cu mare măiestrie o stanţă de oţel cu icoana sfintei, cu care făcea apoi iconiţe şi le împărţea de binecuvântare la închinători în cinstea ei.
Insă s-a chinuit mult să facă degetele de la mâna stângă a sfintei, după cum el însuşi a spus: „M-am ostenit mult să-i fac mâna, dar după aceea am pus gândul cel bun: poate pentru că şi eu am chinuit-o pe sfânta”.
In Minei, la Sinaxarul din 27 februarie, a adăugat: Sfânta Eufimia!!!!!!!“
***
[1]. La 27 februarie 1974
[2]. Nu este vorba despre o nepotrivire, deoarece sfânta a bătut în uşă de trei ori, iar a patra oară nu a bătut, ci uşa s-a deschis singură.
(din: Ieromonahul Isaac, “Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”, Editura Evanghelismos)
Minunat!!! Sfanta Eufimia sa ne ocroteasca pe noi,pacatosii.Amin!
mare folos duhovnicesc putem sa avem de la astfel de cuvinte. Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ne curatim inimile,mintile,simtirile si sa culegem tot harul dumnezeiesc ce se afla in astfel de cuvinte!
Multumesc Doamne Dumnezeule pentru toate cele ce ni Le trimiti!Mi se umple sufletul de bucurie citind cele de mai sus!Imi intaresc dragostea pentru sfinti si ma ajuta sa merg mai departe cu ganurile inaltate de cele citite!
http://www.crestinortodox.ro/Paraclisul_Sfintei_Eufimia-130-18571.html
Doamne ,cati sfinti mucenici,a caror munci nu le stim si sunt greu de imaginat,cuprinde calendarul si cati sunt inca necanonizati sau pur si simplu necunoscuti.Cum vom putea ajunge macar sa privim la marimea lor duhovniceasca ,cand Sfanta noastra Ortodoxie,e in mare incercare,iar credinciosii ,atatia cati mai sunt,se lasa dusi de valul “renovarilor”,de glasuri dulci ,mincinoase,care le prezinta(la tv sau la radio)elemente relative,sau fara temei scripturistic.Ce vom face?Cum vom raspunde?Ce indreptatire vom avea?Noi care alergam la medic sau cautam tratamente alternative,pentru cea mai mica durere,cand zicem:”sa nu sufar” ,sau “numai sa nu am dureri”.Frica aceasta de durere nu vine de la cel viclean? Oare cand vom lua pilda la mucenicii LUI Hristos,cei fara numar?Numai atunci cand constiinta noastra va spune”Cred Doamne si marturisesc…..”
Ma numesc EUFIMIA si sunt mandra ca port acest nume sfant. Multumesc parintilor mei, care nu mai sunt in viata, ca m-au botezat cu acest nume si as putea sa spun ca imi poarta noroc. Sunt foarte putine persoane care poarta acest nume dar eu am avut fericia ocazie sa aflu intr-o manastire din nordul Moldovei ca aclo a trait o calugarita cu acest nume. Pentru toate acestea tin sa-i multumesc lui Dumnezeu.
DOAMNE AJUTA !
Pentru sora noastra Eufimia Dumitru :
Si acum vietuieste in Sfanta Manastire Dragomirna ,(localitatea Mitocul Dragomirnei,jud Suceava) si slujeste lui Dumnezeu Preacuratei Maicii Sale si tuturor sfintilor ce stralucesc in slava Sa (o) cuvioasa monahie Eufimia .
Asemenea in Sf.mre a Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon din localitatea Lacu Sarat jud Braila cuvioasa monahie Eufimia.
Atit cit am putut cunoaste chiar si in lumea monahala numele Marii Mucenite Eufimia este rar intilnit ceea ce dupa parerea mea este de mirare intrucit prin vietuirea si patimirea sa cit si prin marturia trimisa in chip minunat celor de 630 de Sfinti parinti de la Sinodul al IV-lea Ecumenic din Calcedon (praznuire 11 iulie), este numita in Sfantul sau Acatist “mireasma bisericii ortodoxe “iata cu doua zile de praznuire , dar se mai pomeneste la praznuirea Sfantului Anatolie,(3 iulie) patriarhul Constantinopolului si la Praznuirea Sfintei MUceni\e Glicheria (13 mai) si de acum o vom pomeni si la praznuirea Sfantului Cuviosului Parintelui nostru Paisie Aghioritul!- Iata cita prilejuri sa o fericim sa o cinstim pe Marea Mucenita Eufimia si sa-i cerem ajutorul si sfanta sa mijlocire !
