SFANTUL SERAFIM – BATRANUL CU DUH DE COPIL

3-01-2010 Sublinieri

seraphim_woods

Daca la multi din cei varstnici simturile s-au atrofiat, copiii, din contra, detecteaza fara greutate, ca si animalele, atmosfera paradisiaca de care un om al lui Dumnezeu este inconjurat.

Un alt “instantaneu”, datorat condeiului Nadejdei Aksakova, ne face sa participam la o vizita pe care familia sa a facut-o la Sarov. Aceasta vizita s-a intiparit pentru totdeauna in memoria fetitei de atunci…

Ca de obicei, dupa Liturghie, pelerinii veniti la Sihastrie pentru a-l vedea pe Staret, au navalit spre chilia lui. Insa usa a ramas incuiata. Obosit de intalnirile nesfarsite cu multimile de pelerini, Parintele Serafim se mai ducea uneori sa se plimbe prin padurea lui draga.

– Probabil ca a fugit, cand a auzit in curte zgomotul echipajului vostru, zise un calugar batran. Daca vreti sa-l vedeti, trebuie sa-l cautati in fundul padurii.

– Nu veti avea norocul sa-l gasiti usor, zise egumenul manastirii, vazand grupul de vizitatori, indreptatandu-se spre padure. Raspunde numai daca il striga copiii. Lasati-i pe ei sa alerge inaintea voastra.

saint-seraphim“Padurea – povesteste Aksakova – devenea din ce in ce mai deasa. De abia se vedea lumina de sub bolta imensilor brazi. Aveam o senzatie de neliniste in aceasta padure intunecoasa. Din fericire, o raza de soare straluci printre ramurile de brad. In fata noastra aparu o poiana verde inundata de soare. Acolo, la radacina unui brad care crestea deosebit de ceilalti, un batranel slabut, incovoiat pana la pamant, taia de zor cu toporisca niste nuiele. Auzind zgomotul, batranelul se ridica, ciuli urechile in directia manastirii si o lua repede spre padure, ascunzandu-se in iarba.

– Parinte Serafime! Parinte Serafime! – eram vreo douazeci care-l strigam asa.Auzind sunetul vocilor noastre de copii, Parintele Serafim iesi din ascunzatoarea lui. Cu degetul la gura, parea sa ne roage sa nu spunem celor mai mari ca el se afla aici. Dand iarba la o parte ca sa ne faca un loc de trecere, s-a asezat si ne-a facut semn sa ne apropiem. Micuta Liza se napusti prima asupra lui si aruncandu-i-se in brate, isi sprijini obrajorul de umarul aspru al batranului.

– Odorul meu! Comoara mea! murmura batranul, strangand pe fiecare dintre noi la pieptul lui slab.

Increzatori, fericiti, noi il imbratisam. Dar tanarul cioban Sioma se intoarse din drum si alerga spre manastire, strigand: “Pe aici! Pe aici! Parintele Serafim este acolo!”

Noi nu mai puteam de rusine. Strigatele noastre, imbratisarile noastre ni s-au infatisat ca o tradare.

Intorcandu-se la manastire, micuta Liza s-a apropiat de sora ei si, luandu-i mana, i-a zis: “Parintele Serafim numai se preface ca-i batran. Dar, de fapt, el e un copil, ca si noi. Nu-i asa, Nadia?”

Intr-adevar, scrie la batranete Nadejda Aksakova, niciodata in intreaga sa viata, n-am intalnit o privire de o puritate copilareasca, ca aceea a Parintelui Serafim, niciodata n-am vazut un suras asemanator zambetului sau.

prp

O alta imagine

Duh de copil? Nebunie pentru Hristos? Asta-i tot ce vad pelerinii veniti la Pustia Sarovului, curiosi sau plini de ravna. Aceeasi Nadejda Aksakova, in amintirile ei, ne da despre omul lui Dumnezeu o imagine diferita.

IMG_0006“Era dupa liturghie. Parintele Serafim iesea din biserica. Era imbracat intr-o mantie monahala traditionala si purta semnele preotiei – epitrahilul si manecutele, pe care preotii ortodocsi le imbraca la incheietura mainii, cand slujesc Liturghia. Pe fata lui, cu fruntea inalta si cu trasaturi nobile, stralucea bucuria unui om care luase parte la agapa euharistica. Lumina intelectului lucea in ochii lui mari, albastri. Batranul cobora treptele incet, schiopatand putin, dar necautand la aceasta, parea sa fie, si era, intr-adevar, de o maiestuoasa frumusete“.

Dupa ce se impartasea, Parintele Serafim trecea printre randurile stranse de pelerini cu ochii plecati, fara sa intre in vorba cu cineva. Insa de data aceasta, contrar obiceiului sau, se opri.

“Nu voi uita niciodata”, scrie Aksakova, “privirea lui inspirata, fata sa transfigurata si sunetul vocii lui cand s-a adresat multimii. Vorbea despre Sfanta Cruce si despre insemnatatea ei pentru crestini. Cuvintele lui sonore, simple, elocvente, curgeau fara nicio sfortare si patrundeau in suflete. Vorbea cu autoritate, dupa exemplul lui Hristos, Domnul si Invatatorul sau, si nu ca fariseii si carturarii”.

Uneori, vizitatorii isi prelungeau pelerinajul pana la mica pustie indepartata in speranta de a-l gasi acolo pe Staret. De multe ori il gaseau in fata icoanei Maicii Domnului fixata pe trunchiul unui brad, inmultind linistit semnul crucii, cum au obiceiul rusii s-o faca. Parintele Serafim parea cu totul adancit in rugaciunea neincetata. Atunci genunchii se indoiau nevrand. In tacere, toti se rugau. Ingerul pacii zbura pe deasupra poienii”.

(din: Viata, invataturile si profetiile Sfantului Serafim de Sarov”, Editura Schimbarea la Fata)

002s

Va mai recomandam:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Sfantul Serafim de Sarov

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SFANTUL SERAFIM – BATRANUL CU DUH DE COPIL

  1. Sfantului SERAFIM de SAROV,batranului rugator,cel cu inima si ochii de copil nevinovat,celui care de lume fugea pentru a se ruga in mare taina si duh sfant,lui, sa-i daruim metanii,cat de mult putem, pentru a fi mangaiati si binecuvantati de duhul bandetii sale.Sa putem capata,stiinta odihnei si pacii din nesfarsitele lui rugaciuni.Sfinte Serafime,purule, ingere al Cerului si al pamantului,fa sa avem si noi parte de acea simtire sfanta, de bucurie, din rugaciunile tale, inaltate Preacuratei Maici a Domnului ,Hristos Mantuitorul nostru.Nu ne lasa prada nesimtirii si necunostintei,a trairii sfintelor rugaciuni, cu sfinte daruri si duh de copil,imblanzitorule al salbaticiei.Ai cunoscut pacea cereasca, prin rugaciune,fiind inca pe pamant,prin paduri, cu animale salbatice,in frig sau arsita,toate invingeai cu propria-ti blandete.Sa avem parte de bucuria binecuvantarii si rugaciunii BATRANULUI SFANT CU DUH DE COPIL, TOTDEAUNA SIMTINDU-L

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » “Cuvioase Serafime! Ingerule pamantesc, cauta din inaltime spre acei ce patimesc!”
  3. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE SAROV, smeritul iubitor de oameni, milostivul mangaietor al pacatosilor si odihnitorul dumnezeiesc al celor deznadajduiti: “Bucuria mea, Hristos a inviat!” (I) -
  4. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE SAROV, invatatorul pocaintei si TAMADUITORUL DEZNADEJDII (II). Ce rugaciuni – “antidot” recomanda in mod special Cuviosul? NECESARA CORECTARE A UNEI PARERI GRESITE: “Fara a merge pe calea pocaintei, oamenii incea
  5. Pingback: SCHIMONAHIA MARGARETA (Maica Eufrosina) – ultima supravietuitoare a vechiului DIVEEVO, prin care s-a implinit o proorocie a SFANTULUI SERAFIM DE SAROV, dupa mai bine de 150 de ani (si VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: Predici audio la SFANTUL SERAFIM DE SAROV ale Arhimandritilor Melchisedec Velnic si Nichifor Horia/ FILM ORTODOX ANIMAT exceptional: “SERAFIMA” (video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate