Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)

12-05-2020 Sublinieri

„Tu ești dorit de Dumnezeu cu dragoste nestinsă, cu dragoste răstignită!”

Cuvântul Episcopului Macarie Drăgoi, Duminica a IV-a după Paști, Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, 10 mai 2020:

Suntem în Duminica celor suferinzi și bolnavi, a celor singuri și părăsiți, a celor întristați și nemângâiați. În citirea Faptelor Apostolilor și pericopei evanghelice după Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan de la dumnezeiasca Liturghie, am văzut cum doi bărbați slăbănogi au fost vindecați. Sfântul Apostol Petru a ajuns în Lida, iar acolo se afla un bărbat ce se numea Enea, care zăcea în patul suferinței de opt ani, fiind paralitic. Acestuia, Sfântul Apostol Petru i-a zis: Enea, Iisus Hristos te vindecă! Ridică-te și strânge-ți patul!” Și în acea clipă, Iisus Hristos, prin apostolul Său Petru, l-a vindecat pe paralitic.

În pericopa evanghelică vedem cum Mantuitorul Iisus Hristos a ajuns la scăldătoarea Vitezda de lângă Poarta Oilor, din Ierusalim. La această scăldătoare, în cele cinci pridvoare, se aflau mulțime de bolnavi: orbi, șchiopi, uscați, deoarece un înger al Domnului se cobora din când în când în scăldătoare și tulbura apa, iar cel dintâi care intra după tulburarea apei, se facea sănătos, oridece boală era cuprins. Mântuitorul Iisus Hristos s-a apropiat de acest slăbănog, care de treizeci și opt de ani aștepta vindecarea, întrebându-l: „Voiești să te faci sănătos?” Bolnavul, cu multă durere, a exclamat: “Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare când se tulbură apa! Că până când vin eu altul se coboară înaintea mea.” “Nu am om, Doamne!” a spus cu durere, întru suferința lui, slăbănogul… Nu avea om, însă avea Dumnezeu. Hristos l-a vindecat spunându-i: “Ridică-te, ia-ți patul tău și umblă”.

Iată, nu avea om… Timp de treizeci și opt de ani, nu a găsit o inimă milostivă care să-i întindă brațul și să-l ridice din durere, la câțiva pași de vindecare. Aștepta de zeci de ani vindecarea, însă Preamilostivul Dumnezeu nu l-a uitat și nu l-a abandonat. Și noi, atunci când suntem încercați și când ni se întunecă perspectivele, nu trebuie să deznădăjduim. E adevărat că cea mai apăsătoare ne este singurătatea. Însă, în momentele cele mai grele, Dumnezeu ne trimite alinare, fiindcă Însuși Mântuitorul Iisus Hristos s-a aflat părăsit și singur, purtând povara întregii lumi, în Gradina Ghetsimani, fiind abandonat de ucenicii Săi, care înfricoșați s-au risipit care încotro. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos s-a mâhnit atunci când s-a aflat singur în Gradina Ghetsimani și cunoaște această grea încercare, care este singuratatea.

De aceea, iubite frate, iubită soră, să nu te descurajezi, dacă nu ai găsit un om, dacă nu ai pe cineva, care să te asculte, să te iubească, să-ți împărtășească necazurile și întristările… Îl ai pe Dumnezeu! Dumnezeu niciodată nu își abandonează prietenii! Așadar, iubite frate, iubită soră, care suferi pretutindeni, cel care ești bolnav de coronavirus în aceste zile; însă și tu preaiubită mamă și soră, greu încercată – Camelia Mihaela din Finlanda – și voi copilașilor, Johann Mihail și Maria Alexandra, să nu deznădăjduiți! Hristos nu vă abandonează! Vă poartă de grijă. Și o să vă ridice și o să vă dăruiască bucurie deplină. Așadar, sus să avem inimile!

icoana de Razvan Badescu

Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Tu ești căutat de Dumnezeu! Tu ești așteptat de Dumnezeu! Cu dor, cu dragoste nestinsă, cu dragoste răstignită, cu brațele Părintești deschise ești dorit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! Nu ești singur! Chiar dacă te-au abandonat cei care trebuiau să-ți fie acum alături…

Noi suntem acum împreună cu tine, iubite frate și iubită soră. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați, care nu au cu cine să-și împărtășească necazurile, durerile și frământările.

I-am pomenit în mod deosebit în această zi pe cei doi medici bolnavi de coronavirus, care se aflau la terapie intensivă – Mircea Constantin și Anabela Maria, din Suedia. Vreau să vă spun că au ieșit de la terapia intensivă, deși doamna doctor de la Lund, care a fost și externată zilele acestea, avea și ea și alte comorbidități, cum se spune. Însă, Dumnezeu a salvat-o pentru ca și-a pus viața pentru semeni, pentru cei infectați de covid.

În aceste zile am primit de la un tânăr (care a trecut prin experiența bolii, fiind vindecat în cele din urmă de covid-19) o icoană cu totul deosebită a Mântuitorului, care poartă pe umerii Săi un om bolnav. Ca pe o cruce a slujirii. Acesta este Dumnezeul nostru – care ne poartă suferințele sufletești și trupești pe umeri! Care ne poartă întristările și frământările și neliniștile inimii, ca pe o cruce! Ne poartă așa cum și-a purtat Crucea în urmă cu două mii de ani, pe Golgota suferinței.

Așadar să nu deznădăjduim! Hristos ne poartă pe umerii Săi. Hristos ne poartă pe brațele Sale. Hristos ne este alături! Nu suntem singuri, nu suntem abandonați! Suntem împreună în Hristos și în Biserică!

De aceea, pe lângă cei mulți pe care îi pomenim în rugăciunile noastre, să îi pomenim și pe cei care sunt acum la terapie intensivă și în mod deosebit pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen de la Suceava, care, de asemenea, se află la terapie intensivă. Să ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru binele întregii Biserici.

Așadar să avem inimile Sus și ochii țintă la Iisus. Amin.”

icoana de Elena Murariu

Legaturi:

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE – MÂNGAIERE ȘI ÎNTĂRIRE pentru cei care se simt claustrați, singuri, zdrobiți, înfricoșați: “Chiar dacă ți-e greu, chiar dacă te simți zdrobit, nu ești singur, frate drag, nu ești singură, surioară scumpă. Hristos te așteaptă cu brațele răstignite pentru a te îmbrățișa!”. ÎNDEMN LA CITIREA despre SUFERINȚELE CELOR DIN TEMNIȚELE COMUNISTE

PASTORALA PS MACARIE la “o praznuire trista si pustie” a INVIERII (2020) – CUVANT DE EXCEPTIE, MARTURISITOR SI INDURERAT despre starea reala a Bisericii si a oamenilor in timpul IZOLARII impuse de PANDEMIA COVID-19: “Pentru aceasta lume, noi, Biserica, suntem o amenintare, un risc. Sarbatoarea PASTILOR a fost transformata intr-un prilej de INTIMIDARE a celor credinciosi. Dar HRISTOS NU-SI ABANDONEAZA PRIETENII!”

PLÂNSUL PREASFINȚITULUI MACARIE STRIGĂ LA CER împotriva CRIMELOR și NEDREPTĂȚILOR făcute lui Dumnezeu și oamenilor simpli: “CE-AȚI FĂCUT CU HRISTOS? Ce-ați făcut cu toți nevinovații acestei lumi, cu toți cei înfometați și asupriți pentru meschine interese? Vor să ne facă să trăim într-O LUME ÎN CARE HRISTOS SĂ FIE PUS SUB CARANTINĂ, în care comuniunea euharistică să nu mai fie posibilă”

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

EPISCOPUL IUSTIN al Maramuresului despre FORTA COMUNIUNII IN BISERICA si CUMPLITA incercare a SINGURATATII prin IZOLARE si solutiile duhovnicesti ale REZISTENTEI marturisitorilor din INCHISORILE COMUNISTE: “Cei care vin acum, progresistii si neomarxistii acestia de astazi SUNT GLOBALISTI, NU AU RADACINI, NU AU NEAM, n-au mama, n-au tata. ROBOT – aceasta se vrea sa fie OMUL NOU”

“DISTANTAREA SOCIALA” – IADUL SINGURATATII este “noua normalitate”? Oare nu cumva STIGMATIZAREA si ABANDONAREA batranilor si vulnerabililor UCIDE mai mult ca virusul? “Avem atata nevoie de celalalt pentru a ne vindeca…”

 

***

“Cati copii orfani, singuri, indurerati, traumatizati, sunt printre noi, care chiar au nevoie de parinti!” SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie

DOCTORIA NADEJDII – Conferinta de la Cluj (martie 2016) a PS MACARIE DRAGOI (video+text). Balsam pentru durerile inimilor suferinde si ale sufletelor cazute in adancul prapastiei: SA STRIGAM CATRE HRISTOS, SA RIDICAM OCHII SPRE CER!

PARINTELE EPISCOP MACARIE – cuvant mangaietor despre purtarea-impreuna a Crucii: CALEA IMPREUNA-PATIMIRII CU HRISTOS SI CU FRATELE AFLAT IN SUFERINTA: “Dacă un apropiat se plânge că-i e greu, primul nostru impuls nu e să împreună pătimim cu el, ci să-l moralizăm asemenea prietenilor lui Iov” (VIDEO, TEXT)

PRIETENII PARALITICULUI. Inalta chemare de a ne fi BRANCARDIERI DUHOVNICESTI unii altora, aducand bucurie in Cer: “Suntem chemaţi a fi prezenţa lui Dumnezeu în această lume, mădularele trupului Fiului Său”

DUMNEZEU VREA SA LUCREZE PRIN OM. “Noi toti suntem una. Suntem facuti unii pentru ceilalti, nu suntem insule, ne mantuim sau ne pierdem impreuna”. EGOISMUL CARE RASTIGNESTE sau.. DE CE SUNTEM RESPONSABILI PENTRU TOTI? Preasfintitul Macarie: “Noi suntem legați unii de alții într-o REȚEA NEVĂZUTĂ, dar adevărată și lucrătoare. TOT CEEA CE FACEM ÎI INFLUENȚEAZĂ PE CEILALȚI”

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

“Pruncul și răstignitul într-o lume a învârtoșării și a învrăjbirii”. CUVINTE SENSIBILE ÎN APĂRAREA CELOR SĂRACI, BĂTRÂNI SAU SUFERINZI și importante îndemnuri la bunătate și solidaritate ÎN MINUNATA PASTORALĂ A PĂRINTELUI EPISCOP MACARIE LA NAȘTEREA DOMNULUI (2019). “Lumea întreagă, astăzi, dă în clocot, fierbe mânată parcă de o legiune de duhuri necurate care produc confuzie, tulburare și mânie”

 

***

“Nu am om!” – SINGURATATEA, IZOLAREA, INDIFERENTA DE NEIERTAT vs. MENIREA BISERICII ca Trup tainic al lui Hristos: “FIECARE CADE SINGUR, dar ne mantuim in comunitatea Bisericii”; “Toti ne ingrijim numai pentru noi insine, insa pentru celalalt nu facem nimic si de aceea vom da socoteala”

NEVOIA DE OM, NEVOIA DE BISERICA VIE

BISERICA – scaldatoarea care vindeca singuratatea?