Sora Eufimia Dumitru iti urez LA MULTI SI FERICITI ANI ! SA-TI DARUIASCA BUNUL DUMNEZEU SI PREACURATA MAICA SA PURUREA FECIOARA MARIA cu rugaciunile SFINTEI MARI MUCENITE EUFIMIA mingiierea si tot ajutorul LOR in cele de folos spre mintuire !
Asemenea tuturor maicilor si surorilor monahii si surorilor noastre in Hristos Domnul care ii poarta numele si o praznuiesc cu smerita bucurie !
Intricit am constatat ca nu toti fratii si surorile noastre au ACATISTUL Sfintei Mari Mucenite Eufimia (ci doar “Paraclisul” )vi-l trimit intrun mesaj alaturat !
Va imbratisez cu smerita dragoste !fr.Nicu
Acatistul Sfintei Marei Mucenite Eufimia
16 septembrie
Condac 1
Ca un crin intr-o gradina aleasa , Sfanta mucenita a lui Hristos Eufimia te-ai aflat in ceata crestinilor , care slujeau Domnului . Erai gatita cu luminoasa frica si dragoste pentru marturisirea lui Dumnezeu si viata cea vesnica , iar noi vazandu-te asa , te laudam:
Bucura-te Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Icos 1
Inconjurand paganii casa unde erai impreuna cu ceilalti crestini la rugaciune , te-au luat la judecata , unde te maguleau si cu desfatari lumesti ai fost incercata . Dar tu n-ai lasat pe Domnul , nici credinta Sa , ci pe toate le-ai urat si munci ai primit , pentru care iti cantam cu drag :
Bucura-te , fecioara impodobita cu sfanta virtute a rugaciunii;
Bucura-te , ceea ce ai izgonit intunericul inselaciunii ;
Bucura-te , cu sufletul iubitoare de Dumnezeu ;
Bucura-te , cu trupul luptatoare impotriva celui rau ;
Bucura-te , vesela fecioara purtatoare de Dumnezeu ;
Bucura-te , cea cu dragoste inflacarata pentru aproapele tau ;
Bucura-te , crin nevestejit si pasare neanfricata ;
Bucura-te , care ai stat intre pagani la judecata ;
Bucura-te , ca de Hristos nu te-ai lepadat ;
Bucura-te , ceea ce pe tirani i-ai infruntat ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 2
Nemaivoind tiranul nimic sa mai asculte , a poruncit sa fii legata pe roata cu dintii de fier . Fiind chinuita , te rugai lui Dumnezeu si deodata roata s-a oprit , calaii s-au ingrozit , iar tu cantai lui Dumnezeu :Aliluia !
Icos 2
Atunci a venit ingerul Domnului si de pe roata te-a coborat , de rani te-a tamaduit si tu lui Hristos ai multumit , pentru care iti cantam aceste laude :
Bucura-te , ceea ce ai biruit mania tiranului ighemon ;
Bucura-te , fiind intarita de al nostru Domn ;
Bucura-te , ceea ce ai primit dureri cu multa bucurie ;
Bucura-te , caci ai suferit grele munci pentru vesnicie ;
Bucura-te ,ceea ce de roata nu te-ai spaimantat ;
Bucura-te , ca in munci lui Dumnezeu te-ai rugat ;
Bucura-te , ca in ceasul muncilor nu te-ai deznadajduit ;
Bucura-te , ca in Domnul te-ai veselit ;
Bucura-te , ca un inger de pe roata te-a luat ;
Bucura-te , ca in vremea aceea pe Dumnezeu ai laudat ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 3
Mania tiranului s-a aprins asupra ta Sfanta Eufimia , ca a poruncit la alti doi chinu-itori si mai cumpliti si fara de mila , sa te arunce intr-un cuptor de foc , foarte incins , iar tu cu mare glas preaslaveai pe Dumnezeu , cantand : Aliluia !
Icos 3
In mijlocul focului cantai cantarea celor trei tineri din Babilon si indata mare minune s-a aratat , caci asprimea focului a incetat , cazand o roua cereasca peste tine , ai iesit sanatoasa si biruitoare . iar noi vazand aceasta minune , te laudam cu dragoste asa :
Bucura-te , caci de sunetul focului nu te-ai spaimantat ;
Bucura-te , ca in el fara de frica ai intrat ;
Bucura-te , ca Domnul indata ti l-a rourat ;
Bucura-te , cea cu mireasma lui Hristos invaluita ;
Bucura-te ,ceea ce esti mult doritoare de patria cereasca si de ea preaiubita ;
Bucura-te , fecioara prealaudata care taria iadului ai facut-o zdruncinata ;
Bucura-te , ceea ce te veselesti in ceata marilor martiri ;
Bucura-te , in lumina cea neanserata a sfintei Treimi ;
Bucura-te , cea logodita fecioara mireasa la nuntile Mielului ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 4
Nemaistiind ighemonul ce sa-ti faca , te-a aruncat in temnita si neputand a te pleca la inchinarea idoleasca , te-a spanzurat pe un lemn si trupul cu unghii de fier ti-l-a strujit . Iar tu , Sfanta Eufimia cu bucurie primeai suferintele , cantand : Aliluia !
Icos 4
Vazand tiranul ca te-ai aratat sanatoasa si dupa aceasta muncire , te-a aruncat intr-o groapa adanca cu jivini otravitoare . Acestea nu s-au atins de tine , ci se cucereau si-ti slujeau :
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mireasa lui Hristos , cea mult biruitoare ;
Bucura-te , caci lumina Domnului te-a stralucit ca un soare ;
Bucura-te , ca si pe Sfantul Daniil , Dumnezeu te-a izbavit ;
Bucura-te , ca atunci tu cu mare glas I-ai multumit ;
Bucura-te , caci si ighemonul vazand aceasta , s-a spaimantat ;
Bucura-te , dar alta munca a cautat ca un turbat ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia mare mucenita a lui Hristos !
Condac 5
Cugetand salbaticul ighemon cu manie alta munca , a poruncit ca o alta groapa sa se sape intr-un loc tainuit , sa se umple de tepuse , iar peste ea sa astearna paie . Atunci te-a pus sa treci pe acolo , dar tu ca o pasare peste cursa ai trecut si pe Domnul ai slavit in inima ta , zicand : Aliluia !
Icos 5
Antipatul , vazand ca nu poate sa te ucida , a poruncit sa te bata cu toiege noduroase,
cu fierastraul sa te taie si-ntr-o mare tigaie sa te arda . Toate aceste munci le-ai su-ferit si biruit cu darul lui Hristos , pentru care iti aducem lauda :
Bucura-te , ca ai trecut peste sulite si tepuse , biruitoare ;
Bucura-te , caci nu s-au atins de sfintele tale picioare ;
Bucura-te , ca a poruncit sa te lege cu asprime ;
Bucura-te , si cu fierastraul sa te taie ;
Bucura-te , cea pusa la foc intr-o tigaie ;
Bucura-te , care umpli de mireasma Biserica crestinilor ;
Bucura-te , ceea ce cu dreapta rabdare si blandete sfanta ai suferit asprimea batailor ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 6
Nemernicul tiran , neavand ce sa-ti mai faca , s-a gandit sa dea drumul la fiare salba-tice peste tine , ca sa te rupa si sa te striveasca . Iar tu cu glas te rugai lui Dumnezeu, ca sa te cheme la El , si cantai cu mult dor : Aliluia !
Icos 6
Si asa rugandu-te lui Dumnezeu , paganii au dat drumul asupra ta la lei si ursi fla-manzi . Dar fiarele s-au apropiat de tine cu sfiala . Din randuiala Dumnezeiasca , o ursoaica s-a apropiat de tine si ti-a facut o mica rana la picior , de unde a inceput a curge sange . Atunci un glas s-a auzit , chemandu-te la viata de veci , iar noi pentru al tau sfarsit mucenicesc te laudam :
Bucura-te , cea care raspandesti dragostea lui Hristos si lumina pacii ;
Bucura-te , ceea ce alungi negura paganatatii ;
Bucura-te , ca au dat drumul asupra ta la fiare ingrozitoare ;
Bucura-te , ca au pornit asupra ta cu furie mare ;
Bucura-te , ca la tine cand au ajuns cu mare cucernicie s-au supus ;
Bucura-te , caci s-au imblanzit si picioarele ti-au lins ;
Bucura-te , apoi a fost randuit de Pronia cereasca ;
Bucura-te , una dintre ursoaice sa te raneasca ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 7
Viata ta fecioreasca si neprihanita ai adus-o jertfa curata Mirelui ceresc , caci dragos-tea ce nu cade niciodata , nu poate fi zdruncinata de sarpele cel iscusit in rautati si ai cantat prin ultima ta suflare : Aliluia !
Icos 7
Despartindu-ti-se sufletul de trup , s-a dus catre locasurile ceresti , inconjurat de cete ingeresti care iti glasuiau asa :
Bucura-te , Sfanta Eufimia , inteleapta fecioara ;
Bucura-te , mieluseaua Domnului cea prea frumoasa ;
Bucura-te , impreuna cu mucenitele care mai inainte de tine au patimit ;
Bucura-te , trandafir inrourat ;
Bucura-te , iesle incarcata cu fan si flori mirositoare ;
Bucura-te , heruvim si candela plina cu uleiul credintei arzatoare ;
Bucura-te , crin invesmantat si porumbel cu glas duios ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos ;
Condac 8
Sfintele tale moaste au fost puse in biserica de la Bosfor , unde multe minuni faceau prin mirul ca de sange ce curgea din ele . Iar noi vazand minunile tale Sfanta Eufimia , cantam lui Dumnezeu pentru tine : Aliluia !
Icos 8
Miruri aromate izvorasc din sfintele tale moaste si bolile celor neputinciosi tamadu-iesti , caci toti care alearga prin rugaciune la tine se izbavesc de multe rele . Pentru a ta grabnica ascultare te laudam asa :
Bucura-te , cea mult incercata prin foc si prin munca ;
Bucura-te , caci asemenea aurului prin foc ai fost curatata ;
Bucura-te , piatra de mult pret stralucitoare ;
Bucura-te , fecioara frumoasa plina de induiosare ;
Bucura-te , a prea frumosilor ingeri veselie ;
Bucura-te , ca ne aduci noua multa bucurie ;
Bucura-te , ceea ce neputintele le vindeci cu sangele tau ;
Bucura-te , ca ne scapi de cursele celui rau ;
Bucura-te , mucenita lui Hristos , cea binecuvantata ;
Bucura-te , la cer de Dumnezeu incununata ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia ,mare mucenita a lui Hristos ;
Condac 9
Mult era Biserica Domnului inviforata de vanturile eresurilor potrivnice . Pentru aceasta s-au adunat in Calcedon Sfintii Parinti , aratand adevarul de credinta si adu-cand prin lupta cu ereticii pace si liniste sfintelor biserici , care cantau : Aliluia !
Icos 9
Sfantul Anatolie a scris marturisirea credintei intr-o carte , asemenea si ereticii cei in numar foarte mare au scris intr-o carte nebuniile lor . Le-au pus pe pieptul Sfintei Eufimia si s-au rugat trei zile cu post , apoi s-au dus la mormant si au vazut scrisoa-rea dreptslavitorilor crestini in dreapta Sfintei iar pe a ereticilor aruncata la picioare-le ei . Vazand aceasta minune , slavim pe mucenita Domnului cu mare glas asa :
Bucura-te , limanul crestinilor si a lor icoana de lumina ;
Bucura-te , ceea ce aperi adunarea crestina ;
Bucura-te , ceea ce marturisirea cea adevarata o ai dovedit ;
Bucura-te , ceea ce reaua credinta a ereticilor ai izgonit ;
Bucura-te , ca ai intins mana avand in ea a ortodocsilor scrisoare ;
Bucura-te , dandu-i-o patriarhului de parca nu erai moarta ci vie ;
Bucura-te , marturisitoarea credintei crestine ;
Bucura-te , caci ai aratat ca numai ea duce la mantuire ;
Bucura-te , ca adunarea ereticilor ramasi a intrat la inchisoare jos ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 10
Mavrichie , imparatul dreptcredincios , a ajuns la indoiala despre minunea cum ca ar izvori din sfintele tale moaste mir rosu . Le-a pecetluit si singur le-a deschis , um-plandu-se deodata biserica de buna mireasma , atunci a cantat lui Dumnezeu : Aliluia !
Icos 10
In timpul cel rau al imparatului Eraclie a ingaduit Dumnezeu navalirea Persilor , care au intrat in biserica mucenitei si au rapit vasele sfinte . Neputand deschide morman-tul Sfintei , au strans multe lemne , dandu-le foc , dar marmura n-a crapat si au plecat rusinati . Iar noi pe martira Domnului sa o laudam cu cinste asa :
Bucura-te , ca indoiala lui Mavrichie ai indreptat ;
Bucura-te , ceea ce i-ai aratat al tau mir minunat ;
Bucura-te , caci pe el la pocainta l-ai adus ;
Bucura-te , caci nu l-ai lasat de inselaciune si indoiala rapus ;
Bucura-te , ca paganii mormantul n-au putut sa ti-l jefuiasca ;
Bucura-te , caci s-au intors zdrobiti de a ta tarie dumnezeiasca ;
Bucura-te , alungarea cu rusine a paganatatii ;
Bucura-te , pecetea cea sfanta a crestinatatii ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 11
Raul si blestematul Leon Isaurul cand a venit la imparatie , a indraznit a lua moastele Sfintei Efimia si in locul lor a pus oasele puturoase ale unui om pacatos cu scopul de a se indoi ortodocsii de sfintenia Eufimiei . Apoi a pustiit biserica , facand in ea cuptoa-re de fierarie . Dar crestinii cu multa rabdare si tanguire ziceau : Aliluia !
Icos 11
Si aruncandu-se cinstitele moaste in mare , a dat peste dansele o corabie . Vazandu-le corabierii se bucurau de aceasta pretioasa comoara . Cand au ajuns la un ostrov au vazut o fecioara venind pe apa si alta iesindu-i in intampinare din corabie , salutan-du-se: “Bucura-te , mucenita lui Hristos ,Sfanta Eufimia “, iar ea a zis , “ Bucura-te , mucenita lui Hristos , Sfanta Glicheria “, pentru descoperirea numelui tau cu dragoste te laudau asa :
Bucura-te , ca asupra moastelor tale vrajmasul a inceput lupta ;
Bucura-te , ca nimeni nu a putut sa-ti ia biruinta ;
Bucura-te , ca lui Serghie si Serghon te-ai aratat ;
Bucura-te , ca ei o bisericuta mica ti-au ridicat ;
Bucura-te , ca moastele tale in altar , sub pamant , spre ocrotire au stat ;
Bucura-te , ca ti-au slujit pana la al vietii sfarsit ;
Bucura-te , ca si biserica aceea de un voevod s-a risipit ;
Bucura-te , ca Anastasie iarasi o a innoit ;
Bucura-te , Sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 12
Venind la imparatie Sfanta Irina , a gasit in ostrovul Lemnos sfintele tale moaste si a slavit pe Dumnezeu , cantand cu dor : Aliluia !
Icos 12
Impreuna cu Sfantul Tarasie , patriarhul Constantinopolului , au pornit osteni spre ostrovul Lemnos , au ridicat moastele tale si le-au adus in sfantul locas , unde au fost la inceput . Noi vazand biruinta asupra vrajmasilor , ce cu sunet au pierit , iti cantam cu bucurie asa :
Bucura-te , Sfanta Eufimia purtatoare de biruinta ;
Bucura-te , si intareste a noastra credinta ;
Bucura-te , floare prea frumoasa ce umpli vazduhul de buna mireasma ;
Bucura-te , ca tot omul cu lacrimi ti se roaga ;
Bucura-te , caci minunata vei fi mereu ;
Bucura-te , si ma invredniceste in Imparatia Cerului sa ajung si eu ;
Bucura-te , mijlocitoare a mea la Hristos pentru intelepciune ;
Bucura-te , biruitoarea eresurilor si-a patimilor nebune ;
Bucura-te , sfanta Eufimia , mare mucenita a lui Hristos !
Condac 13
O , Sfanta mucenita a lui Hristos Eufimia primeste de la noi aceasta cantare , apara Sfanta ta Biserica si ne racoreste inimile noastre de vapaia arzatoare a poftelor necurate , ca sa putem canta tie si Domnului Iisus Hristos din tine : Aliluia !
(Acest Condac se zice de 3 ori, dupa care se zice iarasi Icosul intai si Condacul intai)
(Si) Parintele Sofian Boghiu avea – mare evlavie – la Sfanta Mucenita Eufimia.
Trecut la Domnul de – Inaltarea Sfintei Cruci – ca si Sfantul Ioan Gura de Aur, Parintele Sofian a fost inmormantat in ziua praznuirii Sfintei Eufimia.
Coincidenţă? Nu! Providenţă!