Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)
„Tu ești dorit de Dumnezeu cu dragoste nestinsă, cu dragoste răstignită!”
Cuvântul Episcopului Macarie Drăgoi, Duminica a IV-a după Paști, Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, 10 mai 2020:
„Suntem în Duminica celor suferinzi și bolnavi, a celor singuri și părăsiți, a celor întristați și nemângâiați. În citirea Faptelor Apostolilor și pericopei evanghelice după Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan de la dumnezeiasca Liturghie, am văzut cum doi bărbați slăbănogi au fost vindecați. Sfântul Apostol Petru a ajuns în Lida, iar acolo se afla un bărbat ce se numea Enea, care zăcea în patul suferinței de opt ani, fiind paralitic. Acestuia, Sfântul Apostol Petru i-a zis: “Enea, Iisus Hristos te vindecă! Ridică-te și strânge-ți patul!” Și în acea clipă, Iisus Hristos, prin apostolul Său Petru, l-a vindecat pe paralitic.
În pericopa evanghelică vedem cum Mantuitorul Iisus Hristos a ajuns la scăldătoarea Vitezda de lângă Poarta Oilor, din Ierusalim. La această scăldătoare, în cele cinci pridvoare, se aflau mulțime de bolnavi: orbi, șchiopi, uscați, deoarece un înger al Domnului se cobora din când în când în scăldătoare și tulbura apa, iar cel dintâi care intra după tulburarea apei, se facea sănătos, oridece boală era cuprins. Mântuitorul Iisus Hristos s-a apropiat de acest slăbănog, care de treizeci și opt de ani aștepta vindecarea, întrebându-l: „Voiești să te faci sănătos?” Bolnavul, cu multă durere, a exclamat: “Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare când se tulbură apa! Că până când vin eu altul se coboară înaintea mea.” “Nu am om, Doamne!” a spus cu durere, întru suferința lui, slăbănogul… Nu avea om, însă avea Dumnezeu. Hristos l-a vindecat spunându-i: “Ridică-te, ia-ți patul tău și umblă”.
Iată, nu avea om… Timp de treizeci și opt de ani, nu a găsit o inimă milostivă care să-i întindă brațul și să-l ridice din durere, la câțiva pași de vindecare. Aștepta de zeci de ani vindecarea, însă Preamilostivul Dumnezeu nu l-a uitat și nu l-a abandonat. Și noi, atunci când suntem încercați și când ni se întunecă perspectivele, nu trebuie să deznădăjduim. E adevărat că cea mai apăsătoare ne este singurătatea. Însă, în momentele cele mai grele, Dumnezeu ne trimite alinare, fiindcă Însuși Mântuitorul Iisus Hristos s-a aflat părăsit și singur, purtând povara întregii lumi, în Gradina Ghetsimani, fiind abandonat de ucenicii Săi, care înfricoșați s-au risipit care încotro. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos s-a mâhnit atunci când s-a aflat singur în Gradina Ghetsimani și cunoaște această grea încercare, care este singuratatea.
De aceea, iubite frate, iubită soră, să nu te descurajezi, dacă nu ai găsit un om, dacă nu ai pe cineva, care să te asculte, să te iubească, să-ți împărtășească necazurile și întristările… Îl ai pe Dumnezeu! Dumnezeu niciodată nu își abandonează prietenii! Așadar, iubite frate, iubită soră, care suferi pretutindeni, cel care ești bolnav de coronavirus în aceste zile; însă și tu preaiubită mamă și soră, greu încercată – Camelia Mihaela din Finlanda – și voi copilașilor, Johann Mihail și Maria Alexandra, să nu deznădăjduiți! Hristos nu vă abandonează! Vă poartă de grijă. Și o să vă ridice și o să vă dăruiască bucurie deplină. Așadar, sus să avem inimile!
Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Tu ești căutat de Dumnezeu! Tu ești așteptat de Dumnezeu! Cu dor, cu dragoste nestinsă, cu dragoste răstignită, cu brațele Părintești deschise ești dorit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! Nu ești singur! Chiar dacă te-au abandonat cei care trebuiau să-ți fie acum alături…
Noi suntem acum împreună cu tine, iubite frate și iubită soră. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați, care nu au cu cine să-și împărtășească necazurile, durerile și frământările.
I-am pomenit în mod deosebit în această zi pe cei doi medici bolnavi de coronavirus, care se aflau la terapie intensivă – Mircea Constantin și Anabela Maria, din Suedia. Vreau să vă spun că au ieșit de la terapia intensivă, deși doamna doctor de la Lund, care a fost și externată zilele acestea, avea și ea și alte comorbidități, cum se spune. Însă, Dumnezeu a salvat-o pentru ca și-a pus viața pentru semeni, pentru cei infectați de covid.
În aceste zile am primit de la un tânăr (care a trecut prin experiența bolii, fiind vindecat în cele din urmă de covid-19) o icoană cu totul deosebită a Mântuitorului, care poartă pe umerii Săi un om bolnav. Ca pe o cruce a slujirii. Acesta este Dumnezeul nostru – care ne poartă suferințele sufletești și trupești pe umeri! Care ne poartă întristările și frământările și neliniștile inimii, ca pe o cruce! Ne poartă așa cum și-a purtat Crucea în urmă cu două mii de ani, pe Golgota suferinței.
Așadar să nu deznădăjduim! Hristos ne poartă pe umerii Săi. Hristos ne poartă pe brațele Sale. Hristos ne este alături! Nu suntem singuri, nu suntem abandonați! Suntem împreună în Hristos și în Biserică!
De aceea, pe lângă cei mulți pe care îi pomenim în rugăciunile noastre, să îi pomenim și pe cei care sunt acum la terapie intensivă și în mod deosebit pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen de la Suceava, care, de asemenea, se află la terapie intensivă. Să ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru binele întregii Biserici.
Așadar să avem inimile Sus și ochii țintă la Iisus. Amin.”
Legaturi:
***
***
***
3 Commentarii la “Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)”