Din predica Sfantului Nicolae Velimirovici la DUMINICA SLABANOGULUI DE LA SCALDATOAREA VITEZDA: “Iata Omul care a venit pentru om!”; “Mila este mai de pret decat orice fel de punere in lege pe dinafara”

El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita…

ODIHNIREA FRATELUI – PRIMIREA LUI HRISTOS. Cuvantul de la Nicula al Protos. SIMEON PINTEA despre SINGURATATEA OAMENILOR “DIN TUMULTUL LUMII” DE AZI, nevoia de rabdare si disponibilitate de “A ASCULTA SUFLETUL IMPOVARAT, pentru ca nu este cine sa-l asculte” si GESTURILE SIMPLE ALE DRAGOSTEI (video, text)

 

***

PREASFINȚITUL SILUAN, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia – CUVINTE DE MAXIMĂ GRAVITATE DUPA REFERENDUM: “A venit ceasul Săptămânii Pătimirilor Bisericii. Și noi ne apropiem de Ghetsimani-ul istoriei”

Eli, Eli, lama sabahtani? – Trairile Mantuitorului Iisus Hristos pe Cruce. SINGURATATE, PARASIRE, INCREDINTARE, MOARTE PENTRU NOI. “Dumnezeu are nevoie de tine, de mine, de noi toti, pentru ca, prin prezenta noastra, oamenii sa simta prezenta lui Dumnezeu”. Cuvinte cu putere multa (VIDEO, TEXT)

NU TE TEME, TURMĂ MICĂ! NU NE LASĂ DUMNEZEU! “Să ştiţi că pentru toţi deznădăjduiţii aceştia care par pierduţi, lepădaţi şi uitaţi, ai nimănui, S-a rugat Hristos atunci în Grădina Ghetsimani” DUMNEZEU SE ROAGĂ PENTRU MINE… Cum putem intra sub aripile ocrotitoare ale rugăciunii Sale arhierești din Ghetsimani?

LUPTA LUI IISUS DIN GRADINA GHETSIMANI: “Intristat este sufletul Meu pana la moarte”. CHINUL SUFLETESC AL DOMNULUI INAINTE DE PATIMA SA si marea lectie pentru noi: RUGACIUNEA e indispensabila cand avem de luat hotarari!

GHETSIMANI – limanul “cel mai sigur pentru pacatosul zdrobit, pentru cel revoltat de necaz, de povara, de deznadejde, de frica…”

CE SA FACEM ATUNCI CAND NE SIMTIM INCERCATI LA MAXIMUM? Poruncile = spovedania lui Dumnezeu; incercarile = dovada prieteniei si increderii lui Hristos in noi

PARINTELE RAFAIL NOICA – predica exceptionala de la Bucuresti despre IMPLINIREA PORUNCILOR si pentru TAMADUIREA DEZNADEJDII (audio si text): “Fiecare om, astazi, este o incarcatura de dureri si de deznadejdi”


Categorii

Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pandemia Covid-19, PS Macarie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)

  1. Pingback: PS BENEDICT BISTRITEANUL: “CREDINTA NOASTRA este viata noastra, de aceea NU SE NEGOCIAZA!”/ “Vrei sa te faci sanatos? VINO IN BISERICA! Nu fugi de Biserica! Biserica este aceasta SANSA A INTOARCERII – personala, dar si comunitara,
  2. Pingback: “IATA CE DUMNEZEU AVEM! Iata catre ce am fost noi chemati!”. Protos. HRISOSTOM de la Putna – Cuvant despre IUBIREA SFINTEI TREIMI si pentru REDESCOPERIREA CURAJULUI SI DEMNITATII DE CRESTIN: “Noua ne este teama sa ne pierdem sanata
  3. Pingback: EPISCOPUL MACARIE: “Sunt mulţi, prea mulţi care suferă, neluaţi în seamă, uitați, pentru că TOTUL ESTE BLOCAT ASTĂZI DE ACEASTĂ UNICĂ BOALĂ şi de acest unic virus. ÎN NUMELE ACESTUI UNIC VIRUS SE STOPEAZĂ TOTUL, se jertfeşte libertat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate